Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Захранка и приготвяне
Модератор: Paublo_Eskobar
- nikolaiiliew
- сериозен играч
- Мнения: 1228
- Регистриран на: Нед Юни 17, 2012 9:07 pm
- Местоположение: Русе
Re: Захранка и приготвяне
За лимона незнам... ама платиките си го обожават кокоса! 

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 444
- Регистриран на: Пон Апр 28, 2008 1:56 pm
- Местоположение: Sliven
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Малко след този пост темата се понакриви ... А и отговор май не виждам ...Иво Вълов написа:Така, айде и аз да споделя скромният ми опит.
Аз ползвам някаква, явно местна захранка тук във Видинският край, ванилия с коноп, кюспе, някаква смеска за шаран и каракуда, която мирише на ванилия, жито, царевица, хляб и червеи бели. Омесвам тази така богата храна , нема сито нема миксери , но задължително я претривам с длани поне 20/тина пъти. Споменах жито, слагам по много малко в захранката , колкото да я залъжа рибата и царевица. Тук е момента да споделя, че хляба го прибавям под формата на трохи. След като съм овлажнил храната тогава.Царевицата и житото също после както и елите червеи а по някога дори и не си копувам а разчитам само на насъщния, който не ме е подвел до сега един единствен път. Та омесвам храната и почвам да си оправям такъмите. и като се знам какъв съм поврътлив, значиии има немааа 1 час седи храната после пак я претривам ако ми се стори суха и слагам вода и 2/3 от нея се озовава на дъното на водоема .Послеее у напреднала фаза на занятието наречено риболов си подхвъргам едни орехи ама през определено време а не хаотично и така.
Сега, аз да питам и да помисля малко на глас. Ицо каза, че ако замесиш храната още от вечерта и я оставиш да преседи логично е тя да е попила достатъчно от водата и всички вещества съдържайки храната да са попили достатъчно вода, което прави храната тежка и плътна, и по трудно се разтваря според мен във водата. Сега Ице, директно към теб въпроса, щото можеби си забелязъл , незнам, но ако направим така да оставим храната , тоест да я направим от вечерта и я ползваме едва на другата сутрин, когато метнем топките във водата от това, че те са се напоили достатъчно с вода няма ли да проработят в по късен етап или иначе зададен въпроса , няма ли да заработят по бавно, от колкото една храна приготвена примерно 40 мин преди да почнеш същинският риболов. А и моето мнениее е , че храната требва да е като пепел направо като брашно, защо, защото ако е с едри частици рибата се храни с нея, а не това ни е целта а да я задържим на петното като постоянно в еднакво темпо подаваме я пелети я царевица я други лакомствя но не прекалявайки. По тоя начин храната събужда апетита , но рибата не може да се насити с нея и прибягва до царевицата или това което ти поднасяш с прашката и съответно на куката. Ти как мислисш ?
MILF - Man, I love fishing !
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Какъв е въпроса колега?
Ако питаш дали захранка от предния ден ще работи по-бавно от разбърканата днес трябва да знаеш, каква работа искаш да ти свърши.
Едно е сигурно, всички частици ще са поели вода, а с него и аромата. Няма да имаш плуващи частици и топката кротко ще се превърне в купчинка храна.
Няма да кипи, да плува, да се носи по течението, ако има дребни риби няма да привлече вниманието им с нищо.
Няма да е особено полезна за баби и уклей, но пък върши прекрасна работа, когато искаш да ловиш предпазливи дебелаци на щека, било то на платен гьол или в река с мощно течение. Става и за да си оформиш петно с фидера, когато държиш да ловиш в силно течение, а е важно, къде ти лежи захранката.
Всичко друго от мнението на Иво ми се вижда общи приказки без особен смисъл да се чете
Ако питаш дали захранка от предния ден ще работи по-бавно от разбърканата днес трябва да знаеш, каква работа искаш да ти свърши.
Едно е сигурно, всички частици ще са поели вода, а с него и аромата. Няма да имаш плуващи частици и топката кротко ще се превърне в купчинка храна.
Няма да кипи, да плува, да се носи по течението, ако има дребни риби няма да привлече вниманието им с нищо.
Няма да е особено полезна за баби и уклей, но пък върши прекрасна работа, когато искаш да ловиш предпазливи дебелаци на щека, било то на платен гьол или в река с мощно течение. Става и за да си оформиш петно с фидера, когато държиш да ловиш в силно течение, а е важно, къде ти лежи захранката.
Всичко друго от мнението на Иво ми се вижда общи приказки без особен смисъл да се чете

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 444
- Регистриран на: Пон Апр 28, 2008 1:56 pm
- Местоположение: Sliven
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Въпросът на Иво , доколкото го разбрах е , коя захранка ще заработи по - бързо , прясно забърканата , или тази която е поела вече водата...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
MILF - Man, I love fishing !
- М. Сталев
- разбира нещата
- Мнения: 1176
- Регистриран на: Сря Май 18, 2011 5:00 pm
- Местоположение: Димитровград
Re: Захранка и приготвяне
Според моите лични наблюдения е точно обратното 

- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
При мен също мократа от предния ден е топка по-дълго.
Но като цяло говорим за няколко минути до пълното разпадане.
Ето малко клипечета, общо взето за 2-3мин всяка топка се разпада, но ясно се вижда различната работа.
http://www.youtube.com/watch?v=lKOT5_ubnxw
http://www.youtube.com/watch?v=IzO7rNcqZGU
http://www.youtube.com/watch?v=Fl6uaBEZ6fM
http://www.youtube.com/watch?v=h2TlUNPb ... RQ&index=4
Но като цяло говорим за няколко минути до пълното разпадане.
Ето малко клипечета, общо взето за 2-3мин всяка топка се разпада, но ясно се вижда различната работа.
http://www.youtube.com/watch?v=lKOT5_ubnxw
http://www.youtube.com/watch?v=IzO7rNcqZGU
http://www.youtube.com/watch?v=Fl6uaBEZ6fM
http://www.youtube.com/watch?v=h2TlUNPb ... RQ&index=4
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Още едно готино,
http://www.youtube.com/watch?v=wvmjuiwBvsQ
http://www.youtube.com/watch?v=wvmjuiwBvsQ
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
- Мнения: 1026
- Регистриран на: Пон Юни 09, 2008 6:37 pm
- Местоположение: Силистра
Re: Захранка и приготвяне
Разсъждаваш тотално погрешно! Една храна да работи бързо, това означава да събира риби бързо. За да стане това, тя трябва да е активна, топката да се отваря бързо, по леки частици се издигат и пръскат, разнасяйки аромата на захранката в по-голям периметър. Би могла също да прави "облак", който дъпълнително да настървява рибите. Тази активност се постига с богати на етерични масла частици (смлени семена или ядки), заради които са по-леки, също с леки целулозни частици (в по-евтини храни). Тези частици поемат вода по-бавно, но при продъбжително "накисване" те също поемат вода, също част от етеричните масла в тях изтичат те и спират да работят. Именно затова "отлежалата" храна е инертна и слабо активна, което както вече ти обясниха не винаги е лошо...bayatov написа:Въпросът на Иво , доколкото го разбрах е , коя захранка ще заработи по - бързо , прясно забърканата , или тази която е поела вече водата...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- М. Сталев
- разбира нещата
- Мнения: 1176
- Регистриран на: Сря Май 18, 2011 5:00 pm
- Местоположение: Димитровград
Re: Захранка и приготвяне
Изчерпателен отговор !
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
.....и за да направиш размразената храна или обърканата от предния ден активна, се добавя суха захранка към нея преди риболова 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
Хитро. Не се сетих за такъв вариант. То не трябва много акъл, ма да ти дойде на времеbutnik написа:.....и за да направиш размразената храна или обърканата от предния ден активна, се добавя суха захранка към нея преди риболова

- Георги Кръстев
- сериозен играч
- Мнения: 2085
- Регистриран на: Пон Апр 27, 2009 3:41 pm
- Местоположение: Айтос-Бургас
Re: Захранка и приготвяне
То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......


Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
И аз така го правя ....., но неволноГеорги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......

- nikolaiiliew
- сериозен играч
- Мнения: 1228
- Регистриран на: Нед Юни 17, 2012 9:07 pm
- Местоположение: Русе
Re: Захранка и приготвяне
miro253 написа:И аз така го правя ....., но неволно.



Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......


Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!