Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Обилно ли трябва да се захранва?
Модератор: Paublo_Eskobar
Обилно ли трябва да се захранва?
Здравейте колеги,чувал съм че обилното захранване плашело шарана,даже в едно предаване по БНТ колега който водеше предаването,беше против обилната захранка,и сподели че една шепа царевица е напълно достатъчна да му привлече вниманието.Аз когато ходя за шаран,храня повече и съм нямъл добри успехи.Моля споделете вашето мнение.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- maver13
- вече хвърля и на тежко
Даааааааааааа, ето един въпрос по-стар от тоя с кокошката и яйцето
Опасявам се , колега , че никой не може да даде еднозначен отговор. Принципно шарана е хитра, плашлива и много претенциозна риба. Според мен начина на захранване ( на плувка) зависи от водоема, сезона, хранителните навици на самите шарани в даден водоем, но най-много от това къде се намират в момента шараните и къде се ХРАНЯТ.
Ако рибите са на дъното - яка тежка храна ще свърши най-добра работа. Но НЕ трябва да се дохранва често С ТОПКИ, за да не плашим събралите се шарани. Дохранването става веднага след улавянето на риба или най-добре по време на ВАДЕНЕТО
През 10-15мин. по една малка прашка от стръвта също ще даде добър резултат и ще направи тактиката на захранване по завършена
Ако обаче рибите не са на дъното - хранят се на 1-2м. под повърхността, виждат се дори гърбовете им, тогава нещата стоят по друг начин. В тази ситуация най-добър резултат съм имал, като през 2-3 минути стрелям по една прашка най-различни вкусотии, и най вече от стръвта на която ловя. Целта е нещо постоянно да пада в зоната на риболов. За тозе вид захранване работа вършат: сладка царевица, бели челвеи, кастери, бавно потъващи пелети за шаран, коноп, жито итн. Добър резултат дава и риболова на троха
Ами от мен толкова и не приемай всичко за чиста монета - всичко си зависи от моментното състояние и настроението на шараните

Ако рибите са на дъното - яка тежка храна ще свърши най-добра работа. Но НЕ трябва да се дохранва често С ТОПКИ, за да не плашим събралите се шарани. Дохранването става веднага след улавянето на риба или най-добре по време на ВАДЕНЕТО

Ако обаче рибите не са на дъното - хранят се на 1-2м. под повърхността, виждат се дори гърбовете им, тогава нещата стоят по друг начин. В тази ситуация най-добър резултат съм имал, като през 2-3 минути стрелям по една прашка най-различни вкусотии, и най вече от стръвта на която ловя. Целта е нещо постоянно да пада в зоната на риболов. За тозе вид захранване работа вършат: сладка царевица, бели челвеи, кастери, бавно потъващи пелети за шаран, коноп, жито итн. Добър резултат дава и риболова на троха

Ами от мен толкова и не приемай всичко за чиста монета - всичко си зависи от моментното състояние и настроението на шараните

aide nasluka
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
nasco2 написа:Относно плашенето с топки много одавна четох някъде изследване на водолази плашат се дребните шарани едрите били любопитни, в първия момен се одръпват и след това се връщат да видят какво е цопнало. Поне така пишеше колко е вярно не знам не съм го виждал.

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
- maver13
- вече хвърля и на тежко
Точно това е - ако едрите са дошли да не им цопаме по главите. Гадното е че, ако до тебе има риболовец , който разбира ще стрелне 2 прашки царевица в момента на отдръпването и после ще ги чакаш много, много дълго да се върнат!! Вервай ми много пъти съм го ял така
А дохранването по време на вадене е убииствено, защото въпреки суматохата и пляскането при ваденето, във водата пада храна

aide nasluka
-
- вече хвърля и на тежко
здравейте
По принцип напоследък ходя само на едно малко платено водоемче, където плащаш по 4 лева на въдица, а рибата не.Забелязал съм, че само с една-две шепи царевица не става работата.Аз лично сутринта храня по-обилно - не е задължително да е фирмена захранка, а накиснат хляб с кюспе и малко ароматиратор и консервирана царевица върши дори и по-добра работа от фирмената захранка. Но мисля че на всеки водоем е различно, а също така и често ходя на Ал. Стамболийски за по няколко дни и там просто задължително храня по малко на всеки час-два през цялото денонощие, за да се хване някой шарко.Общо взето аз съм привърженик на по-сериозното подхранване и никога това не ми е изневерявало. Наслука
- баничката
- ще става разбирач
Най- добре се храни с лодка- отиваш събота сутринта и слагаш три шамандури на по 10м една от друга и мяташ с лодката подхранка около тях- една кофа за целия ден общо. През деня си къцаш на телескопчето дреболяк, вечер си пийваш ракийката, ако има и друго за правене- правиш го и него и на развиделяване внасяш въдиците на захранените петна- шарко ще е там- даааааа! 

- ribarq
- сериозен играч
моята тактика е 1:1 като тази-само че захранвам и когато имам удар ! при разпъването после хвирлям 1-2 шепи царевица или топчета ! !nasco2 написа:По принцип като отивам за шаран захранвам яко в началото и после през половин един час по топка от захранката да подържа петното. На другата сутрин отново същата процедура. Резултата идва чак след третия четвъртия ден. Винаги ходя на риба поне за седмица.

-------------//--------------
maver13 написа: Дохранването става веднага след улавянето на риба или най-добре по време на ВАДЕНЕТО![]()
Ако обаче рибите не са на дъното - хранят се на 1-2м. под повърхността, виждат се дори гърбовете им, тогава нещата стоят по друг начин. В тази ситуация най-добър резултат съм имал, като през 2-3 минути стрелям по една прашка най-различни вкусотии, и най вече от стръвта на която ловя. Целта е нещо постоянно да пада в зоната на риболов. За тозе вид захранване работа вършат: сладка царевица, бели челвеи, кастери, бавно потъващи пелети за шаран, коноп, жито итн.

Тази тактика ми е давала не веднъш отлични резултати !
- Иван-Клисура
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Според мен ако захраниш с много голямо количество, трябва да измислиш и начин да направиш стръвта си по-атрактивна от захранката, защото представи си ако захраниш с накисната царевица и хвърлиш на същата стръв- струва ми се че ще отнеме много време докато рибата като убира захранката да попадне на стръвта.
Моите наблюдения са от Англия (незнам дали ще е същото в БГ)
Ако ходя с едно преспиване използвам около 1кг захранка:
-пелети 4, 6 и 8 мм
-1 консерва царевица
-1 консерва конопено семе- шараните го обожават
-2 шепи топчета- половината ги начупвам
Тази захранка я забърквам още в къщи, за да има време пелетите да попият водата от царевицата и конопа. Като пристигна на гьола избирам място и с маркера проверявам дъното и дълбочината. След това със спода хвърлям по 5-6 ракети на 3 места (ловя с 3 въдици). Забърквам в малък съд или пликче малко захранка на прах, месо от консерва и добавям малко ароматизатор (на блажна основа).
Сега откачвам поводите с куките. Слагам им топчета и накисвам в избрания ДИП- имам7-8 но винаги използвам 1-КГ1.С въдиците (без куки в момента) започвам да нагласям дистанцията-тъй като гледам да ловя под клоните на дърветата. Приготвям ПВА мрежи- по-равно от 2-те захранки и ги нанизвам на поводите. Закачвам поводите и хвърлям. Със прашката или кобрата (с нея още не съм много точен) хвърлям 10-15 точета около стрътва и чакането почва.............
При вадене дохранвам само с топчета, а с ракетата храня само след обяд когато е горещо и рибата не кълве.
........... и 1 молба- ако някои може да ми изпрати рецепта за топчета, ще съм му много благодарен.
Наслука.
Моите наблюдения са от Англия (незнам дали ще е същото в БГ)
Ако ходя с едно преспиване използвам около 1кг захранка:
-пелети 4, 6 и 8 мм
-1 консерва царевица
-1 консерва конопено семе- шараните го обожават
-2 шепи топчета- половината ги начупвам
Тази захранка я забърквам още в къщи, за да има време пелетите да попият водата от царевицата и конопа. Като пристигна на гьола избирам място и с маркера проверявам дъното и дълбочината. След това със спода хвърлям по 5-6 ракети на 3 места (ловя с 3 въдици). Забърквам в малък съд или пликче малко захранка на прах, месо от консерва и добавям малко ароматизатор (на блажна основа).
Сега откачвам поводите с куките. Слагам им топчета и накисвам в избрания ДИП- имам7-8 но винаги използвам 1-КГ1.С въдиците (без куки в момента) започвам да нагласям дистанцията-тъй като гледам да ловя под клоните на дърветата. Приготвям ПВА мрежи- по-равно от 2-те захранки и ги нанизвам на поводите. Закачвам поводите и хвърлям. Със прашката или кобрата (с нея още не съм много точен) хвърлям 10-15 точета около стрътва и чакането почва.............
При вадене дохранвам само с топчета, а с ракетата храня само след обяд когато е горещо и рибата не кълве.
........... и 1 молба- ако някои може да ми изпрати рецепта за топчета, ще съм му много благодарен.
Наслука.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
трябваше да се уточни за дъно или за плувка. В 80% от риболовите ми ловя на плувка,за това ще дам моето мнение за този вид.посещавам места където шарана не е в промишлени количества,захранвам с 10 топки храна като съм забъркал такава за шаран,стрелям3-4 прашки царевица и гранула.първо идват дребните риби привлечени от аромата на захранката,имате и колебливи пипания на дребосъка,който не може да ви налапа стръвта.когато има затишие,тогава се очаква и ударите ви на шаран.по време на ваденето стрелям гранули и царевица и дохранвам с малки топки,не много стегнати,защото шарана яде като див шопар и ако не дохранвате ще избяга от петното.шумът от падащи гранули и царевица го привличат убеден съм 100% в това а и не само аз.представете си какъв приятен звук имат при падане.ей това тропане го вика.има изключение в риболова,трябва да се нагласите според случая,колкото по-често имате удар,толкова по-често дохранвате.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- maver13
- вече хвърля и на тежко
butnik написа:трябваше да се уточни за дъно или за плувка. В 80% от риболовите ми ловя на плувка,за това ще дам моето мнение за този вид.посещавам места където шарана не е в промишлени количества,захранвам с 10 топки храна като съм забъркал такава за шаран,стрелям3-4 прашки царевица и гранула.първо идват дребните риби привлечени от аромата на захранката,имате и колебливи пипания на дребосъка,който не може да ви налапа стръвта.когато има затишие,тогава се очаква и ударите ви на шаран.по време на ваденето стрелям гранули и царевица и дохранвам с малки топки,не много стегнати,защото шарана яде като див шопар и ако не дохранвате ще избяга от петното.шумът от падащи гранули и царевица го привличат убеден съм 100% в това а и не само аз.представете си какъв приятен звук имат при падане.ей това тропане го вика.има изключение в риболова,трябва да се нагласите според случая,колкото по-често имате удар,толкова по-често дохранвате.
Подкрепям на 100%

aide nasluka
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
За плувка съм съгласен и с двама ви, само че аз ползвам тежка захранка само в началото, след това само с прашката разните му вкусотии
За дъно храня много обилно, средно по 20-25 кг на ден (царевица, жито и разни семена ако изнамеря от някъде
) и винаги Дипвам стръвта (както каза колегата Иван), резултатите ми не са шампионски, но си хващам по някоя риба 

За дъно храня много обилно, средно по 20-25 кг на ден (царевица, жито и разни семена ако изнамеря от някъде