Кефалски мъки на Zugеr Seeer

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Кефалски мъки на Zugеr Seeer

Мнение от dancho.danev »

В момента живея в малко градче на брега на Zuger Seee и когато нямам време за нормален риболов идвам тук да си поначеша малко крастата. В сравнение с големите швейцарски езера си е като микро язовир,но сравнено с Итлимос си е направо море.Изглежда така:
Изображение
А бе малко по-малко е от язовир Искър.
Лебедите са неделима част от пейзажа и са изключително нахални.Застане ли човек на брега идват много-бързо и чакат да ги храниш. Истински кошмар за риболовците.
Изображение
Изображение
Имаме си и водни маршрутки които свързват всички села и градове по брега на езерото:
Изображение
Изображение
Има много видове риба като най-ценна е езерната пастърва,достигаща до 15кг.тегло,но уви ловяща се само на тролинг.Шаран,лин,платика,червеноперка,кефал никой не ги брои за риба и са разрешени целогодишно и без ограничение в размера и килограмите които можеш да вземеш. И така,беше валяло 2 седмици абсолютно всеки ден и за риба изобщо не можеше и дума да става.Едва в събота сутринта спря и реших хем да разходя кучето,хем да огледам езерото.И тогава ги видях :shock: На 10тина метра от брега плуваха голяма група кефали между 50 и 60+см. Бързо се върнах в къщи грабнах блеснарката кутията с дребните примамки и обратно. Разстоянието е само 12мин. пеша. Имам доста Аглии от №1 до №3 и започнах с тях. Никакво внимание от страна на рибите.Малко остана да затърмъча един,толкова близо успях да прекарам блесната покрай него,но нищо.И така 10-15мин. накрая се изплашиха и заминаха. Продължих по брега като сменях блесни с малки воблерчета, все примамки които са ми хващали много пастърви,но тук :finga: Съвсем неочаквано видях как една риба подгони блесната ми, жълта Аглия №1 и я глътна :D Оказа се костур около 22см.Този лакомник се беше зашил на 3те жила на тройката в хрилете и не преживя операцията по откачането.Продължих на същата блесна като се връщах към мястото където бях видял кефалите. Нямаше ги,но аз продължих да упорствам.В един момент блесната спря да се движи,помислих си закачка :( натегнах малко с пръта и" закачката" дръпна рязко :shock: аванса изсвири и ми стана ясно,че съм заковал някоя бухалка. Тя навътре аз навън докато не я видях, о ужас :shock: :shock: :shock: вместо трофейния кефал бях хванал щука.Още по-лошо беше,че блесната не се виждаше на муцуната.Бях с повод от ФК а и брейда ми е стар и доста протрит. Нямах кеп та я водих покрай брега 20тина м. докато намеря подходящо място да я извадя.
Всичко мина успешно и ето една напълно мерна 54см.риба.
Изображение
Блесната я извадих от устата и с ръка заради снимката.Ето и още една снимка:
Изображение
Бях едновременно и радостен и разочарован. На другия ден сутринта с кучето дойдох отново,
Изображение
но капо.Уви капотирането продължи цяла седмица, а риби виждах постоянно.Отправих зов за помощ в темата за кефалските воблери и получих доста напътствия. Използвах момента,че жената е в България та ми купи и донесе още примамки.Междувременно хващах ей такива пищови
Изображение
а малка клатушка ми донесе кефалче около 200гр.
Изображение
С новите примамки продължих с пълна сила и още на втория ден аванса на макарата изсвири. Воблер на Къца-Кълве успя да провокира това:
Изображение
Изображение
Изображение
Хубав 47см.красавец. Същия ден имах още 2 кълванета но не се закачиха :( От тогава до сега имам над 10 капота като ползвам и японски воблери,според специалистите най-доброто.Явно проблема е в задвъдичното устройство :lol: :lol: :lol:
Valio_ribata
новобранец
новобранец

Re: Кефалски мъки на Zugеr Seeer

Мнение от Valio_ribata »

Хубави риби си хванал колега.Кефалите в затворен водоем са трудни за улов,много са хитри.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Аз днес бях я същото положение с едни клендурници, като след проби сложих джакал чъби мат тайгър и с 5 проводки 2 клена по около кило и 2 удара. На друго не искаше да отлепи.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
puki75
новобранец
новобранец

Мнение от puki75 »

Чудесно място и супер рибоци,колега.Страхотен риболов се е получил:)
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Zugersee е единственото място в Европа, където има в изобилие Арктически сивен (Salvelinus Alpinus)

Изображение

p. s. Другият път да ни зарадваш със сивени :drinkers:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
baikras111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от baikras111 »

Браво.Хубави риби на хубаво място.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Уникално!!!
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

И красиво. :smt023
Изображение
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Екстра, страхотни рибета !!!
LONG LIVE ROCK AND ROLL
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Красоти отвсякъде, друго нищо не може да каже човек.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Разкошна тема :!: :!: :!:
Както описваш нещата,там е рая за плувкаря...и не само.
Аз бих пробвал за кефала на плувка със стръв.Поне в Бг.на язовирите където има кефал се лови много успешно така.
Ще се радвам да продължиш и показваш още красоти от там :drinkers:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Кефалски мъки на Zugеrsee

Мнение от dancho.danev »

Здравейте :D
Изобщо не съм очаквал,че репортажа на един некадърен пишман спинингист може да предизвика такъв интерес :shock: но се радвам,че ви е харесал.
И така,не съм чувал да има Арктически сивен,но има със сигурност много Seesabling казват му още Рьотер. Прилича на показаната на снимката риба,но муцуната му е нормална като на другите пастърви а не като на сьомгата. Рядко надхвърля 3кг и минималния разрешен размер за вземане е само 22см. През размножителния период корема му е червен,а през останалото време е оранжев. А ето и как изглеждат:
Изображение
Това са мерни риби около 30см. На някои места се е развъдил прекомерно и няма ограничение в бройката и големината която можеш да вземеш само се спазва забраната за размножителния период.
По въпроса за плувкарския риболов:
Zugersee не е най-доброто място в региона,освен ако не искаш да скубиш червеноперка по 50-100гр и костурчета по 10-15см. Езерото гъмжи от дребосък и по-едрото не може да се уреди.Може би и заради това кефала е толкова капризен.Зимата когато не остане нищо друго за ловене им пукам гъзовете с болонезата,но на една река в съседен кантон.В галерията има някоя снимка на зимни кефали. Само на 10км е Lauerzersee където можеш да ловиш до насита от 200 до 700грамови платики,бабушки и червеноперки. Един път толкова бях натряскал живарника, че няма вадене от водата.Повече такива грешки не правя.Ходя на места където масовата риба е поне килограм. Кълвежите не са много,но винаги има шанс за голям бонус от 10+кг
Ха със здраве и на слука
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Уникално място,няма нищо общо с опосканите ни водоеми,браво страхотен репортаж :) :smt038
All great things are simple,and many can be expressed in single words: Freedom,Justice,Honor,Duty,Mercy,Hope.
-Winston Churchill
Аватар
Баш Щукар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Баш Щукар »

У- НИ- КАЛ- НО!!! :D
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Прекрасно езеро и природа,а и риби има,но са явно доста капризни.
Наслука за напред и да ни покажеш още хищници другия път :D
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”