Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Черен амур-всичко за него
Модератор: sapuna
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Черен амур-всичко за него
Пускам темата в този раздел,тъй като нямаме отделен,а и мисля че е близко до шарана.Самото английско наименование го подсказва.
Род Mylopharyngodon
английско наименование Black carp
латинско наименование Mylopharyngodon piceus
Сладководна риба.Придържа се към течащите води,като топлите месеци от годината прекарва на големи дълбочини.Достига дължина 100см и тегло 16кг.Половата зрелост настъпва на 6-7 годишна възраст при дължина около 75-80см.Хайверна е и го хвърля през юни-юли.Общият брой на хайверните зърна достига до 700 000.Ниската размножаемост е събразена с претенциозността на рибата към водоема.Храни се с дънни организми-мекотели,миди,раци които дроби с яките си челюсти.

Единственното нещо,което знам за разпространението и в България,е че обитава само определени водоеми/има я на Овчарица например/ и че никога не съм се срещал с нея.От прочетеното оставам с впечатление,че е чистач на мидите във водоема.Може ли някой да се похвали с улов и да сподели начини,методи,стръв и т.н.Интересува ме конкретно за тец Марица-изток 2.
Род Mylopharyngodon
английско наименование Black carp
латинско наименование Mylopharyngodon piceus
Сладководна риба.Придържа се към течащите води,като топлите месеци от годината прекарва на големи дълбочини.Достига дължина 100см и тегло 16кг.Половата зрелост настъпва на 6-7 годишна възраст при дължина около 75-80см.Хайверна е и го хвърля през юни-юли.Общият брой на хайверните зърна достига до 700 000.Ниската размножаемост е събразена с претенциозността на рибата към водоема.Храни се с дънни организми-мекотели,миди,раци които дроби с яките си челюсти.

Единственното нещо,което знам за разпространението и в България,е че обитава само определени водоеми/има я на Овчарица например/ и че никога не съм се срещал с нея.От прочетеното оставам с впечатление,че е чистач на мидите във водоема.Може ли някой да се похвали с улов и да сподели начини,методи,стръв и т.н.Интересува ме конкретно за тец Марица-изток 2.
Последно промяна от sapuna на Сря Авг 01, 2007 11:00 am, променено общо 1 път.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
То и за белия се говореше,че единственно се размножава в река Амур,но в последно време популацията му надмина всяка друга от близките родове.В Дунава определено се чувства в свои води,а на теца преди две седмици извадих два под и около килото.При положение,че тази година не е зарибявано,а и хранително-огуителната система в този водоем е на ниво,мисля че тези бебета са на не повече от 6-7 месеца.Определено водата там е топла,всичко е против всякакви правила,така че може да има размножаване два пъти в годината.Но въпросът ми бе за черния?
- hendekltd
- научил се да хвърля
Изрових нещо за САЩ - там достига до 1.3м и 36кг. Почти не е разпространен в диво състояние, следователно не е обект на спортен риболов. Внесен е от Азия, за да прочиства изкуствени водоеми от паразитни охлюви и молюски. Не се кръстосва с никакви други шаранови риби. В Китай, родината му, е сред най-скъпите риби за масова консумация.
Звучи като да 'няма кьорава такава риба в тец-а'...
Колеги, не помагаме като бълваме инфо за други риби...
Звучи като да 'няма кьорава такава риба в тец-а'...
Колеги, не помагаме като бълваме инфо за други риби...
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Изключително красива риба, виждал съм на живо няколко пъти
Дори би трябвало да си имам 10-15 бройки, ама знам ли
Не се лови на въдица, ако не е каменисто дъното и няма миди расте изключително бавно.
5-6 годишна риба гледана в рибарник е около 1,5 кг максимум 2 кг.
Предпочита мидите пред раците и то няколко определени вида
най-вече от тежи малките който напоследък завладяха големите ни язовири. Доколкото знам и в яз. Огоста го има.

Дори би трябвало да си имам 10-15 бройки, ама знам ли

Не се лови на въдица, ако не е каменисто дъното и няма миди расте изключително бавно.
Предпочита мидите пред раците и то няколко определени вида

най-вече от тежи малките който напоследък завладяха големите ни язовири. Доколкото знам и в яз. Огоста го има.
- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
нека да кажа нещо от извора !
шарана при най добри условия прави прираст 1-1,5 кг !
а сега внимание !!!
черния амур на овчарица прираста му е 10 кг на година !!!
да не съm сгрешил ! 10 кг на година !!!
информацията ми е 99 %
така че информацията по горе за слабия прираст е определено погрешна !
между другото сега се връщам от теца и имам актуална информаця
от неделя до преди 3 часа имам само една риба
но за сметка на това много хубава 18 кг амур !
но риболова е изключително слаб !
не повече от 2-3 удара около мен за 3 дена и то на риби до 5-6 кг
а радостната новина е !
на топлото шамандурите са махнати и нацяло е спрян риболова с мрежи !!!
шарана при най добри условия прави прираст 1-1,5 кг !
а сега внимание !!!
черния амур на овчарица прираста му е 10 кг на година !!!
да не съm сгрешил ! 10 кг на година !!!
информацията ми е 99 %
така че информацията по горе за слабия прираст е определено погрешна !
между другото сега се връщам от теца и имам актуална информаця
от неделя до преди 3 часа имам само една риба

но за сметка на това много хубава 18 кг амур !
но риболова е изключително слаб !
не повече от 2-3 удара около мен за 3 дена и то на риби до 5-6 кг
а радостната новина е !
на топлото шамандурите са махнати и нацяло е спрян риболова с мрежи !!!
Последно промяна от alcora на Сря Авг 01, 2007 1:02 pm, променено общо 2 пъти.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Кое от горното не е ясно, отделно се занимавам с рибовъдство от няколко години. И съм гледал такива риби.Ivak написа:........ ако не е каменисто дъното и няма миди расте изключително бавно.
Прираста на Овчарица наистина е много голям, но в никакъв случай не е 10 кг на година. .
Никога не бих си позволил да заблудя колега от форума, ако не знам нещо не го коментирам

Поздравления за добрия улов