Не яжте риба от „Студен кладенец”

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
Ivan Hadgiev
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Не яжте риба от „Студен кладенец”

Мнение от Ivan Hadgiev »

• Дънните утайки съдържат тежки метали в концентрации, превишаващи стотици пъти европейските норми
Проби от дънните утайки в опашката на яз.”Студен кладенец” показват замърсявания с тежки метали, които са многократно над приетите в Европа норми. Изследвани през юли са седименти на седем места в горната част на водоема. Те показват, че за олово показателите са двадесет пъти по- високи, за кадмий - 200 пъти, за цинк - 100 пъти. За база са използвани холандските стандарти, тъй като страната ни няма регламентирани допустими концентрации.
Това стана ясно от дискусия на експерти, организирана от Асоциацията за развитие на долината на Арда /АРДА/, която се проведе вчера в община Кърджали.
Риболовът в опашката на язовир “Студен кладенец” е опасен за здравето на хората. Има риск рибата да е повлияна от замърсените дънни утайки. Това съобщи екологът на общината Ася Добруджалиева.
Специалистите подчертаха, че замърсяванията на водоема са индустриални и от канализацията на града.
Пречиствателната станция на ОЦК работи добре и замърсяване на язовира не се допуска. Има исторически щети от близкото минало. Проблем са дренажните води от старите депа за отпадъци.
Установено е, че “Ес енд Би индастрийл минералс” /Бентонита/ не допуска тежки метали във водоема.
Редки случаи на замърсявания с олово, кадмий и цинк има под хвостохранилище № 2 на “Горубсо”. Те обаче не могат да се свържат категорично с дейността на фирмата.
“Пневматика-Серта”, която също отделя отпадни води в язовира, не го замърсява, сочат експертите.
Замърсяването с фекалните води от Кърджали е проблем, който ще намери в скоро време решение. По програма ИСПА се избира изпълнител на техническия проект за пречиствателна станция. Очаква се тя да се финансира от кохезионния фонд на ЕС.
От АРДА призоваха фирмите, които ползват канализацията на града да подадат коректни данни, за да може да бъдат изчислени обективно параметрите на пречиствателната станция.
От АРДА също така са готови да подготвят проект за мониторинг в опашката на язовира, за да може в бъдеще да бъдат намалени замърсяванията.

http://www.rodopipress.com/2007/08/29/% ... %e2%80%9d/
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Re: Не яжте риба от „Студен кладенец”

Мнение от Mitak »

лошото е че това не е от сега а още по лошото е съм изял много риба от там и не само аз а и много други хора и то в цялата страна защото там има и промишлен риболов.... като се замисля от язовира надолу би трябвало също да го има тоя проблем и по самата река арда... :(
Изображение
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

хахаха па аз си шибам рибката от Лобош от как се знъм па още нищо ми нема :lol: :lol: :lol: а там плува целата менделеева таблица благодарение ан СТОМАНА ИНДЪСТРИ :lol: :lol: апа вие за некви норми европейски сте се хванали на Студен кладенец :lol:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

а аз се чудя що светяв у тъмното... :wink: :wink: :wink:
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Ама и сомчетата нещо не отговарят на нормата,1,20 сом тежи 9кила а той пълен с олово. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”