Стръв в Атина
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Стръв в Атина
Здравеите колеги.От 10 дена сам във Атина и успях три пъти да отида за риба.Хвърлям на плувка без бомбарда със бял и торен червей
.Вярно че не успях да хвана нещо голямо но ми кълве доста енергично.Сега ми сварши стръвта.Обиколих цяла Атина за да намеря но така и не успях.Ако някои има някаква информация от къде можем да си купим стръв в Атина нека да сподели.

Re: Стръв в Атина
Пилешко филе, парченца от рибата която сте уловили, скариди, миди, тесто от хляб, пилешки сърца и воденички.....
в самата Атина няма много магазини със жива стръв. край морето има магазини, които продават както рибарски принадлежности, така и жива стръв. обикновено пише ΕΙΔΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ (рибарски стоки) или ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΛΩΜΑ (жива стръв). Такива два магазина има на края на булевард ΘΗΣΕΩΣ - главната улица на квартал ΚΑΛΗΘΕΑ от дясната страна. В Пиреа около пристанището също има няколко. с тея торни червеи само плашиш рибата - гръцките риби не знаят какво е това. най-масовата аматьорска жива стръв е ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ (червен червей прилича на дъждовен, вносен е и доста издържлив но лови само малки рибки колкото за кеф). ΚΑΡΑΒΗΔΑΚΙ (малки лангустини, в Бг им казват астахос или нещо такова. на това може и някоя много гладна ципура да хванеш). и няколко вида странни червеи - ΜΩΝΟΔΟΛΙ (морски червей като пишка - много жилав и хваща по-големи хищни риби. свети в тъмното и е подходящ за нощен риболов) ΦΑΡΑΩ (морски червей който може да е дълъг до метър и ти режат от него. доста скъп е, но хваща добре). и една стръв която ако те види някой грък ще има да се чуди от къде я знаеш = като отидеш някъде на каменисто дъно, примерно към ΠΑΛΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΓΛΥΦΑΔΑ по дъното има едни такива като краставици. като я сцепиш вътре сърцевината е като сопол. отделяш сопола от няколко краставици в малък съд и го разбъркваш с лъжица или вилица или...клечка. ще се сгъсти бързо и ще стане като лепкав маджун, е те това нещо е традиционна стръв на старите професионални рибари в Гърция и дори много любители не я знаят. като се гмурнеш за краставиците ще видиш че е пълно с морски таралежи - не ги подминавай! събери една торбичка и като излезеш с едно ножче отваряш като капаче от долната страна (там дето са зъбките). вътре таралежа е едно жълто като хайвер. стискаш капка лимон и с лъжичка обираш съдържанието на черупката - уникално мезенце за студено узо. нарича се ахиносалата или ΑΧΙΝΟΣΑΛΑΤΑ и освен че е скъп и ценен деликатес по таверните е и всепризнат афродизиак
наздраве, наслука и поздрави на малаките!!!

...когато няма риба, и жабата е рак...
Не съм пробвал въпросният деликатес, но съм сигурен че краставиците и таралежите са забранени за ловене и ако те видят подходящите хора си отнесъл глобата.
ех, приятелю, остани си сигурен. понякога се чудя това национална черта ли е.. нашенеца в чужбина или е брутален селянин несъобразяващ се с нищо, или толкова спекъл, че като види патрулка или полицай спира, подава си документите и почва да мачка каскета. колкото повече спичаш, толкова повече ти се случват нещата. интегрирай се малко, дръж се като малака и всичко ще ти е ок. това е моят опит в Гърция. що се отнася и за едното и за другото ако те видят че пълниш торбите ще те прескрипят. ако си извадиш 5-10 таралежа и си отвориш едно карафаки узо никога, ама никога няма да дойде униформения да ти направи проблем! даже ще ти се изкефи.. от риболов може да не разбирам много, ама от Гърция поназнайвам..niki71 написа:Не съм пробвал въпросният деликатес, но съм сигурен че краставиците и таралежите са забранени за ловене и ако те видят подходящите хора си отнесъл глобата.
-
- новобранец
niki71 написа:Не съм пробвал въпросният деликатес, но съм сигурен че краставиците и таралежите са забранени за ловене и ако те видят подходящите хора си отнесъл глобата.
Забранени дръжки.... ти колега за стръв ли питаш? Или си чешеш езика?
За краставиците не го знаех .... но ще го пробвам

Здравейте.Хиляди благодарности на колегата ФАКИР за инфото вчера накрая намерих време да отида до Пирея взех си Акробатиз и Каравидаки.Днес ще ги пробвам.Отностно таралежите не сам ги пробвал но моита онзи ден прави дисекция на един но не поиска да го изяде,мисля да се престраша и да пробвам.Така и така сам започнал да пробвам всичките грътски бири.
- кирил великий
- разбира нещата
fakir написа: нашенеца в чужбина или е брутален селянин несъобразяващ се с нищо, или толкова спекъл, че като види патрулка или полицай спира, подава си документите и почва да мачка каскета.

браво! сега остана и да хванеш нещо... забравих да ти кажа - като ходиш пак на магазина си купи ΧΤΑΠΟΔΙΕΡΑ (хтаподиЕра) това е едно такова като бало олово със закачалки (хем тежест хем куки) по него и хваща октоподи. само си сложи по-дебело влакно че октопода много дърпа, а иначе, макар че е най-интелигентното мекотело кордата въобще не го бърка. риба може да не хванеш, но октопод по-може, а като има октопод за какво ти е риба?!murderes написа:Здравейте.Хиляди благодарности на колегата ФАКИР за инфото вчера накрая намерих време да отида до Пирея взех си Акробатиз и Каравидаки.Днес ще ги пробвам.Отностно таралежите не сам ги пробвал но моита онзи ден прави дисекция на един но не поиска да го изяде,мисля да се престраша и да пробвам.Така и така сам започнал да пробвам всичките грътски бири.
корда за октоподи 0.80 мм.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Златен си!fakir написа:в самата Атина няма много магазини със жива стръв. край морето има магазини, които продават както рибарски принадлежности, така и жива стръв. обикновено пише ΕΙΔΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ (рибарски стоки) или ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΛΩΜΑ (жива стръв). Такива два магазина има на края на булевард ΘΗΣΕΩΣ - главната улица на квартал ΚΑΛΗΘΕΑ от дясната страна. В Пиреа около пристанището също има няколко. с тея торни червеи само плашиш рибата - гръцките риби не знаят какво е това. най-масовата аматьорска жива стръв е ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ (червен червей прилича на дъждовен, вносен е и доста издържлив но лови само малки рибки колкото за кеф). ΚΑΡΑΒΗΔΑΚΙ (малки лангустини, в Бг им казват астахос или нещо такова. на това може и някоя много гладна ципура да хванеш). и няколко вида странни червеи - ΜΩΝΟΔΟΛΙ (морски червей като пишка - много жилав и хваща по-големи хищни риби. свети в тъмното и е подходящ за нощен риболов) ΦΑΡΑΩ (морски червей който може да е дълъг до метър и ти режат от него. доста скъп е, но хваща добре). и една стръв която ако те види някой грък ще има да се чуди от къде я знаеш = като отидеш някъде на каменисто дъно, примерно към ΠΑΛΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΓΛΥΦΑΔΑ по дъното има едни такива като краставици. като я сцепиш вътре сърцевината е като сопол. отделяш сопола от няколко краставици в малък съд и го разбъркваш с лъжица или вилица или...клечка. ще се сгъсти бързо и ще стане като лепкав маджун, е те това нещо е традиционна стръв на старите професионални рибари в Гърция и дори много любители не я знаят. като се гмурнеш за краставиците ще видиш че е пълно с морски таралежи - не ги подминавай! събери една торбичка и като излезеш с едно ножче отваряш като капаче от долната страна (там дето са зъбките). вътре таралежа е едно жълто като хайвер. стискаш капка лимон и с лъжичка обираш съдържанието на черупката - уникално мезенце за студено узо. нарича се ахиносалата или ΑΧΙΝΟΣΑΛΑΤΑ и освен че е скъп и ценен деликатес по таверните е и всепризнат афродизиакназдраве, наслука и поздрави на малаките!!!

Колега Факир, много добро и полезно инфо за риболова в Атина , а и много точно сравнение за българите по Европа
. Скоро ще ходя на гости в Атина и мислех да взема 2-3 пакета морски червей (блатен) , както му казват извън Варна. Имаш ли мнение за него работи ли ? За Турция е ОК , за там не зная...

бг морски червей трябва да работи за дребосък. т.е. ще хващаш най-различни шарени рибки до около педя, но не очаквай трофеен риболов. в Атина не продават такова нещо (поне аз не съм виждал), но в северна Гърция по рибарските магазини има. така и така ще ходиш, вземи си и пробвай, пък като се върнеш ще разкажеш от първа ръка
хубави места за риболов са там където има рибарници - едни големи кръгли заграждения в морето, обикновено разположени в естествени заливи. на юг и север от Атина има доста места. та в тези заливи се ловят успешно сериозни риби (лаврак, ципура, саргос и т.н.) защото рибата в рибарниците се храни редовно, но храна има за всички и дивата риба се върти там..
но не робувайте на догми!!! колкото и невероятно да звучи, съм ловил ципури по 800-1000гр. (на дъно с каравидаки /астахос/) в самото пристанище на Пирея, между фериботите!!! и гърците се събираха да гледат и не вярваха.. разбира се това е някакъв инцидент, а не правило, но е доказателство на популярния нашенски лаф че "рибата къща няма".
най-лесно и успешно се ловят кефалови и то с много сериозни размери за нашите стандарти. има ги в изобилие, ядат яко и... се хващат лесно. гърците често ползват първобитен и не много... хуманен метод за кефаловите - полиангистро. направо на основното влакно навързани 10-на куки през няколко см (тук някъде беше писано подробно за този такъм). има и вариант в който всяка кука е на късо бидемче (ок. 2-3см), но варианта с куките направо на влакното е също толкова резултатен, но се оплита значилтено по-малко, а и се изработва много по-бързо и лесно. купуваш си хляб от хлебарницата (задължително ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ /полителИас/ - означава "луксозен") което си е бял пухкав кляб с лъскава хрупкава коричка. комат от хляба се увива с този такъм така, че само първата и последната кука да са забодени в комата, а останалите да стърчат навън, и ...мяташ. важно е комата да обърнеш наопаки, демек с мекото навън и кората навътре, като първата и последната кука забиваш в кората и увиваш стегнато, за да не ти се размота такъма като го хвърлиш и да не се разкисне и разпилее бързо хляба разбира се. като цопне във водата, кефаловите се събират на джурум, направо завира около хляба, и от лакомия се закачат на някоя или повече куки. интересното е, че съм пробвал този метод и в бг, но не работи... може би хляба ни не е достатъчно луксозен.........
освен това, колегите ме гледаха като пълен идиот и тайничко ми се подиграваха. хахахаахха
а, и още нещо! вие сигурно знаете, но да кажа - гръцката заргана кълве най-много на "собствен ем". т.е. може да отидете за заргана с един брой червей или една солена сардина. зора е да хванете първата заргана и после режете малки парченца от нея и хвърляте. много резултатно!

хубави места за риболов са там където има рибарници - едни големи кръгли заграждения в морето, обикновено разположени в естествени заливи. на юг и север от Атина има доста места. та в тези заливи се ловят успешно сериозни риби (лаврак, ципура, саргос и т.н.) защото рибата в рибарниците се храни редовно, но храна има за всички и дивата риба се върти там..
но не робувайте на догми!!! колкото и невероятно да звучи, съм ловил ципури по 800-1000гр. (на дъно с каравидаки /астахос/) в самото пристанище на Пирея, между фериботите!!! и гърците се събираха да гледат и не вярваха.. разбира се това е някакъв инцидент, а не правило, но е доказателство на популярния нашенски лаф че "рибата къща няма".
най-лесно и успешно се ловят кефалови и то с много сериозни размери за нашите стандарти. има ги в изобилие, ядат яко и... се хващат лесно. гърците често ползват първобитен и не много... хуманен метод за кефаловите - полиангистро. направо на основното влакно навързани 10-на куки през няколко см (тук някъде беше писано подробно за този такъм). има и вариант в който всяка кука е на късо бидемче (ок. 2-3см), но варианта с куките направо на влакното е също толкова резултатен, но се оплита значилтено по-малко, а и се изработва много по-бързо и лесно. купуваш си хляб от хлебарницата (задължително ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ /полителИас/ - означава "луксозен") което си е бял пухкав кляб с лъскава хрупкава коричка. комат от хляба се увива с този такъм така, че само първата и последната кука да са забодени в комата, а останалите да стърчат навън, и ...мяташ. важно е комата да обърнеш наопаки, демек с мекото навън и кората навътре, като първата и последната кука забиваш в кората и увиваш стегнато, за да не ти се размота такъма като го хвърлиш и да не се разкисне и разпилее бързо хляба разбира се. като цопне във водата, кефаловите се събират на джурум, направо завира около хляба, и от лакомия се закачат на някоя или повече куки. интересното е, че съм пробвал този метод и в бг, но не работи... може би хляба ни не е достатъчно луксозен.........

а, и още нещо! вие сигурно знаете, но да кажа - гръцката заргана кълве най-много на "собствен ем". т.е. може да отидете за заргана с един брой червей или една солена сардина. зора е да хванете първата заргана и после режете малки парченца от нея и хвърляте. много резултатно!
Мерси колега,
изясни ми се картината за там . Да зная за кефаловите риби така ги ловят и в Турция, както и със зарганския риболов съм запозанат . Имам приятели там, но те практикуват само гмуркане и харпуни, друго не знаят
При всички случаи ще пробвам всякъкви методи 

Здравейте отново колеги.Факир обясни подробно всичко това което аз успях да видя тези дни тук.Препоръчвам от това което на мен най много ми кълве е ΜΩΝΟΔΟΛΙ струва около 1 евро червеят но наистина е много жилав и вади доста едрички рибоци.два пати ми закачи нещо доста едро но не успях да го извадя.