Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

Малко за шарана...
Модератор: sapuna
- 
				Константин-Динков
- новобранец 
Малко за шарана...
Здравейте,ще ходя за риба и си мислех да отида за шаран. Въдиците ми стават долу горе но това което ме притеснява е влакното куките тежестите и захранката. Там където ще ходя е закрито езеро, не много голямо. Има много големи риби което е хубаво затова мися да отида за 2 дни. Мисля да бъде събота и неделя. Събота вечерта ще отида и неделя цял ден. Ще захраня с хляб,царевица и мислех да слагам малай и качамак, интересното е, че видях шарани които се хвашат на бял червеи. Затова мисля в цялата смес да сложа и червеи и малко семена от птици. Това цялото ще го объркам и се чудя дали да слагам степче или не,защото на Дунава са предлагали да сложа и степче. Ако се сетите още нещо което шарана обича и ще го привлече ще  е супер. Това ще го правя на големи топки и мисля да ги мятам,тей като не е много голямо мога да мятам някъде в средата и там и ще хвърлям.Езеро е което е добре защото захраненото ще стои там и няма течението да го махне. За една вечер мисля,че ще се съберат хубави риби, тей като искам да хвана нещо хубаво нещо към 5 килца. Следващото което ме тревожи е влакното, мисля да си купя и да сложа и на двете въдици Jaxon, Satori Feeder 0.30mm достатъчно дебело ли е? Мисля да хвърлям на пружина но съм чувал ,че някои слагат 2 куки в пружината за да може като чокат от това което е на пружината и да се забият кукичките. Ако имате някакво друго предложение кажете. Имам царевица с чесън и мед и се чудя да ги слагам ли като стръв или да сложа със стиропор? Другото което шах да питам е колко големи кукички ще ми трябват?
Благодаря за отделеното време и НАСЛУКА!!!

Благодаря за отделеното време и НАСЛУКА!!!
- 
				milenminds
- вече хвърля и на тежко 
Re: Малко за шарана...
Колега, не мога да отговоря на голяма част от въпросите ти, но на някои имам отговор. Колкото до захранката - много зависи от водоема, дълбочината и куп други фактори. Мога да кажа, че царевица със сигурност ще свърши работа. Допълнителна захранка от типа на коноп и прочие със сигурност няма да навреди. Можеш да се огледаш и за нещо с повечко бетаин, обикновено действа доста примамващо особено за по-големите шарковци.
Колкото до влакно , аз лично бих ти предложил като вариант трабуко или колмик. 0.30 е ОК, а даже може да вземеш и по-тънко, защото не би трябвало да имаш проблеми с риби до 5кг, дори да използваш 0.22. Хубаво е да ползваш флорокарбон, като и там варианти има - бих препоръчал варивас, ако има откъде да се сдобиеш с него.
Куки - лично аз бих използвал номер 10, но това вече е въпрос на познаване на водоема и рибите, които ще ловиш.

Колкото до влакно , аз лично бих ти предложил като вариант трабуко или колмик. 0.30 е ОК, а даже може да вземеш и по-тънко, защото не би трябвало да имаш проблеми с риби до 5кг, дори да използваш 0.22. Хубаво е да ползваш флорокарбон, като и там варианти има - бих препоръчал варивас, ако има откъде да се сдобиеш с него.
Куки - лично аз бих използвал номер 10, но това вече е въпрос на познаване на водоема и рибите, които ще ловиш.
- 
				delio-haidutin
- разбира нещата 
тази я тествах с кантарче и издържа на около 6 кг тежест.недей да гледаш какво пише по опаковките.рибите ако не са нещо над 10 кг ,и с аванс ,би трябвало да нямаш проблеми.но знай ,метража и май не отговаря.на шпула за 0,30 ,където събира 100 м ,с тая не можах да я запълняКонстантин-Динков написа:мисля да си купя и да сложа и на двете въдици Jaxon, Satori Feeder 0.30mm достатъчно дебело ли е?

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."

Аз съм начинаещ в шаранджийството ,но знам ,че всичко зависи от водоема.Шарана винаги взима на царевица или жито ИЛИ не взима въобще.На яз.Пясъчник примерно взима на царевица и бял,на други водоеми които се обучавам на бял не пипа хич.Аз ловя на куршум с 2 куки 10ки ,30корда поводи около 10см и по 2-3 царевички.Зависи от дъното и от това с какво захранват язовира.На царевица с чесън не кълвеше,а на много вкисната царевица.Почти винаги иска яко захранка поне 6-7 кила ,но не всеки има възможност или няма лодка (на водоема) за да изпълни задачата.На слука,дано съм бил полезен.