Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Светле, я разкажи малко как правиш фондан и айсинг за торти? :roll:

Суджуци и луканки - да съхнат на сенчесто и проветриво място, но сигурно и на студено...., студено - студено, колко студено? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Ей, тоя репортаж мнооо ми хареса, та ще го увековеча и в кулинарната темичка, защото баш тук си му е мястото! :D

Всичко започва така:
Изображение

С блага дума и тежки ритници, прасето изминава пътя към лобното си място:
Изображение

...и си го намира:
Изображение

Касапинът, освен че изглежда много профи:
Изображение

Има и лека прилика със Сирено дьо Бержерак:
Изображение
Изображение

Момъкът за около 10 минути транжира всичко:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Последни напъни:
Изображение
Изображение

...и краят му се видя:
Изображение

В момента подбирам мръвки за тигана, ще ги пръжна с лучец и ще ги полея с френско божоле, което си взех специално поради асоциацията с Бержерак. :D :drinkers:
Изображение

След това, ако съм в състояние, ще започна да подготвям месо за пастърма, за фризера, за луканките и т.н. :mrgreen: ...та с една дума, ще има to be continued... :drinkers:

(Няколко часа по-късно)...ето как свършва всичко:
Изображение
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Бисквитено-сметанова торта

Не моЕ само свинско, трябва си и нещо благо, та направих първата си торта от този вид, като за сефте - стана добре! :D

Лесна и вкусна е, трябват ви бисквити, заквасена сметана, може би малко кисело мляко, но най-добре да е изцедено, пудра захар, шоколад, прясно мляко и фантазия....почваш да редиш и твориш.
Изображение

Първо потопих бисквитите в подсладено прясно мляко и смятах да го редя цели, но после ми хрумна да ги натроша и да стане подложка като на чийз-кейк:
Изображение

След това рекох да направя оградка от бисквити и ме хвана яд, че ония на дъното не ги минах през чопъра, за да станат на прах, но нищо - следващата така ще я направя.
Изображение

Стопих един шоколад в микрото с малко сметана и ги ливнах върху дъното:
Изображение


Последва втори и трети пласт с натрошени бисквити и сметана между тях, а най-отгоре само сметана.
Бях се отплеснал нещо и си мислех, че сметаната ми е 400 гр., затова добавих към нея малко кисело мляко, ам се оказа, че е била 900 гр. и млякото май дойде в повече, ама нейсе, все ще се изяде:
Изображение

Отгоре настъргах малко шоколад:
Изображение

И воала:
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1228
Регистриран на: Нед Юни 17, 2012 9:07 pm
Местоположение: Русе

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от nikolaiiliew »

:drinkers:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2610
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Диканаров »

:rolleyes: :smt023
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от martineti »

Ловджийска баш мераклийска капама
(само за ценители :wink: )
Необходими продукти
100 мл олио
3 бр. пуешки бутчета
500 г месо от дива свиня (шарено, но не чисти гърди)
500 г телешко месо
1/2 бр. заек (може и див)
150 г пушена наденица
200 г кървавица
200 г суджук
1 бр. кисела зелка
2 ч.ч. белени и нарязани домати от консерва
2 глави стар лук
2 стръка праз
3-4 скилидки чесън
5-6 бр. сухи червени чушки
80-100 г сухи горски гъби (по възможност манатарки)
300 мл червено вино
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
10 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
5-6 дафинови листа
100 г брашно
сол
Начин на приготвяне
Ястието се приготвя в голям глинен гювеч. В част от олиото се запържват пуешките бутчета и заешкото месо до златисто. Когато са готови се слагат в гювеча. В същото олио се запържват до полуготовност нарязаното на по-едри парчета (колкото яйце) свинско месо, изважда се и също се слага в гювеча. Телешкото месо се слага сурово, нарязано на парчета със същата големина като свинското.
Празът се изчиства, нарязва и задушава в същото олио от месата. Когато е почти готов се прибавят сухите чушки, нарязани на едри парчета, и се запържва за още малко. Цялата смес се добавя към месото в гювеча.
Пушената наденица, суджукът и кървавицата се нарязват и се затоплят за няколко минути в тиган с малко мазнина - да си пуснат аромата - като се разбъркват и след това се добавят в гювеча. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в мазнината от колбасите, добавят се нарязаните домати и чесънът, нарязан на едро. Вари се за 5-6 минути и се изсипва в гърнето.
Зелката се нарязва, слага се в гювеча и се добавят и гъбите, виното и подправките. Разбърква се внимателно и добре. Добавя се 200 мл вода и се захлупва с капак. Омесва се меко тесто от брашното и 250-300 мл вода и се него се облепва плътно съба на капака, така че да не излиза пара от там. Гювечът се слага във фурната, на ниско или средно ниво, на умерена температура. Пече се около един час, след което температурата се увеличава на 250 С за 30-40 минути, а след това се намалява на 150 С и се оставя да се задушава за около два и половина - три часа.
Когато се извади гърнето от фурната се оставя да постои за около половин час и след това се отваря с помощта на нож
Изображение
P.S. Пие много вино :!: bon appétit
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Яко е, аз обикновено правя капама около Коледа.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Gogo69
новобранец
новобранец
Мнения: 69
Регистриран на: Пет Юни 05, 2009 2:00 pm
Местоположение: Бургас

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Gogo69 »

Здравейте на всички!
Скоро готвих един шаран и понеже много ми хареса, реших да го споделя, макар и без снимки.

ШАРАН С ПРАЗ НА ФУРНА "ПО ГОЧОВСКИ"
1. Изчистваме и нарязваме шаран около 1.6кг на шайби, посоляваме, оставяме да престои 2-3 часа, след което църваме леко на много силен тиган и нареждаме на дъното на тавата.
2. Стафиди 100гр. и чери доматчета сушени 100гр. накисваме в кипнат разтвор от бяло мускатово вино 200мл и 3 супени лъжици мед. Изкарваме и нареждаме в/у шайбите шаран.
3. Нарязваме 7-8 праза на полувинка и на дължина около 7см, слагаме в уок и заливаме с разтвора от т2., задушаваме, след което леко запържваме с мазнина. Нужно е водата да изври, за да може да се запържи.
4. Натрошаваме около 150гр орехи, сурови
5. Махаме костилките на около 15 фурми, натурални.
6. От консерва буркан с домати взимаме само доматите, махаме люспите, и режем доматите на едри парченца
Върху наредените шайби шаран правим един пласт от запържения праз, ръсим равномерно орехите, доматите и фурмите. Добавяме останалия праз, заравняваме и доливаме около 200мл доматен сок.
Сол на вкус. Без други подправки!
Пече се 40мин на 180 градуса без вентилатор
Наздраве с мойто домашно правено мискетово винце ! :)
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1238
Регистриран на: Сря Май 26, 2010 10:57 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от martineti »

След дълго чудене какво да правя един свински бут вчера реших да го запека със зеленчуци в плик за печене. Нарязах месото и го метнах за няколко часа в марината от Унисос, подправки и прясно мляко. През това време си нарязах морковите, картофи, кисели краставички и броколи. След като месото се маринова започнах да редя всичко в плика на редове. Месцето го мажех с подправки и олио ,над него се реди морков и кисели краставички после пак месо и т.н.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Съжалявам ,че не направих снимки на вече поднесеното ястие ,но глада натделя над мен и съвсем забравих. Месцето беше невероятно крехко и всеки който пробва рецептата няма да остане разочарован.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:Светле, я разкажи малко как правиш фондан и айсинг за торти? :roll:

Суджуци и луканки - да съхнат на сенчесто и проветриво място, но сигурно и на студено...., студено - студено, колко студено? :roll:
Кире, ще те разочаровам, но подобни торти не правя, защото не обичам фондан, а айсинг си купувам готов от магазина. Иначе, обичам разбита, подсладена сметана (незаквасена!) с разтопен шоколад или сладко и плодове, желатин за пълнеж на тортите, както и кремове с нишесте, а не маслени.

Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.

Студеното е като в сушината, гаража...около 4-6 градуса
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа: Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.

Студеното е като в сушината, гаража...около 4-6 градуса

Мда, има "Закуска", но напоследък ползвам едни маслени.
Сега суша пастърма в хладилника. :mrgreen:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа:
Margatyna написа: Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.

Студеното е като в сушината, гаража...около 4-6 градуса

Мда, има "Закуска", но напоследък ползвам едни маслени.
Сега суша пастърма в хладилника. :mrgreen:

Между другото за първи път виждам да се дере прасе. Все сме го пърлили у дома. Явно е поотраснало, та затова. Едно време поне цървули са си правили от кожата му....
В Барселона хрупахме едно малаче, като карамел му беше кожичката: Изображение

Иначе, виж какво руло с домашно Маскарпоне засуках!:))) Бих казала,че е идеален айсинг за торти:) било то и бисквитени! http://margatyna.blogspot.ca/2012/11/blog-post_28.html
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа: Между другото за първи път виждам да се дере прасе. Все сме го пърлили у дома. Явно е поотраснало, та затова.
Иначе, виж какво руло с домашно Маскарпоне засуках!:))) Бих казала,че е идеален айсинг за торти:) било то и бисквитени! http://margatyna.blogspot.ca/2012/11/blog-post_28.html
Прасето си беше идеално за пърлене - около 100-120 кг., ама не ми се занимаваше.
Рулото ти изглежда ями-ями и ще го пробвам някой ден. :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа:...в хладилника се сушат още три вида. ...
Ааааааррррггггхххххххх........всичките ми мръвки, които бях сложил да се сушат в хладилника, са сдали багажа и са мухлясали! :shock:
'Баси....що така?! :roll:


Мухълът ме наведе на мисълта да пробвам да си направя домашно синьо сирене, заразявайки с мухъл от Рокфор парче нашенско си.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
tct

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от tct »

GODzillata написа:
Ааааааррррггггхххххххх........всичките ми мръвки, които бях сложил да се сушат в хладилника, са сдали багажа и са мухлясали! :shock:
'Баси....що така?! :roll:
Един приятел май им слагаше селитра да не мухлясват.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”