Въпрос за дядо към странджалии

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Patera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Въпрос за дядо към странджалии

Мнение от Patera »

Здравейте, колеги!
Майка ми иска да направи "дядо", но не помни как. Не става въпрос за омесване на каймата, а за това как се суши след напълване на пуските( мисля, че това е пикочния мехур). Благодаря предварително! А евентуално и ще почепя :wink:
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Re: Въпрос за дядо към странджалии

Мнение от dantho.mihov »

В някакъв съд се покрива хубаво в пепел от печката.От всички страни пепел. Фина, без въглени и да е от дърва, а не от въглища.Но преди това след като се напълни мехура и се зашие, мястото на шева се зелепва /запечатва/ с нагорещена маша /ръжен/, за да не влиза въздух вътре.
Аватар
morriddin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от morriddin »

Запечатването е най-добре да става с парче ципа от бялата мас - като се нагрее с ръжена, маста се топи и запечатва мехура като с парафин.
Пълният вече мехур се оставя няколко дни да поизсъхне като се обръща ежедневно, след което се поставя между две дъски от широколистно дърво (аз ползвам суха топола) и се притиска с тежест, за да се сплеска. Самото притискане трябва да се прави бавно и с увеличаваща се тежест, за да не се отвори шева. Примерно, в началото слагаш 1кг. тежест върху горната дъска, след няколко дни добавяш още 1кг. и т.н. Като се втвърди го посипваш обилно с пепел и го провесваш в мрежа на хладно, сухо и проветриво място. Ако пепелта започне да се овлажнява - засипваш отново, като гледаш да е на място, на което слънцето не го огрява - тавана е добър избор. Аз лично слагам 2 - 3гр. сол повече в каймата за дядото - така издържа много повече. След като се отреже веднъж, се съхранява в хладилник разбира се, но лошото е, че вкусиш ли веднъж - много бързо свършва... :)
Дано съм бил полезен и УСПЕХ! :tonqe:
ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
Аватар
Patera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Patera »

Благодаря много, колеги! Така ще се направи. Баба ми правеше едно време, но почина и никой не помни рецептата. Не знам защо, но си мислехме, че стои в сол в началото... :smt017 Благодаря пак! :drinkers:
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”