Трикове за съхранение на уловените,но вече мъртви риби

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Трикове за съхранение на уловените,но вече мъртви риби

Мнение от shturetc »

Почти всеки от нас се е сблъсквал с проблема,когато се върнем у дома след риболовен излет,рибите да са в по-голяма или по-малка степен смарангьосани.Съответно-загубили частично или напълно вкусовите си и хранителни качества.Превърнали са се от ценна храна практически в отрова.
Как да избегнем това в полеви условия,когато слънцето,топлината и мухите "играят" срещу нас и когато гнилостните процеси в мъртвата вече риба могат да я сторят в отрова за нас за часове?
Разбира се най-добрият метод,доказано,си е хладилната чанта.Но,ако нямаме такава или не е удобно да носим със себе си по трудни и насечени терени?...А и дедите ни все с хладилни чанти,чунким,са ходили :wink:
Триковете са безброй и варират от импровизирана хладилна чанта(замразена бутилка в рибарското ни кошче),през осоляване на почистена или непочистена риба,до покриването и с треви,листа и билки,които да предпазят улова ни от засъхване,да гонят мухите и да забавят процеса на смарангьосване (чУвал съм,че копривата върши добра работа,а скоро от руски,риболовен тв-канал научих,че и клонки с листа от бреза били удачен вариант).
При някои риби (например топлокръвните-в българските,морски води такъв е паламудът) се прави разрез за оттичане на кръвта...
Нека просветените споделят!...Ако желаят,де :wink:

ПП Дано съм намерил точното място на темата-колебаех се да я пусна и в морски,и в речен риболов,в кулинария(нали е за това да докараме рибата във възможно най-добро състояние до трапезата ни),ама...може и в модераторското кошче да и е мястото?!?
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Re: Трикове за съхранение на уловените,но вече мъртви риби

Мнение от topsoft »

shturetc написа: Как да избегнем това в полеви условия,когато слънцето,топлината и мухите "играят" срещу нас и когато гнилостните процеси в мъртвата вече риба могат да я сторят в отрова за нас за часове?
Като ги пуснем своевременно от там от където са дошли....
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

:lol: :lol: :lol:
Тва може да важи за скобаря,ама за паламуда едва ли :lol: :lol: :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

bobo_33333 написа:
:lol: :lol: :lol:
Тва може да важи за скобаря,ама за паламуда едва ли :lol: :lol: :lol:
Ей да, за тва се чете до края. Паламуда и аз бих го изял :)
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

topsoft написа: Като ги пуснем своевременно от там от където са дошли....

По принцип е така, но ако човек реши да си задържи риба....

Зимата се бях записал на рибарски курс в Мюнхен. Та лектора каза,че хладилната чанта е задължителна част от оборудването! Щото всеки уважаващ себе си рибар не пие топла бира!
Също така, на уловената риба, която е в нормите трябва да се пререже артерията от сърцето, за да и изтече кръвта. Така месото се запазва и остава с бял /светъл/ цвят. Друго, което може да се направи е, да се изкорми на място, като вътрешностите се слагат в найлонов плик исе изхвърлят на определените места. Не се закопават в земята и не се хвърлят във водата за захранка на хищни риби! Това е сериозно.
За източването на кръвта е вярно!!!

Всиезвестно е ползата от големи и дълги живарници от бевъзлова мрежа /плат/, поставени по възможност на дълбоко или на течение.....
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

трапера написа:..........Зимата се бях записал на рибарски курс в Мюнхен. Та лектора каза,че хладилната чанта е задължителна част от оборудването! Щото всеки уважаващ себе си рибар не пие топла бира!..........
:lol: Умни са си тез германци!Не може да им се отрече. :prayer: :prayer: :prayer:

По темата:На времето имах един възрастен роднина,който ходеше на тридневни излети и си съхраняваше рибата изчистена и обвита в листа от коприва,в проветрив кош.Твърдеше,че никога не му се е разваляла риба.
Изображение
Изображение
Аватар
SIRO
новобранец
новобранец

Мнение от SIRO »

трапера написа:

Друго, което може да се направи е, да се изкорми на място, като вътрешностите се слагат в найлонов плик исе изхвърлят на определените места. Не се закопават в земята и не се хвърлят във водата за захранка на хищни риби! Това е сериозно.
Каракудата също обича вътрешности...
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

...И така в шеги,закачки и остроумия идеята на темата е забравена окончателно.
Все пак да благодаря на Трапера,че е потвърдил един от триковете за по-дълготрайно съхранение на някои видове риби в "полеви условия"-обезкървяването им и на Вуйчо Ваньо,потвърдил друг от триковете--използването на коприва.

Вярвам сме били особено полезни за останалите си колеги?! Темата вече може да се насочи към модераторското кошче!

ПП ...и яжте повече риба,а не само акита ,преработени като кремвирши,кИбапчИтЪ и кюфтЬИе'а !
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Щурче,най опасната риба за съхранение си е паламуда.
Задъжително,веднага след ваденето И,един разрез близо до анала отдолу,
до кокал.
Втората стъпка,поне на всеки 15 мин,задръж оборотите,
изкорми рибата и я напълни с морска сол (такава винаги трябва да имаш под ръка).
Хамсията,сардината,сафрида - ако нямаш живарник или хладилна чанта,
ще престоиш в морето повече от 4 часа,при температура на въздуха над 25*,
на всеки 20 мин,заливай рибата с морска сол.
Междит ако ловиш,на всеки 10 мин,отделяй време да го изкормиш,после
продължавай с риболова.
Имай едно на ум,че един неизчистен меджит,може да те накара да хвърлиш
10кг сафрид за нула време.Пък и не само сафрид де.
Попа издържа повече,но при висока температура, на 20 мин поне,
сменяй водата в кофата.По-точно,добре я измий с няколко води.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Вместо коприва може да се ползва орехова шума
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Аватар
dido ov4arica
новобранец
новобранец

Мнение от dido ov4arica »

Киро нещо неразбрах "на всеки 20мин.заливай рибата с морска сол"
ми то колко сол да носим по един човал ли?
Да не си имал впредвид вода?
Та аз ако съм на бивак копая дълбока дупка на нъкоя дебела сънка и я пълня с клони и коприва.
Рибата се прибира чистена и осолена с се покрива с кони и коприва отново.
Задължително капак от преплетени клони и листа.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дидо,в лодката имам поне 2кг морска сол.
Поначало един риболов ми е от порядъка на 5-7 часа,но понякога
има увеличение на работното време.
Казвам в морето какво трябва да използваш.
Там няма сенки и дървета,и всяка риба си има особености.
Малко да я насолиш,държи докато си я занесеш у дома,и да я обработиш,
без да И прецакаш вкусовите качества.
Изображение

Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Бай Киро,и аз като dido ov4arica предполагам,че е лапсус написаното от теб,че заливаш рибите(хамсия,сафрид,сардина)през 20 мин с морска сол?Предполагам морска вода си искал да речеш?
Моята тактика в топло време,при посочените риби,е бака с различна по сила(според бъдещите ми кулинарни планове)саламура.Ако ще ги пържа,след като се върна следва изчистване,накисване в чешмяна вода за частично обезсоляване (час-два--според времепрестоя на рибите в саламурата преди това) и в тигана.Ако ли пък съм решил да ги мариновам...то е ясно.
Пълненето с морска сол на паламудите още на лодката е полезна новинка за мен.
Меджидите или ги обезглавявам и изкормям още с хващането им(ако са единични сред други риби),или ги пускам(ако ме мързи) или им обръщам специално внимание(ако целенасочено съм тръгнал за тях...рядко),щото пък са много вкусни,мамка им :wink: Те наистина са,може би най-бързо развалящата се морска риба,водеща до смарангьосване и на другите уловени видове риби в непосредствен досег с тях!

Сега,в летните месеци,може би най-често ловящите се от брега морски риби са платерините.Понеже този риболов в повечето случаи се осъществява от плажове(и по рядко от скали и буни),лесен метод за по-дългото им съхранение е изкопаването на прилично дълбока дупка в пясъка,в която да поставяме уловените кефалови риби,като отгоре ги покриваме с мокри водорасли и малко влажен пясък.Самата дупка покриваме с някакъв импровизиран капак-например преплетени клонки и още водорасли.Така в ямката се поддържа температура доста по-ниска от външната,избегнали сме преките,слънчеви лъчи и сме надхитрили досадните мухи.Преди 10-ина години,когато още бях голям фен на риболова на платерини и бях редовно присъстващ на бургаските солници,си играех да застилам дупките с плоски камъни,а стените "облицовах" с парчета камъш,клони или изхвърлени от морето на брега летвички.Ставаха като мини-мазенца :lol: На следващият ден предишната ми дупка почти винаги беше "заета" от колега :wink: и започвах изграждането на следваща...сигурно измайсторих поне 20-ина,ако не и повече.
SBANKOV написа:Вместо коприва може да се ползва орехова шума
Логично звучи-ореховата шума е репелент срещу молци,а вероятно и срещу други насекоми.
Други репеленти,които могат да се ползват са розмарина,лавандулата,индришето,здравеца,мащерката,ментата,босилека...
Репеленти са и рицина,вратигата и седефчето,но не се препоръчват за директно покриване на рибите,понеже не са безопасни за човека.
За най-ефективен мухогон се счита растението плектрантус!..Ама,да не опоскате всичките домашни саксии или тези на комшийката--няколко листенца или една клонка са достатъчни.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Значи пак повтарям,айде,не заливам,ами ги ЗАРИВАМ с морска сол.
Не хамалската де,леко да ги покрие.
После у дома като си ги чистя,винаги ги пускам рибите в лека солена саламура
за 2-3 часа,хем им се дърпа кръвта,хем стават нормални на сол за тигана.

При по прохладни дни,мога да измия от време на време рибата,но не я държа на вода.
По-бързо се смарангясва. :wink:

И още веднъж за някои дето чели не прочели,
това са мурафети за в морето с лодка,
когато нямаме живарници и хладилни чанти.

И често това се налага да се използва,в горещите летни месеци,
особенно ако си излязъл сутринта,и до 13 часа не се прибереш.
В тези обедни часове почват проблемите със съхранението.
Изображение

Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

За сладководната риба изпитан метод върху пъстърва,махат се вътрешностите и се тъпче с пресни орехови листа,отвън също се увива и в кошчето да се проветрява,никакви найлони....няколко часа е седяла така и нищо не и се случва,за разлика от по късно с такова :drinkers:
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”