Тунинг на макари шимано

Модератор: sapuna

intel98
фен клуб-скобар

Тунинг на макари шимано

Мнение от intel98 »

Здравейте колеги. Имам две макари шимано -stradic 3000 gtm и super x 1000 GTM. И двете са made in japan. Решил съм да и сменя втулките на задния капак с лагери. Интересува ме дали и двете са с един и същи размер лагер /7-11-3/? Другото, което е да ми кажете още какво може да се направи с въпросните модели. Например дали е удачно да се смени втулката на бигела с лагер? На кои други места може да се "тунинговат" въпросните модели?
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Re: Тунинг на макари шимано

Мнение от del71 »

И каква е причината за да се направят тези промени. Има едно старо правило- Нещо което работи не се бара.....в смисъл да се ремонтира.
intel98
фен клуб-скобар

Мнение от intel98 »

Заради пластмасовата втулка тези модели имат луфт в дръжката /така са конструирани/. За да се намали този луфт се заменят с лагери. Така и така ще ги отварям питам ако има още такива "конструктивни недоразумения" да ги поправя. Иначе макарите са перфектни само този луфт леко ме дразни.
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

del71 написа:И каква е причината за да се направят тези промени. Има едно старо правило- Нещо което работи не се бара.....в смисъл да се ремонтира.
:lol: :lol: :lol:
Втулките на бигела, според мен, е най удачно да се сменят с капсуловани неръждаеми лагерчета, стига да се намерят подходящи по размер такива (сигурно два вместо една втулка)! Лагерите на оста с короната увеличават инерцията на макарата и създават усещане за по-лек ход! А също така е вероятно полиамидната или тефлонова втулка да се окаже по корава от оста и да се износи метала вместо полимера... Използването на втулки е само за да има по-скъп вариант, при който втулките са лагери :lol: Примерно от Аливио до Аернос карантията е една и съща. Разликата е в дръжка, шпули и лагери и сите са боклучета :oops:
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Изображение
intel98
фен клуб-скобар

Мнение от intel98 »

Мерси колега за темата. Чел съм я, но там не става ясно дали модел 1000 и 3000 са с еднакви размери втулки /лагерчета/. В тази тема се разбира, че лагерчето трябва да е с размери 7/11/3 за модел 3000, а за модел 1000 дали е същото?
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

intel98 написа:Мерси колега за темата. Чел съм я, но там не става ясно дали модел 1000 и 3000 са с еднакви размери втулки /лагерчета/. В тази тема се разбира, че лагерчето трябва да е с размери 7/11/3 за модел 3000, а за модел 1000 дали е същото?
Не знам дали е същия колега ама какъв е проблема да я отвориш (мериш, поръчваш и готово :D )Само дето като ти дойде лагера на другия ден пак ще я отваряш :D ама може след първото отваряне да не я затваряш.Аз минах с две отваряния :lol: ,не бях отварял макари до сега и втулки не бях мерил ама се справих от 1-вия път.Поздрави :drinkers:
mimok
новобранец
новобранец

Мнение от mimok »

Лагерите са напълно еднакви,и добре си решил да ги смениш.Но недеи да пипаш втулките на ролките,само като ги смазваш трябва да спазваш реда за подредба-втулки,шайби,ролки.
intel98
фен клуб-скобар

Мнение от intel98 »

Благодаря колеги. Това ме интересуваше.
fisher38
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от fisher38 »

Втулките(лагерите) същите ли са и при SUPER AERO 1000 и 3000 GTM ?
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lif3house »

Това е твоят човек: http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=86&t=77011" onclick="window.open(this.href);return false;
Пиши му или се чуйте по телефона и ще ти каже каквото те интересува ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”