как да си извадим солини

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

gorgy_ski
новобранец
новобранец

как да си извадим солини

Мнение от gorgy_ski »

Понеже знам колко е гадно да нямаш стръф, реших да споделя как да се сдобием с солини. от миналата година се чудя, къде са тея миди, и чак сега разбрах къде е ключа от бараката.
първо мидите са заровени в пясъка. вижда се един овален отвор или два - като осмица.
второ, трябва ви една тел, дебела 2,5 - 3 мм и дълга 1 - 1,5 метра. аз имах такава тел, ама нищо не извадих 3 дена, виждам ги мидите в пясъка ръгам с телта, ама нъцц.
на края на телта е разковничето - трябва да има връх, като олово на куршум, в дебелата част диаметър 8 мм, и дълго 20 мм. (имам снимки на телефона, ама не мога да ги кача :( :evil: )
острието се пъха до мидата, на около 1 см и потъва около 40 см, и после издърпваш. в 3 от 5 опита има мида закачена за телта. изнизваш я от другия край на телта и повтаряш.
всичко това ми го каза един грък и ми подари няква стара тел с монтиран връх. добре че се оказа стабилен, че иначе щях да дремя напразно.
дайте идея как да ви покажа снимките на инструмента.
Последно промяна от gorgy_ski на Чет Авг 18, 2016 8:27 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
thebigtourist
новобранец
новобранец

Re: как да си извадим солини

Мнение от thebigtourist »

gorgy_ski написа:Понеже знам колко е гадно да нямаш стрьф, реших да споделя как да се сдобием с солини.
Супер, хайде сподели.
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

редактирах, че някак си го качих на пъвото изречение
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

IMG_20160803_163205.jpg
[/img]
IMG_20160803_163157.jpg
справих се със снимките.
само да допълня - като видите къде е мидата и като пъхате телта в пясъка, ако не потъва супер лесно се отказвайте и се огледайте за друга мида, те са на колонии. като ги намериш за 15 минути може да си набавиш около 20 миди.
аз така докато се науча изкривих телта сто пъти (беше едно ръгане в пясъка..... всичко от мерак де :) )
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
mirchev_miroslav
новобранец
новобранец

Мнение от mirchev_miroslav »

Здравейте може ли малко повече информация, например как изглежда тази мида и какво ловиш на нея понеже съм новобранец в морския риболов.? А ако може да споделиш и информация за монтаж много ще съм благодарен.
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

на английски са razor shells:
https://www.google.bg/search?q=solina&b ... azor+shell
ето това ми дава гоглето.
иначе почти универсална стръф - аз хванах спароси, заргани, мурмури и един костур
mirchev_miroslav
новобранец
новобранец

Благодаря колега. Дали ще е много нахално да споделиш и монтажа за дъно и как я закачаш самата мида.
mmkatch
новобранец
новобранец

Мнение от mmkatch »

Супер информация колега, много благодаря!
А можеш ли да кажеш на какви плажове са тези миди и само под водата ли са дупките им или на прибоя? Предполагам ги няма там където е по-едър пясъка?
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

mirchev_miroslav написа:Благодаря колега. Дали ще е много нахално да споделиш и монтажа за дъно и как я закачаш самата мида.
монтажа е като за попче - олово с две куки над него.
аз на едната въдица ловях и на инлайн олово 20 гр. и повод 50-60 см. след него, щото ми е с акция 10-30.
а на скалите ловях на плуваща бомбарда с повод около 1,5м. и оставях да потъва стръфта.
относно мидата - режеш на парченца и забучваш няколко пъти през куката
gorgy_ski
новобранец
новобранец

Мнение от gorgy_ski »

mmkatch написа:Супер информация колега, много благодаря!
А можеш ли да кажеш на какви плажове са тези миди и само под водата ли са дупките им или на прибоя? Предполагам ги няма там където е по-едър пясъка?
ако има черупки по плажа, значи ги има. аз ги вадих на дълбочина от 1 до 1,5 м. имаше хора, които ги вадеха и на 20см, без да се гмуркат. според мен като си под вода по добре се вижда, ама ако нямаш маска, може и на плиткото да ги търсиш
mmkatch
новобранец
новобранец

Мнение от mmkatch »

gorgy_ski написа:
mmkatch написа:Супер информация колега, много благодаря!
ако има черупки по плажа, значи ги има. аз ги вадих на дълбочина от 1 до 1,5 м. имаше хора, които ги вадеха и на 20см, без да се гмуркат. според мен като си под вода по добре се вижда, ама ако нямаш маска, може и на плиткото да ги търсиш
Благодаря, ще ги потърся на Ситония около Ормос Панагиас!
mirchev_miroslav
новобранец
новобранец

Благодаря много колега за ценната информация. Радвам се че има колеги , които споделят за новобранците. Наслука.
ellemag
новобранец
новобранец

Мнение от ellemag »

Солината е универсална стръв.Когато е прясна е жилава и трудно пада за това е предпочитана стръв за дълги дистанции.Поставя се цялата на куката ,като една част от нея преминава и по кордата,но за тази цел се използват едни дълги игли с който е по-лесно нанизването.Цената и в Гърция е между 3,50-4,50 евро за 10-12 броя.За интусиастите желаещи да си я набавят сами ето още един начин:
https://www.youtube.com/watch?v=VUtb-_o4N7s
Ето какво представлява солината:
https://www.youtube.com/watch?v=g6_PSiKKWG8
Наслука на всички
jik tak
новобранец
новобранец

Мнение от jik tak »

ellemag написа:Солината е универсална стръв.Когато е прясна е жилава и трудно пада за това е предпочитана стръв за дълги дистанции.Поставя се цялата на куката ,като една част от нея преминава и по кордата,но за тази цел се използват едни дълги игли с който е по-лесно нанизването.Цената и в Гърция е между 3,50-4,50 евро за 10-12 броя.За интусиастите желаещи да си я набавят сами ето още един начин:
https://www.youtube.com/watch?v=VUtb-_o4N7s
Ето какво представлява солината:
https://www.youtube.com/watch?v=g6_PSiKKWG8
Наслука на всички

Здравей, а имаш ли представа каква е тази бялата прах, с която посипа дупката в първото видео? Благодаря.
Аватар
thebigtourist
новобранец
новобранец

Мнение от thebigtourist »

jik tak написа:
Здравей, а имаш ли представа каква е тази бялата прах, с която посипа дупката в първото видео? Благодаря.
Натриев хлорид.
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”