Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Проблем с повода
Модератор: Paublo_Eskobar
Проблем с повода
Здравейте, колеги!
В събота ми се случи нещо, което не мога да си обясня и да си намеря грешката. Ходих за няколко часа на язовир да поддържам пламъчето на риболова и лових дребни бабушки на фидер. При повод 0.12 и дължина около 30-35 см. всичко беше наред. Кълванетата бяха редки и реших да удължа повода до към 50-55 см. Още след първото вадене последните 10-15 см преди куката бяха страшно усукани, а останалите до вирбела без поражения и следи от усукване. Смених го с нов и същия размер. Заметнах, извадих пак същото усукване. Върнах стария 30-сантиметров, никакъв проблем, всичко си беше наред. Монтажът ми е фидер, гумен стопер, вирбел, повод, кука 16 Drennan и три бели червейчета. Поводът е монофил Jaxon Eternum Premium Strong. Къде греша?
В събота ми се случи нещо, което не мога да си обясня и да си намеря грешката. Ходих за няколко часа на язовир да поддържам пламъчето на риболова и лових дребни бабушки на фидер. При повод 0.12 и дължина около 30-35 см. всичко беше наред. Кълванетата бяха редки и реших да удължа повода до към 50-55 см. Още след първото вадене последните 10-15 см преди куката бяха страшно усукани, а останалите до вирбела без поражения и следи от усукване. Смених го с нов и същия размер. Заметнах, извадих пак същото усукване. Върнах стария 30-сантиметров, никакъв проблем, всичко си беше наред. Монтажът ми е фидер, гумен стопер, вирбел, повод, кука 16 Drennan и три бели червейчета. Поводът е монофил Jaxon Eternum Premium Strong. Къде греша?
- Красимир Атанасов
- учете се от него
- М. Сталев
- разбира нещата
Re: Проблем с повода
Колега ,вирбела ти е проблемен ,мини на двоен ,усукването се получва от това ,че се лови на бял червей и като почнеш да прибираш линията червеите се въртят като витло на лодка и усукват повода 

- Калин–Стоянов
- разбира нещата
Тези червеи / трите/ се въртят като перка и ти усукват повода, нищо ненормално няма...
Колкото е по-дълъг повода и по-тънък , толкова по-голямо усукване!
Пробвай другия път с един нанизан на куката , няма да има проблем
п.п. вирбелите не помагат!
Колкото е по-дълъг повода и по-тънък , толкова по-голямо усукване!
Пробвай другия път с един нанизан на куката , няма да има проблем

п.п. вирбелите не помагат!
Последно промяна от Калин–Стоянов на Вто Фев 25, 2014 8:45 pm, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
при всички случаи и с двоен и троен вирбел при продължително ловене ще се накъдря това си е от червеите както е казал колегата
Относно това оплитане са ми казвали че червейте се закачали един отпред и един отзат да се въртят срещуположно.
Благодаря на всички. Стопи ли се снега отивам пак да пробвам с двоен вирбел и срещуположно нанизани червеи. Пък тогава да видим, дано даде резултат.
Защо обаче на 30-сантиметровия повод му няма нищо, а се получава само при по-дългия и то само в последните 10-15 см.?
Защо обаче на 30-сантиметровия повод му няма нищо, а се получава само при по-дългия и то само в последните 10-15 см.?
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Вземи в ръката си един повод 30 сантиметра с кука и почни да го въртиш,после повтори със по-дългия и ще си отговориш сам.nikolai68 написа: Защо обаче на 30-сантиметровия повод му няма нищо
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
При такива дължини на повода и малки диаметри на влакното вирбела е напълно излишен.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- gloupan
- разбира нещата
При ваденето се стреми да изкараш кошничката възможно най-бързо на повърхността на водата
TRS70MLF2
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
+1gloupan написа:При ваденето се стреми да изкараш кошничката възможно най-бързо на повърхността на водата
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Добре, но без вирбел няма ли провалът да е още по-голям? До сега никога не съм правил монтаж без вирбел на повода за 4 години фидерлък.
- gloupan
- разбира нещата
Няма как да не си съгласен, от теб съм го научилbutnik написа:+1gloupan написа:При ваденето се стреми да изкараш кошничката възможно най-бързо на повърхността на водата

TRS70MLF2
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Като дете правил ли си жабки с плоски камъни на водоемnikolai68 написа:Добре, но без вирбел няма ли провалът да е още по-голям? До сега никога не съм правил монтаж без вирбел на повода за 4 години фидерлък.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
FC повод много по-трудно ще се усуче. По-скоро усукването ще е в основната линия. При морския риболов имаме поводи по 1.5 - 2м, 0.11/0.12.