Shimano Exage 3000 (ъпгрейд) ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Shimano Exage 3000 (ъпгрейд) ?

Мнение от Мишката »

Имам Shimano Exage 3000. Разбрах че може да му се добави един лагер, но във видеото което гледах не стана ясно коя втулка се сменя, само обясняваха че можело. Някой може ли да ми каже нещо повече.
Късметът е на страната на подготвените.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Shimano Exage 3000 (ъпгрейд) ?

Мнение от bobo_33333 »

По принцип,всяка втулка ,може да се смени с лагер...
Къде е това видео?
А пък на този боклук ,не му е нужно да се сменя лагер,ами направо макарата трябва да се смени :wink:
Аз там съм пораснал...
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Защо боклук??! Няма нищо общо със тария Ексейдж, останал е само роторът от старата серия, корпусът е нов с увеличено зъбно колело и механизъм като цяло. За разлика от старите модели (преди 2014) оста на шпулата не се движи в канал директно минаващ през пластмасовия корпус, а в метална каретка с метална подложка. Тва е принципно нова макара. Останало е само името Ексейдж. Както и да е. Ще бъда благодареан ако ми помогне някой.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Сори,Ама не знаех за новите модели-2014г
Ако искаш да ти помогнат-покажи клипа или поне схема на макарата,където са дадени втулките и лагерите ,да видим кое се сменя...
Ролката на скобата ,дано не е същата -тънкостенна като на моделите под 100лв
Аз там съм пораснал...
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

В клипът се говори за няколко модела на шимано един от които е Ексейдж. Имам точно такъв модел като на клипа, само дето на клипа е 4000, а моя е 3000. Споменава се за смяна на лагер на " задната опора" , не разбирам точно, това лагерът от лявата страна на оста на ръкохватката ли е? Не съм сигурен в превода. Освен това търсих инфо дали след като е с такива спец лагери и механизъм макарата става за морски риболов (по принцип я взех за сладководен спининг). Ето и клипа: http://youtu.be/EtAOfVRGPA4" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Ето още за новия Ексейдж: http://youtu.be/mZiDffZhT9Y" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Сменя се втулката, в задния край на пиньона с лагер. Сваляш ротора, вадиш пиньона, махаш тази втулка и я сменяш с лагер. Ефекта е, че пиньонът вече става лагерован в двата края, както при системата Х ship.
Ето в тази тема е онагледено как става и кое сменя

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=87813" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;"

п.п. връткай си Аплауза и не се занимавай с това Шимано, освен ако няма да го позлваш за плувка, или мач.
Последно промяна от mesket4eto на Вто Мар 03, 2015 6:51 pm, променено общо 5 пъти.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
pop_stavri_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pop_stavri_ »

Колега, ако не се лъжа това е схемата за твоята макара: http://fish.shimano-eu.com/media/fishin ... 902544.pdf
Предполагам се интересуваш от поставянето на лагер в долния край на пиньона - част № 15425 на схемата. От двете страни на короната гледам е с лагери.

П.П. Колегата по-горе ме е изпреварил докато пишех.
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

ОК! Благодаря! Ще измеря втулката и ще търся лагер.
Аватар
jelev_h
новобранец
новобранец

Мнение от jelev_h »

Здравейте,тази операция ще стане ли на предишния модел Exage 2500 FC?
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Според мен няма причина да не стане на който и да е Ексейдж, стига там да има дебела втулка, която да позволява смяна с лагер.
При някои макари (примерно повечето Риобита), там има една тънкостенна тефлонова втулка, дебела под 1 мм и обхващаща като маншет задния край на пиньончето; на нейно място просто няма как са вмъкнеш сачмен лагер.
Отвориш ли я, веднага ще ти стане ясно дали може да стане интервенцията :wink:
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Защо така са ги нарочили тия макари, че не стават за спининг? Какъв им е косура? Стават ли за морето?
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Аз съм нямал Ексйдж, но от изчетеното тук и от връткане на съхо в магазина съм останал с впечатление, че бързо се разхлопва и като цяло е по- нежна макарица. Макар, че с този тунинг, кой знае, може пък да носи повечко на бой.
!!!!!
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

mesket4eto написа:Според мен няма причина да не стане на който и да е Ексейдж, стига там да има дебела втулка, която да позволява смяна с лагер.
При някои макари (примерно повечето Риобита), там има една тънкостенна тефлонова втулка, дебела под 1 мм и обхващаща като маншет задния край на пиньончето; на нейно място просто няма как са вмъкнеш сачмен лагер.
Отвориш ли я, веднага ще ти стане ясно дали може да стане интервенцията :wink:
Колега,където може да се смени да се сменя,ако не може да се смени втулката не е болка за умиране.Все пак тефлона е високо износоустойчив на триене,но в случея пък е различно триене от лагера,това и е минуса на втулката.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Това хубаво ама наистина ли мислите , че на "повечето Рьобита" и Ексейджа втулките са от тефлон :roll: Що ли си мисля , че са просто ПВХ :roll:
Иначе Ексейджа не е нарочен , че не става за спининг , той просто не става , проверено многократно и доказано :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
nikolas3
новобранец
новобранец

Мнение от nikolas3 »

През ръцете ми са минали над 4 броя от тези Exage.2500 и 3000/еднакви са/. и бързите и бавните. И в момента имам 2. Ловя само спининг. Като тръгнах по по-дащното море преди 7-8 г. 3 години/и повече/ съм въртял само такива. Задния бърз аванс си го обичам и до днес и си ги юркам по сладки води. Плетеняк си понася без каквито и да е било ядове. все пак постоянно си мия такъмите със сладка вода след събиране на гегите.
Вече имам доста по-класни и мощни и големи макари за морски излети.
Старата любов обаче не ръждясва-буквално.
Слабички са за брутални удари-аванса им издиша., попроскърцват от зор на едри октоподи...
За сладководен спининг си ми е любимка и това е . А макари си имам...
Не мога да дам съвет за тунинг. След редовна поддръжка и читаво смазване си е от добрите бюджетни дългослужещи макари.
Нищо няма да загуби колегата ако пробва с това , което си е наумил. Па ако го и сподели- цена няма. Коментар за "боклук" няма да правя, че ще се почнат едни дрязги...
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”