За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор

За или не, на референдума - ядрена енергетика в Б-я

За:
48
28%
Не:
60
35%
Не мога да преценя:
8
5%
Строеж на допълнителни мощности в Козлодуй:
37
22%
Нова централа в Белене:
17
10%

Общо гласове: 170

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Re: За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я

Мнение от delio-haidutin »

naskobo написа:
gergi762 написа:
pacho109 написа: Всеки народ си заслужава управниците :!: С други думи прост народ-калпава държава :!:
Ми айде ти ако си по-умен,дай някаква идея как да избегнем подобни управници и кои са читавите.
Изображение

Aми възможно решение е ,например, хора които сочат с пръст буквите и си мърдат устните, когато четат да работят най много като охранители....
E,началника на НСО и той завалията срича като първолак и едно изречение на кръс неможе да каже,ама всепак е ГЕНЕРАЛ -КОДЖЕКОВ. генерал ,генерал създаден във кал.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

gergi762 написа:Пичове,а не е ли по-добре да нямаме НИКАКВА енергетика.При положение че чужденците плащат по-малко от Българите за нашия ток,защото при тях има конкуренция,а ние плащаме колкото ни кажат защото няма от друго място,май по-хубаво Турци,Сърби и Румънци да се конкурират за нашия пазар.Така сигурно ще ни е по-евтин тока,а парите за Белене могат да се използват за друго.Между другото имам приятел,който работи от десетина години в АЕЦ Белене,и основното занимание на всички там е да КРАДЪТ.А още по-между другото,до кога ще ги търпим тия копелета,еба си случая,гърците плащат тока от НАЩА централа по-евтино от нас :axe: :axe: :axe:
Плащат баце, щото нас ни калкулират тоя от американските ТЕЦ-ове и вятърните мелници, а евтиния от Козльо заминава навън :wink: А като го затворят и него, прави сметка к'во тупане ще падне на тоя брашнян чувал :ANAL:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Хайде колеги, време не остана.... Тази статийка за държавата с кюмбетата отразява в много голяма степен ситуацията в държавата с кюмбетата :lol: :lol:
http://www.haskovo.net/news/120971/%D0% ... 0%BB%D0%B0
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

GODzillata написа:

Пичове, БОЙКОтирайте референдума, отидете за риба! :drinkers:
За да може всичко да се реши по-малко купени гласове!Нали схващаш?
Я кажи сега ако се вземе решение да се строи и цената на тока се вдигне 3 пъти ти какво ще кажеш? Не ме интересува, аз бях за риба и ще плащам по старите цени тока? Всъщност Не само тока ще скочи. Ако се топлиш на дръвца и си мислиш че ще ебеш дявола много се лъжеш - Иван се е топлил досега на ток, ама и тои вече ще се топли на дръвца. И Първан, и Асан, и догодина дръвцата - 200 лв кубика, а по-догодина 400 и т.н. докато свършат. Тук обаче е и моя тъп въпрос - ако тока скочи 3 пъти, колко ще скочи хляба? А баничката дето всяка сутрин си купува детето? Т.е. дали ще я платим тази сума за ток или за друг продукт който е зависим от цената на тока това няма значение, но тази инвестиция ще я платим!
Я да видим кой може да смята? Стана ясно че АЕЦ ще струва 20 милиарда лева! И че се планува да се изплати за 15 години. Да предположим че населението на българия е 7 милиона. Получава се че за едно 4 членно семейство грубо се падат по 65 лева средно всеки месец само за изплащане на инвестицията, без да слагаме печалбата, хе-хе! При това ако потреблението на ток съответства на средностатистическото, т.е. ако това семейство потребява 2 пъти повече ток от едно средностатистическо 4 членно семейство, то ще плаща по 130 лева повече! Всеки месец. Или 1560 лева за година! И това не отчита поскъпването на всички останали продукти, в чиято цена е калкулиран ток. Кои са те? Или по-правилно е да се каже кои не са?
Абе дето ша си мориш мозъка, я по-добре иди за риба! Пък каквото Х*Й покаже! Яли сме го, и пак ще го ядем.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Вече сме в 2013г.
Преди 20г - демек 1993г,още май нямахме кабелни ТВ-та.
GSM-и(ако имаше такива),бяха като тухли четворки и батериите им държаха 2-3 дена.
Комповете ни бяха - не мога да си спомня кои бяха,Правец ? /абе както и да е.

Сега имаме GSM-и дето са си компове.

А ми кажете дали след 20г тази ядрена енергия дали ще е модерна?
Специално аз си мисля,че до 3-4г ще мога да си монтирам на село
спокойно соларна станция,необходима за домашните ми нужди.
Не съм от хората дето могат да си позволят някакви луксове.

Ако с една малка част от тези 20 млрд се подпомогнат такива
индивидуални малки домакинства поне с по 20%,ще разтоварят енергото много повече,
отколкото ще произвеждат 2 реактора.

А може би само след 5-6г,ще може да се произвежда ток и от някакви други източници.
Трябва ли сега да затваряме такива средства за стари технологии ?
То да ги имаме в излишък и да се чудим де да харчим - ОК,да ги дадем.
Ама защо точно сега,като се чуди държавата как да върже двата края ?

И после - добре,ще се направи тая Белене.
Да не стане после,ток бол - пазар йок.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

КИРО написа:И после - добре,ще се направи тая Белене.
Да не стане после,ток бол - пазар йок.
Така, така, Румъния си строи централа, Турция 4-ри, а на нас не ни трябва това Белене, щото сме държава на кюмбетата както казах по горе - не мога да изляза на терасата, ни да отворя прозорец да проветря, щото навън мирише на кюмюр, ама не се трае........
Винаги съм се изумявал от нашенската простотия, ще умрем в лайната си, ама ще продължаваме да се тупаме по гърдите колко сме велики!! На това му се вика - на гол гъз алдъз.
Та, ако вземем да разсъждаваме реално, какво излиза? Ще имаме Белене = 20 млр. лв. на нашия гъз, ток на съседите не можем да продаваме вече, индустрия и икономика нямаме и няма и перспектива през следващите 20г. да имаме, младите напускат страната и след 20 г., като умрат дъртите населението ще наброява 5 млн. души (от които 1/3-та цигани).... И така, за какво ни е втора централа на нас???
Много по добре е тези пари да отидат за възобновяеми източници, слънчеви, вятърни и пр. централи, че ако щете като бонус към мизирните пенсии на нашите родители....
ХОРА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ......

п.п. Правителството на Бойко Борисов унищожи през последните 3 и кусур години напълно понятието "що е бизнес и има ли той почва у нас" и напълно заслужава да си ходи и оно педалче Дянков да си ходи у америката, Но относно референдума мога да направя изключение и да ги подкрепя изцяло с голямо и категорично НЕ на развитието на атомната енергетика в държавата на кюмбетата.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци, сега ако искаш да включиш какъвто и да е обект в мрежата се иска съгласуване на проекта с Енергото. Питат те колко квт. е мощността и ти казват:- ОК или няма достатъчно енертия и е нужно да се построи подстанция, трансформатор, толкова брой стълбове и толкова кабел. Е ако е държавата , а не аз и не става дума за моя курник, а за нова производствена мощност какво излиза? Че трябва да се молим да ни вържат към един или друг енергопроизводител. А какво става като има дефицит на една стока? Ами цената хвръква до небето и то без оскъпяващите / 2 и 3 пъти/ солари и вентилатори! Та кой инвеститор утре ще се натресе да инвестира у нас при липса на енергия? Като няма производство ще бягат ли младите да си търсят работа в чужбина? Като нямаш деца ще развиваш ли образованието? НЕ! И ето, че си стигнахме до направеният вече от други задгранични сили извод, че сме предвидени като територия на Европа за алкохолен и секс туризъм! Нали за секс и царкирови магии няма нужда от ток! Няма! И европейските аутсайдери се имат у нас за супермени! И нашите съдии си ги пускат да си ходят, щото са от демократичен Запад. Ако не забравяте за скандалните дела с английският и с австралиайският убийци? Ако можете да ми кажете на запад или изток карат нашите бели робини? И накрая да попитам, след като една пета от действащите в Англия, Франция, Италия и Германия са по технологии по-стари от тези на затворените наши реактори, защо работят? Ами по-ефективни са! И още 3+ технологията предвидена за Белене е по-модерна от най-съвременните действащи централи! Като е предвидена и вероятността да се извърши терористичен акт над тях. Както над Кулите Близнаци. И последно! България по-земетръсна зона ли е от Япония? Та там и в момента работят АЕЦ, а има и правителствена програма за поетапно включване на всички издържали Стрес тестовете АЕЦ. Това го обяви Новото японско правителство преди месец! Не бъдете маша на чужди интереси и не вадете топлият картоф за чужда уста! Белене, ако се строи, няма да е финансирана от бюджетът на страната ни , като го натъртват в изказванията си разни платени политици! Ако е 51% наш и 49% чужд, ние ще определяме цената. Нашият дял може да се поеме от кредитор, в т.ч. и руски, като се откупува от печалбата на квч. за 10-12 години! А помните ли за колко години бе проектирано Белене да работи без модернизация? Ние сме свързани в евпопейската и евпоазиятската преносни енергийни мрежи! Значи пазар има! Мислете преди да гласувате! Не мислете само за днешната си вечерна ракия и кутия цигари, а и за бъдещето на деца и внуци! :idea:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Колега,
всичко това,което си написал е абсолютно вярно и точно!Спор няма!
Проблемът е,че законът за референдумите така е направен,че е все тая какъв ще е преобладаващия отговор.Дори всички гласували да кажат ДА ,то ядрена централа няма да има,защото нейното построяване не зависи от този референдум.Той има само пожелателен характер !? :wink:
Абе,българска му работа!
Иначе заставам на 101 % от твоя анализ,направен в поста ти!
Но всичките тези главоблъсканици си ги докарахме още с подписването на присъединителните глави,към договора за влизането ни в ЕС !?!? :twisted:
Защо не поискаме референдум например за :
1. Влизането ни в ЕС !?

2.Каква форма на управление трябва да има България!?

3.Какъв да бъде броя на народните представители в парламента!?

4.Как да се избират те-мажоритарно или порпоционално !?

Хайде на не изреждам всички важни за страната ни въпроси,които могат да зависят от нас,а от там и начина ни на живот!? :wink:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Колега Диканаров, в горните постове има доста смисъл и аз те съветвам да ги прочетеш по-внимателно. Никой от нас не може да каже със сигурност ще има ли дефицит на ток или не, но ако се строи Белене, то е гарантирано че тока ще поскъпне, щото ще трябва да платиме инвестицията. И не само тока а и всички останали стоки ще поскъпнат!!! Я ми кажи ще можем ли да бъдем конкурентни на европейския пазар ако в цената на тока калкулираме производствените разходи + инвестицията? И ако европа не иска ток на по-висока цена то кой ще плати тази инвестиция?
Мислиш ли че ако наистина има нужда от аец то някой ще те пита дали го искаш? Посочи ми такъв пример в историята на света! За мен истината е че тук има далавера, ама няма реална причина да се осъществи и се търси повод, нещо от сорта "ама той народа го иска" . Не може аз, ти или бай х*й да реши аджеба требе ли ни аец или не! Аз следя дебатите от начало, в пъвите от които Румен Овчаров изтъкна като единстена причина да се строи аец че тя щяла да струва само 4 милиарда (сега се оказа че ще е 20 милиарда) и се оповаваше на някаква Хамериканска компания дето правила проучване (щото нии сме малоумни) и написала че след 15 години щели сме да имаме дефицит на ток. Това той повтаряше през цялото предаване и той също се съгласи че цената на тока ще скочи 3 пъти и не можа да отговори на въпросите "какво ще го правим този ток ако построим втори аец?, защо да не построим нов реактор в козлодуй, което ще е много по-евтино".
Заеби Япония, това е друг свят, те даже не живеят на нашта земя! Ти имаш ли представа за японската икономика? Можеш ли да я сравниш с нашата? Наясно ли си че там живота тече денонощно! Имаш ли представа колко енергия им е необходима, мислиш ли че имат друг избор?
Колега Телескоп, гласовете "за" и "против" са същите, дето ще играят и на изборите това лято... нали се сещаш
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Чета ви постовете,някои от дълги,по-дълги.Прилачат на речи,написани за политици от някои канцеларски плъх от които никой нищо да не разбере.
Ето един семпъл пример,които няма нищо общо с темата но е актуален.
Да помислим над него.
Защо само в Милата ни родина :!: го има този феномен,колкото повече има от нещо,то трябва да е по-скъпо от предходното.
Какво имам предвид.
Имахме само един мобилен оператор,цените и услугите бяха каквито той каже.
Заговори се,че ще идва втори оператор,и как цените ще паднат защото вече има конкуренция :shock:
Нищо такова не се случи :oops: напротив :!: и след всички следващи,цените не само,че не падат.Напротив увеличават се.
Защо питам аз :?:
Същата работа е и с енергетиката и със всичко в България.
Не може да казваш на една жена/визирам майка си/,че сега имаш трудности да и дадеш заплата от /350/лева,през прозореца на кола за 100 бона.
Примера го дадох за това,че всичко е в полза на някой,и от нас единственото което зависи е да мълчим повече.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

до 90-та г.имаше режим на тока ,работеха всички заводи на пълна мощност,в големите градове повечето квратали бяха на парно.ток предимно изнасяхме за гърция и турция,заради това беше този режим-НО РАБОТЯХА И ШЕСТЕ РЕАКТОРА!!!!.
Икономиката ни я сринаха ,доста от тези които ползваха парно преминаха или на ток или на дърва( за по-евтино),легловата база по курортитите се покачи доста значително,наслагаха се и доста климатици,няма ги 1,2,3,4, блок на АЕЦ .само не ми е ясно едно-ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ
(до колкото знаем)все още внасят ток в големи количества,как така сме имали нереализирани
ПЕТСТОТИН МГВ. ТОК КОЙТО СМЕ НЯМАЛИ КЪДЕ ДА ПРОДАДЕМ?????? :evil: :evil: :evil: .
ВТОРО:
нека да излезе един ,,компитентен,, който защитава перките и соларите и за тази цена на която ще се струи БЕЛЕНЕ,да кажи КОЛКО МОЩНОСТИ ЩЕ СЕ ПОСТРОЯТ И КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА???
ТРЕТО:
ТОЧНО ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕДИ ГОДИНИ СЕ ОПЪЛЧИХА СРЕЩО ПЕРКИТЕ ПОКРАЙ БАЛЧИК!!!??
А ЗА ДА СЕ ЗАМЕНИ 5 И 6 БЛОК НА АЕЦ КОЛКО ПРОСТРАНСТВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСТРУИ С ПЕРКИ И ВОЛТАЖИ???-ТАКА НЯМА ЛИ ДА СЕ НАРУШИ ЕКОРАВНОВЕСИЕТО.???
и един призив към тези които са ,,против ,, аец но децата им или те самите са в САЩ или Англия-ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ДА ПРИБИВАВАТЕ ТАМ (или децата ви),ЗАНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ВСЕКИ МОМЕНТ В САЩ ЩЕ ГРЪМНАТ 66 АЕЦ-а,а в АНГЛИЯ -8.НАПУСНЕТЕ НЕЗАБАВНО.РИСКУВАТЕ ЗДРАВЕТО СИ И НА ВАШИТЕ БЛИЗКИ.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Набеден рибар, след 13-14 год. трябва да затворим сегадействащите реактори, а 5 години преди тях трябва да са спряли работа Американските тецове в Марица, поради изчерпване на ресурс. При това положение остават вецовете, които са за сезонно използване с изключение на ПАВЕЦ Чаира, Тец Варна, Тец София и Бобов дол. Е при това положение как да си без режим на тока, дори и без влизане на нови потребителски производствени мощности.
Нов реактор на територията на Козлодуй ще изисква пълен цикъл на съгласуване, проектиране, одобрение и т.н. което значи 8-9г. до началото на строенето, независимо, че част от оборудването е вече готово сега. А тури и 5-6 години строителство и какво излиза? Излиза, че Р.Ов. е прав! Той не ми е симпатичен, но излиза, че е прав!
Япония пишеш, че е друг свят! Прав си! Трудно може да се посочи по-организиран и дисциплиниран народ! Безспорни патриоти, достигащи до фанатизъм! Но кажи ми колега, Япония с какви ресурси на полезни изкопаеми и енергия разполага? Кога излезе от феодалната си изолация ? Какви бяха японските острови след Втората световна война?
Ако искаш ще ти кажа:-никакви ресурси;-началото на 20 век;-унищожени от американската военна мощ!
Та от къде те тръгнаха стана ясно и до къде стигнаха знаем защото правителствата им надграждаха, а не разрушаваха! Защото правителствата им бяха прагматични и мислеха напред с десетилетия, а не за насъщия само! Защото никога не забравяха поуките от историята си! Защото прозряха как да се изправят, след като са били повалени! Защото защитаваха своят интерес, а не се оставиха да ги маниполират за чужд.
Та ние сме били на тяхният хал не един път и нещем да се поучим!
А да попитам кога Б.Б. от апологет на атомната енергетика стана противник? Не бе ли след като не мина номерът с шистовият газ. Ние нямаме пустини, та да не ни пука за 100-200кв. км. САЩ имат! Те могат да си позволят това, но искат да дойдат и в Европа! Защо ли? Ми заради техните газцентрали! Е като си на зор ще кандисаш на всякакви условия! Та за мен причината е натиск от вън да се спре АЕЦ, да се докараме до там да се молим за ток и да се появи спасението от САЩ.
Те не са алтруисти! Те са прагматично и безскруполно действащи хора, наричащи се демократи! Не им пука за нашата Добруджа, за нас и за нашето бъдеще! Такива са били преди, такива са и сега! Единствено тяхният интерес е важен! Мир на тяхна територия и работеща тяхна икономика, като да остават длъжник на целият свят с квадралиони долари! Та нали преди 10 дни приеха закон с който увеличиха дълга към БНПродукт, за да избегнат фалитът на държавата си! Дори Обама си съкрати отпуската, та да присъства!
Забравяме и кой демократично бомбардира спяща София на 10 и 12 януари 1944г. Не воени обекти, а жилищния център на града! Кой бомбардира Херошима и Нагазаки и нужно ли бе това от военна точка? Не! Не е било нужно, но е трябвало да се покаже кой трябва са се слуша. Така е и сега!
Колкото до далаверите, та разликата от 6.5 млр. евр. , колкото се твърди от едната страна и 10.5млр.евр. по твърдения на другата страна са доста прилична компенсация, ако не послушат новото Голямо братче! Е това го викам комисионна!
Приятели далаверите сигурно са колосални, но това е сега на втори за мен план! За това има съд! Съм за отмяна на смъртното наказание и за налагането му за икономически и финансови престъпления! Съм за мажоритарен избор! От години се боря да ви разбудя и да направим избор на един от нас за народен представител. Да е на възраст 45-55години/ за да има време да работи/, улегнал, доказал се в професия и със семейство патриот. Един от вас успял член на Форума, който да не е зависим от партии, религии, етноси и който да е направляван, подкрепян и контролиран единствено от Форума. Мислете! Можем ли да направим модел за следване от другите в едно наистина действено гражданско общество! Вие сте тези, които утре и след десетилетия ще можете да определяте пътя на страната ни! Ако успеем ние, това ще е като маята в млекото! Ще се подкваси за няколко години народът ни и ще бъде НС от отговорни, а не безотговорни към избирателите си избранници! Да помислим и по това! :wink: Отново е време! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Брей,голямо писане-голямо дърляне..........типично по нашенски.
Вместо да си седите на топло и да си подчешвате езиците ,всички на куп и на улицата ...тогава да ви видя, как ще си защитите задните джобове на гащите.
За нищо не ставаме ,пък и се репчим :smt014
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
сандански карп
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от сандански карп »

Добре че има хора като колегата ДИКАНАРОВ!!!Евала,на теб поне ти е светнала лампичката,напълно подкрепям мнениятата ти :wink: лошото е че повечето българи предпочитат да си заравят главата в пясъка!!!!
YOU LL NEVER WALK ALONE
Аватар
Поморийския
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Поморийския »

Сега като цената от Козлодуй е 4-5 ст защо ни я пробутват по 19-20 къде отива разликата???
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”