Чудене между три фидера

Модератор: Paublo_Eskobar

GGGG
новобранец
новобранец

Чудене между три фидера

Мнение от GGGG »

Начинаещ съм, решил съм да купувам фидер пръчка и имам няколко въпроса:

1. Фидер пръчка http://www.nordfishing77.at/shimano-bea ... -2016-4448
Акция до 150 гр. - върви с 3 върха - 3oz, 4oz и 5oz. Може да се оборудва допълнително с връх 2oz.
Въпросът ми е дали на този фидер, според вас, евентуално с допълнителния връх 2oz ще могат да се отчитат кълванетата на по-дребни риби към 300-500 гр.?
Като цяло добър избор ли е? Искам да го използвам и за големи шарани и други риби, както и за река Струма.

2. Фидер пръчка http://www.nordfishing77.at/shimano-bea ... -2016-3042
Акция до 90 гр. - върви с 3 върха - 1oz, 2oz и 3oz.
Въпросът ми тук е смятате ли, че пръчката ще се държи добре при едри шарани над 5 кг?

3. Фидер пръчка http://www.nordfishing77.at/shimano-bea ... -2016-4449
Този е с акция до 120 г, но отново най-лекият връх може да бъде 2oz.
Дали ще има особена разлика в отчитането на кълванетата в сравнение с модела с акция 150г?

Друг въпрос - реално с фидера с акция 90г реално хранилка+храна до 90г ли ще мога да хвърлям?

Благодаря предварително за отделеното време.
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Чудене между три фидера

Мнение от oneillbgm »

Така... засега не ловя с фидери, но сериозно се замислям за в бъдеще.
1oz e 28,4 гр. Можеш да смяташ нататък. Колкото до отчитането на 300/500 грамови риби дори 3lbr-овата (3oz) ми шаранска въдица ги отчита. Искаш големи риби да вадиш, на река да ловиш, значи се ориентирай към по-здрави върхове. Ех, тези Шиманотааа...
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Колегата никъде не е посочил, че ще лови на река. Но как да е.
Инак отговорите и на трите въпроса е ДА.
С едно уточнение - има разлика в отчитането на по-дребните риби и по-твърд връх когато фидера е оборудван с карбонов връх и когато е оборудван със стъклопластов връх. При случаи на плахи попипвания при равни други условия стъклопластовия има предимство.
На четвъртия въпрос - всички фидери имат резерв при теста на изхвърляне, но теста показва диапазона на най-добрия кастинг.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

oneillbgm написа: Колкото до отчитането на 300/500 грамови риби дори 3lbr-овата (3oz) ми шаранска въдица ги отчита.
Става дума за отчитане на кълването от върха, а не затова дали усещащ рибата при вадене.

За всяка въдица може да си купиш допълнителни връхчета. Аз лично не бих си купил въдица с акция на замятане до 150гр. Освен на река Дунав, не виждам къде ще ми се наложи да използвам толкова тежки хранилки.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Съветвам те, или да вдигнеш бюджета за Шимано, или да прегледаш и др. брандове .
Имай предвид, че Beast master e доста посредствена серия на Шимано, плащаш бранда за съмнително качество. Дебела, груба и грозна въдица. За сметка на това сервиза си е на като за Шимано, върха се връзва около 60 лв без куриер, а в БГ сервиз няма.
Що се отнася до акцията, ако няма да ловиш на силна река, до 90 гр е напълно достатъчно, т.е. макс 50 гр кошници с храна.

Виж напр това;

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en ... 15556.html
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
azareus
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от azareus »

naskobo написа:Съветвам те, или да вдигнеш бюджета за Шимано, или да прегледаш и др. брандове .
Имай предвид, че Beast master e доста посредствена серия на Шимано, плащаш бранда за съмнително качество. Дебела, груба и грозна въдица. За сметка на това сервиза си е на като за Шимано, върха се връзва около 60 лв без куриер, а в БГ сервиз няма.
Що се отнася до акцията, ако няма да ловиш на силна река, до 90 гр е напълно достатъчно, т.е. макс 50 гр кошници с храна.
Дебела?! Грозна?! Груба?! И като опция предлагаш на колегата най-ниският клас въдица на Браунинг ... :lol:
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

azareus написа:..
Дебела?! Грозна?! Груба?! И като опция предлагаш на колегата най-ниският клас въдица на Браунинг ... :lol:
Става дума в сравнение с топ сериите на Шимано. А Блек меджик е само примерно предложение на въдица с напълно съпоставимо качество и на доста по-добра цена от бийст мастера, модел на Браунинг за 2015 г, среден клас.
Ако човек не може да си позволи върховите модели на Шимано, по-разумно е да разгледа моделите на по-евтините брандове в сходния ценови клас. Всичко е Китай.
GGGG
новобранец
новобранец

Мнение от GGGG »

Доколкото проверих - над Beastmastera е Ultegra и Speedcaster, както и Fireblood, но чак толкова пари няма да дам.

Ultegra - Заслужава ли си повече от Beastmaster-а? Четох противоречиви мнения - принципно е по-висок клас, но водачите са мачови. Как мислите?

Speedcaster - Питах на няколко места и пръчката с акция 90 гр. е изчерпана завинаги, така че отпада.

Искам да попитам за една друга пръчка - http://www.nordfishing77.at/daiwa-cast- ... -2016-4594 - мнение за нея? По-добре ли е от Ultegra и Beastmaster?

Благодаря предварително.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Имам най-лекия Спийд каст , 3.6 м, 60 гр. Въдиците от тази серия са проектирани за по -далечно и бързо хвърляне. Има запас от здравина и за по-големи тежести, покрива всички изисквания за затворени водоеми. Водачи -фуджи с тройни крачета на 1и2 ра секция, макародържач -фуджи.Върховете са от стъкло, което е странно, но са много по-трудно чупливи в сравнение с карбоновите. В горните секции въдицата е по-дебела в сравнение с др. модели на Шимано с тази дължина. Странна, но ефективна въдица, още не мога да реша дали ми харесва?

Не бих ти препоръчал фидер с мачови водачи с 2 крачета.
Последно промяна от naskobo на Пон Апр 25, 2016 9:49 pm, променено общо 1 път.
GGGG
новобранец
новобранец

Мнение от GGGG »

В крайна сметка на Ultegra-та водачите мачови ли са или?

Това е снимка: http://fish.shimano-eu.com/content/dam/ ... detail.png

По-добър избор ли е от Beastmaster за фидер?
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

GGGG написа:В крайна сметка на Ultegra-та водачите мачови ли са или?

Това е снимка: http://fish.shimano-eu.com/content/dam/ ... detail.png

По-добър избор ли е от Beastmaster за фидер?
Не съм я виждал на живо, не мога да преценя, Водачите са ОК. По-горен клас е , би трябвало да е по-добра.
За начинаещ фидерист е слабо вероятно да не счупи поне връх, а на Шимано сервиза е брутално скъп, освен че в БГ въобще го няма
Последно промяна от naskobo на Пон Апр 25, 2016 8:39 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

dantho.mihov написа:Колегата никъде не е посочил, че ще лови на река. Но как да е.
Всъщност е посочил река Струма, но как да е.
chirusa_bg написа:Става дума за отчитане на кълването от върха, а не затова дали усещащ рибата при вадене.
Това имах впредвид - 3lbr-овата ми шаранова въдица отчита кълванията на риби от порядъка на 300/500гр, но си прав, че едва се усещат при вадене.

Надявам се колегата да се ориентира към по-добър избор в диапазон до 120гр. И както каза чируса, връхчета се купуват.

И един въпрос към фидер притежателите. Какъв кастинг правите със фидерите си? Въпреки първите водачи, те са 30, 25мм?
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
stridata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stridata »

Бийста си е в средния клас на Шимано и си е мноо убав стига да си зимеш правилната пръчка за правилните нужди! За тва дето е писал, че му трябва аз бих си земал едно Бийстче...
Можеш да извадиш човека от селото, но селото от човека НИКОГА!
Изображение
GGGG
новобранец
новобранец

Мнение от GGGG »

Така... поръчах си Shimano Beastmaster Feeder с акция 90 гр. и макара Ryobi Zauber CF 4000...

Искам да попитам какво влакно бихте препоръчали като размер и марка? За риби на платените водоеми около София първоначално...

Също така какво влакно за повод и какъв размер куки приблизително следва да се ползват отново за платените водоеми около София?

И на последно място - препоръчайте ми добри кошници и марка вирбели.

Монтажът с дълъг клуп, който се срязва на по-дълга и по-къса част уместен ли е? Към по-късата част кошницата - към по-дългата повода.

Също така позволено ли е ловенето с няколко куки на фидера и има ли смисъл?

Препоръчайте ми и добра марка олово, има едно, което може да се отваря и затваря с пръсти (трябва ми за болонезата).

Благодаря предварително!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Честито! Важно за влакното е да е твърдо. Това води до добро отчитане на кълването и намалява оплитанията. Важи както за основното, така и за поводите. За повод, примерно preston power reflo. Или ако искаш нещо по-изтънчено colmic xilo.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”