Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?

Модератори: emo vasilev, alekst

matmgm
новобранец
новобранец

Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?

Мнение от matmgm »

Здравейте колеги,
Всички бяхме свидетели на изобилието от риба през изминалата година, което според някои не се беше случвало от 25-30 години. Че това беше Божия благодат няма съмнения. Поставям темата, защото все си мисля, че е имало някакви знаци, поличби и други подобни знамения, а така също и забравени предания и научни факти, които ние да не сме забелязали. Нека се опитаме с общи усилия да пресъздадем условията от миналата година за наличието на такива количества паламуд, чернокоп, зарган и др. Нека се опитаме с помощта на историята, статистиката, зоологията, ихтиологията, хидрологията и други науки да съберем факти, та ако и тази година ще е същата да се готвим още от сега /траулер ли да купувам/ :D .
Едно е сигурно - имаше много храна, но защо ?
XegouX
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?

Мнение от XegouX »

Ако се спазват квоти и ИАРА-та си върши работата ,и най вече ако всички страни които имат излаз на черно море се вземат в ръце мисля че ще има повече добри години.Не знам как е в Турция ,имайки предвид че през тях минава цялата миграция. Яхтсмени са ми казвали са ми че крайбрежието около Босфора е тотално окупирано от мрежи не знам дали е така......Четох в интернет че ЕС може да ни наложи пълна забрана за улов на калкан ако Турция не почне да изпълнява някакви квоти?!Отделно вероятно голям процент ларви/хайвери тази година са оцеляли. И на мене ми е доста интересно защо и дали тази година ще се радваме поне на половината изобилие?Аз лично винаги влизам в спор с моите приятели , като видя че някои почва да прави броики маломерни чернокопчета (примерно ), едва ли можем да застрашим популацията но трябва се научим да пускаме това което е маломерно......
venito80
новобранец
новобранец

Мнение от venito80 »

а защо не :)!в морето винаги има някаква цикличност,само се надявам куците години да идват вече през 10!
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Не бих причислил заргана към рибата която беше в изобилие миналата година.По-скоро беше доста по-малко в сравнение с други години.Това,обаче е разбираемо при наличието на другите зверове като паламуда и чернокопа,които бяха в изобилие.Иначе чесно казано идея си нямам защо е така.Определено е съвкупност от много фактори които лично за мен са неизвестни просто се надявам да се повтарят по-често:D
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

2012 г. бе изключително силна на сафрид-пролетта и на чернокоп/лефер и циганка/паламуд-есента.В същото време бе изключително слаба на зарган,карагьоз,попче и хамсия,например! Ще се съглася с мнението на колегата Борис,че при наличието на толкова много зъбат хищник е нормално да понамалее популацията на по-ситните и беззащитни риби,ама не може ,заради "плячката" и кинтите,дето някои ги изкараха тази година(да са живи и здрави!) годината да се обявява като някаква свръх изключителна!? Та , 2010,например,също беше много силна...ама на хамсия,сардина(!!!) ,карагьоз и зарган...Да схващам ли,че под СИЛНА,ще се разбира година с улов на СКЪПИ риби (разбира се,визирам лефера-чернокопа) :wink:
И,засега отказвам да повярвам,че турците,аджеба,вслушали се в някакви евродирективи,взели да вдигат нЕк'ви мрежи и да ни пускат нЕк'ви риби...По-скоро увеличената в прежните години популация на риби,явяващи се естествената храна на лефера и паламуда доведе до силната популация на двата хищника тази година.След 7 години пак ще има берекет на зъбати :idea: ....Ако греша...ще се радвам 8)
vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanko4at »

:lol: Радвай се , защото ще сгрешиш ... надявам се
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
lefera1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lefera1 »

Дано греша но изобилието едва ли ще се повтори скоро. Алчноста се прояви в големи мащаби - Невероятно количество дребен чернокоп и циганка се извади с тралове и излезе на сергиите за срам на съблюдаващите закона организации. Човекът ще осъзнае какво руши едва когато разбере, че парите не стават за ядене.
Rado1969
новобранец
новобранец

Мнение от Rado1969 »

Според мен е просто - има храна, има изобилие от риба, няма храна - няма риба. Това , което дойде като допълнение беше хубавото време(и температура на водата), което ни даде възможност да ловим почти до Нова година.Топлата вода и хубавото време забавиха есенната миграция и удължиха сезона..
Като си спомня през 2011 за две седмици отпуск през октомври лових само 1 ден заради лошото време, а тази не лових само половин ден поради същата причина.
Пошегувах се, че е толкова просто, но фактите са си факти..
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Мисля ,че е от температурата на водата която беше около 30 гр. :roll:
Аз там съм пораснал...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Не си блъскайте главите с анализи,че така се разваля кефа от риболова ве.
Друго си е като тръгнеш,и не знаеш с какъв улов ще се прибереш.
И къв кеф е,да си набарал нещо интересно.

Иначе се превръща в работа - пускаш,вадиш.
Накрая само вадиш,че няма време за пускане.Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

1. Миналата година имаше прекалено много кефалови.
2. Тази пролет имаше големи количества, макар и дребен сафрид(граца).
Някое от тези двете или наличието и на двете доведе до голямото количество хищници тази година. Следствие от това е недостига на зарган и кефалови.
Но наистина какво значение има? Ловим тази риба, която е тука. Никога не можем да я примам и ли да и влияем, само я следваме. :D
balyk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от balyk »

Тази година пичове имаше много риба, защото аз нямах много време да ходя :lol: :drinkers:
kameyama
новобранец
новобранец

Мнение от kameyama »

Ами колега balyk,тогава дано и тази година да нямаш много време :)
Аватар
vlado_kamburov
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_kamburov »

ami za sredecka reka-pak li e cikli4nost...
Аватар
coldy
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от coldy »

Здравейте колеги,

Не мисля, че риболовът, който сме свикнали да извършваме ( всеки по свое му ) ще е интересен, ако човекът като индивид може да контролира рибното разнообраазие в байсена на Черно Море. Иначе темата е интересна и я следя с интерес предвид всестранните мнения на колегите
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”