Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Калифорнийски червей-търся инфо!
Модератор: Paublo_Eskobar
- rino712
- ще става разбирач
Калифорнийски червей-търся инфо!
Търся инфо за калифорнийския червей-отглеждане,имаше инфо преди 2г. в вестник Рибар,но съм загубил него брой!
Re: Калифорнийски червей-търся инфо!
rino712 написа:Търся инфо за калифорнийския червей-отглеждане,имаше инфо преди 2г. в вестник Рибар,но съм загубил него брой!
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=9059
ако сериозно ще се занимаваш поръчай си книжката там предполагам има полезна информация. От това може и пари да искараш стига да ти се занимава червеите ги отглеждат предимно заради специфичната им особеност да преработват почвата, която после се продава като накакъв вид тор ими нещо подобно

-
- ще става разбирач
колега не си купувай никакви книги,няма нищо сложно.аз близо 2 год. си гледах на терасата.взимаш си от някоя ферма един буркан с червеи и си готов.аз бях опънал над дървена щайга парче плат и там ги гледах.отгоре се покриват пак с някакъв плат за да се задържа влагата.трябва постоянно да бъде влажен тора за да се развиват добре, излишната влага трябва да може да се оттича.след като изядоха тора съм ги хранил с каквото ми падне-накиснат хляб,утайка от кафе,обелки от краставици и др.за да изкарваш достатъчо червеи за риболов ти трябва един квадрат площ.
rino712 написа:Колеги,не се лъжете да поръчвате книги от дадения по горе адрес по нета!!!Книгата е платена преди 2седмици,а казаха,че до 10дена ще я доставят,но я няма!!!Не съм за 3-4-5лв. но никой повече да не им пълни гушите!!!
p.s-ако случайно дойде ще ви съобщя,но не вярвам вече
еее бати работата сори просто исках да помогна.... ако знаех че е така нямаше да го давам този линк

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Червен Калифорнийски Червей (ЧКЧ)
"Червеят е удивително създание и оказва ефикасна помощ на този, който знае как да го използва".
"Стратегия Нулеви отпадъци"
История на вермитехнологията
Проф. д.т.н. инж. Р. Арсов в доклад към “Национален план за отстраняване на утайки от градски ПСОВ в България” пише:
“Култивираните червеи се отнасят към рода Lumbricus (Lumbriko – дъждовен червей на латински език), поради което те се наричат и “лумбрикултура”.
Червеите се хранят с животински, растителни, производствени и други органични отпадъци. Чрез ферментационни процеси тези отпадъци се трансформират в полезен субстрат за червеите. Екскрементите от тяхната жизнена дейност (наречени биохумус, вермикомпост или копролит) са изключително богати на хумус, който е най-добрият подобрител на почви, съдържащ всички необходими за растенията вещества.
Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи, компостиращи органични отпадъци са били създадени през 40-те години в САЩ. През 50-те години в Калифорния бил получен хибрид, който бил наречен “червен калифорнийски червей”, а към 1980 г. в САЩ вече функционирали около 1 500 центъра за вермикултивиране (лумбрикултивиране). Сега с вермикултивиране се занимават в над 90 страни по света.
В Европа култивирането на дъждовни червеи върху органични отпадъци е най-развито в Италия и Русия. Тази технология се практикува и в редица други европейски страни като Испания, Унгария, Полша, Великобритания и др.
В последно време в стопанствата, прилагащи вермитехнологията се използва главно червения калифорнийски червей (ЧКЧ), което е търговското название на този вид лумбрикултура. Той е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Червеният калифорнийски червей е доста голям – дълъг е 6 – 8 cm, с тъмночервен цвят и маса около 1 g (Фиг.1). Той се развива бързо, достигайки полова зрелост за 3 месеца и е доста плодовит – ежегодно възпроизвежда около 1 500 бр. потомство.
Възрастният червей поема за едно денонощие храна в количество, равно на неговото тегло. Около 60 % от поетата храна се отделя като екскремент (наричан още “капролит” или “биохумус”).
"Червеят е удивително създание и оказва ефикасна помощ на този, който знае как да го използва".
"Стратегия Нулеви отпадъци"
История на вермитехнологията
Проф. д.т.н. инж. Р. Арсов в доклад към “Национален план за отстраняване на утайки от градски ПСОВ в България” пише:
“Култивираните червеи се отнасят към рода Lumbricus (Lumbriko – дъждовен червей на латински език), поради което те се наричат и “лумбрикултура”.
Червеите се хранят с животински, растителни, производствени и други органични отпадъци. Чрез ферментационни процеси тези отпадъци се трансформират в полезен субстрат за червеите. Екскрементите от тяхната жизнена дейност (наречени биохумус, вермикомпост или копролит) са изключително богати на хумус, който е най-добрият подобрител на почви, съдържащ всички необходими за растенията вещества.
Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи, компостиращи органични отпадъци са били създадени през 40-те години в САЩ. През 50-те години в Калифорния бил получен хибрид, който бил наречен “червен калифорнийски червей”, а към 1980 г. в САЩ вече функционирали около 1 500 центъра за вермикултивиране (лумбрикултивиране). Сега с вермикултивиране се занимават в над 90 страни по света.
В Европа култивирането на дъждовни червеи върху органични отпадъци е най-развито в Италия и Русия. Тази технология се практикува и в редица други европейски страни като Испания, Унгария, Полша, Великобритания и др.
В последно време в стопанствата, прилагащи вермитехнологията се използва главно червения калифорнийски червей (ЧКЧ), което е търговското название на този вид лумбрикултура. Той е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Червеният калифорнийски червей е доста голям – дълъг е 6 – 8 cm, с тъмночервен цвят и маса около 1 g (Фиг.1). Той се развива бързо, достигайки полова зрелост за 3 месеца и е доста плодовит – ежегодно възпроизвежда около 1 500 бр. потомство.
Възрастният червей поема за едно денонощие храна в количество, равно на неговото тегло. Около 60 % от поетата храна се отделя като екскремент (наричан още “капролит” или “биохумус”).
иииииииип
-
- разбира нещата
Колеги...междодругото и аз мисля останалите ми червей от излет да си ги връщам и гледам...
Значи ми трябва квадрат почва и за храна...квото остане на масата ?
Гледам тука сте писали хляб,зеленчуци и разни такива?

ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

А откъде мога да си намеря червей?
Не говоря за промишлени количества.
Просто искам и аз на терасата да си произвеждам.
Не говоря за промишлени количества.
Просто искам и аз на терасата да си произвеждам.

Не съм виновен! Толкова ми е акъла!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
преди 2-3 години ходих на едно агро изложение в Пловдивския панаир и там продаваха... умрях от яд в последствие, че не съм си купил...
виж тези са написали, че продават и ЧКЧ за рибарска стръв
София 1408, ул. Мила Родина 22
Тел. (02) 958-43-81, (02) 944-63-57
Моб. (0887) 854-798 , (0889) 436-845, (0888) 150-352
Факс (02) 946-18-54
e-mail: bioactive@tradel.net
http://www.biohumus-bg.com
виж тези са написали, че продават и ЧКЧ за рибарска стръв
София 1408, ул. Мила Родина 22
Тел. (02) 958-43-81, (02) 944-63-57
Моб. (0887) 854-798 , (0889) 436-845, (0888) 150-352
Факс (02) 946-18-54
e-mail: bioactive@tradel.net
http://www.biohumus-bg.com
-
- новобранец
Такива ги има до Карлово,град(село)Баня на главния път даже има табела.Незнам дали продават,но за малко едва ли ще е проблем.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
аз писах е-мейл на тези от линка, който съм дал... не си направиха труда да отговорят... може и да са фалирали вече, щото сайта не беше ъпдейтван от 1-2 години...
Здравейте колеги,
Искам да споделя информация от едно от най-известните агро списания в Швейцария.
Статията е написана за фирма която произвежда Био тор основно от калифорнийски червеи от 1958г.. Тъй като се интересувам от отглеждането на калифорнийски червеи главно за стръв а не за тор, търся оптималния вариант за най-бързо възпроизводство с минимум време и средства.
Описано е ,че за да може торта да бъде с висок добив (количество+качество) едно от най-важните неща в случая е бързината на израстване на калифорнийския червей. Там подробно е описано тайната на този добив. Оказва се , че освен влажността и контролираното хранене с тор, от съществена важност е стимулирането на червейте чрез регулярни подобрители на торта като смес от смляна царевица и сухо мляко или сурватъчно. Нормалната доза за гнездо с размери около 10кв.м. е 10 кг. царевица и 10 кг. сухо мляко ( 15кг. Сурватъчно ). Интензивността на хранене не трябва да е по-малко от 15 дена, в продължение на 2 месеца след размножаване. Месец след първаначалното захранване, всичко се повтаря ,но с двойно количество захранка в торта.
Описано е ,че ако това се спази добива на калифорнийския червей се ускорява с до 50%, а количествено може да се наблюдава от 70-80% до случай на добив до 130-140% повече, като това не оказва никакво негативно влияние на качеството на червеите , а нещо повече - прави ги по-издръжливи.
Това е полезен съвет на фирматa "Vokhcub" за добив на Био тор , но съм сигурен , че това ще ни бъде от полза при отглеждането на червей за стръв.
Поздрави на всички и дано съм бил полезен.
Искам да споделя информация от едно от най-известните агро списания в Швейцария.
Статията е написана за фирма която произвежда Био тор основно от калифорнийски червеи от 1958г.. Тъй като се интересувам от отглеждането на калифорнийски червеи главно за стръв а не за тор, търся оптималния вариант за най-бързо възпроизводство с минимум време и средства.
Описано е ,че за да може торта да бъде с висок добив (количество+качество) едно от най-важните неща в случая е бързината на израстване на калифорнийския червей. Там подробно е описано тайната на този добив. Оказва се , че освен влажността и контролираното хранене с тор, от съществена важност е стимулирането на червейте чрез регулярни подобрители на торта като смес от смляна царевица и сухо мляко или сурватъчно. Нормалната доза за гнездо с размери около 10кв.м. е 10 кг. царевица и 10 кг. сухо мляко ( 15кг. Сурватъчно ). Интензивността на хранене не трябва да е по-малко от 15 дена, в продължение на 2 месеца след размножаване. Месец след първаначалното захранване, всичко се повтаря ,но с двойно количество захранка в торта.
Описано е ,че ако това се спази добива на калифорнийския червей се ускорява с до 50%, а количествено може да се наблюдава от 70-80% до случай на добив до 130-140% повече, като това не оказва никакво негативно влияние на качеството на червеите , а нещо повече - прави ги по-издръжливи.
Това е полезен съвет на фирматa "Vokhcub" за добив на Био тор , но съм сигурен , че това ще ни бъде от полза при отглеждането на червей за стръв.
Поздрави на всички и дано съм бил полезен.