И старите монтажи вършат работа

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Преди време Рикошет писа, че това е форум, а не читалня, та реших и аз да споделя един успешен излет. Малко закъснях, но доста време нямаше с какво да се похваля. Затова последните неуспешни и успешния излети ги комбинирам.
От миналата година ходя на един водоем до Девня, в който има малко, но големи риби. Шаран 3-5 кг, амур 2-3 и толстолоп до 8 кг. (поне това съм виждал).

Изображение

Основно рибарите изкарват амур, много рядко шаран, за толстолопа само бях чувал и днес видях един уловен около 6 кг. За мен основния интерес е шарана обаче и амури рядко съм закачал. Късна есен и ранна пролет тия хубавци-диваци ги дебнех из тръстиките на плувка, на 2-3 м. от брега, удара обикновено беше до няколко минути от цопването на ваглера, а емоциите невероятни, докато вадиш 3-4 кг шаран на 0.20 и кукичка 8 номер. Но ако на водоема има още 2-3-ма рибари – край. А в последно време са доста по-вече от двама. И мустакатите се покриха. Последният ми беше след една гръмотевична буря на 23.06.2007, може би защото бяхме останали само аз и колегата-най смелите. Оттогава 4 излета с нулев резултат за мен (някой от другите многобройни рибари изважда по някой амур). До днес !
Това е излета ми от 15.07.2007. След неделния плаж цялото семейство в банята и по леглата в сладка дрямка, а аз като един истински „болен” човек с тая скорост

Изображение

на водоема. Вече мача не върви, затова разпъваме тежката артилерия.

Изображение

И така на плажния дюшек до 21.30 ч. Какви ли не стръви и монтажи съм опитвал – Корда ряпа да яде. Нищо. Две-три прибипвания и това е.

Изображение

Тази събота реших да променя тактиката. Забравяме съвременните монтажи и се връщаме в миналото- чепаре (само че с една кука) и за да не е съвсем в миналото – направено от флуорокарбон.

Изображение

Обаче се оказа, че флуорокарбона не е никак лесен материал. Първият ми монтаж се скъса на 0.5 кг. Оказа се, че познатите ми възли не вършат работа. Малко ровене в нета и с разпечатките обратно в мазата. После се оказа, че повечето ми куки с лопатка (а дьржах да сложа жълти куки, а такива с ухо няма) късат флуоро.. на около 1 кг. Малко взаимстване от фидер монтажите и с тези малки кукички на Робинсон се получи задоволителен резултат – куката издържа 3, оловото 2 кг. Три нови колчета за сигнализаторите (Род-пода вече не ми върши работа) за да раздалеча въдиците и да ги изправя. И в неделя в 5.00 на язовира. Имаше и по-ранобудни от мен, вече наредили въдиците. Мъкнене на багаж, захранване, разпъване и 6.30 нещата изглеждаха така.

Изображение

Вече бях изпробвал половината от гамата на Ван де … за аромати, затова тоя път заложих на вонята – суха ферментирала царевица. Изпробвах и малките червени доматчета, производство на любимата ми тъща специално за мен – без резултат.

Изображение

И 8.45 едно дълго неспиращо Биииииииииии-п-Биииии… ме извади от дрямката. Докато взема кепа и стигна до въдицата, разви поне 20-30 м. След 15 минутна борба и две вкарвания и излизания с елегантен скок от кепа тоя дивак беше на брега. Тегло 4.5 кг. Докато се борехме, и втората въдица припюка, но нямаше как да се занимавам с нея.

Изображение

Изображение

В 10 ч. жегата беше изгонила всички рибари, аз явно като най-мераклия издържах до 10.30. За другите колеги-3 амура,1 изваден, и един толстолоп. На тръгване термометъра в колата показваше 59C и до Варна не падна под 43.

Sorry за качеството, но от телефона толкова. Фотоапарата не го нося, защото колкото пъти го взема, толкова капота. Пък аз съм суеверен !
Последно промяна от rap66 на Пон Сеп 03, 2007 10:10 am, променено общо 4 пъти.
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Поздравление за постоянството и за уловената риба.А отмен като не много опитен рибар един съвет няма стар монтаж. :wink:
Morski
новобранец
новобранец

Мнение от Morski »

rap66, чест ти прави че споделяш с нас излета си. Евала и на слука!
Чума да тръшне бракониерите!
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Браво добър излет ! :smt023 :smt023 :smt023

и по големи да ги вадиш !
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Поздравления за излета! :smt023
snegk е много прав..стари монтажи просто няма, всичко което може да ти донесе предимство в дадена ситуация(в рамките на закона разбира се) трябва да се използва!
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Аватар
Zen
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Zen »

Поздравления и от мен! Много ми харесаха симптомите на "болестта" :wink: :D :D :D
веско
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от веско »

Браво и от мен. Много готин излет. Пожелавам ти и в бъдеще такива, че и по-големи да ги вадиш. Ако желаеш сподели повечко инфо - на какъв монтаж точно го хвана, стръв и др, а за водоема - платен ли е каде по-точно се намира и т.н. Благодаря предварително.
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Искам и ааааааааааз. :(

Иначе - браво! :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

И за да се затвърдят изводите-тур2 29.07.2007. Ставане по тъмно (голяма мъка, след като изпратихме последните гости в 1.00, но хронично болните сме така), товарене на минимума багаж за половиндневен излет и на язовира.

Изображение

Оказа се че никога не си станал достатъчно рано, за да заемеш планираното място. Буквално 1 минута преди мен мястото, на което бях предната неделя бе заето от колеги мои познати. Поканиха ме да остана при тях, но след кратък разбор на +/- се преместих на 100 м. нататък, под следващото храстче. Мъкнене на багаж (2 курса) разпъване на 3 дънни и един мач (монтажите същите, стръвта и захранката останалата от предната неделя, още по воняща и отвратителна) и в 7.00 поседнах под сянката. Водата като огледало – нещото което най не ми харесва.

Изображение

През около час имах по удар, всяка въдица се отчете с по една риба (No1 с две, но таранки и тя беше най-близката до колегите), No2 и мача с по едно амурче около 2 кг. в 8 и 9 ч.

Изображение

И No3 с това около 3 кг. шаранче в 10ч.

Изображение

Към 10 ч. сянката на моето храстче от брега се премести във водата, пък аз към автомобила и в къщи. Рибките не са кой-знае какво, но пък бяха единствените клъвнали (и извадени) на водоема, поне до обяд. Дали причината са монтажи, стръв, късмет, опит или всичко по малко, не знам. Разбрах обаче че не е място.
Рибата беше изключително предпазлива. Със сигурност вижда всичко което става на брега, дори и от 20 метра дистанция. Имах 2 попипвания на ваглера и в момента в който се надигна по-рязко се вижда водовъртеж около ваглера, и край на кълването. На третия път буквално пропълзях от сянката до мача и резултата е едното амурче.
Почти съм сигурен че вижда и монтажите и се плаши от тях, защото на No1, който беше до колегите (и няколко пъти дори се заплитахме) бутаха само таранки. Няколкото ракети с храна обаче не я изгониха.
Днес си дадох сметка и колко хитър е шарана. Първото нещо което прави е да развие поне 20 м. в едната посока, после обръща и 20 м в другата, успоредно на брега. Ако имаше втора кука или нещо по монтажа, което може да се закачи, щеше да обере всички въдици. До сега не съм си давал сметка защо толкова рядко съм виждал изваден шаран от този язовир.
Последно промяна от rap66 на Пон Сеп 03, 2007 10:31 am, променено общо 3 пъти.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

веско написа:...на какъв монтаж точно го хвана, стръв и др.
Всичко съм си казал бе човек, само трябва да го прочетеш :idea:
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Един излет а толкова поводи за размисъл...не е зле нали? :wink:
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
веско
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от веско »

Извинявам се, прочетох всичко отново. Но все пак остана вапроса за това каде точно е язовира и дали е частен (какви са условията) или не..., а ако не искаш да споделиш, това си е твоя воля. Честит ти и втори успешен излет. На слука или на кука, абе както дойде....[/quote]
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Извинявам се, прочетох всичко отново. Но все пак остана вапроса за това каде точно е язовира и дали е частен (какви са условията) или не..., а ако не искаш да споделиш, това си е твоя воля. Честит ти и втори успешен излет. На слука или на кука, абе както дойде....[/quote]

Колега нали ти е ясно, че ако получиш отговор на въпроса си, въпросния язовир ще получи обсада от мераклии да ударят кьоравото.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:lol: Хубава тема и чудесен излет! Сигурен съм, че ако попитате колегата на лични ще ви даде ИНФО :roll: Форума се чете и от ........ :evil: и затова всеки има право, сам да рещава до каква степен да сподели риболовния си излет :wink: Преди време Барутчията предложи да има подфорум за сериозните потребители и колеги които искат да споделят без да може да се чете от ....... недоброжелатели но беше нападнат от колеги и затова всеки ще си налага цензора както прецени :roll:

:roll: rap66, поздрав и все по големи :wink:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Няма нищо за криене, защото водоема е публична тайна вече. То в Дeвня са два-Мергела и развъдника. Когото да питаш сигурно ще ти каже как се стига до там. Там наплива да рибари е "сезонен", т.е. вади се риба, не се вади риба. 1-2 седмици няма никой, защото са се изнизали 50 човека и никой не е хванал нищо, т.е "абе там няма нищо", после пак бум защото някой е извадил големи риби и 1-2 седмици обсада.
Но темата беше за монтажи, тактика и стръв и разсъждения около тях. И за да се потвърдят изводите, на 2.07.2007 смених водоема с един "градски гьол" - 150х50, който един познат ми показа случайно (той не е рибар). Там в 10.30 заварих 5 човека, които пробваха каракудите. Някои го посещавали редовно, но никой нямаше кеп, нито беше виждал там по-голяма риба. Такса 6 лв/пръчка, рибата не се плаща. Бях решил да пробвам фидера, но докато го връзвам, разпънах мача (телескопче, което не демонтирам), метнах на 20 м, 2 прашки и под сянката залегнах над фидера.

Изображение

След 10 мин. Ваглера изчезна, а 20 мин. след това ей тоя красавец беше в кепа (на третия опит).

Изображение

И така до 2.30 ч.- замятане, 5-15 мин. чакане, 20 мин. борба и отново. Фидера така и не можах да го събера. Равносметката 7 амура извадени и 2 откачени, общо тегло 18.5 кг. Напълних моя живарник, напълних на един колега живарника, за 7-мия вече нямаше място и това беше сигнал за край на излета. Имаше и това: "Аз чичко ще хвърля на твоето място докато вадиш, няма да преча, веднага ще се махна като извадиш рибата..." и ЦОП една ярко жълта плувка около 30 гр, която вятъра разнася като гемия.

Изображение

Вечерта развалих едно приятелство(или познанство), защото не казвам къде съм ходил, а днес 5.08.2007 ето как изглеждаше „моето” място

Изображение

Това е същото място, което се вижда на заден план на първата снимка, но рибите ги вадех 20-на метра вляво от захраненото петно, познайте защо ? Естествено никой не беше извадил нощо. Но и да беше клъвнал някой амур, за 2 мин щеше да ги събере всичките тия въдици в едно.
Не бях на риболов, местността много ми хареса и заведох семейството на разходка.

Изображение

Та изводите : за една тайна двама са много, не е мястото/водоема, и е време да сменя живарника !
Последно промяна от rap66 на Пон Сеп 03, 2007 10:27 am, променено общо 2 пъти.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”