Зарибяване на BASS в България

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Зарибяване на BASS в България

Мнение от ristaka93 »

orion30 написа:Той Баса ще пребори местните видове, ама не мой пребори местните бракониери и мангалите. Доколкото знам кълве стръвно и месото му е ядливо и вкусно, така че спукана му е работата на Баса, ако има неблагоразумието да се засели тука :D

то както е тръгнало да ви кажа че след 5-10 години и без това ще трябва да се засели с др видове като наще ще изчезнат.... как е тругнало няма да остане незастрашен вид :)
Над силата е единствено способността да я контролираме.

Catch the moment, Release the fish.
ЖАБИ-2
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ЖАБИ-2 »

Много е прав колегата orion30 - бракониерите ще му видят сметката на тоя Bass, преди още да се е аклиматизирал :axe: Не нови видове риби, а борба с всякакви възможни средства срещу неспиращото бракониерство ни трябва на нас!!! Имаме си достатъчно не е по-лоши риби от тоя задокеански вид.... Костура например си е борбена риба, доставяща голямо удоволствие на въдичарите, но да сте виждали или чували скоро за уловени големи екземпляри от него ?!? В последните години в цялата страна много рядко се вадят инцидентни костури над килограм :-? Има само едно лекарство за нашите водоеми... в англо-говорящите държави се нарича 'Catch & Release' - но за съжаление в нашата държава още не сме дорасли да започнем да го прилагаме масово :(
И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

а и няма... секи си гледа за себе си и за днеска ... не мислят в перспектива хората... затова е така не мисли за утрешният ден... и после псуват... няма какво да псуват... така сме си го направили.... нека си признаем колко риби са изляли котките по махалата... а можеха да са си във реката :)

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

metoo написа:Аиде са пък линове, :) лина го има само в чистите води аз лично знам само едно место с бая лин. Ама голям не мода да хвана.
Това место и аз го знам,знам и друго дето преди 10тина години бяха такива,а сега има трофей.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

ristaka93 написа:...то както е тръгнало да ви кажа че след 5-10 години и без това ще трябва да се засели с др видове като наще ще изчезнат.... как е тругнало няма да остане незастрашен вид :)
Смятай след 10-20 години няма да има и толкова риболовци, колкото има сега....и хората в БГ ще са застрашен вид, а не рибите (ей Богу дано не съм прав) извинявам се за черния хумор, но Bass у БГ май доста хора отговориха, че не щът и доводите им са убедителни...ако се появи знаем кой е поне виновника - птици, хора и така натам :lol:
Изображение
Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Мнение от namaste »

Здравейте колеги! Миналото лято прекарах в Канада и често имах възможността да ловя БАС на воблер. Това, което мога да кажа, е че определено е много лакома риба и там където я има може да се разчита на успешен и атрактивен риболов. Дори дребните БАСОВЕ са много борбени, а за по едрите да не говорим ... В езера ми направи впечатление, че БАСОВЕТЕ стоят в плиткото по край брега , по край камъни, дънери и всякакви удобни укрития. Атакуват почти мигновено и се борят много зверски с големи скокове над водата и забивания в дълбочина. В река ми направи впечатление, че рибите са доста по трудни за риболов и може би по плахи. Само веднъж от всичките риболови опитахме месото на БАСА и мога да кажа, че то е бяло, нежно и вкусно без много кости и подобно на бялата риба и костура.
Там където има БАС могат да се направят сериозни количества от риби и разбира се емоции:))) За пример ще дам един риболов от канута близо до Отава. Направихме по над 40 риби на ден на човек, всяка една от 400 гр до кило и нагоре. Удоволствието да ловиш БАС е голямо. Особено когато БАСА удари на голяма дистанция адреналина е 100% :)
Две думи за едно от местата на което ловихме БАСОВЕ - много културно организирано голямо езеро с остров. Гора на всякъде и през около 500 м. места за къмпинг с огнище и място за палатка и грижливо подредени дърва за огън. До мястото за къмпингуване се стига задължително с кану. Всичко това струва пари 40$ за място за палатка +дърва. 20$ за кану за 24 часа(общо 3 канута =60$). бяхме 6 човека и това бяха 100$ разделени на 6. Както виждате на човек се падат да речем грубо около 25 лв за всичко това. Два дни се "разцепихме" от много емоционален риболов:) За двата дни между БАСОВЕТЕ удариха и около 6-7 Щуки от 2 до 6 кг:)
Въпреки това за риболов в Канада, където и да е човек трябва да има Фишинг Пермишън(билет за риболов), който се продава в повечето големи магазини и струва около 20 $ за една година = 30лв.

Относно това дали да се развъди БАС в България, смятам че опасенията на колегите, че БАСА може да измести нашите видове са основателни единствено, ако БАСА може да се адаптира добре в нашите географски ширини и разбира се бъде оставен да го направи.(помня как в езерото Мандра край Бургас на помпената станция под тролейбусното депо в кв. Меден рудник преди 10ина години имаше много костур и хората го ловяха безспирно 2-3 години, безнаказано пълнеха чували с костур. Улавяха по над 20 кг. с въдица на ден. Някои го продаваха, други правеха кюфтета,трети хранеха прасета, а не котки и разбира се след 2-3 години костура изчезна и всички бяха много озадачени и псуваха бракониерите и ИАРА дето не си вършели работата...)

Нямам информация за това колко бързо расте БАСА, но е една чудесна риба, която като, че ли не се ползва с добро име из Северна Америка. Съществува твърдението че БАС ловят предимно
"РЕД НЕКОВЕТЕ" -"селяндурите" и риболова на БАС е един вид не класен в сравнение например с флай фишинга. Мен това хич не ме интересува Защото обичам риболова във всичките му спортни форми и удоволствието, което доставя е огромно :)

Надявам се да не съм бил отегчителен с дългият си пост. Всичко добро и НАСЛУКА.

п.с ще пробвам да кача няколко снимки на БАС :)
Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Мнение от namaste »

Ето и няколко снимки както обещах:)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
ristaka93
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ristaka93 »

колега браво много добра информация и много хубави снимки :) евала :)

cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

Ето как се лови на повръхността ,кълванетата са инфарктни.Още един месец остава и го почвам. :supz: http://www.youtube.com/watch?v=SMtkAgqQx1U
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от cronos39 на Сря Фев 20, 2013 8:24 pm, променено общо 1 път.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

namaste, евала за изчерпателния пост и материалите :smt023
Определено кълването е много ефектно :rolleyes:
Изображение
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Като се замисля, а и имайки в предвид развитието на нещата, май по-добре ние да се преместим при баса, отколкото да зарибяваме тук (я се завъди, я не!)
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

:? Бе .....хубава рекламка на това чудо за в реки, но ако реките са от калибъра на Дунав да кажем / аз по-голяма не съм виждал/, но при нас реките са бая малки та кат ръгнеш в местата за криене нашия кефал, щука и костур тук таме по някой сом и бяла риба, после като нагъчиш и онази досада - слънчаците - и на края като ръгнеш и всичката напаст с мрежи, серкмета, слепи кошове, даули, тоци, бомби, отрови...., а на всичкото това му ръгнете още един, нов нашественик. Най-вероятно резултатите ще са 2: първо - нашественика ще изпоизяде всичко де може да докопа и второ - всичката горна сган, като чуе че има нещо що годе по големчко, че и с вкусно месо, ще се юрне с нейните си уреди и инструменти и за въдичаря пак остава един голям....да не казвам какво, че ще взема да наруша правилата на форума, па и добрия тон :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Тедо написа:Като се замисля, а и имайки в предвид развитието на нещата, май по-добре ние да се преместим при баса, отколкото да зарибяваме тук (я се завъди, я не!)
+1 :lol:
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

+1 Както са тръгнали нещата маи ще е така. :lol: :lol:
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Само да паднат визите ще Ви пращам подобни снимки от индианските земи :lol:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”