Влакно за пъстърва

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Влакно за пъстърва

Мнение от stankof »

Здравейте колеги,поради наближаването на откриването на сезона за риболов на пъстърва искам да обсъдим тук резултатно ли е ползването на брейд вместо монофил при риболова на петнисти в средни и големи пъстървови реки главно с въртящи блесни до към 3-ти номер по номерацията на Мепс.
От четеното и видяното дотук съм разбрал че преобладават колегите ловящи с монофил,особенно в случайте като моя когато и макарата не е от някакъв висок клас,а е обикновенна Тика за 60 лева.
Същественото на което искам да наблегна е това че поводи примерно от ФК не желая да ползвам а ще връзвам директно вирбела към основното влакно,в случая към брейда.
Досега ловя с монофил на Колмик-Онда Миле на 0.18 мм и съм доволен от здравината му спасявал е примамки няколко пъти,но все пак загубите са много повече от спасените.
Знам че ще кажете че положението е такова и късаници ще има,но искам ако може да ми препоръчате брейд или в краен случай свестен монофил за целите ми,като бюджета ми е ограничен до към 20 лева за 120-150 метра влакно.Просто нямам повече време и финанси към момента за експерименти и ще се радвам да помогнете с съветите си от вашата практика!
Благодаря предварително!
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Re: Влакно за пъстърва

Мнение от bobopeli »

OWNER BROAD 0.20mm 4.0kg

Изображение
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

stankof написа:...но все пак загубите са много повече от спасените...
Така е за съжаление, но хобито (спорта) си има и цена :) Без загуби не може! Карай си с монофила и си свиркай. Нали търговията на риболовните магазинчета трябва да върви. От болезнен опит знам, че повечето примамки остават по дърветата при този риболов, така че едва ли би те спасил някой тънък брейд. Ако пък успееш да спасиш примамката е почти сигурно, че ще има поражения, особено ако е воблерче.
Миналия сезон изкарах, че и този мисля с това: http://shop.fishing-tackle.bg/lines/tartexa.html На мен ми харесва като здравина и поведение :)
Изображение Изображение Изображение
mr_miti
фен клуб-скобар

Мнение от mr_miti »

Колмик-Онда Миле си е супер от към цена качество. Има само един кусур, че обявените стойности не са реални (затова и е толкова здраво). Лови си с него и си свиркай. Инак OWNER BROAD, който колегата е предложил е добро влакно с реални показатели (проверено при малките размери). Цял сезон въртях с Toray Super Strong 0,152мм и кара задоволително, държи на възел, ниска памет... пресуква се след 5-6 интензивни риболова, но няма такова, което да не се пресуква с въртележки. Gamakatsu Super G-line - също като Toray.
VARIVAS Super Trout Advance - много го хвалят, но имам само няколко риболова с него и тепърва ще го въртя през идния сезон в размер 4lb и 5lb.
Налука
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Тъй , тъй , не ти трябва брейд при този ценови праг . VARIVAS Super Trout Advance на 5 либри мисля да е най-доброто решение в случаят :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Owner Broad е много меко влакно и не е подходящо за спининг. Също та е чудовищно по-дебело от указаното на опаковката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Значи, от дългогодишния си опит като пъстървов риболовец в спининга мога да кажа следното: употребата на плетено влакно зависи най-вече от конкретния въдичар. В смисъл - най-важното в тази дисциплина е да усещаме какво става от отсрещната страна на линията, в съчетание с процеса: избор на точка за замятане - замятане и уцелване на точката, презентация на примамката, водене по предварително набелязана траектория в зоните, където очакваме кълване (говорим за реки, широки по 20 метра и повече). Цялата процедура аз лично я изпълнявам много по-удачно с монофил, тъй като така си ловя цял живот и съм свикнал. Другото предимство на монофила при пъстървовия риболов е, че с него се лови много по-успешно на микроджиг, отколкото с плетено (трябва да се прави разлика между риболов с микроджиг от 0.5 грама и микроджиг от 1-1.5 грама, тъй като има съществена разлика - при първия ще се озорите с плетеното, докато при второто ще имате усет за отсрещната страна, ама тогава няма да имате същия риболовен ефект). Друг фактор е разтегливостта на линията при монофилните влакна и нулевата такава при плетените. Мен лично разтегливостта ме кефи. Затова аз бих предпочел линия с монофилно влакно на "Щрофт" или "Линеафе".
Аватар
Rex Hunt_2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rex Hunt_2 »

Здравей колега,
използвам ПП 0,06 (менте) за УЛ. След първия сезон промени цвета, нарани се и се разроши. Не съм доволен от него и се върнах към монофила. Използвам Фокус спин мастер 0.16 и 0.18. което като здравина ме устройва и е устойчиво на износване. Виж ги на линка по-долу. Цената е около 5-те лева.

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=6920" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Успех,
Поздрави,
Rex Hunt_2
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Павел Иванов написа:Тъй , тъй , не ти трябва брейд при този ценови праг . VARIVAS Super Trout Advance на 5 либри мисля да е най-доброто решение в случаят :wink:
Вярно, че това е много добро влакно. Ползвал съм три ролки 4,5 и 6 либров вариант, само че в цвят флуоресцентно оранжево. Купувани са по различно време от различни места, като едната ролка е от eBay. Единственият минус е когато закачиш някъде по-сериозно, и в последствие структурата на влакното (в участъка който е участвал в дърпането на примамката) доста отслабва. Няколко такива закачки и тази част трябва да се премахне защото започва да се къса и от минимален опън. Ако има късмет да няма сериозни закачки влакно може да издържи доста. Това почти не се наблюдава при плетените влакна, затова и загубите на изкуствени примамки е доста по-малък при тях.

Колкото до усукването, ами има го и при монофила и при плетеното, отърване няма. Аз за себе си съм намерил решение. През 20-30 минути сменям блесната с воблер, а на няколко излета се качвам на някой мост и пускам влакното да се развие по течението, резултатът е отличен.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

chirusa_bg написа:Owner Broad е много меко влакно и не е подходящо за спининг. Също та е чудовищно по-дебело от указаното на опаковката.
Леко несъгласие с уважаемият модератор,Owner Broad е един от най достъпните японски монофили
на нашият пазар и определено е подходящ за спининг. В размер до 0,20 е с реална дебелина.3-4 го-
дини ползвам основно това влакно и за мен е перфектната комбинация между цена и качество!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Благодаря за споделения опит от всички който ми отговорихте на питането.
Вариваса като характеристика и цена май е най-доброто решение за монофил при риболов на пъстърви,но малкия метраж ме спира да го взема за целите за който съм писал че ще го ползвам.Него бих взел за УЛ такъма където ще ми пасне идеално!
А от другите изброени влакна съм ползвал и ментето на Пауър Про-то което ми е на щукарката и съм много доволен от него (реално късане с него май нямам) и Фокуса (Енерджито) което предполагам не се различава много от Спин Мастера за който е писал колегата и също съм доволен от него,бих пробвал и "Щрофт-а" и Оунера занапред,но мисля че ще си остана на Колмика,което за здравината си,метража и парите си мисля че ще ми върши добра работа както ми е вършило такава и досега.
А че примамки ще се късат,ще се късат то е ясно,ще свикнем щем-нещем :D
Ето го и Колмика който ще продължа да развъртам и занапред при търсене на петнистите:

Изображение
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

bobopeli написа:
chirusa_bg написа: Леко несъгласие с уважаемият модератор,
Със здраве да си го ползваш още много години!

За дебелината е излишно да спорим, всеки може лесно да го провери лично, а и в интернет е пълно с информация. :)
Дали е подходящо за спининг вече е друга, много субективна тема. За мен спининг влакното е добре да е по-твърдо, за да дава по-директен контакт с примамката. Този Оунър е много мек и го ползвам в 90% от риболова си, но на плувка и предимно за поводи.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”