искам да хвана риба на блесна

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: искам да хвана риба на блесна

Мнение от malkia_boxing »

аз мисля да взема като тези от втората картинка първите две ( такива има в магазина ) , ама е 24 лева та малко ще ме е страх да я подстрижа така ( ич нема да ми се свиди :) ) Ще я похвърлям както си е, ама ако нямам успех ще я окастря :) Мерси бате ! Жив и здрав ! ! !
Времето лети като магнит.
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Я младежи, кажете нещо за влакното. Моето сега е 0.22 зелено ( шаранджийско се води май ) и е доста здраво. Ако сложа от тва дето си е зеленото ( за спининг ) 0.18 примерно ще зачестят ли ударите и при спининга рибата влиае ли се от влакното или само от примамката ? ? ?
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

malkia_boxing написа:Я младежи, кажете нещо за влакното. Моето сега е 0.22 зелено ( шаранджийско се води май ) и е доста здраво. Ако сложа от тва дето си е зеленото ( за спининг ) 0.18 примерно ще зачестят ли ударите и при спининга рибата влиае ли се от влакното или само от примамката ? ? ?
Ако питаш дали да си вземеш плетено влакно и да замениш монофила. Отговорът е ДА, по простата причина че плетеното е по здраво при по малък диаметър. А това ще ти увеличи кастинга, ще ти даде по точен усет за играта на примамката тъй като е неразтегливо. И посредством това че е значително по здраво ще ти даде увереност да презентираш примамката на места, които преди това си избягвал- твърде близо до дъното, близо до папури, тръстики и т.н.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

питах за моновилно иначе. Плетката знам, че при вятър не работи добре и с леки примамки пак е по- "калпава" от монофила. Питането ми беше : Ще имам ли повече успех ако махна сегашния монофил 0.22 и на негово място сложа искрящо зелен монофил 0.18 ? Ако няма да има разлика, плетка с какъв диаметър и цвят е подходяща ? ? ?
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

malkia_boxing написа:питах за моновилно иначе. Плетката знам, че при вятър не работи добре и с леки примамки пак е по- "калпава" от монофила. Питането ми беше : Ще имам ли повече успех ако махна сегашния монофил 0.22 и на негово място сложа искрящо зелен монофил 0.18 ? Ако няма да има разлика, плетка с какъв диаметър и цвят е подходяща ? ? ?
Тука помагам само с това, което знам - За цвета не съм видял да има пристрастия щуката специално. Ползвал съм зелен, жълт, бял и този, който се води пак зелен, но си е просто неоцветен. При всичките кълването или отсъствието на такова са били провокирани от моето прикриване из храстите, примамките и начинът им на подаване, но не и от цвета на влакното.
А на дебелината мисля че 15 лб. е достатъчно, вади почти всеки папур и тръстика, и загубата на примамки се свежда до минимум.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мерси бате !!! Жив и здрав ! Слагам значи малко по-тънко влакно и ги подкарвам :)
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

malkia_boxing написа:Мерси бате !!! Жив и здрав ! Слагам значи малко по-тънко влакно и ги подкарвам :)
като пиша 15 lb. нямам предвид да сложиш монофил 0.15 и да очакваш чудеса. Аз лично на монофил под 0.25 при щукоулов не бих се доверил.
1.0 lb = 0.45359237 kg следователно 15 х 0.45359237= 6.8 кг. Така че ти си прецени за дебелината според това какво плетено влакно ще си купиш.
Изображение Изображение
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:arrow: повечето макари се продават с 2 шпули, та в тая връзка... намотай си на втората шпула плетеняка и при нужда го менкай с монофила, ....., а след месец риболов с плетеняка ще размотаеш и монофила от другата шпула и там ще сложиш плетеняк :wink: . А на въпроса за дебелината - обратно пропорционално е - колкото по-тънко :arrow: толкова повече кълве 8) , а цвета не е съществен :)

:drinkers:
Аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Sleepwalker_ »

Понеже колегата лови на река, на негово място аз бих заложил по-скоро на монофилче. Не чак 0.22, но според мене 0.18 би свършило работа, щото така или иначе не си отговарят на посочения диаметър, а са малко повече. Та, какво имам предвид - колегата лови на река, където освен щуки, има и по-капризни кефали, които с плетено по всеобщо мнение са по-трудна мишена. Успоредно с това в реката щуките надали са някакви крокодили от по 6-8 кила, та с 0.18 хубав монофил според мене не би трябвало да се затрудни с ваденето на 1.5-2 кила риба. ;) Това, разбира се, го пиша по принцип, иначе той трябва да си прецени конкретните условия. Все пак обаче ако излетите са целенасочено щукарски, навивай плетеното ;)
Цветът и според мен не влияе - аз ловя и в река, и в язовир с жълт монофил и не откривам разлика в кълването спрямо колегата, който ползва друг цвят. ;)
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

То стана като оная руска поговорка: "На вкус и цвет товарищей нет" :D
Та по темата, досега не съм забелязал риба да се влияе от цвета на влакното. По скоро се влияе от диаметъра на влакното и то ако водата е много бистра... По тази причина не ползвам флуорокарбонови поводи и др. подобни....
Винаги ползвам плетеняк, защото тръпката при кълването е по голяма и реализираните риби са повече без значение от вида на водоема - вида на водоема единствено определя каква марка и диаметър брейд да ползвам. Дори мога да добавя - толкоз голям аматьор съм си все още, че при риболов на джиг със силикон в язовир ползвайки монофил, не мога да усетя кълванията на рибите и правя гелета:lol: :lol: :lol: По тази причина, вече монофила отсъства от риболовния ми речник.
eroucma написа:че плетеното е по здраво при по малък диаметър. А това ще ти увеличи кастинга, ще ти даде по точен усет за играта на примамката тъй като е неразтегливо.
Тук бих апострофирал колегата относно кастинга, щото не съм ползвал брейд, който да се доближи до кастинга на монофила (единствено се доближава нанофила на Беркли)... и така..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Vid написа:...Тук бих апострофирал колегата относно кастинга,...
Това ще рече само и единствено , че е крайно време да се пренасочиш към читави брейдове :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Павел Иванов написа:
Vid написа:...Тук бих апострофирал колегата относно кастинга,...
Това ще рече само и единствено , че е крайно време да се пренасочиш към читави брейдове :wink:
Е... стига бе гусин модераторе... Сигурно си прав, все още се скрънзам да си купя някой и друг читав японски брейд. Ама, то е не щот нямам пари, а щото напоследък нямам време да ходя за риба.....
Поздрави...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Я да споделя аз как се развивам от към инвентар :) Ако имате съвети, слушам с четири уши :)
За влакното знам че ще ми се карате, ама ко да прая - сиромах човек, няма пари за по-хубаво :) Живи и здрави на пролет ще взема що годе свестен блейд, но кат дойде тва време ще питам. Сега за сега тва е половението :drinkers:
Прикачени файлове
021120121517 [800x600].jpg
021120121517 [800x600].jpg (67.54 KiB) Преглеждано 1138 пъти
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Сега почваме с въртяжтите блесни :)