Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?
Модератори: emo vasilev, alekst
Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?
Здравейте колеги,
Всички бяхме свидетели на изобилието от риба през изминалата година, което според някои не се беше случвало от 25-30 години. Че това беше Божия благодат няма съмнения. Поставям темата, защото все си мисля, че е имало някакви знаци, поличби и други подобни знамения, а така също и забравени предания и научни факти, които ние да не сме забелязали. Нека се опитаме с общи усилия да пресъздадем условията от миналата година за наличието на такива количества паламуд, чернокоп, зарган и др. Нека се опитаме с помощта на историята, статистиката, зоологията, ихтиологията, хидрологията и други науки да съберем факти, та ако и тази година ще е същата да се готвим още от сега /траулер ли да купувам/
.
Едно е сигурно - имаше много храна, но защо ?
Всички бяхме свидетели на изобилието от риба през изминалата година, което според някои не се беше случвало от 25-30 години. Че това беше Божия благодат няма съмнения. Поставям темата, защото все си мисля, че е имало някакви знаци, поличби и други подобни знамения, а така също и забравени предания и научни факти, които ние да не сме забелязали. Нека се опитаме с общи усилия да пресъздадем условията от миналата година за наличието на такива количества паламуд, чернокоп, зарган и др. Нека се опитаме с помощта на историята, статистиката, зоологията, ихтиологията, хидрологията и други науки да съберем факти, та ако и тази година ще е същата да се готвим още от сега /траулер ли да купувам/
Едно е сигурно - имаше много храна, но защо ?
-
XegouX
- вече хвърля и на тежко

Re: Изобилието от риба по нашия бряг през 2012- защо?
Ако се спазват квоти и ИАРА-та си върши работата ,и най вече ако всички страни които имат излаз на черно море се вземат в ръце мисля че ще има повече добри години.Не знам как е в Турция ,имайки предвид че през тях минава цялата миграция. Яхтсмени са ми казвали са ми че крайбрежието около Босфора е тотално окупирано от мрежи не знам дали е така......Четох в интернет че ЕС може да ни наложи пълна забрана за улов на калкан ако Турция не почне да изпълнява някакви квоти?!Отделно вероятно голям процент ларви/хайвери тази година са оцеляли. И на мене ми е доста интересно защо и дали тази година ще се радваме поне на половината изобилие?Аз лично винаги влизам в спор с моите приятели , като видя че някои почва да прави броики маломерни чернокопчета (примерно ), едва ли можем да застрашим популацията но трябва се научим да пускаме това което е маломерно......
а защо не
!в морето винаги има някаква цикличност,само се надявам куците години да идват вече през 10!
- Borkata
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Не бих причислил заргана към рибата която беше в изобилие миналата година.По-скоро беше доста по-малко в сравнение с други години.Това,обаче е разбираемо при наличието на другите зверове като паламуда и чернокопа,които бяха в изобилие.Иначе чесно казано идея си нямам защо е така.Определено е съвкупност от много фактори които лично за мен са неизвестни просто се надявам да се повтарят по-често:D
Качествени чепарета Borkata

- shturetc
- ще става разбирач

2012 г. бе изключително силна на сафрид-пролетта и на чернокоп/лефер и циганка/паламуд-есента.В същото време бе изключително слаба на зарган,карагьоз,попче и хамсия,например! Ще се съглася с мнението на колегата Борис,че при наличието на толкова много зъбат хищник е нормално да понамалее популацията на по-ситните и беззащитни риби,ама не може ,заради "плячката" и кинтите,дето някои ги изкараха тази година(да са живи и здрави!) годината да се обявява като някаква свръх изключителна!? Та , 2010,например,също беше много силна...ама на хамсия,сардина(!!!) ,карагьоз и зарган...Да схващам ли,че под СИЛНА,ще се разбира година с улов на СКЪПИ риби (разбира се,визирам лефера-чернокопа)
И,засега отказвам да повярвам,че турците,аджеба,вслушали се в някакви евродирективи,взели да вдигат нЕк'ви мрежи и да ни пускат нЕк'ви риби...По-скоро увеличената в прежните години популация на риби,явяващи се естествената храна на лефера и паламуда доведе до силната популация на двата хищника тази година.След 7 години пак ще има берекет на зъбати
....Ако греша...ще се радвам 
И,засега отказвам да повярвам,че турците,аджеба,вслушали се в някакви евродирективи,взели да вдигат нЕк'ви мрежи и да ни пускат нЕк'ви риби...По-скоро увеличената в прежните години популация на риби,явяващи се естествената храна на лефера и паламуда доведе до силната популация на двата хищника тази година.След 7 години пак ще има берекет на зъбати
-
vanko4at
- научил се да хвърля

Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Дано греша но изобилието едва ли ще се повтори скоро. Алчноста се прояви в големи мащаби - Невероятно количество дребен чернокоп и циганка се извади с тралове и излезе на сергиите за срам на съблюдаващите закона организации. Човекът ще осъзнае какво руши едва когато разбере, че парите не стават за ядене.
Според мен е просто - има храна, има изобилие от риба, няма храна - няма риба. Това , което дойде като допълнение беше хубавото време(и температура на водата), което ни даде възможност да ловим почти до Нова година.Топлата вода и хубавото време забавиха есенната миграция и удължиха сезона..
Като си спомня през 2011 за две седмици отпуск през октомври лових само 1 ден заради лошото време, а тази не лових само половин ден поради същата причина.
Пошегувах се, че е толкова просто, но фактите са си факти..
Като си спомня през 2011 за две седмици отпуск през октомври лових само 1 ден заради лошото време, а тази не лових само половин ден поради същата причина.
Пошегувах се, че е толкова просто, но фактите са си факти..
- bobo_33333
- кандидат преподавател

Мисля ,че е от температурата на водата която беше около 30 гр. 
Аз там съм пораснал...
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Не си блъскайте главите с анализи,че така се разваля кефа от риболова ве.
Друго си е като тръгнеш,и не знаеш с какъв улов ще се прибереш.
И къв кеф е,да си набарал нещо интересно.
Иначе се превръща в работа - пускаш,вадиш.
Накрая само вадиш,че няма време за пускане.
Друго си е като тръгнеш,и не знаеш с какъв улов ще се прибереш.
И къв кеф е,да си набарал нещо интересно.
Иначе се превръща в работа - пускаш,вадиш.
Накрая само вадиш,че няма време за пускане.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
1. Миналата година имаше прекалено много кефалови.
2. Тази пролет имаше големи количества, макар и дребен сафрид(граца).
Някое от тези двете или наличието и на двете доведе до голямото количество хищници тази година. Следствие от това е недостига на зарган и кефалови.
Но наистина какво значение има? Ловим тази риба, която е тука. Никога не можем да я примам и ли да и влияем, само я следваме.
2. Тази пролет имаше големи количества, макар и дребен сафрид(граца).
Някое от тези двете или наличието и на двете доведе до голямото количество хищници тази година. Следствие от това е недостига на зарган и кефалови.
Но наистина какво значение има? Ловим тази риба, която е тука. Никога не можем да я примам и ли да и влияем, само я следваме.
Тази година пичове имаше много риба, защото аз нямах много време да ходя

Ами колега balyk,тогава дано и тази година да нямаш много време 
- vlado_kamburov
- новобранец

ami za sredecka reka-pak li e cikli4nost...
- coldy
- новобранец

- Обратна връзка:
Здравейте колеги,
Не мисля, че риболовът, който сме свикнали да извършваме ( всеки по свое му ) ще е интересен, ако човекът като индивид може да контролира рибното разнообраазие в байсена на Черно Море. Иначе темата е интересна и я следя с интерес предвид всестранните мнения на колегите
Не мисля, че риболовът, който сме свикнали да извършваме ( всеки по свое му ) ще е интересен, ако човекът като индивид може да контролира рибното разнообраазие в байсена на Черно Море. Иначе темата е интересна и я следя с интерес предвид всестранните мнения на колегите