Глупави тестове на влакно

Модератор: sapuna

Аватар
pns
новобранец
новобранец

Глупави тестове на влакно

Мнение от pns »

Онзи ден реших да се правя на дете и направих няколко "Глупави тестове на влакно".
Взех кантарчето и завързах за него мачово монофилно Тубертини за около десет лева, което отвих направо от шпулата, на която беше от магазина. Познайте какво - пище 4,5 кг, държи 2,3 кг. С друг диаметър също 1,8 кг държи 0,8 кг.
Тестовете бяха с идентичен резултат и с ниския клас влакно Лазер, който показа половината от издръжливостта, посочена като стойности на макарата от магазина.
Повтарям, това са влакна, които не са развивани от ролката до момента.
Защо ли? Докога ще продължават да мамят? И стига са излизали с номера здравина на възел! Явно едните се надлъгват с другите и потребителите го отнасят. Представям си ако това е така и с показателите за акцията на въдиците, драг пауъра на авансите и др.
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: Глупави тестове на влакно

Мнение от ivo_stoev »

Но във водата всяко едно тяло е по-леко отколкото на сушата.Опитай да издърпаш тежест от 4.5кг във водата със същото влакно мисля,че ще успееш
Аватар
vankata81
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vankata81 »

не съм много сигурен но мисля че се измерва мъртво тегло във вода,и това изписват. все пак вадим рибата от водата не я влачим по паважа.
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lif3house »

Издръжливостта на влакното се отнася когато е във вода, все пак ловим във вода а не във въздуха. По тази причина пада, когато го мериш по твоя начин.

П.С. Не се правя на знаещ, просто го бях прочел някъде ;)
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

у нас стоката е често залежала, а и не се знае откъде е дошла - потърси си влакно от вън :wink:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Влакно се мери на мъртва тежест извън водата.А че почти всички пишат неверни данни,така е.Аз със влакно на което дават 10 килограма,съм влачил дънер около 100 който плува във водата,а влакното реално издържа 5кг.Все пак ако си купиш качествено влакно от сортра на японските,ще получиш и коректни данни.
Остави само стъпки
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Влакно се мери на стендове не с кантар. Вижте как става тук. http://www.shimadzu.com/an/industry/pet ... /i121.html
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Радвам се че си открил топлата вода :lol: :lol: :lol: Още преди години престанах да обръщам внимание на обявените тестове за носимост мъртва тежест и диаметри на линиите предлагани на европейският пазар . Не само за БГ са тия неща писани на база "звездите ми го приказват" , а за цяла Европа + ингилизките околности . Приеми че наистина качествен монофил , с наистина реален диаметър , при размер 0.18мм държи около 2.5кг. , а читав , четиринишков брейд при този реален размер около 5.5 - 6кг. и не се лъжи от измислици къде скажуват че при 0.18мм държели поне 5кг. когато е монофил :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
pns
новобранец
новобранец

Мнение от pns »

Някак си ми се иска да видя корда, която отговаря на номиналната си издържливост. Преди кордите не държаха толкова големи килограми, но май се представяха по-вярно.
Сега правилото за монофил е представената носимост килограми делено на две се равнява на реалните.
Не ми се вярва залежаването по рафтове на магазините, ако има такова, да оказва влияние. Някъде бях чул, че неупотребявано влакно съхранявано правилно - на закрито и пазено от директна светлина, запазва доста дълго качествата си. А и все пак би се явила някоя изключителна бройка, но май няма изключения. Това за меренето под вода ме изуми! Какво ли още може да се измисли за оправдание? Може би трябва да се намокри влакното преди меренето?
Все ми се върти в главата комисията за защита на потребителите за заблуждаващи харастеристики на стоките - издръжливостта е основната такава за влакното, заедно с диаметъра, но трябва да затворят всички магазини в страната, ако би.
И така, да си представим един друг свят...
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Другия свят го има зад голямата вода.
Монофилите поръчани от Америка са със значително по-вярни показания на етикетите, но това не ги прави по-здрави. :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
jaw
новобранец
новобранец

Мнение от jaw »

100м монофил е по-здрав от 1м ,защото има разтегливост.
Тестовете в къщи, сам си писал какви са.
Аватар
batefaio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от batefaio »

Колега, ако си забелязал Англиските марки влакна нямат повече от 10 либри на 0.30 диаметър. Факта, че пробваш с кучи марки влакна говори сам по себе си, не виждам защо се учудваш. Пробвай с Korda Adrenaline или с Owner и пак пиши!
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

batefaio написа:Колега, ако си забелязал Англиските марки влакна нямат повече от 10 либри на 0.30 диаметър. Факта, че пробваш с кучи марки влакна говори сам по себе си, не виждам защо се учудваш. Пробвай с Korda Adrenaline или с Owner и пак пиши!
Човека пише, че е пробвал с тубертини и те ако са "куча марка ", кво да си купуваме тогава. :roll:
Бързай бавно.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колега , като гледам как се "палиш" , ако премериш няколко ФК ще направиш инфаркт :) Аз също си "тегля" всички влакна , но най ме притеснява това , че лъжат в диаметъра :) Ако имам с какво да им меря диаметъра точно и аз ще направя инфаркт ...
п.п. Това с лудите кг е така , защото поне 60/70% рибари ги интересува , какво пише на кутията , а не че е малко по дебело и много по слабо ....
Изображение
Аватар
batefaio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от batefaio »

Адреналина е 20 паунда 1000м. Това е нормалната цена за качествено влакно!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”