Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Въпрос за дядо към странджалии
Модератор: dantho.mihov
- Patera
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 286
- Регистриран на: Пет Май 20, 2011 2:16 pm
- Местоположение: Бургас/Велико Търново
Въпрос за дядо към странджалии
Здравейте, колеги!
Майка ми иска да направи "дядо", но не помни как. Не става въпрос за омесване на каймата, а за това как се суши след напълване на пуските( мисля, че това е пикочния мехур). Благодаря предварително! А евентуално и ще почепя
Майка ми иска да направи "дядо", но не помни как. Не става въпрос за омесване на каймата, а за това как се суши след напълване на пуските( мисля, че това е пикочния мехур). Благодаря предварително! А евентуално и ще почепя

I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
-
- Модератор
- Мнения: 3713
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Въпрос за дядо към странджалии
В някакъв съд се покрива хубаво в пепел от печката.От всички страни пепел. Фина, без въглени и да е от дърва, а не от въглища.Но преди това след като се напълни мехура и се зашие, мястото на шева се зелепва /запечатва/ с нагорещена маша /ръжен/, за да не влиза въздух вътре.
- morriddin
- научил се да хвърля
- Мнения: 181
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 1:12 pm
- Местоположение: Елхово
Re: Въпрос за дядо към странджалии
Запечатването е най-добре да става с парче ципа от бялата мас - като се нагрее с ръжена, маста се топи и запечатва мехура като с парафин.
Пълният вече мехур се оставя няколко дни да поизсъхне като се обръща ежедневно, след което се поставя между две дъски от широколистно дърво (аз ползвам суха топола) и се притиска с тежест, за да се сплеска. Самото притискане трябва да се прави бавно и с увеличаваща се тежест, за да не се отвори шева. Примерно, в началото слагаш 1кг. тежест върху горната дъска, след няколко дни добавяш още 1кг. и т.н. Като се втвърди го посипваш обилно с пепел и го провесваш в мрежа на хладно, сухо и проветриво място. Ако пепелта започне да се овлажнява - засипваш отново, като гледаш да е на място, на което слънцето не го огрява - тавана е добър избор. Аз лично слагам 2 - 3гр. сол повече в каймата за дядото - така издържа много повече. След като се отреже веднъж, се съхранява в хладилник разбира се, но лошото е, че вкусиш ли веднъж - много бързо свършва...
Дано съм бил полезен и УСПЕХ!
Пълният вече мехур се оставя няколко дни да поизсъхне като се обръща ежедневно, след което се поставя между две дъски от широколистно дърво (аз ползвам суха топола) и се притиска с тежест, за да се сплеска. Самото притискане трябва да се прави бавно и с увеличаваща се тежест, за да не се отвори шева. Примерно, в началото слагаш 1кг. тежест върху горната дъска, след няколко дни добавяш още 1кг. и т.н. Като се втвърди го посипваш обилно с пепел и го провесваш в мрежа на хладно, сухо и проветриво място. Ако пепелта започне да се овлажнява - засипваш отново, като гледаш да е на място, на което слънцето не го огрява - тавана е добър избор. Аз лично слагам 2 - 3гр. сол повече в каймата за дядото - така издържа много повече. След като се отреже веднъж, се съхранява в хладилник разбира се, но лошото е, че вкусиш ли веднъж - много бързо свършва...

Дано съм бил полезен и УСПЕХ!

ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
- Patera
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 286
- Регистриран на: Пет Май 20, 2011 2:16 pm
- Местоположение: Бургас/Велико Търново
Re: Въпрос за дядо към странджалии
Благодаря много, колеги! Така ще се направи. Баба ми правеше едно време, но почина и никой не помни рецептата. Не знам защо, но си мислехме, че стои в сол в началото...
Благодаря пак! 


I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old