Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Чернокоп и лефер 2012
Модератори: emo vasilev, alekst
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Чернокоп и лефер 2012
И като гледаш мърдащ лихнус на 9лв/кг - кви мисли ти минават в главата?galin don4ev написа:Преди 2 седмици беше 7-8лв. Аз го гледам от няколко седмици на борсата , това което видях бяха сякаш червени хриле абе прилича си на пресен ама колко ли му разбирам аз та и на мен това ми е чуденка.

Между другото,замразен чернокоп добре се запазва за дълго време.
Докато сафрида не може да понесе този леден затвор за повече от 4-5месеца.

И пак малко история - миналата година беше най-слабата като цена на чернокопа,
иначе нормално се движи във Варненската борса около 12лв/кг.
Лефера стига до 30лв.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- вече хвърля и на тежко
За това казах че колко ли ми разбира главата на мен от чернокоп. Едва от тази година започнах да ходя за чернокоп и то от брега. Но сравнени чернокопа и скумрията размразени то чернокопа та бил и той размразен изглежда пред скумрията и паламуда като току що хванат
Айде и
и тази да е по успешна от предната.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Чернокопа на рибната борса не е пресен,той е съживен 

И аз се питам понякога дали го обработват като пилетата и месото с някакви консерванти и подобрители,търговците са особенно племе.
- КИРО
- Обратна връзка:
Бъди сигурен в питането си - обработват го.
Направи една проба тази година.
Вземи си от борсата 500гр сафрид "пресен"
и сам си налови малко.
Вечерта пробвай за чернокопа да видиш разликата.
Добрия ще ти я каже най-добре.
и сам си налови малко.
КИРО написа:Бъди сигурен в питането си - обработват го.
и сам си налови малко.
Киро 2-та вида риба нямат нищо общо.Чернокопа и замразен после си има и кръв като го чистиш и вкус,пък сафрида е като че ли си го купил от борсата
Сафрида си го обработват и то се знае

Ама ти вземи и си направи една проба да изкараш от фризера сафрид престоял 3месеца и чернокоп(лефер) пак за 3 месеца
Сафрида си е повърня(с извинение) ама чернокопа почва да се усеща разлика едва след 4-5 месеца (пък не че да се хваля ама лефера още не си е сменил вкуса) питай ДЯДО ИВАН

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Имам лефер, чернокоп и паламуд, ловени есента. Имам паламуд и чернокоп(купуван есента), нарочно съм вадил едновременно от фризера, за проба, нишо общо. Цялата структура на месото, на рибата е различна. Мисля, че може да се дължи на това, че купените са ловени с мрежи и са се удавили още в морето. Но съм, напълно съгласен с колегата, че Лефера не е мръднал ( и моят и купения). По-вкусна риба от него, поне по моят вкус няма! Поздрави!
- КИРО
- Обратна връзка:
Митак,въпроса беше,че на купен сафрид,чернокопа не ще да го помирише даже.
Това от теб го знам де.
Не напразно Ц.Пожара събираше всичкия сафрид от лодката.
Това от теб го знам де.
Не напразно Ц.Пожара събираше всичкия сафрид от лодката.

Аз от десетина години ловя чернокоп и сафрид а тази за сефте и паламуд. Във Влас един рибар ме светна как да съхранявам уловената риба. Чернокопа и сафрида го нареждам в пластмасови кофички или кутии не много плътно нечистен след което го заливам с вода и отива в фризера. След 24 часа се премества калъпчето в найлонов плик и си остава така до момента на консумация. Трябва да кажа че външен вид и промяна в вкусовите качества няма никаква. Пробвайте ще видите.
Догодина пробвай още по добър метод,смени водата с МОРСКА ВОДА (редовно си пълня по 1-2 бутилки като съм в морето) пробвай този вариант и ще ме споменаваш дълги годиниvalen1234 написа: Чернокопа и сафрида го нареждам в пластмасови кофички или кутии не много плътно нечистен след което го заливам с вода и отива в фризера.

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз чак миналата година научих този трик с водата.Моят директор има цех за преработка на риба та той ме светна,че гореспоменатият метод за съхранение на рибата се наричал гланциране.Рибата се запазва по-добре в леда,защото съприкосновението на въздух с рибата практически го няма.Между другото за разлика от много народ аз мисля,че това със замразяването на непочистена риба няма нищо общо с по-добрите вкусови качества на рибата след размразяване.Няма абсолютно никаква логика да е така.Даже напротив!Пробвал съм много но по-добра не съм забелязал да е станала.Доколкото съм чел по темата(защото по едно време водехме спорове за това с едно приятелче и се интересувах малко)доказано било,че по-добре е да се яде прясно уловена и ударно замразена риба отколкото прясно уловена и охлаждана 3 дни в хладилник без да е замразявана.Полезните вещества при първия вариант се запазвали много повече.Под ударно имам предвид замразена на температура около -30/-40/-50 градуса ,а не във фризер с температура около -10/-15 градуса.Разликата е,че във фризера рибата се замразява напълно за 2-3 дни с което се губят много от полезните и вещества,а при ударното замръзва за час-два.В тази връзка аз си мисля,че непочистената риба през тези 2-3 дни във фризера си пуска каквото има за пускане директно в месото та така..
Последно промяна от Borkata на Съб Мар 02, 2013 9:55 pm, променено общо 1 път.
Качествени чепарета Borkata

-
- сериозен играч
Тази година ще го пробвам,само риби да има. 

- КИРО
- Обратна връзка:
Борка,сигурно си прав.
Ама сега и шоков фризер ли да се купува ве?
То толкова риба няма да хвана.
И на мен най-удачното ми е като Добрия.
Морска вода от ачика,пълня си директно пакета с рибата.
Ама есенните направо си ги замразявам,ако има нещо останало де.
Ама сега и шоков фризер ли да се купува ве?
То толкова риба няма да хвана.

И на мен най-удачното ми е като Добрия.
Морска вода от ачика,пълня си директно пакета с рибата.
Ама есенните направо си ги замразявам,ако има нещо останало де.

Както винаги много истини с малко думи. Ударното замразяване започват да го използват американците за замразяване на зеленчуци. При него кристалите на водата нямат време да разрушат клетката (при бавно замразяване кристала разрязва стените на клетката и след размразяването продукта се "разкапва")BorisK написа:...Рибата се запазва по-добре в леда.... замразяването на непочистена риба няма нищо общо с по-добрите вкусови качества на рибата след размразяване.... ударно замразена риба ... Полезните вещества ... се запазвали много повече..
Туй замразяване с морска вода си е класика,дори мидите стават добре,но са в собствен сос.Ударното замразяване го знам като шоково,ама номера е въздух да няма,засега с обикновен фризер.