съвет за макара

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

vlado5ev
новобранец
новобранец

съвет за макара

Мнение от vlado5ev »

Желая да си закупя макаричка, която да става за спининг и плетено влакно, за костур, щука, кефал...
Не очаквам да ловя гиганти, спрял съм се на марките Abu Garcia, shimano, cormoran, ryobi.....нещо до 80-90лв. Но не съм голям разбирач, затова моля за съвет. Благодаря предварително!
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: съвет за макара

Мнение от gevv »

Те вече почти всички макарички стават за плетено влакно. Има друго,по-важно качестео...издържливостта! Защото макарите до тази цена го нямат/с малки изключения/ и ако ги ползваш интензивно ще се разхлопат бързо! Зависи за каква пръчка ти трябва,за да се балансират добре с нея и да е комфортно и да не изморява... Иначе до тия пари...някоя Тика ще стане или по-добре Рьоби,стига да не дойде тежичка! Успех! :)
vlado5ev
новобранец
новобранец

Мнение от vlado5ev »

Едната ми пръчка е Abu garcia vendetta, а другата пак е лек карбонов спининг. Какво значи да се балансират добре с макарата :-)
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Абуто което имаш се балансира отлично с макара,която тежи 300-320гр.,а това са предимно макари размер 4000-всичко друго е въпрос на финанси...
Успех и много зъбатки :fishing5:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Bayerncho
новобранец
новобранец

Мнение от Bayerncho »

За ценовия диапазон , който си споменал бих ти препоръчал Рьоби Екусима или Тика Ариес 3500 ( този размер върви с допълнителна алуминиева шпула ) . Използвал съм Тиката заедно с една Тика графит 2.70 и беше доста добра комбинация . Макаричката не ми е правила въртели нито веднъж , оказа се доста надеждна . Нека и колегите се изкажат :) Успех в търсенето .
Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vantonov »

Колега, вече втори сезон ползвам Shimano Catana 2500FB и съм доста доволен. Виж я в някой магазин, завърти я и сложи на пръчката - ако е добре балансирана центъра на тежестта трябва да ти е на 4-5 пръста от макарата посока върха :))
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
Аватар
gevv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gevv »

Хубаво, Абу Вендета,ама колко дълго...? Има разлика. Имам Такава Вендета 1,70м балансира се идеално с макаре 180-200гр. ,т.е, размер макара 500-1000 /изключваме Дайва,там параметрите и теглото са по-други :) / ==> да пробваш с пръчката в някой магазин за достигане на оптимален баланс с макарата. Колегата vantonov ти го е казал къде се търси балансирането на комплекта... И да няма баланс пак става,ама няма да ти е комфортно,ще изморява след петдесетото замятане,няма да те кефи!
vlado5ev
новобранец
новобранец

Мнение от vlado5ev »

Abu-то е 2,70 а другата 2,40. Гледам все се хвалят макарите Тика и Рьоби, какво производство са те? И гледам все голями макари ми предлагате, няма ли да са голями за платено влакно или монофил примерно 0,25... мисля че не е нужно да намотавам 200м. влакно? И още веднъж ви благодаря за помоща която ми оказвате :-)
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Колега, за дължината на влакното не го мисли толкова, винаги можеш да сложиш подложка. За съжаление не мога да ти препоръчам конкретна макара, защото ползвам модели малко над диапазона, който си таргетирал. Ако ти се дава още някой лев отгоре има добри варианти на мичел - епик и маг про. Ползвам епика вече 3 години и макарата е изключително надеждна - нямам оплаквания. За шимано - аз лично не бих дал пари за нисък клас шимано - плащаш марката и не получаваш нищо по-различно от всяка по-евтина китайска макара.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

Даваш някой лев горница или изчакваш коледните намаления :wink:

Tica DynaSpin GH 2000-285 грама

Изображение

или

Ryobi Excia 1000-285 гр.

Изображение

99,9 % в този ценови кйас е :
Изображение

Поздрави!
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
hkoko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hkoko »

http://megafishing.bg/product/2599/maka ... ce-fi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
с това съм от година - няма да те разочарова .
направи каквото трябва пък да става каквото ще
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

+1 за Тиката. Не съм я ползвал лично, но познавам колеги, които я въртят и са много доволни.
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

ryobi_applause_5000_1-sj.jpg
За такива парички и този тип рибилов, аз бих си заприходил едно Риоби Аплаус.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
vlado5ev
новобранец
новобранец

Мнение от vlado5ev »

И аз харесах в един магазин Ryobi Aplause и за сега съм се спрял на нея:-)
vlado5ev
новобранец
новобранец

Мнение от vlado5ev »

Вдигнал съм летвата на около 100лв. Какво ще ме посъветвате? А за Дайва какво ви е мнението?
Риоби ексиа или аплаус?
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”