Допълнителен лагер за SHIMANO TECHNIUM C5000FC

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Допълнителен лагер за SHIMANO TECHNIUM C5000FC

Мнение от kevlar »

Здравейте колеги,реших да споделя с няколко снимки,за лекия ъпгрейд на макарите ми.
Прикачени файлове
Ето и как изглежда втулката в крайна сметка.Мисля че се получи добре,по никакъв начин не засегна работата на макарата
Ето и как изглежда втулката в крайна сметка.Мисля че се получи добре,по никакъв начин не засегна работата на макарата
SDC12182.JPG (805.06 KiB) Преглеждано 1155 пъти
Реших,да не използвам шаиба,а втулката.Използвайки шкурка размер 600 и с чести проверки,накрая стигнах до желания размер
Реших,да не използвам шаиба,а втулката.Използвайки шкурка размер 600 и с чести проверки,накрая стигнах до желания размер
SDC12181.JPG (797.87 KiB) Преглеждано 1155 пъти
Хлабината след поставя нето на лагера
Хлабината след поставя нето на лагера
SDC12178.JPG (807.01 KiB) Преглеждано 1155 пъти
Ето лагера и втулката,колкото и да търсих,няма същия размер(3x6x3),колега от форума в предишен мой пост,ме посъветва да взема лагер който най-много се доближава до размера на втулката и да подложа шайба.Лагера е с размер 3x6x2,5
Ето лагера и втулката,колкото и да търсих,няма същия размер(3x6x3),колега от форума в предишен мой пост,ме посъветва да взема лагер който най-много се доближава до размера на втулката и да подложа шайба.Лагера е с размер 3x6x2,5
SDC12177.JPG (763.22 KiB) Преглеждано 1155 пъти
Ще сменям тази втулка
Ще сменям тази втулка
SDC12174.JPG (873.72 KiB) Преглеждано 1155 пъти
Това е макарата,не съм снимал другата защото е идентична
Това е макарата,не съм снимал другата защото е идентична
SDC12183.JPG (881.86 KiB) Преглеждано 1155 пъти
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Допълнителен лагер за SHIMANO TECHNIUM C5000FC

Мнение от mesket4eto »

Отлично се е получило колега, лагера си е лагер!
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Така е,но няма точен размер лагер и реших,че е по добре от някаква шайба
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Лагера на безконечника на Шимано за всичките им модели (тия които имат там лагер фабрично) е 6х3х2.5. Но мислиш ли че печелиш нещо със замяната на тая втулка с лагер (предполагам че не е оригинален Шимано, а е китайски и не е неръждаем).
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Ми то ако нямаше келепир от лагер на безконченика Туин Пауър, Стела и ред други върхови модели на Шимано щяха да са само с пласмасовите втулки.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

mesket4eto написа:... Туин Пауър, Стела и ред други върхови модели на Шимано щяха да са само с пласмасовите втулки.
Няма да споря, наскоро прерових доста диаграми на Шимано. Един от най-добрите им модели Shimano 11 TwinPower C3000- 02695 например няма. Останал съм с впечатлението че слагат на шпулата, на ръкохватката и чак накрая на безконечника. Но лагерите им струват 20лв бройката, не 2. Мисълта ми беше, че с тоя нискокачествен лагер ефекта може да е отрицателен - да се увеличи шума, да ръждяса и т.н.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

rap66 написа:
mesket4eto написа:... Туин Пауър, Стела и ред други върхови модели на Шимано щяха да са само с пласмасовите втулки.
Няма да споря, наскоро прерових доста диаграми на Шимано. Един от най-добрите им модели Shimano 11 TwinPower C3000- 02695 например няма. Останал съм с впечатлението че слагат на шпулата, на ръкохватката и чак накрая на безконечника. Но лагерите им струват 20лв бройката, не 2. Мисълта ми беше, че с тоя нискокачествен лагер ефекта може да е отрицателен - да се увеличи шума, да ръждяса и т.н.
Лагера на шпулата е много важен.Виждал съм износена алуминиева шпула на нисък клас макара.Колега,аз си смазвам редовно макарите и не съм имал досега ръждясал лагер,пък и морски риболов не практикувам.За шума,не намирам разлика,доколкото знам лагерите без предпазител са по шумни
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Където можеш заменяй втулката с лагер.На Супер Аерото и Страдика разликата е в броя на лагерите и в цвета.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

rap66 написа:
В грешка си относно китайските лагери.
Това по-долу е точно по темата която повдигаш. Прочети последните четири реда от четвъртото мнение, от това което съм писал в другият форум, и следващото мнение на колегата artaks на когото може да се има доверие:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=555
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

rap66 написа:Лагера на безконечника на Шимано за всичките им модели (тия които имат там лагер фабрично) е 6х3х2.5. Но мислиш ли че печелиш нещо със замяната на тая втулка с лагер (предполагам че не е оригинален Шимано, а е китайски и не е неръждаем).
Не си мислете, че като е втулка ще се износи тъкмо тя. Точно обратното, износване има метала на оста където лагерува. Поради тази причина замяната на втулка с лагер е оправдана. Но това във времето става бавно, особено ако метала е качествен, и когато се почиства и смазва това не е проблем за нормалният начин на риболов.

Има лагер с размери 3x6x3, и си пасва идеално на местото.
Аз ползвам на две макари подобен лагер и до сега, над година и половина, няма проблем.

http://www.alibaba.com/product-detail/J ... 83539.html
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Браво бе колега,защо не каза по рано????
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

m65 написа:.... колегата artaks на когото може да се има доверие....
Любопитни ми е какво ще каже той за това упражнение - има ли смисъл от него. Но всеки сам решава какво ще прави с макарите си. Аз лично наскоро си заприходих един Tehnium 4000 FD и първата ми работа беше да му сменя втулката на оста ( с лагер Шимано ). Но въпреки че имам възможност - имам лагера, и китайски, и оригинален Шимано, не съм си и помислял да слагам лагер на безконечника.

Относно пазаруването от Алибаба - ти някога купувал ли си нещо оттам, та даваш линкове. И в Алиекспрес няма да намериш оферта за по-малко от 10 лагера.

Бъди жив и здрав.
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

rap66 написа:Няма да споря, наскоро прерових доста диаграми на Шимано. Един от най-добрите им модели Shimano 11 TwinPower C3000- 02695 например няма. Останал съм с впечатлението че слагат на шпулата, на ръкохватката и чак накрая на безконечника. Но лагерите им струват 20лв бройката, не 2. Мисълта ми беше, че с тоя нискокачествен лагер ефекта може да е отрицателен - да се увеличи шума, да ръждяса и т.н.
На въпросното Шимано,аз замених втулката на клина на безконечника (детайл 95) с два лагера,но не съм слагал на безконечника,тъй като там натоварването не е голямо.Сложил съм китайски лагери(по лев и нещо) и една година вече не са мръднали,като макарата я ползвам за джиг,и щукарски спининг.
Остави само стъпки
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

rap66 написа:
m65 написа:.... колегата artaks на когото може да се има доверие....
Любопитни ми е какво ще каже той за това упражнение - има ли смисъл от него. Но всеки сам решава какво ще прави с макарите си. Аз лично наскоро си заприходих един Tehnium 4000 FD и първата ми работа беше да му сменя втулката на оста ( с лагер Шимано ). Но въпреки че имам възможност - имам лагера, и китайски, и оригинален Шимано, не съм си и помислял да слагам лагер на безконечника.

Относно пазаруването от Алибаба - ти някога купувал ли си нещо оттам, та даваш линкове. И в Алиекспрес няма да намериш оферта за по-малко от 10 лагера.

Бъди жив и здрав.
Ето това е една макара на около 15-на спинингови риболова. Ако имаше лагер нямаше за толкова време да има никакво износване, а тук вече се забелязва съприкосновението на фтулката с метала.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Ето как идват въпросните лагери от Китай. Нали не си мислиш, че си поръчам само един лагер от оня край на света. Поръчвал съм и по 30 лагера, понеже по-малко не се предлага, но какво от това, те в крайна сметка са в пъти по-евтини отколкото в България. Особено за риболовни макари винаги ще се намери на кого да ги дам или продам.
ИзображениеИзображение

Дал съм произволен линк, за да докажа че лагери с такива размери съществуват. На който му трябва да си търси, от къде да си поръча.
И да, пазарувал съм от Alibaba.
Както казваш, всеки да прави каквото иска с макарите си. И дали ще си смениш втулката на безконечника с лагер или не си е точно само твой проблем.

С мненията, които изразявам в този форум, целя само и единствено да споделя опит, и да бъда в помощ. В края на краищата затова е и този форум.

Хайде бъди жив и здрав и ти.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

m65 написа: ...С мненията, които изразявам в този форум, целя само и единствено да споделя опит, и да бъда в помощ.....
Вярвам че е така. Сега покажи ЕДИН БЕЗКОНЕЧКИК със следи от износване заради втулка и ти свалям шапка :D Пиньони, оси и дръжки всички сме виждали и никой не спори че там втулките нанасят поражения.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”