Захранка и приготвяне

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1228
Регистриран на: Нед Юни 17, 2012 9:07 pm
Местоположение: Русе

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от nikolaiiliew »

За лимона незнам... ама платиките си го обожават кокоса! :)
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
bayatov
фен клуб-скобар
Мнения: 444
Регистриран на: Пон Апр 28, 2008 1:56 pm
Местоположение: Sliven
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от bayatov »

Иво Вълов написа:Така, айде и аз да споделя скромният ми опит.
Аз ползвам някаква, явно местна захранка тук във Видинският край, ванилия с коноп, кюспе, някаква смеска за шаран и каракуда, която мирише на ванилия, жито, царевица, хляб и червеи бели. Омесвам тази така богата храна , нема сито нема миксери , но задължително я претривам с длани поне 20/тина пъти. Споменах жито, слагам по много малко в захранката , колкото да я залъжа рибата и царевица. Тук е момента да споделя, че хляба го прибавям под формата на трохи. След като съм овлажнил храната тогава.Царевицата и житото също после както и елите червеи а по някога дори и не си копувам а разчитам само на насъщния, който не ме е подвел до сега един единствен път. Та омесвам храната и почвам да си оправям такъмите. и като се знам какъв съм поврътлив, значиии има немааа 1 час седи храната после пак я претривам ако ми се стори суха и слагам вода и 2/3 от нея се озовава на дъното на водоема .Послеее у напреднала фаза на занятието наречено риболов си подхвъргам едни орехи ама през определено време а не хаотично и така.
Сега, аз да питам и да помисля малко на глас. Ицо каза, че ако замесиш храната още от вечерта и я оставиш да преседи логично е тя да е попила достатъчно от водата и всички вещества съдържайки храната да са попили достатъчно вода, което прави храната тежка и плътна, и по трудно се разтваря според мен във водата. Сега Ице, директно към теб въпроса, щото можеби си забелязъл , незнам, но ако направим така да оставим храната , тоест да я направим от вечерта и я ползваме едва на другата сутрин, когато метнем топките във водата от това, че те са се напоили достатъчно с вода няма ли да проработят в по късен етап или иначе зададен въпроса , няма ли да заработят по бавно, от колкото една храна приготвена примерно 40 мин преди да почнеш същинският риболов. А и моето мнениее е , че храната требва да е като пепел направо като брашно, защо, защото ако е с едри частици рибата се храни с нея, а не това ни е целта а да я задържим на петното като постоянно в еднакво темпо подаваме я пелети я царевица я други лакомствя но не прекалявайки. По тоя начин храната събужда апетита , но рибата не може да се насити с нея и прибягва до царевицата или това което ти поднасяш с прашката и съответно на куката. Ти как мислисш ?
Малко след този пост темата се понакриви ... А и отговор май не виждам ...
MILF - Man, I love fishing !
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от chirusa_bg »

Какъв е въпроса колега?
Ако питаш дали захранка от предния ден ще работи по-бавно от разбърканата днес трябва да знаеш, каква работа искаш да ти свърши.
Едно е сигурно, всички частици ще са поели вода, а с него и аромата. Няма да имаш плуващи частици и топката кротко ще се превърне в купчинка храна.
Няма да кипи, да плува, да се носи по течението, ако има дребни риби няма да привлече вниманието им с нищо.
Няма да е особено полезна за баби и уклей, но пък върши прекрасна работа, когато искаш да ловиш предпазливи дебелаци на щека, било то на платен гьол или в река с мощно течение. Става и за да си оформиш петно с фидера, когато държиш да ловиш в силно течение, а е важно, къде ти лежи захранката.
Всичко друго от мнението на Иво ми се вижда общи приказки без особен смисъл да се чете :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
bayatov
фен клуб-скобар
Мнения: 444
Регистриран на: Пон Апр 28, 2008 1:56 pm
Местоположение: Sliven
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от bayatov »

Въпросът на Иво , доколкото го разбрах е , коя захранка ще заработи по - бързо , прясно забърканата , или тази която е поела вече водата...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
MILF - Man, I love fishing !
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1176
Регистриран на: Сря Май 18, 2011 5:00 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от М. Сталев »

Според моите лични наблюдения е точно обратното :)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от chirusa_bg »

При мен също мократа от предния ден е топка по-дълго.
Но като цяло говорим за няколко минути до пълното разпадане.
Ето малко клипечета, общо взето за 2-3мин всяка топка се разпада, но ясно се вижда различната работа.
http://www.youtube.com/watch?v=lKOT5_ubnxw
http://www.youtube.com/watch?v=IzO7rNcqZGU
http://www.youtube.com/watch?v=Fl6uaBEZ6fM
http://www.youtube.com/watch?v=h2TlUNPb ... RQ&index=4
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от chirusa_bg »

Още едно готино,
http://www.youtube.com/watch?v=wvmjuiwBvsQ
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1026
Регистриран на: Пон Юни 09, 2008 6:37 pm
Местоположение: Силистра

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от Венелин Радушев »

bayatov написа:Въпросът на Иво , доколкото го разбрах е , коя захранка ще заработи по - бързо , прясно забърканата , или тази която е поела вече водата...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
Разсъждаваш тотално погрешно! Една храна да работи бързо, това означава да събира риби бързо. За да стане това, тя трябва да е активна, топката да се отваря бързо, по леки частици се издигат и пръскат, разнасяйки аромата на захранката в по-голям периметър. Би могла също да прави "облак", който дъпълнително да настървява рибите. Тази активност се постига с богати на етерични масла частици (смлени семена или ядки), заради които са по-леки, също с леки целулозни частици (в по-евтини храни). Тези частици поемат вода по-бавно, но при продъбжително "накисване" те също поемат вода, също част от етеричните масла в тях изтичат те и спират да работят. Именно затова "отлежалата" храна е инертна и слабо активна, което както вече ти обясниха не винаги е лошо...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1176
Регистриран на: Сря Май 18, 2011 5:00 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от М. Сталев »

Изчерпателен отговор !
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8262
Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от butnik »

.....и за да направиш размразената храна или обърканата от предния ден активна, се добавя суха захранка към нея преди риболова :idea:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
miro253
фен клуб-скобар
Мнения: 1449
Регистриран на: Вто Окт 13, 2009 4:02 pm
Местоположение: София

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от miro253 »

butnik написа:.....и за да направиш размразената храна или обърканата от предния ден активна, се добавя суха захранка към нея преди риболова :idea:
Хитро. Не се сетих за такъв вариант. То не трябва много акъл, ма да ти дойде на време :lol: , въпреки, че аз захранка след риболов не задържам - или я подарявам на колеги или я бумкам на рибите.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2085
Регистриран на: Пон Апр 27, 2009 3:41 pm
Местоположение: Айтос-Бургас

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от Георги Кръстев »

То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8262
Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Обратна връзка:

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от butnik »

Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
:smt041 добре бе Джорджи :smt023
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
miro253
фен клуб-скобар
Мнения: 1449
Регистриран на: Вто Окт 13, 2009 4:02 pm
Местоположение: София

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от miro253 »

Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
И аз така го правя ....., но неволно :lol: .
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1228
Регистриран на: Нед Юни 17, 2012 9:07 pm
Местоположение: Русе

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от nikolaiiliew »

miro253 написа:И аз така го правя ....., но неволно :lol: .
:lol: :lol: :lol:
Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
:smt041 Благодаря за инфото! :)
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”