Всичко за мач риболова

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Всичко за мач риболова

Мнение от S.Delchev »

Тъй като се получават доста безсмислени теми,като какво е мач риболова,нека в тази тук да се опитаме да обясним какво е това нещо мач риболова
Нека започнем от обурудването което ни трябва а именно пръчките и макарите
пръчките се делят по строй,дължина ,акция.Най-честите дължини са 3,90 и 4,20,акцийте са лайт,медиум и хеви,като най-използваната е именно медиум (5-20).Тук като марки бих казал Дренан,Шимано,Трабуко,Тика и т.н(едно допълнение много съм доволен от мачовете на Фокус)
Макарите: Макарите за мач са много и разнообразни,в зависимост от това къде е аванса,размера на макарата,тежеста и,броя на лагерите и т.н.Като цяло най-използваните са размери 3000-4000.Обичайните заподозрени са Дайвите,Шиманотата,Дренан ,Риобитата,Тика и т.н
Прашките: Това е едно също много важно нещо,защото средната мач дистанция е 20-30 метра,а от ръка едва ли ще успеете да заметнете до там.Та и при тях има страшно много разнообразие,като най-добрите са тези на Стонфо,Дайва,Дренан и т.н.Те се делят на това на каква дистанция можете да замятате с тях,като най-добре е да имате от всеки размер
ето това е за стръв прашка,за средни дистанций
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=180
това е пак на стонфо,но за захранка,за големи дистанций
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=180
Куките: Рамери най-често 10,12,14,16,18.Марки камасани,дренан,оунър ,гамакатцу и т.н.
Влакна:влакната също имат сериозно разнообразие,като най-честите диамтери за оснвно влкано са 0,14-0,20,а за поводи 0,8-0,16 в зависимост от риболова естествено.Известни марки са Трабуко ,Тубертини ,Колмик,Браунинг и т.н.Още нещо мачовите влакна са специлани те са потъващи,нещо което е изключително важно за този роболов,защото при потопено влакно в водата избягвате вятъра
Плувките:И тук марки колкото щеш,като най-честите грамове са 4-20.Марките са Колмик,Дренан,Кралузо,Мило,Миди,Сенсас и доста други.Важно е да уточним че има 2 вида от тези плувки а именно влаглери и слайдери.Ваглерите са плувки който в себе си носят повече утежнение да речем 6+2,което ще рече че цялата плувка е 8 грама,а на линията трябва да добавим 2 грама
Ето ваглери на Кралузо
http://www.bulit2000.com/cralusso-arrow-waggler
Слайдерите от своят страна са плувки който повечето тежест е по линията ,2+6 това е слайдер,в себе си самата плувка има 2 грама а на линията трябва да бъдат добавени 6 грама,като всичко това е съответни 8 грама.Докато ваглерите се използват повече са хубаво време,и не толкова големи дълбочини,слайдерите са точно обратното: големи дълбочини или лошо време
Ето един слайдер на Дренан,ако забележите за разлика от ваглера,той има едно издължение,което спомага за по-малкото оплитания
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=204
Има и такива ваглери с шайби,на който ти можеш да регулираш колко грама да добавиш на линият,или да махнеш чрез тези шайби.Теди ваглери стават и на слайдери като се премахнат всички шайби
Ето един такъв с регулеруеми тежести на трабуко
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=203
Ваглерите и слайдерите според монтажите могат да бъдат фиксирани или подвижни.Фиксираният ваглер се използва за малки дълбочини ,дълбочината трябва да бъде по-малка от дължината на пръчката,т.е ако пръчката ти е 4,20,длъбочината може да бъде макс 4 метра.Ако дълбочината е 4,3 или нагоре се използва подвижен ваглер.
Ето чрез този конектор се прикрепя ПОДВИЖНИЯТ ваглер
http://www.colmic.bg/accessories/17/8376
Ето този е за ФИКСИРАНИЯТ ваглер
http://www.colmic.bg/accessories/17/8378/
Ето това е конектора за слайдера
http://ribi-abv.bg/за-плувка-cid=7/адап ... ер-pid=673

Засега толкова,после ще продължа
All great things are simple,and many can be expressed in single words: Freedom,Justice,Honor,Duty,Mercy,Hope.
-Winston Churchill
Аватар
plamii
фен клуб-скобар

Re: Всичко за мач риболова

Мнение от plamii »

ЕВАЛА !! !!
Изображение

The Best
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Та да продължа,но преди монтажите искам да споделя нещо много важно,което рядко виждам по водоемите а именно-измерването на дълбочината.Това е явно доста малко разбрано и на него се обръща много малко внимание,и после по време на риболова се питат защо този до мен лови повече,та и 2-мата храним? След като построите монтажа(за това после)утежнили сте правилно и сте вече на водоема,избрали сте си място,време е да измерите дълбочината.Най-често това аз правя с дълбокомер,или като закачам една SSG съчма на куката.Когато сте поставили съчмата на кукакта,и сте утежнили е време да заметнете,като първо нагласяте дълбочината каквато предполагата че ще е (това при подвижният ваглер се прави като мръднете горният стоперен възел нагоре,а при фиксирания като мръднете самият ваглер нагоре),ако след като сте заметнали ваглерът потъне без да се покаже,значи куката със съчмата не е достигнала дъното ,(да добавя че тази съчма/сонда трябва да се явавя преутежняваща за вашият монтаж т.е ако ваглера ви е 6+2 ,2-те грама трябва да са си на линията и като добавите SSG-то съчма ,която е 1,6 грама,общото тегло става 3,6и плувката трябва да потъне),изваждате линията и вдигате дълбочината докато ваглера не се покаже,в момента в който се покаже ,но малко да се покаже,значи куката е упряла в дъното и дълбочината ще ви е от куката до 2-рият (горният) стоперен възел,ако сте на подвижно,или до ваглера ако сте на фиксиран ваглер
Захранката:това е другото много важно нещо,как ще я овлажните,какво ще добавите и т.н.Та ако искате да ловите на дъното,захранката е добре да е овлажнена от предният ден.Тогава всички частици са поели достатъчно вода,и храната ще действа на дъното.Добре е лятото към храната да добавите глина,50/50 към храната е добре,така хем ще ловите на дъното защото храната с глината е тежка,хем хранта ви се увеличава двойно.Глината се добавая отделно към храната,първо увлажнявате захранката,после добавяте глината и ако е нужно доовлажнявате,а глината я добавяте суха!Това е когато ще ловите на дъното ,или влизко до него.Ако искате да ловите на пропадане,захранката трябва да я увлажните когато сте на водоема.Така тя ще работи на повърхността повече, естествено тук трябва да стискате храната по-леко,глина тук не се добавя,защото е тежка а вие искате да ловте на повърхността.Важно е в храната ви да има от стръвта на която ще ловите.При пропадането може да ловите и без храна,само със стрелба на червей/царевица
После ще продължа,че времето кът
All great things are simple,and many can be expressed in single words: Freedom,Justice,Honor,Duty,Mercy,Hope.
-Winston Churchill
baikras111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от baikras111 »

:smt023
vesko_bs
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от vesko_bs »

Поздрави от за това което си написал колега.Много полезна информация.
Благодаря.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

S.Delchev написа:......Добре е лятото към храната да добавите глина,50/50 към храната е добре,така хем ще ловите на дъното защото храната с глината е тежка,......
Хм. Тук не съм много съгласен с теб - лятото /според мен/ въобще не е необходимо да влагаш в храната глина.
Глината /пак според мен/ се влага в захранката за да я направи по-бедна на хранителни вещества, та да не се прехранва рибата когато метаболизма и е бавен, а това въобще не е през лятото. Лятото почти не можеш, да не кажа че е невъзможно да прехраниш рибата.
Аз лично почвам да използвам глината от късна есен до късна пролет, през зимата ми е преобладаващ компонент, а в най-големия измръз е единствен компонент и и добавям само ароматизатор - обикновено вардевас и земен/торен червей.
Употребата на глината през лятото, като утежняващ компонент, не е оправдана защото има много по-ефективен материал за това - ситните камъчета.
Ако пък я употребяваш с цел да прави облак, то през лятото много по-ефективна би била захранка с фина фракция, като "уклей", както и да не стискаш силно топките, та да се разбиват на повърхността.
Виж за зимата съм напълно съгласен с теб!!!
Извинявай, ако поста ми те дразни, и даже ако кажеш ще го изтрия, но аз мисля че дискусиите са по-полезни отколкото простото гледане във форума.
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Не,в никакъв случай не искам да премахвам поста ти колега,и хич не ме дразни,страхотно ще е ако се получи дискусия,наистина така ще е по-полезна.Та направо на въпроса,моя грешка е че съм забравил да спомена за глината през зимата,а именно-тогава е наистина по-добре повечето от храната ти да е ,даже около 80-90 процента да е глина.Даже както беше казал бутника зимата е по-добре да се добави захранката към глината :wink: .Но аз говорех за риболова когато искаме да търсим да речем шаран,на мач и по класически начин да лежим на дъното. Тогава е добре да добавим глина,защото така захранката ще стане по-тежка,ще стига по-лесно до дъното. И да,така наистина храната става по-бедна,но пък става по тежка. А относно ситните камъчета,мисля че ще са по-ефективни ако на водоема има много хора.Тогава всеки храни,глината ще направи храната ни по-бедна,което пък от своя страна ще накара рибите да отидат на друга захранка,която е по-хранителна.Но ако сте малко хора,за мен глината е правилният избор .Иначе да ,камъчетата са си класика,но трябва да пробваш захранка + глина и торен за каракуди.А това за уклея,не не съм имал предвид това,чрез глината няма как да постигнеш ефекта “пропадане“ защото тя е супер тежка,ако искам захранката ми да прави много облак,просто или си взимам захранка за уклей,или към стандартна захранка добавям царевично брашно :wink:
П.П Тъй като не ми дава да си променям горните коментари,ето ви читави линкове за конеткторите
Това е конектор за фиксиран ваглер http://www.colmic.bg/accessories/17/8378/
Ето го конектора за подвижният ваглер http://www.colmic.bg/accessories/17/8376/
И ето го конектора за слайдера
слайдер.jpg
слайдер.jpg (12.19 KiB) Преглеждано 9744 пъти
-Winston Churchill
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Мисля да пристъпя към монтажите
Монтаж на пропадане:
Този монтаж се използва когато рибите не искат да се хранят от дъното ,и се вдигнат нагоре,или когато вие чрез подаване на рехава захранка и стрелба на червей и царевица ги вдигнете.Най-добре е да се използва прав ваглер,но и с обикновен пак става.При този монтаж 80-90 процента от всичкото олово е групирано около плувката,и през 15-20 сантиметра има по един дропер.Тук гледайте схема 2 и 3,на който е показано по-нераваномерно пропадане,защото дроперите са с различна големина.В зависимост какво целите,може да използвате този начин,а може и всичките ви дропери да са с еднаква големина,като така ще имате по-бавно и по-постепенно пропадане
мач монтаж пропадане.jpg
мач монтаж пропадане.jpg (20.7 KiB) Преглеждано 9704 пъти

Монтаж на дъното
Този монтаж е най-използваният монтаж,при него основното утежнение се намира на ваглер и половина от ваглера т.е като наложите ваглера,добавята още една негова половина и там поставяте утежнението(това е минимума,така се избягват оплитанията),след това през 15 сантиметра добавяте 2 дропера,вирбел,кука и сте готови.Аз вместо първият стоперен възел,или този който не се мести ,използвам вирбел,който има и шлаух,за да умекотява удара
Тук на тази картинка го има и същият монтаж,само че за фиксиран ваглер
монтаж надъното.jpg
монтаж надъното.jpg (37.85 KiB) Преглеждано 9704 пъти

Монтаж за ветровито време
Често се случва да излезне лош вятър,и да измества цялата ви линия,това може да се избегне като легнете на дъното,с някой от 2-та монтажа ,който дадох по-горе,трябва да добавите една преутежняваща съчма на вирбела който съединява основвното влакно с повода,тази съчма задължително трябва да е легнала на дъното,така тя ще действа като котва.Основните тежести трябва да ги доближите до куката,като задължително внимавате разтоянието от основната тежест,до куката да е поне повод и половина
-Winston Churchill
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Браво на колегата за полезната тема. Според мен трябва сериозно да се наблегне на оформяне на линията , като се постват изпитани от съфорумци методи за монтаж, а не да се ползват схеми от тук от там. Пробвал съм монтажи по подобни схеми и смело мога да кажа, че не работят, особено посоченият по-горе монтаж на пропадане в условията на Тунджа (баражите около Шаново, Зимница и Дъбово). Ползвам основно ваглери 1+1,5 и 3+1,5 (за по-големи дистанции) с пръчка FX1423-390 Force Match, с кастинг 5-25 гр. на FORMAX. Големи ядове брах с монтажа на пропадане с фиксиран ваглер.
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Ами на мен идеята ми беше да правя монтажи,и да ги снимам ,но нещо не се получи,иначе си прав,ще се опитам да ти помогна.Ами ядове в смисъл че много оплитания или? Аз досега никога не съм ходил там ,въпреки че ми е близко,та там най-вероятно си има сериозно течение и ако е така пропадането според мен няма да е много ефективно
-Winston Churchill
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

S.Delchev написа:Ами на мен идеята ми беше да правя монтажи,и да ги снимам ,но нещо не се получи,иначе си прав,ще се опитам да ти помогна.Ами ядове в смисъл че много оплитания или? Аз досега никога не съм ходил там ,въпреки че ми е близко,та там най-вероятно си има сериозно течение и ако е така пропадането според мен няма да е много ефективно
Точно оплитания, по баражите течение има, но не е такова, че да пречи на пропадането, по-скоро проблема е в самия монтаж на линията, случвало се е и при подвижен ваглер с правилно построена линия с утежнения в група ваглера да се изправи преди самото пропадане, което много трудно се усеща и разбира се резултата е плачевен откъм риби. За това е хубаво да се пускат снимки или схеми на монтажи, които са проверени в "боя"... :D
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Определено така ще правя вече колега,та за пропадане аз използвам следният монтаж: прав ваглер на кралузо,фиксиран с г/д 90 процента от тежестите (около 3 грама),другите са дропери 6-ти номер,през 20 сантиметра,вирбел,повод и кука.За мен да ловиш на пропадане с фиксиран ваглер се изисква ОГРОМНО майсторство,аз също съм ловял така,но имах много голям брой уплитания :!:
-Winston Churchill
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Не съм много вещ в риболова с мач и с интерес следя темата.
С мач ми се налага да риболовствам през зимата и началото на пролетта, когато рибата е навътре в езерата.
Принципно се придържам към два прости монтажа и нямам много оплитания:
- с подвижен ваглер/слайдер ловя при дълбочини над два метра - повод дълъг около 40см, връзката към основното е вирбел №18 и малка доутежняваща го съчма с тегло 0.04-0.07гр. и това служи за дропер,а на около 42см основно утежнение. Ползвам за основно 0.16-0.18 RICE на COLMIC
- с фиксиран ваглер и на пропадане ловя, когато дълбочината ми е под два метра и ползвам схема №2 от поста на колегата Делчев.
Ако ми се наложи на по-голяма дълбочина да правя пропадане направо си ползвам някоя от болонезите.
Аватар
S.Delchev
фен клуб-скобар

Мнение от S.Delchev »

Ами Бай Добри,ти си ловиш с изпитаните и класически монтажи,който наистина са доста ефективни
Сега обаче искам да поговоря за риболова със слайдер,който също е доста пренебрегван и малко познаван от масовият риболовец
Слайдер какво е слайдер и какво го различава от ваглера
Слайдерът е плувка както вече казвам за 23 път коят във себе си има по-малко тежест отколото на линията.Пример 3+5 е слайдер,а 5+3 е ваглер,защото при слайдера трябва да добавите 5 грама на линият,а при ваглера 3 .Това вече съм го обяснявал,но дано така да го възприемете по-добре
Кога се използва:
Слайдера е за лошо време и голяма дълбочина,ваглера за хубаво време и по-малки дълбочини
Монтажи:
Точно тук се прави грешката и следват ругатни и захвърляне на такъмите.Та ето го и монтажа:
Като за начало е добре да използвате 0,20 влакно,не толкова зарди тежките плувки,а защото намалява оплитанията,който са бич божий в този риболов.Та на окло 1,2 метра от куката поставяме основното утежнение,което се състой от няколко големи съчми (SSG ),като най-горната от тях е по-малка (ААА),това ще намали уплитаният значително,на 60 см се слага една съчма номер 2,на 40 см още една така съчма и накрая вирбела който свързва повода.След това само трябва да вържете горният стоперен възел(долен при монтажа на слайдер няма,като стоп възел един вид служи основното утежнение),добре е да вържете 2 стоперни възела един над друг,така елиминирате шанса да ви се измести дълбочината ,ето тук е показано как се връзва стоперен възел
стоперен възел2.jpg
стоперен възел2.jpg (16.86 KiB) Преглеждано 9593 пъти
стоперен възел2.jpg
стоперен възел2.jpg (10.16 KiB) Преглеждано 9593 пъти
Трябва също и да внимавате по време на замятането,никакви резки движения,всичко трябва да бъде едно плавно и спокойно движение,така няма да имате оплитания,или ако имате,те ще са минимални
-Winston Churchill
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Делчев,похвално за темата,но това не е твоята тема.Не става,не може риболовец на 4-5 риболова да развива такава материя ,където има вече и написани глупости.Ти не споделяш твоя опит ,а копи-пействаш.Извинявай,че пиша това,но така изглежда в моите очи.Предъвкваш сбор от теми написани отдавна.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”