Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Вкусотии в чинии
Светле, я разкажи малко как правиш фондан и айсинг за торти?
Суджуци и луканки - да съхнат на сенчесто и проветриво място, но сигурно и на студено...., студено - студено, колко студено?

Суджуци и луканки - да съхнат на сенчесто и проветриво място, но сигурно и на студено...., студено - студено, колко студено?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
Ей, тоя репортаж мнооо ми хареса, та ще го увековеча и в кулинарната темичка, защото баш тук си му е мястото!
Всичко започва така:

С блага дума и тежки ритници, прасето изминава пътя към лобното си място:

...и си го намира:

Касапинът, освен че изглежда много профи:

Има и лека прилика със Сирено дьо Бержерак:

Момъкът за около 10 минути транжира всичко:

Последни напъни:

...и краят му се видя:

В момента подбирам мръвки за тигана, ще ги пръжна с лучец и ще ги полея с френско божоле, което си взех специално поради асоциацията с Бержерак.

След това, ако съм в състояние, ще започна да подготвям месо за пастърма, за фризера, за луканките и т.н.
...та с една дума, ще има to be continued... 
(Няколко часа по-късно)...ето как свършва всичко:

Всичко започва така:

С блага дума и тежки ритници, прасето изминава пътя към лобното си място:

...и си го намира:

Касапинът, освен че изглежда много профи:

Има и лека прилика със Сирено дьо Бержерак:

Момъкът за около 10 минути транжира всичко:

Последни напъни:

...и краят му се видя:

В момента подбирам мръвки за тигана, ще ги пръжна с лучец и ще ги полея с френско божоле, което си взех специално поради асоциацията с Бержерак.

След това, ако съм в състояние, ще започна да подготвям месо за пастърма, за фризера, за луканките и т.н.

(Няколко часа по-късно)...ето как свършва всичко:

- GODzillata
Бисквитено-сметанова торта
Не моЕ само свинско, трябва си и нещо благо, та направих първата си торта от този вид, като за сефте - стана добре!
Лесна и вкусна е, трябват ви бисквити, заквасена сметана, може би малко кисело мляко, но най-добре да е изцедено, пудра захар, шоколад, прясно мляко и фантазия....почваш да редиш и твориш.

Първо потопих бисквитите в подсладено прясно мляко и смятах да го редя цели, но после ми хрумна да ги натроша и да стане подложка като на чийз-кейк:

След това рекох да направя оградка от бисквити и ме хвана яд, че ония на дъното не ги минах през чопъра, за да станат на прах, но нищо - следващата така ще я направя.

Стопих един шоколад в микрото с малко сметана и ги ливнах върху дъното:

Последва втори и трети пласт с натрошени бисквити и сметана между тях, а най-отгоре само сметана.
Бях се отплеснал нещо и си мислех, че сметаната ми е 400 гр., затова добавих към нея малко кисело мляко, ам се оказа, че е била 900 гр. и млякото май дойде в повече, ама нейсе, все ще се изяде:

Отгоре настъргах малко шоколад:

И воала:

Не моЕ само свинско, трябва си и нещо благо, та направих първата си торта от този вид, като за сефте - стана добре!

Лесна и вкусна е, трябват ви бисквити, заквасена сметана, може би малко кисело мляко, но най-добре да е изцедено, пудра захар, шоколад, прясно мляко и фантазия....почваш да редиш и твориш.

Първо потопих бисквитите в подсладено прясно мляко и смятах да го редя цели, но после ми хрумна да ги натроша и да стане подложка като на чийз-кейк:

След това рекох да направя оградка от бисквити и ме хвана яд, че ония на дъното не ги минах през чопъра, за да станат на прах, но нищо - следващата така ще я направя.

Стопих един шоколад в микрото с малко сметана и ги ливнах върху дъното:

Последва втори и трети пласт с натрошени бисквити и сметана между тях, а най-отгоре само сметана.
Бях се отплеснал нещо и си мислех, че сметаната ми е 400 гр., затова добавих към нея малко кисело мляко, ам се оказа, че е била 900 гр. и млякото май дойде в повече, ама нейсе, все ще се изяде:

Отгоре настъргах малко шоколад:

И воала:

- nikolaiiliew
- сериозен играч
Ловджийска баш мераклийска капама
(само за ценители
)
Необходими продукти
100 мл олио
3 бр. пуешки бутчета
500 г месо от дива свиня (шарено, но не чисти гърди)
500 г телешко месо
1/2 бр. заек (може и див)
150 г пушена наденица
200 г кървавица
200 г суджук
1 бр. кисела зелка
2 ч.ч. белени и нарязани домати от консерва
2 глави стар лук
2 стръка праз
3-4 скилидки чесън
5-6 бр. сухи червени чушки
80-100 г сухи горски гъби (по възможност манатарки)
300 мл червено вино
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
10 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
5-6 дафинови листа
100 г брашно
сол
Начин на приготвяне
Ястието се приготвя в голям глинен гювеч. В част от олиото се запържват пуешките бутчета и заешкото месо до златисто. Когато са готови се слагат в гювеча. В същото олио се запържват до полуготовност нарязаното на по-едри парчета (колкото яйце) свинско месо, изважда се и също се слага в гювеча. Телешкото месо се слага сурово, нарязано на парчета със същата големина като свинското.
Празът се изчиства, нарязва и задушава в същото олио от месата. Когато е почти готов се прибавят сухите чушки, нарязани на едри парчета, и се запържва за още малко. Цялата смес се добавя към месото в гювеча.
Пушената наденица, суджукът и кървавицата се нарязват и се затоплят за няколко минути в тиган с малко мазнина - да си пуснат аромата - като се разбъркват и след това се добавят в гювеча. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в мазнината от колбасите, добавят се нарязаните домати и чесънът, нарязан на едро. Вари се за 5-6 минути и се изсипва в гърнето.
Зелката се нарязва, слага се в гювеча и се добавят и гъбите, виното и подправките. Разбърква се внимателно и добре. Добавя се 200 мл вода и се захлупва с капак. Омесва се меко тесто от брашното и 250-300 мл вода и се него се облепва плътно съба на капака, така че да не излиза пара от там. Гювечът се слага във фурната, на ниско или средно ниво, на умерена температура. Пече се около един час, след което температурата се увеличава на 250 С за 30-40 минути, а след това се намалява на 150 С и се оставя да се задушава за около два и половина - три часа.
Когато се извади гърнето от фурната се оставя да постои за около половин час и след това се отваря с помощта на нож

P.S. Пие много вино
bon appétit
(само за ценители

Необходими продукти
100 мл олио
3 бр. пуешки бутчета
500 г месо от дива свиня (шарено, но не чисти гърди)
500 г телешко месо
1/2 бр. заек (може и див)
150 г пушена наденица
200 г кървавица
200 г суджук
1 бр. кисела зелка
2 ч.ч. белени и нарязани домати от консерва
2 глави стар лук
2 стръка праз
3-4 скилидки чесън
5-6 бр. сухи червени чушки
80-100 г сухи горски гъби (по възможност манатарки)
300 мл червено вино
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
10 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
5-6 дафинови листа
100 г брашно
сол
Начин на приготвяне
Ястието се приготвя в голям глинен гювеч. В част от олиото се запържват пуешките бутчета и заешкото месо до златисто. Когато са готови се слагат в гювеча. В същото олио се запържват до полуготовност нарязаното на по-едри парчета (колкото яйце) свинско месо, изважда се и също се слага в гювеча. Телешкото месо се слага сурово, нарязано на парчета със същата големина като свинското.
Празът се изчиства, нарязва и задушава в същото олио от месата. Когато е почти готов се прибавят сухите чушки, нарязани на едри парчета, и се запържва за още малко. Цялата смес се добавя към месото в гювеча.
Пушената наденица, суджукът и кървавицата се нарязват и се затоплят за няколко минути в тиган с малко мазнина - да си пуснат аромата - като се разбъркват и след това се добавят в гювеча. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в мазнината от колбасите, добавят се нарязаните домати и чесънът, нарязан на едро. Вари се за 5-6 минути и се изсипва в гърнето.
Зелката се нарязва, слага се в гювеча и се добавят и гъбите, виното и подправките. Разбърква се внимателно и добре. Добавя се 200 мл вода и се захлупва с капак. Омесва се меко тесто от брашното и 250-300 мл вода и се него се облепва плътно съба на капака, така че да не излиза пара от там. Гювечът се слага във фурната, на ниско или средно ниво, на умерена температура. Пече се около един час, след което температурата се увеличава на 250 С за 30-40 минути, а след това се намалява на 150 С и се оставя да се задушава за около два и половина - три часа.
Когато се извади гърнето от фурната се оставя да постои за около половин час и след това се отваря с помощта на нож

P.S. Пие много вино

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- GODzillata
Яко е, аз обикновено правя капама около Коледа.

Здравейте на всички!
Скоро готвих един шаран и понеже много ми хареса, реших да го споделя, макар и без снимки.
ШАРАН С ПРАЗ НА ФУРНА "ПО ГОЧОВСКИ"
1. Изчистваме и нарязваме шаран около 1.6кг на шайби, посоляваме, оставяме да престои 2-3 часа, след което църваме леко на много силен тиган и нареждаме на дъното на тавата.
2. Стафиди 100гр. и чери доматчета сушени 100гр. накисваме в кипнат разтвор от бяло мускатово вино 200мл и 3 супени лъжици мед. Изкарваме и нареждаме в/у шайбите шаран.
3. Нарязваме 7-8 праза на полувинка и на дължина около 7см, слагаме в уок и заливаме с разтвора от т2., задушаваме, след което леко запържваме с мазнина. Нужно е водата да изври, за да може да се запържи.
4. Натрошаваме около 150гр орехи, сурови
5. Махаме костилките на около 15 фурми, натурални.
6. От консерва буркан с домати взимаме само доматите, махаме люспите, и режем доматите на едри парченца
Върху наредените шайби шаран правим един пласт от запържения праз, ръсим равномерно орехите, доматите и фурмите. Добавяме останалия праз, заравняваме и доливаме около 200мл доматен сок.
Сол на вкус. Без други подправки!
Пече се 40мин на 180 градуса без вентилатор
Наздраве с мойто домашно правено мискетово винце !
Скоро готвих един шаран и понеже много ми хареса, реших да го споделя, макар и без снимки.
ШАРАН С ПРАЗ НА ФУРНА "ПО ГОЧОВСКИ"
1. Изчистваме и нарязваме шаран около 1.6кг на шайби, посоляваме, оставяме да престои 2-3 часа, след което църваме леко на много силен тиган и нареждаме на дъното на тавата.
2. Стафиди 100гр. и чери доматчета сушени 100гр. накисваме в кипнат разтвор от бяло мускатово вино 200мл и 3 супени лъжици мед. Изкарваме и нареждаме в/у шайбите шаран.
3. Нарязваме 7-8 праза на полувинка и на дължина около 7см, слагаме в уок и заливаме с разтвора от т2., задушаваме, след което леко запържваме с мазнина. Нужно е водата да изври, за да може да се запържи.
4. Натрошаваме около 150гр орехи, сурови
5. Махаме костилките на около 15 фурми, натурални.
6. От консерва буркан с домати взимаме само доматите, махаме люспите, и режем доматите на едри парченца
Върху наредените шайби шаран правим един пласт от запържения праз, ръсим равномерно орехите, доматите и фурмите. Добавяме останалия праз, заравняваме и доливаме около 200мл доматен сок.
Сол на вкус. Без други подправки!
Пече се 40мин на 180 градуса без вентилатор
Наздраве с мойто домашно правено мискетово винце !

След дълго чудене какво да правя един свински бут вчера реших да го запека със зеленчуци в плик за печене. Нарязах месото и го метнах за няколко часа в марината от Унисос, подправки и прясно мляко. През това време си нарязах морковите, картофи, кисели краставички и броколи. След като месото се маринова започнах да редя всичко в плика на редове. Месцето го мажех с подправки и олио ,над него се реди морков и кисели краставички после пак месо и т.н.

Съжалявам ,че не направих снимки на вече поднесеното ястие ,но глада натделя над мен и съвсем забравих. Месцето беше невероятно крехко и всеки който пробва рецептата няма да остане разочарован.
Съжалявам ,че не направих снимки на вече поднесеното ястие ,но глада натделя над мен и съвсем забравих. Месцето беше невероятно крехко и всеки който пробва рецептата няма да остане разочарован.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Кире, ще те разочаровам, но подобни торти не правя, защото не обичам фондан, а айсинг си купувам готов от магазина. Иначе, обичам разбита, подсладена сметана (незаквасена!) с разтопен шоколад или сладко и плодове, желатин за пълнеж на тортите, както и кремове с нишесте, а не маслени.GODzillata написа:Светле, я разкажи малко как правиш фондан и айсинг за торти?![]()
Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.
Студеното е като в сушината, гаража...около 4-6 градуса
- GODzillata
Margatyna написа: Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.
Мда, има "Закуска", но напоследък ползвам едни маслени.
Сега суша пастърма в хладилника.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
GODzillata написа:Margatyna написа: Продават ли се още в България бисквити "Закуска"-обикновени, едни дебелички-те най-стават за бисквитени торти и рула.
Мда, има "Закуска", но напоследък ползвам едни маслени.
Сега суша пастърма в хладилника.
Между другото за първи път виждам да се дере прасе. Все сме го пърлили у дома. Явно е поотраснало, та затова. Едно време поне цървули са си правили от кожата му....
В Барселона хрупахме едно малаче, като карамел му беше кожичката:
Иначе, виж какво руло с домашно Маскарпоне засуках!:))) Бих казала,че е идеален айсинг за торти:) било то и бисквитени! http://margatyna.blogspot.ca/2012/11/blog-post_28.html
- GODzillata
Прасето си беше идеално за пърлене - около 100-120 кг., ама не ми се занимаваше.Margatyna написа: Между другото за първи път виждам да се дере прасе. Все сме го пърлили у дома. Явно е поотраснало, та затова.
Иначе, виж какво руло с домашно Маскарпоне засуках!:))) Бих казала,че е идеален айсинг за торти:) било то и бисквитени! http://margatyna.blogspot.ca/2012/11/blog-post_28.html
Рулото ти изглежда ями-ями и ще го пробвам някой ден.

- GODzillata
Ааааааррррггггхххххххх........всичките ми мръвки, които бях сложил да се сушат в хладилника, са сдали багажа и са мухлясали!Margatyna написа:...в хладилника се сушат още три вида. ...

'Баси....що така?!

Мухълът ме наведе на мисълта да пробвам да си направя домашно синьо сирене, заразявайки с мухъл от Рокфор парче нашенско си.

Един приятел май им слагаше селитра да не мухлясват.GODzillata написа:
Ааааааррррггггхххххххх........всичките ми мръвки, които бях сложил да се сушат в хладилника, са сдали багажа и са мухлясали!![]()
'Баси....що така?!![]()