Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Домашно приготвени захранки - Рецепти
Модератор: Paublo_Eskobar
- omegasportz
- новобранец
- Мнения: 67
- Регистриран на: Пет Ное 01, 2013 10:26 pm
- Местоположение: Бургас
Домашно приготвени захранки - Рецепти
Става дума за приготвянето на анасонов качамак !
Необходими продукти :
2 чаени чаши пшенично брашно
3 чаени чаши царевично брашно
1 чаена чаша захар
белтъците на 2 яйца
1 чаена чаша вода
половин кафена чаша смляно анасоново семе
Всичко се омесва добре до получаване на еднородно тесто ! Разточвате тестото на кора( питка ) с дебелина 2-3см. Увивате питката в тензух/марля и я слагате във вряща вода за 6мин ! След това изключвате котлона и варите на остатъчна температура още 15мин . Изваждате и оставяте да изстине , а след това пак омесвате старателно сместа ! Става пълна фантазия за шарани и шаранови риби , както на дъно ( фидер ) така и на плувка ! Успех !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 1
Съставки (о.ч.) 6 бр: галета, смлян слънчогледов шрот (кюспе), овесено брашно, глина, нарязан на дребно червен торен червей, бял червей (при необходимост може да се употреби и кастер, макар, че има по-малка ефективност).
Съотношение: 5:3:3:2:1:1
Това е стандартна универсална захранка за дълбоководни риби при слабо течение, изпълнена с растителни и животински компоненти.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 2
Съставки (о.ч.) 6 бр: галета, овесено брашно, смляно кюспе, къртичина, накълцан червен червей, дребен бял червей (или едър нарязан).
Съотношение: 2:2:4:1:4:2
Примамката е подходяща дълбоко-водни риби в неподвижна вода.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 3
Съставки (о.ч.) 7 бр: галета, овесено брашно, смляно кюспе, сушена дафния (използва се за храна на аквариумни рибки), слънчогледово масло, накълцан бял червей, кокосови стърготини (сладкарски продукт).
Съотношение: 3:2:2:0,1:0,2:3:0,5 Примамката е предназначена за повърхностни риби в неподвижна вода. Потъва бавно на дълбочина, образувайки траен облак.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 4
Съставки (о.ч.) 6 бр: соево брашно, слънчогледово кюспе, рибно брашно, гранули кръвен албумин, хляб, пшенично брашно
Съотношение: 5:2,5:1,5:0,5:1:1 Соевото брашно може да се замени с добре препечена соя, смляна на ситно (например в месомелачка със ситна решетка). Подходяща е за шаран.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 5
Съставки (о.ч.) 4 бр: галета, хляб (омесен), слънчогледов шрот, царевични зърна.
Съотношение: 2:4:2:1
Подходяща е за много шаранови ри-би, особено в близост до брега. Захранката привлича силно множество плевелни риби (псевдорасбора, каракуда).
Необходими продукти :
2 чаени чаши пшенично брашно
3 чаени чаши царевично брашно
1 чаена чаша захар
белтъците на 2 яйца
1 чаена чаша вода
половин кафена чаша смляно анасоново семе
Всичко се омесва добре до получаване на еднородно тесто ! Разточвате тестото на кора( питка ) с дебелина 2-3см. Увивате питката в тензух/марля и я слагате във вряща вода за 6мин ! След това изключвате котлона и варите на остатъчна температура още 15мин . Изваждате и оставяте да изстине , а след това пак омесвате старателно сместа ! Става пълна фантазия за шарани и шаранови риби , както на дъно ( фидер ) така и на плувка ! Успех !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 1
Съставки (о.ч.) 6 бр: галета, смлян слънчогледов шрот (кюспе), овесено брашно, глина, нарязан на дребно червен торен червей, бял червей (при необходимост може да се употреби и кастер, макар, че има по-малка ефективност).
Съотношение: 5:3:3:2:1:1
Това е стандартна универсална захранка за дълбоководни риби при слабо течение, изпълнена с растителни и животински компоненти.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 2
Съставки (о.ч.) 6 бр: галета, овесено брашно, смляно кюспе, къртичина, накълцан червен червей, дребен бял червей (или едър нарязан).
Съотношение: 2:2:4:1:4:2
Примамката е подходяща дълбоко-водни риби в неподвижна вода.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 3
Съставки (о.ч.) 7 бр: галета, овесено брашно, смляно кюспе, сушена дафния (използва се за храна на аквариумни рибки), слънчогледово масло, накълцан бял червей, кокосови стърготини (сладкарски продукт).
Съотношение: 3:2:2:0,1:0,2:3:0,5 Примамката е предназначена за повърхностни риби в неподвижна вода. Потъва бавно на дълбочина, образувайки траен облак.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 4
Съставки (о.ч.) 6 бр: соево брашно, слънчогледово кюспе, рибно брашно, гранули кръвен албумин, хляб, пшенично брашно
Съотношение: 5:2,5:1,5:0,5:1:1 Соевото брашно може да се замени с добре препечена соя, смляна на ситно (например в месомелачка със ситна решетка). Подходяща е за шаран.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта № 5
Съставки (о.ч.) 4 бр: галета, хляб (омесен), слънчогледов шрот, царевични зърна.
Съотношение: 2:4:2:1
Подходяща е за много шаранови ри-би, особено в близост до брега. Захранката привлича силно множество плевелни риби (псевдорасбора, каракуда).
- azareus
- ще става разбирач
- Мнения: 529
- Регистриран на: Пет Сеп 27, 2013 9:08 pm
- Местоположение: Видин
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Благодаря за идеите колега! Интересни и полезни рецепти като номер 1 доста наподобява моя рецепта, която ползвам по Дунав (не в силното течение) с добър успех.
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
- omegasportz
- новобранец
- Мнения: 67
- Регистриран на: Пет Ное 01, 2013 10:26 pm
- Местоположение: Бургас
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Нека всеки да споделя свойте рецепти който ползва 

- SBANKOV
- ще става разбирач
- Мнения: 386
- Регистриран на: Сря Апр 10, 2013 12:03 pm
- Местоположение: София - Разград
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Ето ви една рецепта за приготвяне на галета или трохи.
една кофичка кисело мляко- от най евтиното и вкиснатото, една лъжичка сода бикарбонат, една лъжица оцет, олио половин чаена чаша, една кофичка вода/премивате тази от киселото мляко/ сол, една кафяна лъжичка, и захар една чаена чаша, брашно около 1кг.
млякото содата и оцета се смесват и се сипват в купа, шибвате и другите продукти и бъркате.
трябва да стане на тесто леко, течно но плътно.
печете в набрашнена тава, като истине се минава през блендера и трохите се сушат във фурната на ниска температура.
Ароматизатори във тестото може да слагате всякакви.
Така излизат около два килограма трохи или галета.
една кофичка кисело мляко- от най евтиното и вкиснатото, една лъжичка сода бикарбонат, една лъжица оцет, олио половин чаена чаша, една кофичка вода/премивате тази от киселото мляко/ сол, една кафяна лъжичка, и захар една чаена чаша, брашно около 1кг.
млякото содата и оцета се смесват и се сипват в купа, шибвате и другите продукти и бъркате.
трябва да стане на тесто леко, течно но плътно.
печете в набрашнена тава, като истине се минава през блендера и трохите се сушат във фурната на ниска температура.
Ароматизатори във тестото може да слагате всякакви.
Така излизат около два килограма трохи или галета.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Кубчета.
Колкото и банално да звучи и този начин е от Дунав. Казвам банално, понеже повечето начини за приготвяне на качамак които съм чел по форумите са дунавски.
Та за да се получи стегнато и жилаво кубче, след като стане готов качамака, се пресова, а брашното трябва да е ситно, купешко.
Като заври водата, сипвате царевичното брашно равномерно и го оставяте да ври без да бъркате, а преди да извадите, разбърквате до като е на котлона, за да стане еднородна смес още в тенджерата.
Предварително трябва да намажете една тава с олио и дъното на една друга тенджера от външната страна.
След като извадите качамака, бързо го оформяте на топка и поставете в тавата, до като е топъл. След това напълнете тенджерата с вода и натиснете до като качамака се сплеска до около 2 см.
Аз слагам втора тенджера с вода от горе, но може да се ползва различна тежест.
Това се прави вечерта и се оставя да преседи до сутринта, преди да се тръгне за риба. Кубчетата ги нарязвате веднага или на водоема.
Аз знам, но ако някой пробва този начин, нека сподели какво става с кубчето след като го удари в земята.
Кубчетата ги слагам на косъм, за сега съм ги ползвал два пъти и още нямам риба на тях.
Колкото и банално да звучи и този начин е от Дунав. Казвам банално, понеже повечето начини за приготвяне на качамак които съм чел по форумите са дунавски.
Та за да се получи стегнато и жилаво кубче, след като стане готов качамака, се пресова, а брашното трябва да е ситно, купешко.
Като заври водата, сипвате царевичното брашно равномерно и го оставяте да ври без да бъркате, а преди да извадите, разбърквате до като е на котлона, за да стане еднородна смес още в тенджерата.
Предварително трябва да намажете една тава с олио и дъното на една друга тенджера от външната страна.
След като извадите качамака, бързо го оформяте на топка и поставете в тавата, до като е топъл. След това напълнете тенджерата с вода и натиснете до като качамака се сплеска до около 2 см.
Аз слагам втора тенджера с вода от горе, но може да се ползва различна тежест.
Това се прави вечерта и се оставя да преседи до сутринта, преди да се тръгне за риба. Кубчетата ги нарязвате веднага или на водоема.
Аз знам, но ако някой пробва този начин, нека сподели какво става с кубчето след като го удари в земята.
Кубчетата ги слагам на косъм, за сега съм ги ползвал два пъти и още нямам риба на тях.
Keep It Simple, Stupid!
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... D0%BF_KISS
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... D0%BF_KISS
-
- ще става разбирач
- Мнения: 335
- Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 11:21 am
- Местоположение: Плевен
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Колега колко големи правиш кубчетата и по колко слагаш на косъма и ароматизираш ли гиnikval написа:Кубчета.
Колкото и банално да звучи и този начин е от Дунав. Казвам банално, понеже повечето начини за приготвяне на качамак които съм чел по форумите са дунавски.
Та за да се получи стегнато и жилаво кубче, след като стане готов качамака, се пресова, а брашното трябва да е ситно, купешко.
Като заври водата, сипвате царевичното брашно равномерно и го оставяте да ври без да бъркате, а преди да извадите, разбърквате до като е на котлона, за да стане еднородна смес още в тенджерата.
Предварително трябва да намажете една тава с олио и дъното на една друга тенджера от външната страна.
След като извадите качамака, бързо го оформяте на топка и поставете в тавата, до като е топъл. След това напълнете тенджерата с вода и натиснете до като качамака се сплеска до около 2 см.
Аз слагам втора тенджера с вода от горе, но може да се ползва различна тежест.
Това се прави вечерта и се оставя да преседи до сутринта, преди да се тръгне за риба. Кубчетата ги нарязвате веднага или на водоема.
Аз знам, но ако някой пробва този начин, нека сподели какво става с кубчето след като го удари в земята.
Кубчетата ги слагам на косъм, за сега съм ги ползвал два пъти и още нямам риба на тях.
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Ми правиш ги големи колкото прецениш. Аз ги правих към 18 мм., но ми изглеждаха големички. Слагах по едно кубче и не ароматизирах.
Keep It Simple, Stupid!
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... D0%BF_KISS
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... D0%BF_KISS
Re: Домашно приготвени захранки - Рецепти
Качамак за каракуди
В тенджера слагате вода която да е 1 към 1 с царевичното брашно изчаквате да заври слагате царевичното брашно към което сте добавили канела колкото прецените сами но не прекалявайте след като сложите брашното не бързайте да бъркате похлупете тенджерата с капак намелете температурата на котлона и изчакайте около 10 до 20 минути, след като дойде време за разбъркване си послужете с винтовер сложете му приставка от миксер и бъркайте докато стане еднородна смес защото все още има сухо брашно след това сложете полуготовия качамак на маса която има гланцирано покритие за да не залепва и започнете да месите докато спре да се лепи по ръцете ви след това го увийте в кърпа и го сложете в хладилника за да се постегне малко ако ще ходите за риба на другия ден го оставете цяла нощ става доста стегнат и не пада от куката режете го на кубчета защото топче няма да се получи понеже е много стегнат и ще се разпадне ако започнете да го мачкате.
Дано съм бил полезен.
Риба и циганин паднат ли ти бой
В тенджера слагате вода която да е 1 към 1 с царевичното брашно изчаквате да заври слагате царевичното брашно към което сте добавили канела колкото прецените сами но не прекалявайте след като сложите брашното не бързайте да бъркате похлупете тенджерата с капак намелете температурата на котлона и изчакайте около 10 до 20 минути, след като дойде време за разбъркване си послужете с винтовер сложете му приставка от миксер и бъркайте докато стане еднородна смес защото все още има сухо брашно след това сложете полуготовия качамак на маса която има гланцирано покритие за да не залепва и започнете да месите докато спре да се лепи по ръцете ви след това го увийте в кърпа и го сложете в хладилника за да се постегне малко ако ще ходите за риба на другия ден го оставете цяла нощ става доста стегнат и не пада от куката режете го на кубчета защото топче няма да се получи понеже е много стегнат и ще се разпадне ако започнете да го мачкате.
Дано съм бил полезен.
Риба и циганин паднат ли ти бой