Зарибяване на BASS в България

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
сирака
разбира нещата
разбира нещата

Re: Зарибяване на BASS в България

Мнение от сирака »

Лин има доста и в югоизточна България. Червената каракуда съм я хващал преди години на язовира в село Загорци,Новозагорско. До тогава не бях хващал и доста се учудих,като взех да ги вадя една след друга. :shock:
Изображение
В тоз гьол,риба няма!
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

сирака написа:Лин има доста и в югоизточна България. Червената каракуда съм я хващал преди години на язовира в село Загорци,Новозагорско. До тогава не бях хващал и доста се учудих,като взех да ги вадя една след друга. :shock:
Като да хванеш златната рибка. :wink: Едно време на Огняново знам, че е имало и са били червени като ферари...дали не е било красота?!?! :? А сегаааааааа....
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Не се бъзикайте с природата.Дори да се засели само в определени водоеми,съм сигурен,че хайвера му се разнася от птиците.Както на щуката,костура и слънчака.Ако се адаптира,а той ще го направи, ще стане мазало.И колегите са прави,че едва ли ще достига реални размери в нашите условия.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
4ushi
новобранец
новобранец

Мнение от 4ushi »

Тя откъде тръгна темата и накъде отиде..... Колеги не знам за какви червени каракуди говорите и линове ,но добре, че е интернет с по някоя снимка на тези видове риби за да се запознаем отблизо какво няма във водоемите ни. Повече от 20 години се разхождам из гьоловете на централна България и такива риби не само, че не съм хващал ами и никой не съм виждал да хваща . Чувал съм една две истории за линове по река Росица след Стамболийски , но колко са верни един господ знае. В различните водоеми преобладават(или по скоро са останали) различни видове , дори някъде вече и слънчака (часовника - както му казваме тук) е доста намалял. И тоя Басс ли е Суб-уфър ли е :lol: и той няма да укряка у нас. Тук и крокодили да напускаме и на тях бързо ще им разкажем играта.
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

empar написа:Трябва, ама педалите от пърламента не си мърдат пръста по въпроса. Тоя прословут Цанков камък излезе на петорна цена, за да могат да се нагушат отрепките мръсни. А тая петорна цена сме я платили ние, с данъците си!!! Трябва всички язовири(вкл. и реките, само че на отделни участъци), ДО ЕДИН, да са под опеката и охраната на риболовните клубове по 24 часа в денонощието. Никакви нагли и алчни арендатори и дебеловрати малоумници. Тогава ще имаме риба...и за ядене, и за ловене.

колега ... прав си.. тези които работят в ИАРА нищо не прават.... само си гушкат заплатите... също съм чувал как граничната полиция пази някой дето си лови пъстървичка с ток без да се притеснява... за какво говорим.... и парите които ги даваме за билети изобщо не се използват за зарибителен материал поне в Югозападна България ... аз лично съм виждал как човек на ИАРА дойде на река Струма покрай Благоевград ... имаше около 10 човека от Перник сичките с тройки и пияни и той даже и не отиде до тях... хвана го страх да не го набият... как искате да се оправим ... те си драскат дои на 20 метра от тях и нищо ..... :Х
Над силата е единствено способността да я контролираме.

Catch the moment, Release the fish.
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Е колега лично аз съм вищал как ИАРА ходят на пъстърва по забранени реки в пирин и я щасат а ние щасеме ...... само пътят до реките.
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

metoo написа:Е колега лично аз съм вищал как ИАРА ходят на пъстърва по забранени реки в пирин и я щасат а ние щасеме ...... само пътят до реките.

нема оправия в тая държава и вече ми писна........

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Колега ristaka93.
Пиша ти и в този форум, не че не ти писах и в другия, не, че не ти писаха и други колеги, НО:
Като четеш мненията на колегите в двете теми, които си пуснал, не се ли замисляш малко над това, което ти се отговори? Забрави за майтапите за малките и големи куки.

Хайде малко си помисли върху онова, което ти беше отговорено за нормативната база (имаш го 1:1 цитирано от колега), защото там питаш как може да стане. Ами отговори ти се. Справка - закона. Това - първо.
Второто, поради което ти пиша пак е:
Какво ти е мнението за сегашното състояние на водоемите в БГ като наличие на родните видове рибоци? Как ги виждаш нещата? Има ли риба и какви видове се борят за оцеляване?
Ако прочетеш внимателно мненията на колегите (всички мнения) и в двата форума (сайта), ако малко се замислиш, ще видиш няколко мнения, които ти подсказват или директно ти дават насоките за размисъл:
Както каза и тук в темата Кода 33 - хайде най-напред да помислим за нашите си видове да оцелеят, а после, когато ги стабилизираме, да мислим за "чужденци".
Шегите си бяха шеги, но в шегите има много смислени отговори. Осмисли поне малко това, което ти писаха колегите.
Усещам настройките ти, като питаш, откъде най-близо до БГ може да се намери и къде най-близо до БГ я има? Ако си замислил на самотек да действаш, помисли си. Беше ти цитиран закона. Там пише и за нови за БГ видове - за биологичното разнообразие. Помисли си и не прави на самотек щуротии, от които всички ще берем ядове.
Ако толкова ти се лови БАС, спретни си една екскурзия и си го ловкай там. Тук си имаме проблеми с местните видове, тяхната популация, тяхното стабилизиране, тяхното съхраняване.
БАСът в случая на тази опоскана БГ екосистема се явява като поредния неконтролируем биологичен вид-бракониер. ХИЩНИК, 5-пъти по-голям от костура, който не подбира видовете риби. Пак ти казвам: Това не е риба, която влиза в кебапчийница и си избира от менюто само кебапчета. Избира си всичко, цялото меню и то - на корем.
Помисли си, преди да попиташ нещо друго по темата.
Не отричам правото да питаш. Имаш това право и то безусловно. Но когато питаш, чети и мисли!
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
сирака
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от сирака »

4ushi написа:Тя откъде тръгна темата и накъде отиде..... Колеги не знам за какви червени каракуди говорите и линове ,но добре, че е интернет с по някоя снимка на тези видове риби за да се запознаем отблизо какво няма във водоемите ни. Повече от 20 години се разхождам из гьоловете на централна България и такива риби не само, че не съм хващал ами и никой не съм виждал да хваща . Чувал съм една две истории за линове по река Росица след Стамболийски , но колко са верни един господ знае. В различните водоеми преобладават(или по скоро са останали) различни видове , дори някъде вече и слънчака (часовника - както му казваме тук) е доста намалял. И тоя Басс ли е Суб-уфър ли е :lol: и той няма да укряка у нас. Тук и крокодили да напускаме и на тях бързо ще им разкажем играта.
Колега,че ти не си хващал,не значи ,че няма... :D
Както казах по-горе,лин има в доста водоеми в югоизточна България,но не всеки може да го хваща. :) В Ямбол го има на няколко места... :drinkers:
Изображение
В тоз гьол,риба няма!
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Аиде са пък линове, :) лина го има само в чистите води аз лично знам само едно место с бая лин. Ама голям не мода да хвана.
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

jagger1 написа:Колега ristaka93.
Пиша ти и в този форум, не че не ти писах и в другия, не, че не ти писаха и други колеги, НО:
Като четеш мненията на колегите в двете теми, които си пуснал, не се ли замисляш малко над това, което ти се отговори? Забрави за майтапите за малките и големи куки.

Хайде малко си помисли върху онова, което ти беше отговорено за нормативната база (имаш го 1:1 цитирано от колега), защото там питаш как може да стане. Ами отговори ти се. Справка - закона. Това - първо.
Второто, поради което ти пиша пак е:
Какво ти е мнението за сегашното състояние на водоемите в БГ като наличие на родните видове рибоци? Как ги виждаш нещата? Има ли риба и какви видове се борят за оцеляване?
Ако прочетеш внимателно мненията на колегите (всички мнения) и в двата форума (сайта), ако малко се замислиш, ще видиш няколко мнения, които ти подсказват или директно ти дават насоките за размисъл:
Както каза и тук в темата Кода 33 - хайде най-напред да помислим за нашите си видове да оцелеят, а после, когато ги стабилизираме, да мислим за "чужденци".
Шегите си бяха шеги, но в шегите има много смислени отговори. Осмисли поне малко това, което ти писаха колегите.
Усещам настройките ти, като питаш, откъде най-близо до БГ може да се намери и къде най-близо до БГ я има? Ако си замислил на самотек да действаш, помисли си. Беше ти цитиран закона. Там пише и за нови за БГ видове - за биологичното разнообразие. Помисли си и не прави на самотек щуротии, от които всички ще берем ядове.
Ако толкова ти се лови БАС, спретни си една екскурзия и си го ловкай там. Тук си имаме проблеми с местните видове, тяхната популация, тяхното стабилизиране, тяхното съхраняване.
БАСът в случая на тази опоскана БГ екосистема се явява като поредния неконтролируем биологичен вид-бракониер. ХИЩНИК, 5-пъти по-голям от костура, който не подбира видовете риби. Пак ти казвам: Това не е риба, която влиза в кебапчийница и си избира от менюто само кебапчета. Избира си всичко, цялото меню и то - на корем.
Помисли си, преди да попиташ нещо друго по темата.
Не отричам правото да питаш. Имаш това право и то безусловно. Но когато питаш, чети и мисли!
Поздрави.

колега разбирам за какво става на въпрос но като даваш пари за билети а не се пуска зарибителен материал ти какво си мислиш.... зарибихме с пъстърви една река отнесоха ги та никой не видя... нема и мрена даже вече.... в България нищо не става.... и аз искам да си ловя риби ... но за какви риби говориш като от 1-2 години шаран над кило е нещо рядко... в Струма имаше шарани каракуди ... къде изчезнаха... сега трябва да ги търсиш някаде по язовири и тем подобни... а в струма един приятел е закачал шаран 4 кила на връшкарка.... вече нищо нестава и мисля че е късно да се оправи..... точно сега държавата няма да се заема с некви риби .. :)

Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Зарибява се редовно не се заблуждавай :wink: Това ,че не се обявява публично не означава ,че не се прави :wink:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

няма какво да се заблуждавам колега ... в нашия край не се зарибява... не може зарибителен материал да се дава на ловджиите и те са го пуснали в техни си дерета къде пресъхват и пъстървичките умреха.... плюс това казаха че досега през годините зарибителния материал си го е взимал некъв там и си го е пускал в негов водоем.... за какво говорим ...

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

А БАС-а с какво ще ти помогне за всичко това, което пак пишеш? Просто прочети внимателно всичко, за което говориш и това, което колегите ти написаха.
А зарибяване се прави, ама риболовците са повече от зарибителния материал.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Той Баса ще пребори местните видове, ама не мой пребори местните бракониери и мангалите. Доколкото знам кълве стръвно и месото му е ядливо и вкусно, така че спукана му е работата на Баса, ако има неблагоразумието да се засели тука :D
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”