Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Как да разбера дали има риба ?
Модератор: bobopeli
Как да разбера дали има риба ?
Здравейте, искам да ви попитам дали знаете по какъв начин мога да разбера дали има риба в един водоем? Аз съм любител рибар в свободното си време, закупих една земеделска земя на която има един малък водоем (на дължина е около 20 метра и на широчина е също толкова). Като разпитах за водоема ми казаха че последно е имало шаран и каракуда, но в последните 3-4 години не ходил никои нито е хранена рибата. Миналите два дни ходих и се опитах да разбера дали има риба но без успех, пробвах на плувка защото е много обрасъл с папур и леща а и не знам какво е дъното само знам че средната му дълбочина е около 2 метра. Пробвах на торен червеи, на жито и на царевица, но без никакъв успех, нито един път не ми е клъввало. Ако някои си изкаже мнението ще съм благодарен. 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Как да разбера дали има риба ?
Вариант 1 - изпускаш гьолчето;
Вариант 2 - фъргаш бомба и ако полетят нагоре риби - значи, че ги е имало.

Вариант 2 - фъргаш бомба и ако полетят нагоре риби - значи, че ги е имало.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Хвърли една буца сирене и гледай дали тичат покрай нея.
Благодаря, ще го пробвам 

-
- разбира нещата
след като е твой гьола ,вместо да се чудиш има ли ,няма ли ,вземи хвърли стотина шаранчета и ще знаеш със сигурност че има .зарибителя е 4-4,5 лв 

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
На риба - като на война! Fish'n'chicks!

Ако това място не пресъхва лятото в жегите 40-80кубика максимум може да си го почистите
първо с едно мачете от папура после да проверите водата в някоя лаборатория дали има
пестициди и други отрови в нея. Ако всичко е в нормите може да се зареби само с каракуда
примерно 1кубик за собствено ползване и 10тина шаранчета. Проблема е зимата ако водата
замръзва този гьол става на бучка лед така че забрави за зарибяване на един метър дълбочина.Трябва багер да направи водоема дълбок поне 3-4 метра.
Иначе пусни 5 кила каракуда виж на пролет дали ще кълве !
Ако кълве зариби си го те циганите ще разберат и пак отначало.
първо с едно мачете от папура после да проверите водата в някоя лаборатория дали има
пестициди и други отрови в нея. Ако всичко е в нормите може да се зареби само с каракуда
примерно 1кубик за собствено ползване и 10тина шаранчета. Проблема е зимата ако водата
замръзва този гьол става на бучка лед така че забрави за зарибяване на един метър дълбочина.Трябва багер да направи водоема дълбок поне 3-4 метра.
Иначе пусни 5 кила каракуда виж на пролет дали ще кълве !
Ако кълве зариби си го те циганите ще разберат и пак отначало.
Колега, подобен водоем е напълно достатъчен за едно добро количество риба! За пример в Англия във фермата, в която работех имаше нещо подобно-широк 15 метра дълъг 30-40 силно обрасъл в най-дълбоката част към 1.80 м. Та в това езерце един добряк преди 20 години пуска шаран! За 20 години без никакво хранене, без почти никва човешка намеса (почти защото имахме недобросъвестни колеги, дето яли от там рибите) имаше шарани по 3-4 кила.
Да не се отплесвам от темата и да спамя, ще кажа какво мисля за твоето езерце. Първо благородно завиждам винаги съм искал подобно нещо
Риба няма, ако е имало изловена е (освен ако не си купил земя в друга държава) гаранция давам, че е цедено с мрежи, ток, рачила, парашутки, източвано е влизали са да бъркат на ръка.....абе няма СЪЖЕЛЯВАМ!!! Ако има нещо то е дребна таранка, слънчак, някой друг байковец, нищо съществено.
Хубавото обаче в тая цялата история е че си е твое купил си го и ако не го зарибиш с цел печалба и никой не ти прави проблеми, можеш да завъдиш супер риби там
Понеже прочетох коментара на Hills по горе за кубчето лед, ще кажа от личен опит не е така. Вкъщи имам шадраван създаден с подобна цел, дълбок 90 см с подмол за рибите, около тон и половина вода вътре спокойно живеят в момента 43 таранки, 3 червеноперки и 1 уклей
Една зима го източихме и изловихме рибите от него, защото баща ми мислеше, че няма да оцелеят зимата, миналата зима обаче тропнах с крак и не им дадох да пипат. При 70 см вода замръзнаха 25-30 говорим за с.Бреница на 10 км от гр.Кнежа дет е най-студената точка в BG рибетата си бяха живи и здрави
И в тая бетонова локвичка съм бутал мах около 120-130 рибки. На пролет чистих филтрите на помпата дето вдига вода за фонтана и бях приятно изненадан колко ларви на комари имаше вътре, мисълта ми е, че без да ги храним рибите могат да си оцелеят това е малка екосистема!
Оф седна ли на компа се забравям
съвет от мен ЧИСТИ, ПЪЛНИ, ЛОВИ И СИ ГЛЕДАЙ КЕФА
П.С. Качи някоя снимка на езерото, че съм силно любопитен и успех
Да не се отплесвам от темата и да спамя, ще кажа какво мисля за твоето езерце. Първо благородно завиждам винаги съм искал подобно нещо

Риба няма, ако е имало изловена е (освен ако не си купил земя в друга държава) гаранция давам, че е цедено с мрежи, ток, рачила, парашутки, източвано е влизали са да бъркат на ръка.....абе няма СЪЖЕЛЯВАМ!!! Ако има нещо то е дребна таранка, слънчак, някой друг байковец, нищо съществено.
Хубавото обаче в тая цялата история е че си е твое купил си го и ако не го зарибиш с цел печалба и никой не ти прави проблеми, можеш да завъдиш супер риби там

Понеже прочетох коментара на Hills по горе за кубчето лед, ще кажа от личен опит не е така. Вкъщи имам шадраван създаден с подобна цел, дълбок 90 см с подмол за рибите, около тон и половина вода вътре спокойно живеят в момента 43 таранки, 3 червеноперки и 1 уклей

Една зима го източихме и изловихме рибите от него, защото баща ми мислеше, че няма да оцелеят зимата, миналата зима обаче тропнах с крак и не им дадох да пипат. При 70 см вода замръзнаха 25-30 говорим за с.Бреница на 10 км от гр.Кнежа дет е най-студената точка в BG рибетата си бяха живи и здрави

Оф седна ли на компа се забравям

П.С. Качи някоя снимка на езерото, че съм силно любопитен и успех

Искам първо да благодаря на всички на изказаните мнения
Вчера по-разпитах по обстойно за водоема и ми разказаха, че самия гьол е направен върху някакъв извор и лятото не пресъхвал както си е бил зимата така и лятото. В интерес на истината може да е така защото като отидеш до него нито мирише на блато или нещо подобно а и водата е доста бистра. И също вчера разчистих около него на две места с шредер, за да може да достигне спокойно багер до него и в близките дни ще говоря да дойде малко да го по- разшири и да го направи малко по дълбок. А за проблема с бракониерите, имам един приятел които живее на 200- 300 метра от водоемчето които е запален рибар и мисля да говоря с него и да ходи да му хвърля по- някое пък когато иска да отива и да си хваща риба. Но сега се сетих имали някаква вероятност да се научи видра и също каква риба ще е най- подходящо да се пусне само един вид или няколко , в какво количество и с какви размери ? Благодаря предварително.
В близките дни ще кача, ще го снимам в сегашното му състояние и по после след като е бил по разширен.

В близките дни ще кача, ще го снимам в сегашното му състояние и по после след като е бил по разширен.

Радвам се че ще играе багера ...
То че в БГ-не всяка зима е студена, ама като има зима ИМА.
Аз като малъл на старата гребна база съм е преминавал по леда на дължина .
Напоследък стават аномалий с климата и е багера си е застраховка против доста неща.
Освен това ако има извор е добре да се разрови може и да качи дебита .
В Англия живях една зима там - сняг валя един път за 15минути а лед забрави на 10-15
градуса.
Нека си го направи човека един път и ще си има водоем с собствени рибки дълбок и с пазач.
Без пазач -забрави !!!
То че в БГ-не всяка зима е студена, ама като има зима ИМА.
Аз като малъл на старата гребна база съм е преминавал по леда на дължина .
Напоследък стават аномалий с климата и е багера си е застраховка против доста неща.
Освен това ако има извор е добре да се разрови може и да качи дебита .
В Англия живях една зима там - сняг валя един път за 15минути а лед забрави на 10-15
градуса.
Нека си го направи човека един път и ще си има водоем с собствени рибки дълбок и с пазач.
Без пазач -забрави !!!
Здравейте, отдавна не съм влизал и затова малко се забавих да кача снимки на гьолчето но вече е готово, игра багера малко, по разшири го и му дигна малко дълбочината в единият край и може би в последствие му се дигна и дебита. Остана само вече на пролет да се зариби и да видим какво ще се получи. Решил съм да пусна 50 шаранчета и 50 каракуди. Според вас тази бройка малко ли или е много спрямо размера на гьола, в последствие разбрах че е долу горе е с еднаква дълбочина от порядъка 1.40 до към 2 метра?
- Прикачени файлове
-
- IMAG0471.jpg (3.4 MiB) Преглеждано 2243 пъти
Пускай и чакай. Дано се опазят и развъдят. 

Късмет.Всичко е до късмет. 

Ако видиш цигани да ловят,значи има риба!
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски