Гърция, воблери от брега

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Гърция, воблери от брега

Мнение от k0st4din »

Здравейте на всички,
аз съм един нов ентусиаст да "ставам рибар", тази година се разходихме семейно до Гърция (Неа Врасна) и си купих една менте въдица от родният ни Кауфланд, макаричка, дъра бъра и т.н - хванах 3 зарганчета.
Но имам едно друго питане с голямата надежда някой да ми даде най-точният и верен отговор на един мой въпрос:
Колкото човека и да попитах, всеки ми каза различни отговори и аз самият не знам какво да правя.
Конкретно - разрешено ли е или не е разрешено ако имам воблер (1ят е с 3х3 куки, а другият е 2х3 куки) да си ловя хей така за кефа (е и малко надежда да хвана нещо) от брега или от някой кей?
Едни казват, че не може.
Други трябвало да отрежа едната кука (е как като повечето са от сорта на 3х3 или 2х3) - не че не може да се получи (клещи има)
Трети - на всяка една кука трябвало да има стръв, иначе не можело
Четвърти - забранено било ако съм бил в лодка и т.н
Гледам клипове в интернет, как хората си ловят с воблери от брега с по 3 и повече куки без проблем.
До момента съм в пълна неизвестност, какво ме очаква - дали пълно спокойствие и релакс на брега или да очаквам някой да дойде и да ми натресе някаква солидна глоба, само заради единият кеф - буквално
Ще Ви бъда много благодарен ако ми дадете някакъв точен отговор.
Бъдете живи и здрави.
Поздрави
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Гърция, воблери от брега

Мнение от searnox »

Споделям това което знам.

1. Ограничение в куките няма. Броя им се определя най често от качеството на воблера и дължината му.
2. От брега можеш спокойно да хванеш нещо стига да имаш късмет да улучиш рибите и воблера.
3. Можеш да пробваш и то кей и от някоя скала.
4. Стръв на воблер не съм чувал да се слага за морски риболов.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

От брега все е разрешено, ама с въдица от кауфланд, кВо ще хванеш, де да знам... Нещо не разбрах за рязането на куките?
От лодка се иска разрешително и глобите са много солени ако те набарат...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Здравейте,
идеята е следната
Казано честно и аз не знам какво ще хвана - въдицата е 4,2 м със сменяеми върхове.
Макара - мисля да сменя сегашната и се колебая между тази http://www.decathlon.bg/premium-pro-700 ... 09094.html или тази Tica Aries 3000H http://ribibg.com/shop ... urn false; - моят риболов ще бъде само когато ходя на Гърция на почивка (т.е моето е нещо от сорта - на отивам на море, хвърлям малко, свършва почивката, мия всичко и го прибирам, на следващата година отново). Ходих по магазините и ми казаха, че това са били макари за МОРСКИ риболов, но ако имате някакви предложения - споделете. Не смятам да давам пари повече от 80 лв. + -, за един път в годината.
Това за куките, което не е ясно - идеята беше, че ходейки и питайки, вече не знам може би лутайки се един от отговорите беше, че ако закачам воблер и съм на брега то мога да имам на воблера само 2 куки. Та тръгвайки от това заключение - то трябвало да махна останалите и да остане само една тройка куки, като от нея да съм бил отрязъл с клещи едната от тях, в противен случай ако са ми направили проверка щели да ме глобят.
Другите мнения са в предния коментар (запитване).
Благодаря ви много.
nikolas3
новобранец
новобранец

Мнение от nikolas3 »

Значи другарю,
тези макари не са лоши...
този прът не става. Спининговия риболов се практикува с по-късички и леки геги. Не по-маловажно е влакното.
С 2 воблера работата няма да стане. Само 1 що-годе читав воблер, на който еееееевентуално може да имаш някаква надежда за кълване почва от 20на лв. Трябват ти поне 10-15 бр.
Простотиите, които са ти наговорили за брой куки - забрави!
Съвета ми е: потърси и прочети в тоя и в другия форум. Има мноого писано.
По всичките ти въпроси има отговори.
Така конфигурирана екипировка най-вероятно ще ти донесе разочарования от иначе класен и уникален риболов!
Ако заделиш 400-500 пари поне, може да се получат доста по-добре нещата.
Сори, ако разочаровам.
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Здравей nikolas3,
знам, че си прав, но моето риболов ли е, 5-6 дни почивка и 3-4 дни на кея да помятам малко, то заслужава ли си да хвърля 500 лв. за един кеф. Вие сте професионалисти, а моето е като лаик.
Що се отнася до въдица имам и една друга, която е 2,70 за спининг с доста по твърд връх - ще взема нея (благодаря за което).
Главното, което ме интересуваше са воблерите - всички ми отговорихте, че това не е така, а мога да си закача и да се опитвам да хвана нещо. :)
Изобщо не ме разочароваш, защото при мен не е страст до неузнаваемост, а просто малко губене на време.
Шапка свалям на професионалисти като вас.
Благодаря ви безкрайно.
Бъдете живи и здрави.
simi
новобранец
новобранец

Мнение от simi »

k0st4din написа:Здравей nikolas3,
знам, че си прав, но моето риболов ли е, 5-6 дни почивка и 3-4 дни на кея да помятам малко, то заслужава ли си да хвърля 500 лв. за един кеф. Вие сте професионалисти, а моето е като лаик.
Що се отнася до въдица имам и една друга, която е 2,70 за спининг с доста по твърд връх - ще взема нея (благодаря за което).
Главното, което ме интересуваше са воблерите - всички ми отговорихте, че това не е така, а мога да си закача и да се опитвам да хвана нещо. :)
Изобщо не ме разочароваш, защото при мен не е страст до неузнаваемост, а просто малко губене на време.
Шапка свалям на професионалисти като вас.
Благодаря ви безкрайно.
Бъдете живи и здрави.
Здравей колега, думата-професионалисти ,може спокойно да я замениш с перфекционисти,а да ли си заслужава..? ми за мен лично кеф цена няма.Бъди здрав.
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

simi,
за мен точната дума е Професионалист, а не перфекционист, може да попиташ защо.
Веднага отговарям:
Преди 2 години бяхме отново в Гърция (Йонийски острови) - човече имаше един човечец на възраст около 58-62 години.
Въдица 2 м, влакно - нямам си на идея, кука - също, стръв - тотално неподготвен, взимаше хляб от ресторанта и за един ден на плажа, където бяхме хвана 27-28 заргана.................
Е какво да кажа профе.... или перфе......, а знам и за други подобни случаи.
Аз съм на мнение, че ако човек не знае как, ако ще и за 1 000 000 $ да има такъми, все ще си бъде "вързан", не че няма значение и какво ползва, но чак толкова......
Поздрави :)
Limanov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Limanov »

Колега взимаш си този комплект за 150 лв. http://www.fishermanbg.com/%D0%BA%D0%BE ... 0%B8%D1%8F" onclick="window.open(this.href);return false;

едно плетено което ти харесва (PowerPro или друго) че да не ги загубиш и другото е от теб :) Успех!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

k0st4din написа:Здравей nikolas3,
Първо- кефа цена няма. Второ- от рационална гледна точка и ако е за кратко в годината, не си заслужава. В този смисъл, бих предложил на колегата да прочете темата "спинингов риболов"...
Цитираните пръчки не съм ги чувал, ама има пръчки и макари в диапазона около 60-80 лв. де ще му свършат идеална работа...., пръчки 10-30 до 20-50 гр. и примерно едно Риоби Екусима или една Камбрия... 2000-3000....
Другояче стои въпроса, ако колегата лови постоянно по морските дестинации.

Относно куките- ако дадеш 50 лв. за морски волбер с 3 тройки, ще му резнеш ли едната???
Можеш да ловиш и с бомбарда и чепаре с 10 куки заргани и пр...

п.п. Относно Зуритата, бих предпочел Дуелите..
Сенека
taner
новобранец
новобранец

Мнение от taner »

Limanov написа:Колега взимаш си този комплект за 150 лв. http://www.fishermanbg.com/%D0%BA%D0%BE ... 0%B8%D1%8F" onclick="window.open(this.href);return false;

едно плетено което ти харесва (PowerPro или друго) че да не ги загубиш и другото е от теб :) Успех!
Не подвеждайте колегата, моля, човекът ще лови от брега а комплекта е чудесен но за от лодка - разликата между двата риболова е огромна.

Нека минем по същество, колегата има желание, но не му се харчат пари за нещо което не знае ще му хареса ли.
Колега, както са ти казали ако пробваш с такъми, които не са предназначени за целта е много вероятно да се разочароваш. Вярвам че в рамките на около 200 лв може да ти се направи комплект от въдичка, евтина макара и нека е монофил и няколко воблера.

Посети колегите от Риболовен свят и ще си улесниш живота вместо да се луташ.
http://www.fishingzone.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.facebook.com/FishingZone" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Благодаря ви колеги,
тази събота съм решил да отида в 2-3 магазина, които съм си харесал и да видя какво има в тях, а след това ще споделя с вас докъде съм стигнал. Що се отнася до макара съм си харесал Tica Aries GR 4000
Поздрави на всички.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

taner написа:Посети колегите от Риболовен свят и ще си улесниш живота вместо да се луташ.
Едва ли колегите от риболовния свят ще му дадат по добри съвети от тези във форума... Проблемът е, че тук информацията е размита и е нужно да се търси, а там хората са търговци и ще му продадат това с което разполагат.. :lol:
Сенека
Аватар
bananaman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bananaman »

Колега , поцъкай малко в форума де , преди да пускаш нови теми ..

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=193&t=87367" onclick="window.open(this.href);return false;

от много четене ,записване и търсене :

1.Rapala Max Rap

2. Lucky Craft Flash Minnow

3.Daiwa Shoreline Shiner

4.Megabass X

5.Duel Adagio

Поздрави !!!

п.с. - и да не забравяме , всеки сам си търси истината в риболова , твоята риба няма кой да я хване :drinkers:
За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава :)
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
Аватар
k0st4din
новобранец
новобранец

Мнение от k0st4din »

Здравей колега, аз хубаво цъках, а ти успя ли да ми прочетеш точно въпроса ми.?
Този линк го четох няколко пъти след което зададох въпроса си.
Бъди жив и здрав.
Поздрави :)
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”