От снощи...

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

От снощи...

Мнение от Stefko »

Не знам защо, но ми се струва, Че пускам тая тема за втори път :lol: :lol:

Четвъртък. Още един августовски ден бавно отминава над голямата река, за да отстъпи мястото си на прохладната вечер. Слънцето лениво докосва хоризонта и не подозира, че след минути ще даде началото на поредното вечерно съживяване на природата под себе си. Това е забележителен миг от живота на реката, в който всевъзможни твари си дават среща около речния бряг, всяка в тръсене на нещо свое. Прекрасно е да се наблюдава цялата тази надпревара...за живот :roll: Всичко прилича на една голяма софра, на която всеки е едновременно и хранещ се и храна за другите. Защото не се съмнявайте, основен режисьор на тази сцена е глада... :wink:
Най-напред от тревите и шубраците се появяват дребните насекоми. Не, това не са прословутите кръвожадни Дунавски комари, а някакви други невинни мушици, които не остават незабелязани за дълго - стотици жаби вече са заели удобни позиции във водораслите и лакомо примигват с очи предусещайки близката вечеря Комарите ще изчакат още малко и ще се появят с цялата си злоба и наглост, които са им присъщи (при нас хората сигурно подобни черти щаха да минат за хъс и упоритост...). Към "масата" до брега се приближават и пасажите дребни рибки - уклеи, мъздружки, бабушки, расперчета... Мляскат шумно по повърхността на водата, обирайки невнимателните насекоми, увлекли се във вечерната си раходка. Правят го някак игриво и лекомислено, забравяйки съвсем, че не са сами в реката. Непредпазливостта за някои ще означава, че това ще е последната им вечеря - хищниците се появяват с учудваща точност и безмилостно дават да се разбере кой всъщност е господаря тук След дългата почивка през деня сега е време и те да излязат от прохладните си убежища и да вземат своя дял от полагащата им се гощавка. Най-напред малките, а по-късно и по-големите им батковци...
Аз също съм тук и очаквам своя ред :roll: Вярно не за да се нахраня, или поне не във физиологичния смисъл на думата, а по-скоро да взема няколко залъга за сетивата и рибарската си душа Чакам точно този един час от деня и за да не го пропусна съм дошъл малко преди неговото начало...
Всъщност озовах се на реката с идея да изпробвам няколко нови примамки и поне за малко да се откъсна от "вечните" силикони. Един попер, спинербайт, Рапала - ратлин, 1-2 блесни - това мислех да предложа на вечерните щуки, с надежда да сефтосам поне една от тях. Този път бях твърдо решен да не се предвам лесно :lol: :lol:
Тъй-като бях подранил с около половин час за вечерното активизиране знаех, че рибата е все още далеч от брега и е някъде на дъното. Малко примамки могат да се предложат в подобна ситуация (особено предвид течението), така че предпочетох рапалата - воблер очевидно направен за риболов близо до дъното и на по-големи дълбочини. Първо хвърляне - нищо. Второ - пак нищо. Разбрах, че не успявам да сваля примамката на дъното достатъчно далеч от брега, т.е. там, където предполагах, че е рибата. Все пак продължих, колкото да проверя теорията си, че хищника по това време не е на близо, и след 30-тото "нищо" бях доста по-уверен в това :lol: :lol:
Сложих спинербайта - още една примамка за обседване на сравнително близки дистанции (поне в дунавските условия), но и с нея направих 20-тина "празни" подавания, които продължаваха да затвърждават усещанията ми.
Не издържах :oops: - това беше чудесен момент да се уверя, че употребата на силикони при мен не е плод единствено на субективно отношение, а че в определени ситуации е просто единствения работещ вариант. Сложих един и го пльоснах 3-4 м. зад предполагаемото "леговище". Бяха нужни само 2 повдигания от дъното за да разбера, че хищника е точно там - кратко празно почукване, което дори не остави резка по примамката. На следващото хвърляне обаче почукването си беше кълване, кълването беше последвано от подсечка, а подсечката - празна. В следващите 10-15 хвърляния имах общо 6 или 7 удара, 3 от които се закачиха - все щуки в диапазона 1,5-2 кг. Така и не извадих нито една от тях, но това е друга тема...
После вечерта дойде, дойде и момента, за който писах по-горе, пробвах попера, наядоха ме здраво комарите...но така или иначе повече успехи тази вечер нямаше.

Стана доста дълго, но се надявам да е било интересно и полезно за някого :roll: Защото за мен определено беше и научих още нещичко за това място... :wink: :)

Поздрави!
Последно промяна от Stefko на Пет Авг 24, 2007 1:32 pm, променено общо 1 път.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: От снощи...

Мнение от sapuna »

Stefko написа:Не знам защо, но ми се струва, Че пускам тая тема за втори път :lol: :lol:

Четвъртък. Още един августовски ден бавно отминава над голямата река, за да отстъпи мястото си на прохладната вечер. Слънцето лениво докосва хоризонта и не подозира, че след минути ще даде началото на поредното вечерно съживяване на природата под себе си. Това е забележителен миг от живота на реката, в който всевъзможни твари си дават среща около речния бряг, всяка в тръсене на нещо свое. Прекрасно е да се наблюдава цялата тази надпревара...за живот :roll: Всичко прилича на една голяма софра, на която всеки е едновременно и хранещ се и храна за другите. Защото не се съмнявайте, основен режисьор на тази сцена е глада... :wink:
Най-напред от тревите и шубраците се появяват дребните насекоми. Не, това не са прословутите кръвожадни Дунавски комари, а някакви други невинни мушици, които не остават незабелязани за дълго - стотици жаби вече са заели удобни позиции във водораслите и лакомо примигват с очи предусещайки близката вечеря Комарите ще изчакат още малко и ще се появят с цялата си злоба и наглост, които са им присъщи (при нас хората сигурно подобни черти щаха да минат за хъс и упоритост...). Към "масата" до брега се приближават и пасажите дребни рибки - уклеи, мъздружки, бабушки, расперчета... Мляскат шумно по повърхността на водата, обирайки невнимателните насекоми, увлекли се във вечерната си раходка. Правят го някак игриво и лекомислено, забравяйки съвсем, че не са сами в реката. Непредпазливостта за някои ще означава, че това ще е последната им вечеря - хищниците се появяват с учудваща точност и безмилостно дават да се разбере кой всъщност е господаря тук След дългата почивка през деня сега е време и те да излязат от прохладните си убежища и да вземат своя дял от полагащата им се гощавка. Най-напред малките, а по-късно и по-големите им батковци...
Аз също съм тук и очаквам своя ред :roll: Вярно не за да се нахраня, или поне не във физиологичния смисъл на думата, а по-скоро да взема няколко залъга за сетивата и рибарската си душа
Ти какво работиш бе човек? :smt023
Искаш ли да финансирам издаването на една книга?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Nedeltcho Delev

За разказа

Мнение от Nedeltcho Delev »

То що ни трябва да ходим за риба,аз като четох това преживяване,все едно аз бях на реката,даже по едно време взех да гоня комарите! :P Браво за написаното,следващия път ще успееш :smt041
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Re: От снощи...

Мнение от ceno cenov »

sapuna1971 написа:Ти какво работиш бе човек? :smt023
.................
:lol: Ха работи :lol: Нали го виждаш за едно капо колко е изписал, ами ако беше хванал? :roll:
Стефко надявам се понеделнишкото есе да е в друг раздел :wink: не в поезия :lol:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Евала на колегата! Кърти мивки - ето това работи :lol: . Аз лично много се изкефих на есето му.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Майстор е на разказа, няма спор :!:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Кърти мивки - ето това работи .
Тоя лаф винаги много ме кефи като го проЧета :lol: :lol:

Радвам се, момЧета, Че ви харесва разказа ;)

П.П. Цене, по-добре другия ми разказ верно да е в по-подходящ раздел, Че и ти ще присъстваш в него :wink: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Браво Стефко :) Отново страхотен материал. А ceno добре напраи лодката та да се повозваме по Дунав, че то риба се е видяло няма да се вади :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”