Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

искам да хвана риба на блесна
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: искам да хвана риба на блесна
Аз мисля че за по-големи щучки се заговори. Преди няколко години се бяха завъртели големи щучки по сливенско...там се научих да слагам металния повод. Иначе всяка втора се късаше. А за кефали или малки въртящи блесни дори и не си помислям за метален повод.malkia_boxing написа:Мен не ме кефят металните поводи. Сигурно защото още не съм хващал голяма риба или не съм губил примамка.Като стане тва може и да почна с метални поводи, ама до тогава с вирбели ще я карам самоАма то кат пукнеш въртележка 5-и номер или някоя голяма клатушка, трябва бая крокодил да изпраскаш, че да ти прегризе влакното. Поне аз така си мисля де
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
На мен само веднъж ми се е случвало да захапе цялата блесна голяма щука иначе се закачат далеч от влакното.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Митак, проблема не е къде ще се закачи, а че след като е закачена започва отчаяно да се бори опитвайки се да нахапе това дето я е хванало, тогава се и получава прехапването на линията евентуално...
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Ако прегризе не е била мойта. А и с мойте топузи по 11-15см ,както се изрази един колега,то си е достатъчно дълго.
Tell people there’s an invisible man in the sky who

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Е да...с тези чудовища...те и зъбите им млечни още 

-
- разбира нещата
Redimido написа:Е да...с тези чудовища...те и зъбите им млечни още

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Аз мисля,че щуката не може да прегризе влакното буквално.Просто докато се върти и бори,влакното и минава между зъбите и се протрива.След това и да удържи рибата,всяка следваща е възможно да го скъса.

-
- разбира нещата
Прав си много, но има случаи когато при самата атака къса влакното, макар и да са рядкост.
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Колеги разбрах че гиоловете на магията ще ги давали под аренда.Вие знаете ли нещо по въпроса.
- Vid
- кандидат преподавател
Напълно си прав според мен. Все още продължавам да ловя щука без поводи и досега не съм имал прегризано влакно, става въпрос за брейдове от 0,15 лб. по ПП и нагоре..., с воблери. При все уловени, винаги карабинката с влакното е извън устата и не се трие в зъбите (тук говоря за екземпляри до 2,5 кг., щото по голяма не ми е удряла). Може би, техниката е: при усет за "кълване", бърза засечка и върха на пръта високо горе, изпъната линия през цялото време на вадене, т.е. да не и се позволява да захапе влакното...Вуйчо-Ваньо написа:Аз мисля,че щуката не може да прегризе влакното буквално.Просто докато се върти и бори,влакното и минава между зъбите и се протрива.След това и да удържи рибата,всяка следваща е възможно да го скъса.
Разбира се това ми мнение не е категорично, особено при целенасочен риболов на щука. Но, при водоеми където има многообразие на риби, залагам на изчистена линия, защото всеки повод малко или много разваля играта на примамката. На щуката последното ич не и пука, ама на другите риби им пука....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Последното което чух в рибарския магазин, е че са забранени в срок от 1 година, ама ИАРА са си ги забранили. Сигурно заради обезрибяване. Ходят ИАРА-джии и дебнат. Има забрана за 1 ( една ) година, но не знам от кога е влязла в сила.pepisharana97 написа:Колеги разбрах че гиоловете на магията ще ги давали под аренда.Вие знаете ли нещо по въпроса.
Времето лети като магнит.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колеги, имам едно питане. Миналото лято си бях напипал един участък от реката, където всеки път си правех по 3 4 5 6 щукички ( 30 40 см ), които съответно бяха връщани обратно в реката. Сега на пролет и лятото има ли вероятност да са си там и да са по-големи или реката ги е отнесла след тия наводнения или пък са се ориентирали на някъде ? 

Времето лети като магнит.
- danev69
- сериозен играч
Щуката атакува почти винаги странично,и затова при риболов с воблери примамката рядко попада цялата в устата.
При риболов с въртяща или клатеща блесна,щуката доста често атакува примамката в паузата и затова налапва някой път,чак до хрилете цялата примамка. Говоря за щуки над 3кг.,на по-малките не им е чак толкова голяма устата,за да налапат цялата примамка. При такива случаи прегризването ,ако се лови без повод е много вероятно.
Ето такава щука/тази е над 3кг/ е ударила на клатушка около 30гр.,която си е и доста обемиста. Налапала е цялата примамка и малко от металния повод.
По-големи щуки удрят значително рядко и затова според мен,ако се предполага,че в дадения водоем има подобни риби е неразумно да се лови без метален повод.
Всеки сам си решава дали да рискува.

При риболов с въртяща или клатеща блесна,щуката доста често атакува примамката в паузата и затова налапва някой път,чак до хрилете цялата примамка. Говоря за щуки над 3кг.,на по-малките не им е чак толкова голяма устата,за да налапат цялата примамка. При такива случаи прегризването ,ако се лови без повод е много вероятно.

Ето такава щука/тази е над 3кг/ е ударила на клатушка около 30гр.,която си е и доста обемиста. Налапала е цялата примамка и малко от металния повод.
По-големи щуки удрят значително рядко и затова според мен,ако се предполага,че в дадения водоем има подобни риби е неразумно да се лови без метален повод.
Всеки сам си решава дали да рискува.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
-
- разбира нещата
Точно зареди това изказване на Денев, искам да попитам как е по удачно живата рибка да се закача, за гръбната перка или за опашката ?
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Аз винаги закачам каракудката точно под гръбната перка и съм доволен от този монтаж.Всъщност нямам наблюдения върху другия.