Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Избор на примамки за Марица – около Пловдив
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Избор на примамки за Марица – около Пловдив
Атома си е класика от всякъде ! Това червеното опашле и го придадоха през деведестетте , без него също си е дъ топ . Има я и във варианти с доста по-нисък грамаж .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Итака... вече каточели изброихме най важните и необходими примамки за риболов по Марица. с гореизброените воблери и блесни можем да ловим всички хищници по реката в почти всички ситуации. Следващите примамки са едно допълнение към арсенала ни.
Ponton 21 - Hypnose

Силата на този воблер е в риболова на кефал. Воблера се предлага само е в един размер 38 мм. и само в плуващ варянт. За сметка на това може да избираме между три дълбочини на газене, а именно: под повърхностен - гази до 0.3 м.; плитко газещ до 0.7 м. и средно газещ до 1.2 м. в зависимост от дълбочината на газене масата на воблера варира от 3.7 до 4 гр. но на практика разликата е пренебрежимо малка. Наблюденията ми са върху варянта, който гази до 0.7м. В следващите редове ще стане въпрос за него. Като цена примамката е по-скоро в горния ценови клас, като се намира за 18-19 лв
.
С воблера се достигат прилични дистанции на замятане. търпи разнообразна проводка: равномерна, равномерна с паузи и така на татък. При водене играта на примамката е с доста широка амплитуда, което доста се харесва на кефалите
. Като цветове наблюденията ми са върху цвят R10 - лови добре, предполагам, че и другите ще са добри. И сега нещо много важно за този воблер - трябва да се има в предвид, че примамката не става за много бърза вода, даже и за бърза не става, започва да залита и си губи играта
Но в по бавните и разлети участъци работи много добре. На затворени водоеми работи чудесно.
Ponton 21 - Hypnose

Силата на този воблер е в риболова на кефал. Воблера се предлага само е в един размер 38 мм. и само в плуващ варянт. За сметка на това може да избираме между три дълбочини на газене, а именно: под повърхностен - гази до 0.3 м.; плитко газещ до 0.7 м. и средно газещ до 1.2 м. в зависимост от дълбочината на газене масата на воблера варира от 3.7 до 4 гр. но на практика разликата е пренебрежимо малка. Наблюденията ми са върху варянта, който гази до 0.7м. В следващите редове ще стане въпрос за него. Като цена примамката е по-скоро в горния ценови клас, като се намира за 18-19 лв

С воблера се достигат прилични дистанции на замятане. търпи разнообразна проводка: равномерна, равномерна с паузи и така на татък. При водене играта на примамката е с доста широка амплитуда, което доста се харесва на кефалите

"Хипноуз" е прекрасно ловящ воблер - любимите ми разцветки са "кислотниците" - 070, 075, Я10, както и R02. Действително не е подходящ за много бърза вода, но за нормално бърза според мен няма проблем.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Друга примамка за Марица, а и не само, която може би трябваше да е към „задължителните”
при риболов на щука, а и не само, е блесната Mepps Syclops.

Това е една доста използвана клатушка, като на нея са извадени не малко риби. Предлага се в голямо разнообразие от размери, от 00 –с маса 5 гр. и дължина 4 см. до размер 3 с маса 26 гр. и дължина 9 см. Цената й е малко висока, като за клатушка около 7 – 9 лв., а някои търговци правят неприлични предложения да я продават и по – скъпо
. На различните размери успешно се ловят, както костури и кефали, така и щуки. Аз освен щуки друго не съм хващал но и не съм търсил
, така че, ще се съсредоточим върху риболова на щука по Марица (около Пловдив)
. Блесната е с тънко и издължено тяло, за щука по реката може би най-подходящи са 1-ви и 2-ри номер, даже май 2-ри е най-широко използвания. Като цяло блесната е качествено изработена, но трябва да се пази малко повече по кутиите понеже покритието й се понадрасква. До колко това оказва някакво влияние върху кълването е друг въпрос. Тройката е с прилична големина но е малко мека. За шарките по блесната не е използвана боя, а фолио но то е качествено и с него няма проблеми. Успешен цвят е SBL но аз други не съм и ползвал, така че… пробвайте и споделяйте . Проводка – тук можем да творим на воля – бърза, бавна с придърпвания или без, с пропадания и така нататък . При мен най –добър резултат дава много бавната проводка – обираме влакното максимално бавно, като се стремим да усещане играта на примамката с върха на пръта.

Това е една доста използвана клатушка, като на нея са извадени не малко риби. Предлага се в голямо разнообразие от размери, от 00 –с маса 5 гр. и дължина 4 см. до размер 3 с маса 26 гр. и дължина 9 см. Цената й е малко висока, като за клатушка около 7 – 9 лв., а някои търговци правят неприлични предложения да я продават и по – скъпо

Следващата примамка която заслужава внимание отново е на фирмата Ponton 21
модел Red Rag.

Воблера е с параметри: дължина: 36 мм., маса, 5,7 гр. за под повърхностния и средно газещ варянт и 6.1 гр. за дълбокогазещия. Примамката е само плуваща но отново се предлага в три разновидности на газене. Струва ми се, че най удачния варянт за риболов по Марица е с работна дълбочина 0.7м., та затова в следащите редове ще стане въпрос за него. Цената на воблера е 21 - 24 лв.
Впечатления: Кастинг - воблера се представя над средното ниво. Поради късото и тумбесто тяло лети много добре, като се постигат завидни дистанции дори и във ветровито време. Въпреки това не се приводнява много „грубо” в смисъл че изглежда не плаши рибите понеже имам и доста атаки още с приводняването на примамката. Играта му е доста осезаема (мощна) и при водене се усеща добре. Дори и в силно течение няма никакви проблеми и се държи прилично но трябва да се има в предвид, че създава доста съпротивление при водене и може да претоварва някои по-меки пръчки. Риба под двайсетина сантиметра не ми е удряла на него така че определено отсява по дребната риба (ако има по едра разбира се
). Начин на водене – воблера е със силно изразена положителна плаваемост и не предлага много начини за водене, бързо равномерно, бавно равномерно и равномерно с придърпвания май са достатъчни за да се извлече максимума от примамката. Като цветове съм ползвал само 829 и съм доволен. Но ми се струва, че и 837 ще е успешен. Воблера е наистина много добър и лови добре и на този етап само цената му ме спира да си заприходя още3-4 цвята с различна дълбочина на газене.
модел Red Rag.

Воблера е с параметри: дължина: 36 мм., маса, 5,7 гр. за под повърхностния и средно газещ варянт и 6.1 гр. за дълбокогазещия. Примамката е само плуваща но отново се предлага в три разновидности на газене. Струва ми се, че най удачния варянт за риболов по Марица е с работна дълбочина 0.7м., та затова в следащите редове ще стане въпрос за него. Цената на воблера е 21 - 24 лв.

Впечатления: Кастинг - воблера се представя над средното ниво. Поради късото и тумбесто тяло лети много добре, като се постигат завидни дистанции дори и във ветровито време. Въпреки това не се приводнява много „грубо” в смисъл че изглежда не плаши рибите понеже имам и доста атаки още с приводняването на примамката. Играта му е доста осезаема (мощна) и при водене се усеща добре. Дори и в силно течение няма никакви проблеми и се държи прилично но трябва да се има в предвид, че създава доста съпротивление при водене и може да претоварва някои по-меки пръчки. Риба под двайсетина сантиметра не ми е удряла на него така че определено отсява по дребната риба (ако има по едра разбира се

колеги съжалявам, ако не трябва тук да питам но незнам къде тъй като съм нов, та къде горе долу ловите? в града ли или някаде около него?
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
По - добре питай тук:nikolovw написа:колеги съжалявам, ако не трябва тук да питам но незнам къде тъй като съм нов, та къде горе долу ловите? в града ли или някаде около него?
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... start=2295

Rapala Ultra Light Crank първи впечатления. При една от разходките ми с въдица по реката, търсейки някой подранил кефал, който разбира се на можах да намеря
изпробвах този нов за мен воблер.

Воблера е сравнително нов мисля, че се появи на пазара в края на миналия кефалски сезон или поне аз тогава го видях... заприходих един но за съжаление нямаше време да го тествам дали лови. Имайки в предвид първоначалните проби проби, да ви кажа честно съм обнадежден.
Воблера е добре изработен. Дължина 3.3 см, тегло 4 гр. гази от 1.2 - до 2.45 м. айде сега да ги видя кефалите дали ще ми се натискат в дълбоките вирове без да искат да се вдигнат към примамките...
Цената му е 12 лв. но колкото толкова, какво да се прави
.
Първи впечатления: воблера се замята добре и точно, лети стабилно без да се премята, заради голямата лопатка мислех, че кастинга няма да е добър но си е О.К., за ветровито време може и да не е точно така но пълно щастие няма
. Примамката има много интензивна (високочестотна) игра и се усеща добре. Това което ме зарадва, е че воблера веднага се гмурка към дъното... това лято на някои места ми трябваще точно такъв воблер понеже разстоянието за проводка беше късо и с другите примамки не успявах да достигна нужната дълбочина. воблера се предлага в богат набор от цветове мисля, че най резултатни ще са: G. SB и FT. Но времето ще покаже дали наистина примамката си струва.
Колеги ако някой е успял да разлови воблера, моля ви, не се стеснявайте споделете кога, как, колко и на какъв цвят
.

Воблера е сравнително нов мисля, че се появи на пазара в края на миналия кефалски сезон или поне аз тогава го видях... заприходих един но за съжаление нямаше време да го тествам дали лови. Имайки в предвид първоначалните проби проби, да ви кажа честно съм обнадежден.
Воблера е добре изработен. Дължина 3.3 см, тегло 4 гр. гази от 1.2 - до 2.45 м. айде сега да ги видя кефалите дали ще ми се натискат в дълбоките вирове без да искат да се вдигнат към примамките...

Първи впечатления: воблера се замята добре и точно, лети стабилно без да се премята, заради голямата лопатка мислех, че кастинга няма да е добър но си е О.К., за ветровито време може и да не е точно така но пълно щастие няма

Колеги ако някой е успял да разлови воблера, моля ви, не се стеснявайте споделете кога, как, колко и на какъв цвят

следващия воблер е ecogear MX 48

Уточнявам! Мйноу воблерите определено не са ми силата, не ловя често с тях, не съм си заприходил достатъчно и все още не съм натрупал достатъчно опит и познания (надявам се през предстоящия сезон това да се промени), така че тук търпя всякакви критики и съвети от ваша страна. По мои наблюдения този тип примамки не са най успешния избор за риболов на кефал по Марица но... има условия в които за доста полезни.
Та на въпроса за ecogear MX 48, примамката е добре и качествено изработена с добри куки и щом аз успявам да излъжа някаква риба с нея то май наистина е уловиста .
Дължината на воблера е 48мм., маса 2.2 гр, и дълбочина на газене 0.3м. По принцип май е неутрален или много бавно потъващ но като му сложите вирбел с карабинка и си става потъващ. Воблера се предлага в широка гама от цветове, а цената му е 18 - 19 лв. И сега нещо много важно за воблера - ако такъма ви е по грубичък няма да останете доволни. Примамката си иска задължително лайт да не кажа и ултра лайт такъм. С пръчка с акция 15-40 или 10-20 гр. просто ще ви е мъка, както да хвърляте така и да водите воблера. Дебелото влакно (даже май и 0.20мм в случая е дебело) или тежките и груби вирбел и карабинка просто не му позваляват да играе. Дори с лайт тъкъм не очаквайте да постигате много големи дистанции на замятане, а има ли и малко вятър нещата стават плачевни. При нормална проводка играта на воблера е доста пасивна да не кажа, че хич я няма. Е сега вие ще кажете - за какво пък ти е такъв воблер ??? Защото точно с такъв тип воблер можеш наистина да излъжеш рибата, да съживиш примамката и ти да решаваш как да играе Не че аз успявам често но ... опитите продължават . Добри резултати имам когато прибирам воблера с бавно обиране на влакното и същевременно правя леки придърпвания с върха на пръчката (върха да сочи към водата - максимално ниско)- воблера подскача наистина като жив, ако към това прибавите и някоя случайна пауза или придърпванията са с различна дължина, скорост и рязкост наистина ще се учидите колко жива изглежда примамката. Ако ви е омръзнало монотонното навиване то това е вашия воблер. Като цяло според мен не е най добрия воблер за Марица, с него успехи съм имал само в плитки бързеи, като повечето риби съм хващал по малки планински реки. Пъстървите определено харесват примамката, на кефала гореописаната проводка май му идва малко бърза но все пак се хваща. Като разцветки горните четири май са най добри - за пъстърва 354 определено бие другите, 301 работи добре за кефал. Чел съм че воблера лови добре и костур но не съм опитвал.

Уточнявам! Мйноу воблерите определено не са ми силата, не ловя често с тях, не съм си заприходил достатъчно и все още не съм натрупал достатъчно опит и познания (надявам се през предстоящия сезон това да се промени), така че тук търпя всякакви критики и съвети от ваша страна. По мои наблюдения този тип примамки не са най успешния избор за риболов на кефал по Марица но... има условия в които за доста полезни.
Та на въпроса за ecogear MX 48, примамката е добре и качествено изработена с добри куки и щом аз успявам да излъжа някаква риба с нея то май наистина е уловиста .
Дължината на воблера е 48мм., маса 2.2 гр, и дълбочина на газене 0.3м. По принцип май е неутрален или много бавно потъващ но като му сложите вирбел с карабинка и си става потъващ. Воблера се предлага в широка гама от цветове, а цената му е 18 - 19 лв. И сега нещо много важно за воблера - ако такъма ви е по грубичък няма да останете доволни. Примамката си иска задължително лайт да не кажа и ултра лайт такъм. С пръчка с акция 15-40 или 10-20 гр. просто ще ви е мъка, както да хвърляте така и да водите воблера. Дебелото влакно (даже май и 0.20мм в случая е дебело) или тежките и груби вирбел и карабинка просто не му позваляват да играе. Дори с лайт тъкъм не очаквайте да постигате много големи дистанции на замятане, а има ли и малко вятър нещата стават плачевни. При нормална проводка играта на воблера е доста пасивна да не кажа, че хич я няма. Е сега вие ще кажете - за какво пък ти е такъв воблер ??? Защото точно с такъв тип воблер можеш наистина да излъжеш рибата, да съживиш примамката и ти да решаваш как да играе Не че аз успявам често но ... опитите продължават . Добри резултати имам когато прибирам воблера с бавно обиране на влакното и същевременно правя леки придърпвания с върха на пръчката (върха да сочи към водата - максимално ниско)- воблера подскача наистина като жив, ако към това прибавите и някоя случайна пауза или придърпванията са с различна дължина, скорост и рязкост наистина ще се учидите колко жива изглежда примамката. Ако ви е омръзнало монотонното навиване то това е вашия воблер. Като цяло според мен не е най добрия воблер за Марица, с него успехи съм имал само в плитки бързеи, като повечето риби съм хващал по малки планински реки. Пъстървите определено харесват примамката, на кефала гореописаната проводка май му идва малко бърза но все пак се хваща. Като разцветки горните четири май са най добри - за пъстърва 354 определено бие другите, 301 работи добре за кефал. Чел съм че воблера лови добре и костур но не съм опитвал.
- hiper tunkvan
- новобранец
Какво става с Марица някой майстор извади ли нещо тея дни? Местата ли немога да подбирам, примамките ли като начинаещ спинингист и на всичко отгоре съм и с фрактура на средния десен пръст. Почвам да се отчайвам

Главно мяткам на тези воблери за едър зъбат добитък

кое от тези неща е удачно за Марица
Главно мяткам на тези воблери за едър зъбат добитък
кое от тези неща е удачно за Марица
- hiper tunkvan
- новобранец
Имам ли шанс?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
На всяка от примамките имаш шанс , но поради размера им и дълбочината на газене на воблерите които си подбрал , той е доста профилиран .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- d.hadzhiev
- новобранец
Аз съм най-доволен от SPRO - Crank 70 това ми бяха първите воблери любимите ми са и ще си останат любимите ми с тях сам изхващал толкова щуки по 2-3 кг. че вече не им знам бройката казват че и за бяла риба стават ама аз не сам хващал много, а и не съм любител на бялата риба ловя щука и тук там някое сомче.
- Прикачени файлове
-
- 192484_15924_35998_15288_6.jpg (93.84 KiB) Преглеждано 3939 пъти
Щуки и сом!!!
-
- ще става разбирач
От каде си набавяш всичките разцветки ?
- d.hadzhiev
- новобранец
Ами по принцип никога не сам стапвал в рибарски магазин винаги сам си копувал нещата оналйн.Търсиш и намираш.
Щуки и сом!!!