Флуорокарбон - избор

Модератори: Павел Иванов, sestrata

sansan
новобранец
новобранец

Флуорокарбон - избор

Мнение от sansan »

Здравейте и Честит празник!
Имам едно питане. Наскоро взех ето това влакно: https://www.google.bg/search?q=VARIVAS+ ... B500%3B500" onclick="window.open(this.href);return false; - размер 1.0.
Моля да ми препоръчате добър флуорокарбон за повод. Цената няма значение. Примамките, които ще се използват, са блесни и малки воблери, а търсените риби предимно пъстърви, кефали и костури.
Благодаря предварително.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Флуорокарбон - избор

Мнение от Павел Иванов »

Не ти трябва такъв повод :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
sansan
новобранец
новобранец

Мнение от sansan »

Тогава ми възниква въпроса трябва ли въобще някакъв повод.. Питането ми е, защото влакното е розово.. Няма ли да се вижда ? :?
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

sansan написа:Тогава ми възниква въпроса трябва ли въобще някакъв повод..
Трябва ти повод колега,най вече есента( и лятото де,но зависи все пак от реката,укритията и времето).
При риболова на кефал и распер,ефекта е многооо многооо голям,ловя вече 2 години с флурокарбонов повод,правили сме и съпоставки,е ефект има кой квото и да казва ;)
Поздрави!
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

http://www.colmic.bg/products/uploads/s ... t_bigg.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
препоръчвам,това флуоро,държи на възел,вече две години го ползвам и съм доволен.
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

аксел написа:http://www.colmic.bg/products/uploads/s ... t_bigg.jpg
препоръчвам,това флуоро,държи на възел,вече две години го ползвам и съм доволен.
Колега,би ли ми услужил със 1 м. :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

В тънка и бистра вода , съчетана със слънце , флуорото е само и единствено недостатък , тогава се забелязва в пъти повече от каквато и да била друга линия . За каквато и да било риба ловена в течение , няма никакво значение дали ще си с флуоро , или чиста брейд линия . За риболов в спокойна и нажежена вода , може и да има някакъв ефект , но тогава ползвам пак цяла линия , без усложнения , само че моно . Виж при риболов на кустур със силикони и цикади , флуорото се протрива по-трудно от брейд със същият диаметър .

Павел Иванов
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Уважаеми господин Иванов,
Относно написаното от Вас, цитирам:
“В тънка и бистра вода , съчетана със слънце , флуорото е само и единствено недостатък , тогава се забелязва в пъти повече от каквато и да била друга линия . За каквато и да било риба ловена в течение , няма никакво значение дали ще си с флуоро , или чиста брейд линия . За риболов в спокойна и нажежена вода , може и да има някакъв ефект , но тогава ползвам пак цяла линия , без усложнения , само че моно . Виж при риболов на кустур със силикони и цикади , флуорото се протрива по-трудно от брейд със същият диаметър .”край на цитата.
Намирам горното за много интересно, тъй като в последните години при риболов на зарган и кефалови масово се използва флуорото като повод.От друга страна и при този риболов се случват слънчеви дни и бистра морска вода. Излиза, че в такива случаи не си струва да ползваме за повод флуорото, а обикновен монофил? Имате ли наблюдения за такива случаи?
Благодаря предварително и очаквам с интерес Вашия отговор.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Аз лично не но е доста наболяла тема именно ЛРФ и зарганоулова с флуоро , при слънце . Силно наболяла имам предвид доста хротувана от гръцки и пр. морски риболовци оплакващи се баш от проблеми с "отблясъка" на флуорото при такива ситуации и търсене на решения за елиминирането им . Най-лесно е с класическият монофил но той не ни дава директен контакт , дори само когато се ползва за повод . Брейда пък от своя страна не е достатъчно твърд и съответно пак не е много добро решение в случаят . От там на там пък се пръкват разните оцветени решения за флуоро , което пък погледнато от основното за което се търси - "невидимостта" , си е "абе по-добре с монофил" :lol: :lol: :lol: От там на там достигаме до извода че не е задължително дадени линии да се ползват само на база общоприетото , а да им се ползват предимствата в дадени ситуации . Примерно брейда не го ползвам основно защото с него най-вече "се спасявали примамки" , при много тънките брейдове това оправдание звучи смешно , а защото той ми дава директен контакт с рибата , респективно примамката , което е голямо преимущество в наякои случаи пред монофила , много по-мек и безпаметен е от флуорото и съответно два пъти по-голямата му здравина , спрямо флуорото и моното , при еднакъв диаметър . Флуорото пък от своя страна го ползвам на места където най-вече търся добра абразивоустойчивост при даден диаметър , защото самото то носи на протриване много повече от брейда и монофила и в случаите на "неслънцеотразителни" показатели които да го правят по-видимо , отколкото невидимо . Моното пък само по себе си може да се приеме за универсално , съдържа в занижени показатели от преимуществата на другите но пък е доста по-еластично и от двете , което в някои случаи също се явява предимство . Малко сложно излезе ама ...

Павел Иванов
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

За себе си съм открил много елементарно решение, което функционира със сигурност, а именно, с черен дебел маркер боядисвам 40 сантиметра от брейда над воблера и воала :wink:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Павка от твоя много-добър анализ относно линиите си вадя заключението,че моното е Универсалното влакно за всякакви ситуации,докато флуорото има минуси при слънце,а плетеняка не е достатъчно абразивоустойчив и кво излиза,че не съм тъп твърдейки,че моното е най-здраво от трите линии и ловя само на него? :rolleyes: :drinkers: Ще те черпя за тази подкрепа! :drinkers:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Най-универсално , не най-здраво :wink: Иначе като цяло и здравината е много относително понятие , особено ако се изчислява на база разстояние . Примерно при един и същ реален диаметър , не нещо супер тънко де , монофила при изтеглени сто метра и рязък силен удар от голяма риба , тегло спрямо максимален заявен тест носимост на линията по три на квадрат , примерно , ще остане здраво за разлика от упоменатият брейд и удар от същата риба при един метър изнесена линия . Тук изискването към въдица и макара също трябва да е малко разностранно , как при разстоянието , ама да не задълбаваме . Какво да прави човек , метафизиката е много обширна наука с разни клонове , особено хоспитални такива :lol: :lol: :lol:

Павел Иванов
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ех,дано се яви некой нормален риболовец да ни разясни нещата,че ние сме на друга планета и не виждаме добре,че ни е далеко! :rolleyes: :drinkers: Въдица-макара според мен определят,как ще се държи линията според случая? :roll: За това и наблягам в тази посока въдица-макара,което е голямото ПЕРО в такъма,па линията е лесна и варианти бол,според случая!Лошото е,че убавите макари са стиснати от към шпули итреа да се доплаща,ако искаме да имаме три шпули с различна линия според ситуацията! :cry: :cry: :cry:
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Благодаря за изчерпателния отговор.Съгласен съм, че няма еднозначно решение :x : както при много случаи всичко е въпрос на компромис и правилен избор от задвъдичното устройство. :) В “моя” конкретен случай, при морския риболов /съвпадащ със спининговия/ ,с търсене на дистанции над 60-70 м :wink: оправдано и препоръчително е използването на плетено с оглед на неговата неразтегливост за регистриране на кълването и “плахото” пипане на стръвта. Обаче и аз съм забелязал, че има разлика при използване на монофилен и флуорокарбонов повод в зависимост от външните условия: бистра вода и слънце.Затова преди сезон си подготвям поводи от монофил /0.12 мм/ и флуорокарбон /0.14 мм/ :!: .Като установих, че с флуорото ефектът е забележим рано сутрин и/или надвечер, когато слънцеотразителните фактори са значително по-ниски :idea: .Написаното от г-н Иванов потвърди тези констатации. :)
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
BACHI
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от BACHI »

Митко Кирилов написа:Благодаря за изчерпателния отговор.Съгласен съм, че няма еднозначно решение :x : както при много случаи всичко е въпрос на компромис и правилен избор от задвъдичното устройство. :) В “моя” конкретен случай, при морския риболов /съвпадащ със спининговия/ ,с търсене на дистанции над 60-70 м :wink: оправдано и препоръчително е използването на плетено с оглед на неговата неразтегливост за регистриране на кълването и “плахото” пипане на стръвта. Обаче и аз съм забелязал, че има разлика при използване на монофилен и флуорокарбонов повод в зависимост от външните условия: бистра вода и слънце.Затова преди сезон си подготвям поводи от монофил /0.12 мм/ и флуорокарбон /0.14 мм/ :!: .Като установих, че с флуорото ефектът е забележим рано сутрин и/или надвечер, когато слънцеотразителните фактори са значително по-ниски :idea: .Написаното от г-н Иванов потвърди тези констатации. :)
Много си прав ,колега ! Същото правя и аз !
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”