Мнения за воблери

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнения за воблери

Мнение от Ivak »

Понеже в посл;едно време се капотирам постоянно на спининг, и викам да попитам дали бъркам аз нещо с примамките.
Уж купувам все доказани модели по препоръка на колеги и чета мнооого литература, експериментирам постоянно , но ефекта на всичко е към 25 почти поредни капота на спининг :evil:

Та въпроса ми е хващали ли сте някакви риби на тези воблери и ако да какви и при какви условия. Всяко мнение ще ми е полезно.

Изображение

Изображение
Аватар
csraptor
новобранец
новобранец

Мнение от csraptor »

Имам 2 от сниманите воблери. От 1-вата снимка - белия с червената глава и от 2-рата снимка - този кафеникавия на 2-рата колона, 2-риа от горе надолу. На белия съм ловил много бяла риба на яз. Студен кладенец на тролинг. Зависи от размера му разбира се. На кафеникавия - също бяла риба, но на Тракиец. Помня че на него се беше закачил и много приличен костур към 800 гр. За останалите немога да кажа нищо. Предполагам че поне костури и кефали трябва да се ловят.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Здрасти Ивак!
От първата ти снимка съм хващал кефал и костур на Салмото и Ружното пате(1 и 3 лява колона, отгоре-надолу)
На вотрата снимка съм хващал пак същите риби на всички воблери, koито си показал(без двата най-горни в ллявата колона) - Салмо, Страйк-про, сръбските жабки(преполагам, че марка "Видра", или техни производни). Общо взето, съм ползвал размери до 5 см, като има разлика и в разцветките... Специално за костура, мисля обаче, че блесните го провокират повече. На Салмото Хорнет с метална окраска (новия модел), третия отгоре надолу в лявата колона, не съм хващал още нищо...
Де да знам защо не са ти успешни - да не би да ловиш с дебели корди или груби такъми, или големи вирбели(на Салмо, Голди и Ружо ПАте това не им пречи, защото имат интензивна игра, но Страйк Про-то направо умира). Освен това, и смяната на тройките също променя играта, а някои воблери даже стават от плаващи-потъващи :lol: .Не искам да те обидя с такива въпроси, просто питам, защото съм озадачен. Аз например като ловя с монофил и плетено влакно, наблюдвам различна игра при едни и същи воблери и такъми. Отдавам го на различната разтегливост на двете влакна. При риболов с воблер гледам да не поолзвам вирбел , а карабинка.
Не, че много рабирам, но мисля, че воблерите ти са читави и уловисти. Имам ги всичките и не мога да им вържа кусур...то азкво ли разбирам, ама да се изкажа и аз, да става навалица... :D
Последно промяна от Мунчо на Пон Юли 30, 2007 10:16 pm, променено общо 2 пъти.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Ако не става с тези , вземи някоя от домашнярките на Кърцата. Те потвърдено са уловисти,така че успеха е гарантиран. Брой му 20лв. за оня със синьото гръбче №3 и си ти на ход. :D :D :D :D
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Ни най-малко се обиждам, нали за това питам да ме научите :wink: :D

На горната снимка моделите са големи размери 8-12 см.

Ловя с плетеняк 0,17 на Спайдър, но сякаш докато бях на монофил имах доста повече успехи. Ловя с карабинка само, при това обла :)

Това ми е основния арсенал, бойците дето се вика , но дори и на тях
нямам удъри напоследък :evil: . Вярно е че гоня само едри хищници, но упорствам почти всеки ден за 2-3 часа след работа.
А при такова упорстване на всички други методи съм имал добри резултати :roll:

Повечето случай проводката ми е равномерна, само изпробвам различни скорости на водене.

Да уточня само, че ходя да въртя на места където съм сигурен че има хищник и то знам какъв вид е на даденото място :shock: . То от толкова ходене поне това научих :oops: :lol:

Давайте предположения къде греша , че от яд последния път счупих последния водач на спинингарката, сега ме е яд ама :oops:
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Мене ако питате,само един-два от снимките не ми допадат,останалите бих си ги купил.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
puntakis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Здравей колега!

Мнение от puntakis »

Здравей Ivak, приеми моите почитания за излетите ти по Гръцко, там тези воблери въртя ли ги???
И ако "да" не ми казвай че не си имал слука на тях...
Аз бих те посъветвал да не пренебрегваш блеснетата.
Love & Ribolov
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:lol: Аз също не разбирам мнооооо от воблери, но ми се струва Ивак че не ходиш на правилните реки :idea: Имаш добри воблери и ще имаш и слука!

Предлагам ти, като се върниш на есен в София да пообиколим Струмата! сега сезона не ми е подходящ за воблери..... реките са пълни с рибки, мушици и всякъкви гадинки и рибата си се храни добре и нашите воблери не я итересуват сега!

Предлагам да направиш малко тунитнг на някои от твоите! взимаш оранжев лак за нокти и черен! и си боядисваш няколко тумбести с тази окраска!!!
Изображение
само, че с големи черни точки!!! Започне ли реката да носи Есенни листа в червено и жълто ние сме на ход!

:roll: Това си е мое мнение и не ангажирам никой .....въпрос на впечатления :roll:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

С този воблер дето ми го подари пернах една хубава щука, но за съжаление го скъсах :evil: :evil:
И със си поръчал 3-4 такива от един магазин хем да ти го възстановя хем за мен да има.
Имаш голяма почерпка за дето ме открехна на този модел воблери.

А за салмото , направо ще си купя такива :D
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

ако ми разрешиш искам и аз да се включа в тази тема ... и аз за сега имам повече ентусиазъм отколкото успехи.
Ето на тези блесни от проходилката нямах дори удар тази събота на Широка Поляна
Изображение

ето ги и воблерите на които също нямах нито удар макар да пробвах всички без зеления
Изображение

ето тук е цялото фото от двудневния излет
http://gallery2.deephorizon.net/v/ICEMA ... a_palatki/
Ще се радвам на всякакви мнения и препоръки както върху изложените блесни и воблери така и към това какво да си купя за в бъдеще

П.С. Един приятел хвана на жълтата калинка един 30 см кефал към 20:15 ч. Тогава хванахме и няколко костура на дъно на симеон и това беше. Пълна скръб :(
:shock:
puntakis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Воблер!

Мнение от puntakis »

Второто воблерче от горе на долу, Голди-то много добро и доказано в боя. Само му смени тройките моля те!
Love & Ribolov
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

На комета декоре съм ловил и костури и щуки.
На жабката на Фокус също съм хващал доста кефали, само че с по тъмна разцветки ползвам.

Но не ставам за спинингист и не знам колко ми тежи мнението :!:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Според мен, проблемът е във високите температури и маловодието. Рибата просто е ошашавена.

Колега Мазнислав, имам всички воблери, които си показал и също ги намирам за отлични - виждам, че си наблегнал на Салмо и Голди. Отличен избор. И сръбската жабка е много добра...но както казах, времето в момента не предразполага към риболов с воблери...

п.с. Ивак, много дебел този Спайдър за риболов с малки воблери(особено онези на втората снимка. Това е отличен брейд, но независимо от добрите качества, 0,17 реално си е към 0,20 някъде... Иначе защо не пробваш да водиш воблерите неравномерно с паузи и придръпвания. Но трябваа и пръчката ти да е по-фина, за да са фини и трептенията. Аз например много се кефя на ултралайт спининг на дребни костурчета - ползвам прът Ст.Кроа с акция 0,9 - 5.3 гр, дълъг 1,83 м. Невероятна игра предава и най-малките воблерчета Голди(2,8 см Вибро Макс), Салмо (2,5 см Хорнет) и Ъгли Дъкинг(2,5 см). ГОлдито потъващи са особено удачни. При прекратяване на навиването застиват неподвижно във водата и с върха на пръта ги акрам да третят на място. Точно тогава следва атаката, или при повеждането. При нормално водене интереса е значително по-слаб. И в жегата съм хващал костурчета. Ползвам плетено влакно Unitika PE Silver Thread 6.0 Lb с реален диаметър 0.128. страхотно усещане за вденето на примамката дава. За блесна обаче(специално костура предпочита определено блесната пред воблера, според моя опит) ползвам монофил - тънките брейдове се съсипват буквално за няколко хвърляния от блесната, дори да е най-дребна, а вирбела - възможно най-качествения...
За трети път да се повторя :lol: - основната причина за спининговото рибонямане е, че такова водонямане и горещоимане не е имало... :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

maznislav .... баси името колега :lol: :lol: :lol: Значи, това което виждам при блесните .. тези които са мепс, бели с червени точки .... НЯМА ПО ДОБРИ БЛЕСНИ ЗА БЯЛА РИБА ........ личното ми мнение :lol: На Тракиец са супер работещи :roll: Това си е модел класика от десетки години :idea:
А тази с рунтавия задник сигурно е нещо щукарско :smt017 ама аз не търся щука, щото там където се крие се къца много :idea:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

Благодаря за отговорите колеги ... надявам се да стане добра дискусия от която всички да имаме полза. Аз смятам че е време да си сменя пръчката с по-подходяща за целта тъи като смятам, че ДАМ 1,8 м 2 х90 см парчето е малко и не придава добри трептения на примамките което за воблерите не е добре. Мога ли да поискам предложение за конкретен модел в рамките макс 70- 80 лв. Благодаря предварително :)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”