миризми за шаран

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Re: миризми за шаран

Мнение от Diman »

cucko написа:Във водата шарана едва ли я усеща тази миризма както ние я усещаме във въздуха!..
Усещат я, разбира се. По точно, възприемат смесица от вкус и аромат. Водораслите, например, отделят много силна миризма, която понякога доминира дори над захранката. Ароматите, или по точно включването им в специални смеси е най-лесният начин да се преборим с тинята и водораслите. Ако рибарите не слагаха никакви аромати в захранките си, шараните нямаше да разпознават аромати като пайнеапъл и строубъри. Но днес те означават за тях сигнал "Храна". Остава само да уцелиш подходящия аромат за твоя водоем и си ти.
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Добре де, я ми обяснете вие, защо на дадени водоеми (да не кажа90%) прокиша е най-ефективен, нито е ягода, мед, ванилия, ананас и т.н.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Не отричам захранването с царевица(прокиш), напротив. В захранката може да има и други дребни семена: грах, коноп, жито, ечемик.... к'вото ти се откъсне от сърцето. Но когато дипваме стръвта в скопекс, мед, анасон.....ударите идват по-бързо. Това е така, защото аромата не е гол аромат, а е умело съчетан с подсладители и други атрактивни съставки. Голият аромат, сам по себе си може да има и отблъскващ ефект.
Има водоеми, макар и рядкост, в които рибата предпочита само и единствено прокиш и си го обяснявам с това, че на него 90% от шаранджиите хранят с кисната царевица смятайки, че тя не се нуждае от допълнителна обработка. И ако водоема не е много затлачен и затревен, това наистина е така.
Макар, че храним само с прокиш, дипването на стръвта ВИНАГИ работи на страната на риболовеца. Ако ще да е най-обикновена сладка ванилия (Каламица). :wink: Ако знаеш в кой район са рибите, дипнатата стръв работи по-добре и без предварително захранване, само с малко ПВА и десетина топчета на въдица с кобрата. При това ударите идват бързо. Предполагам се сещаш защо е така.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Димка,само на А Три не му обяснявай за Каламица!Там всичко взема на банан-"ова" миризма! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
амиго70
новобранец
новобранец

Мнение от амиго70 »

мерси за рецептата Diman нещо подобно използваме и ние по Марица за хранилка-варим царевица и жито и ги оставяме да се вкиснат в собствената си вода няколко дена.С това само храним -иначе залагаме на прясно сварени.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Моля, няма защо. Мастните киселини са една от големите атракции за шарана. Един нагледен пример, как да си ги произведеш в домашни условия :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=18K1wQv59h8
От всички мастни киселини, N-Buturic Acid е най-големия чук за шарана. Открива се в кравето масло, в разваленото сирене(млечни продукти), във всички смърдящи, грънясали(окислени) олиа.
Остави рибното олио на топло и светло место да гръняса и овкуси с него захранката, или дипвай стръвта. Ще имаш в пъти по-добри резултати. Проблема тук е с дозировката. Една грешна стъпка и захранката работи против вас. Границата между грандиозния успех и капото е тънка. Затова експериментите оставям на вас.
N_Petkov
новобранец
новобранец

Мнение от N_Petkov »

1 или 2 протеинови топчета за шаран? Плаши ли се ако са 2 или има шанс да дойде по голям шаро ?
martineti
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от martineti »

Монтаж с две протеинови топчета се нарича "снежен човек". Използва се за трофейни риби.

Изображение

Изображение

Изображение
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
dichkata10
новобранец
новобранец

Мнение от dichkata10 »

Аз пък от скромния си опит за сега като шаранджия използвах хотдемона и резултатите бяха някой едър шаран,също така и банана,но на него кълвяха често но значително по-малки до 2-3кг.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

N_Petkov написа:1 или 2 протеинови топчета за шаран? Плаши ли се ако са 2 или има шанс да дойде по голям шаро ?
колега по-голяма или повече стръв не значи че ще хванеш голяма риба :wink: аз най големите съм ги хващал на най-малкото зрънце царевица , а един колега на 20 м.м. топче хвана 100 грамова каракуда :D ти си прави изводите !
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

От една случка не се правят изводи .. правят се когато .. всичко се повтаря отново, отново и пак отново :)
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

carpsliven2 написа:От една случка не се правят изводи .. правят се когато .. всичко се повтаря отново, отново и пак отново :)
и от един платен гьол не се правят изводи ,правят се като се ходи по дивите ,там е школото :wink:
Аватар
Georgi.Nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от Georgi.Nikolov »

Колеги намачкани и сварени жито и царевица с аромат на ягода или шоколад дали ще свърши работа , като захранка на каша ?
Аз мисля да пробвам и варено жито с грах и аромат ванилия и мисля , че ще има успех тази комбинация .
Аватар
Georgi.Nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от Georgi.Nikolov »

за шаран
BiG-Yav
новобранец
новобранец

Мнение от BiG-Yav »

аз досега съм ловил ... ягода коноп ... качамак... и некви други видове уж ... наи наи .... ама пробвах нещо миналата седмица... кюспе с малко захранка малко качамак с ванилиа ! и шоколадова есенция! с малко сладка царевичка от консерва! доста добре се получи и извадих 5-6 броики от по 1,5 2 кг... оставих си само 1 напълних го и го изядох :))) та въпроса ми е защото съм решил да експериментирам!
Ванилия на прах(разтваря се в гореща вода) царевично брашно . кюспенце и мисля да добавя НИШЕСТЕ ванилиа! + 1 чаена лъжичка мед (чист) и шоколадчето (есенция) нишестето може и да е ягода мисля че ще стане с него :) .... но да не се получи много претрупано от аромати..... какво мислите ! тея готови захранки според мен са просто за добавка към главната индивидуална таина манджа :)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”