Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за макара Tica Cetus LE500 ... или друга UL
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Въпрос за макара Tica Cetus LE500 ... или друга UL
Здравейте колеги, избирам си UL макара, макарата ще се ползва с пръчка St. Croix PS60ULF2 - Акция: Ultra Light, 0.9 - 5.3 гр.; Строй: Fast. Влакно монофил 0,12 - 0,16 макс. Този такъм ще се използва по много малки реки със слабо течение (пръчката е олеле майко ма свърши тя), за келн/пъстърва.
Много прегледах в нета и четох но не намирам точно търсеното от мен.
За сега съм се спрял на Tica Cetus LE500 ако някои има впечатления моля да сподели (дават я 175г.) което ме устройва, също шпулата е малка което значи че влакната в размера желаният ще се навиват без подложка.
Може и да ме посъветвате за друга макара, като:
- Да е много бюджетна имам в предвид около 50-60лв.
- Да е лека макс 190г.
- Да е с преден аванс.
- Може да е само с една шпула, за предпочитане да е плитка да събира малко влакно.
- Аванса да е приличен.
Много прегледах в нета и четох но не намирам точно търсеното от мен.
За сега съм се спрял на Tica Cetus LE500 ако някои има впечатления моля да сподели (дават я 175г.) което ме устройва, също шпулата е малка което значи че влакната в размера желаният ще се навиват без подложка.
Може и да ме посъветвате за друга макара, като:
- Да е много бюджетна имам в предвид около 50-60лв.
- Да е лека макс 190г.
- Да е с преден аванс.
- Може да е само с една шпула, за предпочитане да е плитка да събира малко влакно.
- Аванса да е приличен.
- radogagov
- ще става разбирач
Re: Въпрос за макара Tica Cetus LE500 ... или друга UL
Аз не бих се спрял на тази макаричка, именно поради малкия размер на шпулата. Мисля, че точно тя ще ти е проблем при кастинга, да не говорим за бради и т.н. По-удачно решение ще е Тика Динаспин 1000, въпреки своите 210-220 грама. Пробвай пръчката с коя макара ще се балансира най-добре, което може да се получи не с най-леката като тегло. Загледай се и по Дайвите в размер 1003 и 2004. Там цената е доста над бюджета ти, но качество и кефа струват пари 

- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Да да малка е шпулата, ма то те реките са по 3-4 метра и супер обрасли повечето то повече от кастинг 10 метра макс няма къде да хвърлиш. За малко по големите си имам супер комплект от един авид 240 1,7 - 8 акция с един митчел маг про 400 (260г.) и си ми е супер, само че точно на тези малките реки много зор пръчка над 180см наистина е мъка. Дуна спин имам размер 3000 супер е ма дори и в 1000 е тежка. За дайвитеradogagov написа:Аз не бих се спрял на тази макаричка, именно поради малкия размер на шпулата. Мисля, че точно тя ще ти е проблем при кастинга, да не говорим за бради и т.н. По-удачно решение ще е Тика Динаспин 1000, въпреки своите 210-220 грама. Пробвай пръчката с коя макара ще се балансира най-добре, което може да се получи не с най-леката като тегло. Загледай се и по Дайвите в размер 1003 и 2004. Там цената е доста над бюджета ти, но качество и кефа струват пари

- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не знам дали си я виждал на живо, но въпросната макаричка е с много, ама много тясна шпула. Бих ти я препоръчал само ако ще ловиш на лед.
- daniel defoe
- разбира нещата
Макарите в посочения ценови клас ще почнат да те изнервят по-бързо, отколкото предполагаш и е неизбежно купуването на по-скъпа.
Потърси си директно употребявана, но от по-висок клас и си спести време, нерви и ... кинтЬи
Потърси си директно употребявана, но от по-висок клас и си спести време, нерви и ... кинтЬи

- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Намерих едно доста изчерпателно ревю с оценки http://www.tackletour.com/reviewticasb500.html, не звучи зле от ревюто изобщо. За кастинга дават добра оценка
Колега, тая макаричка си е типично плувкарска. Едва ли ще издържи един спинингов сезон. Според мен за спиниг, било то и УЛ макара под 2004 на дайва си е неудобство. Ако пръчката е балансирана по "рождение" ще понесе макара от 170 до 240гр. Ползвал съм макара 1000 и 1500 на Дайва, 750 и 1000 на шимано и отдавна съм ги забравил. В момента с УЛ пръчките си ловя с макари от от 200 до 250гр. както по-скъпи така и с такива за 50-60лв. Ползвал съм и Риоби Заубер 1000 тежащ 280гр. Не че не става, но при него проблема е работата с тънки влакна.
Ако искаш да видиш как се работи с макара с тясна шпула и с малък диаметър си вземи една такава за 5-8лв. Според мен почти няма да има разлика с макаричката, която си харесал.
Ако искаш да видиш как се работи с макара с тясна шпула и с малък диаметър си вземи една такава за 5-8лв. Според мен почти няма да има разлика с макаричката, която си харесал.
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега на макарата гледам най-вече бигела и не ми се струва типично плувкарска, освен това навсякъде я дават като спининг макара. Чета че ползваш освен макари скъпи и макари по 50-60лв. и какви са марки модели. За грамовете искам лека макара, от 240 гр. имам и на тая пръчка не става, те рибите дето се хващат са по 300 - 500г. в тия реки... че макара 240 гр да взема. Кажи какво ползваш за 50-60лв.Osi написа:Колега, тая макаричка си е типично плувкарска. Едва ли ще издържи един спинингов сезон. Според мен за спиниг, било то и УЛ макара под 2004 на дайва си е неудобство. Ако пръчката е балансирана по "рождение" ще понесе макара от 170 до 240гр. Ползвал съм макара 1000 и 1500 на Дайва, 750 и 1000 на шимано и отдавна съм ги забравил. В момента с УЛ пръчките си ловя с макари от от 200 до 250гр. както по-скъпи така и с такива за 50-60лв. Ползвал съм и Риоби Заубер 1000 тежащ 280гр. Не че не става, но при него проблема е работата с тънки влакна.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Аз лично не можах да схвана какво по-специално представлява бигела когато иде реч за спинингова макара , та основно него гледаш а загърбваш неща като диаметър на шпула 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
На спининговите макари съм забелязал че изглеждат по дебели и здрави, само от там съдя.Павел Иванов написа:Аз лично не можах да схвана какво по-специално представлява бигела когато иде реч за спинингова макара , та основно него гледаш а загърбваш неща като диаметър на шпула
Иначе въпроса го приключих, днес сутринта случайно минах покрай един рибарски магазин, гледам ликвидация всичко с 20% намаление, викам чакай да влезна аз

Мерси на всички!
Катера 30, не знам дали все още се намира по магазините, защото е спряна от производство отдавна. Ползвам я с монофил, а от миналия сезон развъртам с нея и ФК 0,16 и учудващо става и с това влакно.webfusion написа:... Кажи какво ползваш за 50-60лв.