Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Леве Цуро
Модератор: sapuna
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Леве Цуро

Леве Цуро е вариант на известната рецепта – Риба плакия. В миналото се е приготвяла редовно по таляните, а есенно време за по-специални случаи по домовете. Тази рецепта е позната и приготвяна по цялото ни крайбрежие. Една от представителните рецепти на майерос Лефтер Костов, несменяемият готвач по таляните. Неговото мото беше: „Една хубава манджа сплотява тайфата“
За тази рецепта са нужни възможно най-разнообразни риби, колкото повече видове, по-добре. Обикновено се прави от попче, сафрид, кефал, лефер, карагьоз, ватос, калкан… добавя се и дребна риба, като сардела, цаца, сардина…
Продукти: Риба, лук, сол, захар, червен пипер, дафинов лист, домати от консерва.
Приготвяне:
Лукът се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина пет милиметра.
Нарязаният лук се поставя в голям тиган и се запържва за кратко в слънчогледово олио.
Добавя се лъжица сух, червен пипер.
Лъжичка сол и същото количество захар.
Залива се със смляни или ситно нарязани домати от консерва.
Добавя се вода и се задушава за около 10 минути.
На дъното на подходяща тавичка се изсипва 1/3 от задушените лук и домати.
Добре почистената и осолена риба се реди върху сложения на дъното сос. По едрите риби се режат на търкули /напречно/. Скатовите /ватус, калкан/ надлъжно, по хрущяла.
Залива се с останалите 2/3 от соса, добавя се дафинов лист.
Пече се в силно загрята фурна, като се спазва правилото: Час на килограм!
Леве Цуро може да се яде топло, но вкусът е по-добър когато е студено.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Re: Леве Цуро
добра рецепта,но си мисля че в сегашно време далянаджиите ще предпочитат да продадат лефера и калкана,а плакия от кефалови.навремето явно е имало изобилие от риба.
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: Леве Цуро
Стар рибарски лаф: "Една душичка имаш - Дай и..."
По таляните влиза доста различна риба, има и за тях.

Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Re: Леве Цуро
казаха ми че има мегдан да туриш и лъжица мед-да отнемеш киселото,вярно ли е?
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: Леве Цуро
Рецептата е със захар, но със сигурност ще става и с мед
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com