Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

ДА ВЪРНЕМ БЯЛАТА МРЯНА НА МАРИЦА-КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН???HELP
Модератор: dantho.mihov
- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
ДА ВЪРНЕМ БЯЛАТА МРЯНА НА МАРИЦА-КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН???HELP
Здр,аз съм от Димитровград и не съм виждал бяла мряна на р.Марица,а съм чувал че е имало.Реката е богата на речни гадинки и водата е чиста за последните 15години.Черна мряна има много и много пъти съм си мислел как да се развъди и бялата отново на Марица а и не само.Нека заедно да измислим някакъв алгоритъм -КАК ДА ГО НАПРАВИМ,защото аз съм сигурен че ако по някакъв начин пуснем риби те ще се развъдят. Очаквам идеи.То е ясно че ще е свързано с ПАРИ,но капка по капка вир става-нали така 
Благодаря на всички

Благодаря на всички
Няма значение каде,важното е да се хваща!!!
- vobler4o
- вече хвърля и на тежко
Re: ДА ВЪРНЕМ БЯЛАТА МРЯНА НА МАРИЦА-КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН???
Незнам дали е имало ,но аз съм навит за тази идея.
Тайната на успеха се крие в това - човек да не се страхува да експериментира!!
- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
Със сигурност много хора са съгласни ,но давайте идеи как да го направим.Има ли развъдчици на такава риба,ако не да направим верига от хора от близки региони до реките със бяла мряна и така до обезрибените райони с помощ на айреатор и т.н.
Това е изпълнимо,но за малко бройки.
Това е изпълнимо,но за малко бройки.
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Зарибител за бяла мряна няма никъде поради простата причина, че не е стопански обект, за което пък причината е тоталната липса на кулинарни качества. Аз лично доколкото знам бяла мряна в Марица не е имало, или поне в близкия половин век. Ареала на бялата мряна е на север от Стара планина. На юг е черната.
Не е лош замисъла ви, но според мен е неусъществим.

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
няма невъзможни неща,мн добре знаете всички.Нека не спорим ,а наистина да измислим нещо
Няколко десетилетие ходя по Марица, ама бяла мряна нито съм хващал, нито пък съм чувал да е хващано
Може пък и да е имало
.В Марица има един друг вид мряна - маришка, която се различава от другите две и според мен е в доволни количества, стига да и знаеш пиниза на ловене / както и за всяка друга риба / 

- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
Мисля че firepd69 говори за черна мряна.Като бях малък сме хващали мрени по 500гр поне(бях малък
),но не знам каква е била.А сега по темата малко,ако някои знае място на което излизат много бели мрени ако ще да са малки ,нека направим организация макар и мн трудно с кофа и айреатор на 12v и така да пукаме регулярно по Марица и Струма.Нека по един или няколко човека от район или регион да отговарят за градовете си и така със верига да стане работата .
РИБАР->КОФА ->РИБАР->РЕКА ->ОСЪЩЕСТВЕНА МЕЧТА ->
)))))))))))

РИБАР->КОФА ->РИБАР->РЕКА ->ОСЪЩЕСТВЕНА МЕЧТА ->

Винаги си има причина даден вид риба да го има или не в определена река, няма смисъл да се насилва природата, не се знае как ще се отрази на другите риби.Ако се пазят и развиват видовете, които ги има и се чустват добре в реката, ще е предостатъчно.Ако не е бяла мряна ще е див шаран-какво му е лошото?
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
Това не е Нилски костур,а е просто мряна.Няма причина да я няма във Марица след като я има във другите реки,а за толостолоба и амура не казваш нищо 

- максимов96
- вече хвърля и на тежко
Обсолютно вярно,ако е трябвало да я има,щеше да я има.naskobo написа:Винаги си има причина даден вид риба да го има или не в определена река, няма смисъл да се насилва природата, не се знае как ще се отрази на другите риби.Ако се пазят и развиват видовете, които ги има и се чустват добре в реката, ще е предостатъчно.Ако не е бяла мряна ще е див шаран-какво му е лошото?

Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?
И аз мисля така. Като ми се ловят ами ще отида там, където ги има. Иначе трябва да взема да зарибявам Перловската река.максимов96 написа:Обсолютно вярно,ако е трябвало да я има,щеше да я има.naskobo написа:Винаги си има причина даден вид риба да го има или не в определена река, няма смисъл да се насилва природата, не се знае как ще се отрази на другите риби.Ако се пазят и развиват видовете, които ги има и се чустват добре в реката, ще е предостатъчно.Ако не е бяла мряна ще е див шаран-какво му е лошото?
Тц. Точно маришка си е! Ама това по темата няма значение та според мене няма смисъл да задълбочавамеtihomir tanev написа:Мисля че firepd69 говори за черна мряна.Като бях малък сме хващали мрени по 500гр поне(бях малък),но не знам каква е била.А сега по темата малко,ако някои знае място на което излизат много бели мрени ако ще да са малки ,нека направим организация макар и мн трудно с кофа и айреатор на 12v и така да пукаме регулярно по Марица и Струма.Нека по един или няколко човека от район или регион да отговарят за градовете си и така със верига да стане работата .
РИБАР->КОФА ->РИБАР->РЕКА ->ОСЪЩЕСТВЕНА МЕЧТА ->)))))))))))

- tihomir tanev
- новобранец
- Обратна връзка:
Знам че е форум,и че всеки може да си каже мнението ,но нека песимистите и други такива да си премълчат за да не станат 100 страници и на никои да не му се чете.Моля само хора с идеи да пишат .Благодаря
tihomir tanev,
мисля, че ти се дадоха 2 обосновани причини защо няма да стане това зарибяване:
1. Липса на зарибителен материал- няма откъде да го купиш.
2. Това явно не е ареала на тази риба.
Това според мене, (без да съм експерт някакъв си) са непреодолими трудности.
)Хайде да не съм песимист- да дам и предложение- преди мръстенето да измрежариш 2 тона от Искъра и с камиони да ги откараш да ги пльоснеш в Димитровград там да се размножават. Ха-ха, това в кръга на шегата, разбира се.
)
Даже и да произведеш зарибителен материал в някое пъстървово стопанство,
поради наличието на голяма популация на щука и едър кефал(в р.Искър не е така), ще бъдат изядени за норматив.
мисля, че ти се дадоха 2 обосновани причини защо няма да стане това зарибяване:
1. Липса на зарибителен материал- няма откъде да го купиш.
2. Това явно не е ареала на тази риба.
Това според мене, (без да съм експерт някакъв си) са непреодолими трудности.
)Хайде да не съм песимист- да дам и предложение- преди мръстенето да измрежариш 2 тона от Искъра и с камиони да ги откараш да ги пльоснеш в Димитровград там да се размножават. Ха-ха, това в кръга на шегата, разбира се.

Даже и да произведеш зарибителен материал в някое пъстървово стопанство,
поради наличието на голяма популация на щука и едър кефал(в р.Искър не е така), ще бъдат изядени за норматив.
Според мен може да се развъди всяква гад в Марица сега !
Реката е по чиста от всякога няма заводи да е тровят.
Обаче като не е вкусна тая мряна за к'во ми е в река Марица ?
Нека да къса въдците надалеч от Марица !
Иначе ловете на Искър 2-3 дни с въдици 10 човека после в бидони половината да хвърлите
в Марица и след 10 години ще има Бяла мряна както по времето на Римската Империя .
След това нямам спомени за Бяла мряна а за БЯЛА РИБА дето изчезна беследно !
А имаше доволно преди 20 години !
Реката е по чиста от всякога няма заводи да е тровят.
Обаче като не е вкусна тая мряна за к'во ми е в река Марица ?
Нека да къса въдците надалеч от Марица !
Иначе ловете на Искър 2-3 дни с въдици 10 човека после в бидони половината да хвърлите
в Марица и след 10 години ще има Бяла мряна както по времето на Римската Империя .
След това нямам спомени за Бяла мряна а за БЯЛА РИБА дето изчезна беследно !
А имаше доволно преди 20 години !
Последно промяна от Herkules на Пет Май 15, 2015 6:57 pm, променено общо 2 пъти.