Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

искам да хвана риба на блесна
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: искам да хвана риба на блесна
аз мисля да взема като тези от втората картинка първите две ( такива има в магазина ) , ама е 24 лева та малко ще ме е страх да я подстрижа така ( ич нема да ми се свиди
) Ще я похвърлям както си е, ама ако нямам успех ще я окастря
Мерси бате ! Жив и здрав ! ! !

Времето лети като магнит.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Я младежи, кажете нещо за влакното. Моето сега е 0.22 зелено ( шаранджийско се води май ) и е доста здраво. Ако сложа от тва дето си е зеленото ( за спининг ) 0.18 примерно ще зачестят ли ударите и при спининга рибата влиае ли се от влакното или само от примамката ? ? ?
- eroucma
- разбира нещата
Ако питаш дали да си вземеш плетено влакно и да замениш монофила. Отговорът е ДА, по простата причина че плетеното е по здраво при по малък диаметър. А това ще ти увеличи кастинга, ще ти даде по точен усет за играта на примамката тъй като е неразтегливо. И посредством това че е значително по здраво ще ти даде увереност да презентираш примамката на места, които преди това си избягвал- твърде близо до дъното, близо до папури, тръстики и т.н.malkia_boxing написа:Я младежи, кажете нещо за влакното. Моето сега е 0.22 зелено ( шаранджийско се води май ) и е доста здраво. Ако сложа от тва дето си е зеленото ( за спининг ) 0.18 примерно ще зачестят ли ударите и при спининга рибата влиае ли се от влакното или само от примамката ? ? ?

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
питах за моновилно иначе. Плетката знам, че при вятър не работи добре и с леки примамки пак е по- "калпава" от монофила. Питането ми беше : Ще имам ли повече успех ако махна сегашния монофил 0.22 и на негово място сложа искрящо зелен монофил 0.18 ? Ако няма да има разлика, плетка с какъв диаметър и цвят е подходяща ? ? ?
- eroucma
- разбира нещата
Тука помагам само с това, което знам - За цвета не съм видял да има пристрастия щуката специално. Ползвал съм зелен, жълт, бял и този, който се води пак зелен, но си е просто неоцветен. При всичките кълването или отсъствието на такова са били провокирани от моето прикриване из храстите, примамките и начинът им на подаване, но не и от цвета на влакното.malkia_boxing написа:питах за моновилно иначе. Плетката знам, че при вятър не работи добре и с леки примамки пак е по- "калпава" от монофила. Питането ми беше : Ще имам ли повече успех ако махна сегашния монофил 0.22 и на негово място сложа искрящо зелен монофил 0.18 ? Ако няма да има разлика, плетка с какъв диаметър и цвят е подходяща ? ? ?
А на дебелината мисля че 15 лб. е достатъчно, вади почти всеки папур и тръстика, и загубата на примамки се свежда до минимум.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Мерси бате !!! Жив и здрав ! Слагам значи малко по-тънко влакно и ги подкарвам 

- eroucma
- разбира нещата
като пиша 15 lb. нямам предвид да сложиш монофил 0.15 и да очакваш чудеса. Аз лично на монофил под 0.25 при щукоулов не бих се доверил.malkia_boxing написа:Мерси бате !!! Жив и здрав ! Слагам значи малко по-тънко влакно и ги подкарвам
1.0 lb = 0.45359237 kg следователно 15 х 0.45359237= 6.8 кг. Така че ти си прецени за дебелината според това какво плетено влакно ще си купиш.

- P-etkan
- ще става разбирач

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Понеже колегата лови на река, на негово място аз бих заложил по-скоро на монофилче. Не чак 0.22, но според мене 0.18 би свършило работа, щото така или иначе не си отговарят на посочения диаметър, а са малко повече. Та, какво имам предвид - колегата лови на река, където освен щуки, има и по-капризни кефали, които с плетено по всеобщо мнение са по-трудна мишена. Успоредно с това в реката щуките надали са някакви крокодили от по 6-8 кила, та с 0.18 хубав монофил според мене не би трябвало да се затрудни с ваденето на 1.5-2 кила риба.
Това, разбира се, го пиша по принцип, иначе той трябва да си прецени конкретните условия. Все пак обаче ако излетите са целенасочено щукарски, навивай плетеното 
Цветът и според мен не влияе - аз ловя и в река, и в язовир с жълт монофил и не откривам разлика в кълването спрямо колегата, който ползва друг цвят.

Цветът и според мен не влияе - аз ловя и в река, и в язовир с жълт монофил и не откривам разлика в кълването спрямо колегата, който ползва друг цвят.

- Vid
- кандидат преподавател
То стана като оная руска поговорка: "На вкус и цвет товарищей нет"
Та по темата, досега не съм забелязал риба да се влияе от цвета на влакното. По скоро се влияе от диаметъра на влакното и то ако водата е много бистра... По тази причина не ползвам флуорокарбонови поводи и др. подобни....
Винаги ползвам плетеняк, защото тръпката при кълването е по голяма и реализираните риби са повече без значение от вида на водоема - вида на водоема единствено определя каква марка и диаметър брейд да ползвам. Дори мога да добавя - толкоз голям аматьор съм си все още, че при риболов на джиг със силикон в язовир ползвайки монофил, не мога да усетя кълванията на рибите и правя гелета:lol:
По тази причина, вече монофила отсъства от риболовния ми речник.

Та по темата, досега не съм забелязал риба да се влияе от цвета на влакното. По скоро се влияе от диаметъра на влакното и то ако водата е много бистра... По тази причина не ползвам флуорокарбонови поводи и др. подобни....
Винаги ползвам плетеняк, защото тръпката при кълването е по голяма и реализираните риби са повече без значение от вида на водоема - вида на водоема единствено определя каква марка и диаметър брейд да ползвам. Дори мога да добавя - толкоз голям аматьор съм си все още, че при риболов на джиг със силикон в язовир ползвайки монофил, не мога да усетя кълванията на рибите и правя гелета:lol:

Тук бих апострофирал колегата относно кастинга, щото не съм ползвал брейд, който да се доближи до кастинга на монофила (единствено се доближава нанофила на Беркли)... и така..eroucma написа:че плетеното е по здраво при по малък диаметър. А това ще ти увеличи кастинга, ще ти даде по точен усет за играта на примамката тъй като е неразтегливо.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Това ще рече само и единствено , че е крайно време да се пренасочиш към читави брейдовеVid написа:...Тук бих апострофирал колегата относно кастинга,...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Е... стига бе гусин модераторе... Сигурно си прав, все още се скрънзам да си купя някой и друг читав японски брейд. Ама, то е не щот нямам пари, а щото напоследък нямам време да ходя за риба.....Павел Иванов написа:Това ще рече само и единствено , че е крайно време да се пренасочиш към читави брейдовеVid написа:...Тук бих апострофирал колегата относно кастинга,...
Поздрави...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Я да споделя аз как се развивам от към инвентар
Ако имате съвети, слушам с четири уши 
За влакното знам че ще ми се карате, ама ко да прая - сиромах човек, няма пари за по-хубаво
Живи и здрави на пролет ще взема що годе свестен блейд, но кат дойде тва време ще питам. Сега за сега тва е половението 

За влакното знам че ще ми се карате, ама ко да прая - сиромах човек, няма пари за по-хубаво

- Прикачени файлове
-
- 021120121517 [800x600].jpg (67.54 KiB) Преглеждано 1138 пъти
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сега почваме с въртяжтите блесни 

- Прикачени файлове
-
- 021120121521 [800x600].jpg (78.2 KiB) Преглеждано 1136 пъти