Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Риби и емоции на спининга.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- koda33
- разбира нещата
Re: Риби и емоции на спининга.
Някъде към Садово ще ходим с приятелите , да ни е и малко по близко до София че от началото на годината ми се събират около 3000 км в излети , от които 60% са капота)))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Такава е наща орисия - спинигист в България да си
За сега рекорда ми е 19 поредни валата, но винаги се прекъсва някоя дълга и черна серия, просто няма начин да няма начин
Там в района ги има Расперите 

- КалинПетров
- разбира нещата
най много распер държи марица в района на Д-град и Харманли

Reel Tuning
- koda33
- разбира нещата
Мерси за инфото колеги)) 

Георги Стефанов
След още 2 неприятни и безвкусни валата на Марица, реших да се насоча към притоците за кефал. На 02.03 се пуснах по река Банска при с. Гарваново. Големият отток вече беше минал и покрай реката бяха започнали да излизат вече първите зелени тучни треви. Една покъртителна гледка оставена след оттичането на голямата снежна вода :

Какво нещо е живота....
Пуснах се от , т.нар. "Цигански гьол", та надоле по течението. Единствено на блесната имах подгонвания на някакви озверели уклеи по 1 пръст
Родна мила картинка - свиня-мама да я хокат да се прибира у дома
, па за тонажа кравешки фъшкии да не пиша

На вира на помпената положението беше същото - уклеи на пасажи след Аглията, ама кьорав кефал няма ...

Та палнахме колата с брата и хоп до с. Клокотница кацнахме (пак на същата река). Там пък нямаше нищо, освен ей тия бабки на бял.
Тая аз я хванах от зор, та да видя няква баш цигнака да не ме е урочасала
, па не е....

Дръпнах още 2 и ми омръзна, та закрачих пак по вировете надолу
Там някъде си, пък видях това :

Един по зорък поглед и стана ясно, на кого е дворчето :

Една Нутрия се шмугнала там и си дъвчеше нещо си :

...и така. Краката бяха като бетон, душата пълна, дробовете прочистени, но слука на спининга "тцъ".
То честно казано през зимният сезон излетите ми са повече туристически отколкото риболовни

Какво нещо е живота....
Пуснах се от , т.нар. "Цигански гьол", та надоле по течението. Единствено на блесната имах подгонвания на някакви озверели уклеи по 1 пръст

Родна мила картинка - свиня-мама да я хокат да се прибира у дома

На вира на помпената положението беше същото - уклеи на пасажи след Аглията, ама кьорав кефал няма ...

Та палнахме колата с брата и хоп до с. Клокотница кацнахме (пак на същата река). Там пък нямаше нищо, освен ей тия бабки на бял.
Тая аз я хванах от зор, та да видя няква баш цигнака да не ме е урочасала

Дръпнах още 2 и ми омръзна, та закрачих пак по вировете надолу

Там някъде си, пък видях това :

Един по зорък поглед и стана ясно, на кого е дворчето :

Една Нутрия се шмугнала там и си дъвчеше нещо си :

...и така. Краката бяха като бетон, душата пълна, дробовете прочистени, но слука на спининга "тцъ".

То честно казано през зимният сезон излетите ми са повече туристически отколкото риболовни

- nikolaiiliew
- сериозен играч

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
+1nikolaiiliew написа:Важното е да си на вода!
Ти така както си я подкарал с 2-3 месеца закъснения репорти баш зимата ще вадиш трофеините рибоци

Определено далеч от асфалтовата и бетонната джунгла ми е по-добреее
Фиш такава е, месец с месец не си приличат и то има защо
И дойде Април месец
Вече река Марица почваше да си вдига нивото след зимния отток. Причината мисля, че я знаете каква беше. То и сега пак е същата работа....Тая вода от каскадата на Въча много ще обърка рибите и коритото на реката
Поради силното течение се насочих към разливите на реката, където би трябвало да се напичат вече кефалите и другите риби. Взех лекия спининг и закрачих по тях :

Времето си беше с променлива облачност, но въпреки това, тонуса беше приповдигнат от пролетните лъчи на Слънцето, които се подаваха между облаците

Ясно е, че оттук нататък ще има все по-дълги и слънчеви дни и природата вече го знаеше това !

За съжаление не се видя през целия ден, ни една рибка в бързеите и разливчетата, които се бяха образували от високото ниво на водата.

За мой късмет пък, ей тая Рапала мен си чакаше застинала :

Запазвам традицията през определен период от време да си пазарувам от водоемите

Мммм много убав, че и сомски
:

Впоследствие се оказа, че воблера има доста история и е бил скъсан доста по нагоре по-течението
Дори видя собственика си, но все пак мой късмет нали
Подарих го на КалинПетров, той па ми даде друго нещо...та така
После, след 3 дена се капотирахме отново уставно с Пламен и Калин отново на Марица. Реката беше качила сериозно нивото и мъкнеше какво ли не..... Побъркаха я с тия залпови изпускания от каскадата по Въча !!
Най-интересното беше тоя скобар, който върнахме обратно в реката :

Докато набивахме лаф покрай брега с Калин, скобара подскочи над водата и застина до брега. Почна да се втриса целия и да се вкоченява. Отначало, отдалече помислихме, че распер гони плячка, но като се приближихме установихме, че не беше така. След 5-6 минути държане във водата лека полека си тръгна по живо, по здраво.

Фиш такава е, месец с месец не си приличат и то има защо

И дойде Април месец

Поради силното течение се насочих към разливите на реката, където би трябвало да се напичат вече кефалите и другите риби. Взех лекия спининг и закрачих по тях :

Времето си беше с променлива облачност, но въпреки това, тонуса беше приповдигнат от пролетните лъчи на Слънцето, които се подаваха между облаците

Ясно е, че оттук нататък ще има все по-дълги и слънчеви дни и природата вече го знаеше това !

За съжаление не се видя през целия ден, ни една рибка в бързеите и разливчетата, които се бяха образували от високото ниво на водата.

За мой късмет пък, ей тая Рапала мен си чакаше застинала :

Запазвам традицията през определен период от време да си пазарувам от водоемите

Мммм много убав, че и сомски

Впоследствие се оказа, че воблера има доста история и е бил скъсан доста по нагоре по-течението

После, след 3 дена се капотирахме отново уставно с Пламен и Калин отново на Марица. Реката беше качила сериозно нивото и мъкнеше какво ли не..... Побъркаха я с тия залпови изпускания от каскадата по Въча !!
Най-интересното беше тоя скобар, който върнахме обратно в реката :

Докато набивахме лаф покрай брега с Калин, скобара подскочи над водата и застина до брега. Почна да се втриса целия и да се вкоченява. Отначало, отдалече помислихме, че распер гони плячка, но като се приближихме установихме, че не беше така. След 5-6 минути държане във водата лека полека си тръгна по живо, по здраво.

- hristo2201
- новобранец
Невероятни репортажи колега! Досега се колебаех дали да практикувам спинингов риболов, но след като изчетох темата ти се зарибих на 100% и се надявам скоро и аз да имам повод да се похваля 
Успех!

Успех!
Започнеш ли отърване няма, както споменаха колегите на 1-ва страница от темата
За да усетиш правилно риболова, трябва да си вземеш правилните такъми - въдица, макара, плетено и след това примамките, а накрая аксесоарите.
Всяка една риба, която уловиш на спининга ти дава един положителен заряд от себе си и започваш да гледаш другояче на света. Пускането на рибата обратно във водоема, за да й се накефи някой друг спинингист си е вече манталитет и възпитание на самия спинингист. Не отричам обаче вкусувите качества на някои от хищниците и съм на мнение, че 1 от поне най-малко 3 качествени риби можеш да си вземеш за кулинария - това все пак всеки си го решава сам за себе си.
Риболова е динамичен и за съжаление скъп до някъде. Дори и да останеш валат си зареден от самата разходка. Не е като да стоиш статичен на едно и също място през целия излет, примерно на платформата с щеката и да те хваща саклета, че не ще да кълве или па друга причина намираща се около теб.... Както виждаш не се ограничавам само с това да ми е само цел, да хвана някоя риба за пред обектива и хората
Започнеш ли правилно и имаш ли мерак стигаш далеч 
По-горе съм допуснал малка времева грешка
Не било още Април, ами най-ми било Март все още
Някои неща, които си взех и междувременно ги тествах при поредните валати на Марица, Банска и един язовир
Първо беше тоя набор от воблери :

За съжаление до ден днешен нямам слука на тях! Дори на Голдитата и малкия Мепс
Стоят ми все още в кутийките и упорствам на тях както из Юга така и по Софийското поле
100 % съм убеден, че ще им дойде времето
Да видим обаче кога
Също така допълних към Салмата, Аплауз на 3000 (втора ръка, за чисто нов нямах тогава много пара)
Получи се още по-добра комбинация отколкото с Екусимата на 1000. То така е и по-правилно, ма на времето кой да знае
Екусимата я измъчих с големи примамки 8 месеца и да ви кажа, че съм предоволен. Измъкнах доста риби, ползвах я в бързи течения с до 18 грамови примамки, в сняг и лед и пр... Почти никаква забележка нямам към нея, освен едно саморазвило се болтче, което го завих
Пратих я на малкия форнт за кефали и други дребни риби - ползвам я на Тубертини Онага-та.
Аплауза с Екусимката изглеждат като ИН и ЯН
:

Та това са част от новите ми придобивки за новия сезон

За да усетиш правилно риболова, трябва да си вземеш правилните такъми - въдица, макара, плетено и след това примамките, а накрая аксесоарите.
Всяка една риба, която уловиш на спининга ти дава един положителен заряд от себе си и започваш да гледаш другояче на света. Пускането на рибата обратно във водоема, за да й се накефи някой друг спинингист си е вече манталитет и възпитание на самия спинингист. Не отричам обаче вкусувите качества на някои от хищниците и съм на мнение, че 1 от поне най-малко 3 качествени риби можеш да си вземеш за кулинария - това все пак всеки си го решава сам за себе си.

Риболова е динамичен и за съжаление скъп до някъде. Дори и да останеш валат си зареден от самата разходка. Не е като да стоиш статичен на едно и също място през целия излет, примерно на платформата с щеката и да те хваща саклета, че не ще да кълве или па друга причина намираща се около теб.... Както виждаш не се ограничавам само с това да ми е само цел, да хвана някоя риба за пред обектива и хората

По-горе съм допуснал малка времева грешка

Някои неща, които си взех и междувременно ги тествах при поредните валати на Марица, Банска и един язовир

Първо беше тоя набор от воблери :

За съжаление до ден днешен нямам слука на тях! Дори на Голдитата и малкия Мепс

100 % съм убеден, че ще им дойде времето

Също така допълних към Салмата, Аплауз на 3000 (втора ръка, за чисто нов нямах тогава много пара)

Получи се още по-добра комбинация отколкото с Екусимата на 1000. То така е и по-правилно, ма на времето кой да знае

Аплауза с Екусимката изглеждат като ИН и ЯН

Та това са част от новите ми придобивки за новия сезон

-
- сериозен играч
Дано да имаш ГОЛЯМА слука през новия сезон с новите придобивки!!!
И да незабравиш да снимаш!!!
Успех!!!
И да незабравиш да снимаш!!!

- nikolaiiliew
- сериозен играч
И тях ще ги сефтосаш 

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Е как, снимките са запазената ми марка
Благодаря за пожеланията !!!
Oбщо взето последната седмица на Март ми беше свободна, та се прибрах към Хюстън бари да риболовствам.
На 23.03 минах през магазина за 1 лв. и накупих една шепа неща от братския Китай
Зпалих автомобила и газ към Марица, да видя как е положението на реката.
Положението не беше никак хубаво. Реката беше вдигнала още нивото си и вече приличаше на Дунав :

Поради силното течение местата за риболов бяха много ограничени и реших така и така съм на реката да метна.
Вече след 19 навъртяни валата, 20-ти пореден щеше да ми дойде в повече
, то и обстановката навяваше 20-ти пореден
Хубавото беше, че рибите вече проиграваха - поне мирните. Скобарите непрестанно скачаха, а при провеждане на воблера пък се пръскаха малки рибки. Хищник не се видя да скача...
К'во си взех от Еднолевката, така и така имах странични пари за китайски експеримент
:

Първите 2 китайски произведения се оказаха доста читави примамки. Много добра агресивна игра и кастинг, газят до 1-1,5 метра - без забележка. Другото зелено изчадие искаше намеса с клещите за да добие душа. Блесната се оказа пълен т**ак. Лети добре, но листото идва дебело и не се върти както трябва да е....
Най-много бях доволен от воблера на Осако. Как са го направили умът ми не го побира.... Направен е от пластмаса, но никъде няма следа от слепване. Чисто си е като матрица и изработка на Rapala Glass Shad
Просто Осако ми се издигна в очите като производител на пластмасови примамки :

Куките са изумително остри и здрави, халките също са без забележка. Има ясно отчетливи тракащи топчета вътре. Като цяло изработката на воблера е не на прилично ниво, а на изумително съвършено ниво
В бързото течение нямаше никакви проблеми с воденето !! За 6 лева воблера е уникален !!
На оранжевия воблер виждате каква е изработката, но той също притежава стабилна игра в бързо течение и в мътната вода се виждаше чудесно, чак и тракаше !!
Имитацията на щуклето, я нагласих да играе, но не ми харесва нещо особено и май ще го направя ключодържател
Ще се види след забраната 
20-тия пореден валат го отвъртах с тая изтърмъчена цаца на Осако-то
Какво да се прави, важното е на куката да има риба
Това изтърмъчаване е определено признак за сериозната острота на 3-ките

Та това беше първата риба за 2013-та и от 19 ходенета насам

Oбщо взето последната седмица на Март ми беше свободна, та се прибрах към Хюстън бари да риболовствам.
На 23.03 минах през магазина за 1 лв. и накупих една шепа неща от братския Китай

Положението не беше никак хубаво. Реката беше вдигнала още нивото си и вече приличаше на Дунав :

Поради силното течение местата за риболов бяха много ограничени и реших така и така съм на реката да метна.
Вече след 19 навъртяни валата, 20-ти пореден щеше да ми дойде в повече

Хубавото беше, че рибите вече проиграваха - поне мирните. Скобарите непрестанно скачаха, а при провеждане на воблера пък се пръскаха малки рибки. Хищник не се видя да скача...
К'во си взех от Еднолевката, така и така имах странични пари за китайски експеримент

Първите 2 китайски произведения се оказаха доста читави примамки. Много добра агресивна игра и кастинг, газят до 1-1,5 метра - без забележка. Другото зелено изчадие искаше намеса с клещите за да добие душа. Блесната се оказа пълен т**ак. Лети добре, но листото идва дебело и не се върти както трябва да е....
Най-много бях доволен от воблера на Осако. Как са го направили умът ми не го побира.... Направен е от пластмаса, но никъде няма следа от слепване. Чисто си е като матрица и изработка на Rapala Glass Shad

Куките са изумително остри и здрави, халките също са без забележка. Има ясно отчетливи тракащи топчета вътре. Като цяло изработката на воблера е не на прилично ниво, а на изумително съвършено ниво

На оранжевия воблер виждате каква е изработката, но той също притежава стабилна игра в бързо течение и в мътната вода се виждаше чудесно, чак и тракаше !!
Имитацията на щуклето, я нагласих да играе, но не ми харесва нещо особено и май ще го направя ключодържател

20-тия пореден валат го отвъртах с тая изтърмъчена цаца на Осако-то

Колега, иди пали свещи или виж да не са ти направили някаква магия, тва сериозно.JettroniX написа:
![]()
Бат Стан, масово по Марица и притоците й се въртяха валати тогава. Нямам обяснение защо дори кефалите по притоците, през Март, не се раздвижиха на изкуствените примамки...Само колегите търсещи целенасочено сом по Марица имаха по някаква слука на сом и распери най-вече.
Постоянното залпово изпускане на Цанков камък и на цялата каскада на Въча, пресича рибата яко със студена вода и от там се намалява всякаква активност на хищниците....., а местата за риболов силно се ограничаваха поради високата вода, поне такива са ми наблюденията за навъртяните валати. По-предните години не е имало такова "неимане".... Още края на Февруари рибата започваше да става активна, както мирната така и хищната
.
За протокола съм се полял със светена вода
и има ефект
и аз си мислех, че някоя циганка ме е урочасала 
Постоянното залпово изпускане на Цанков камък и на цялата каскада на Въча, пресича рибата яко със студена вода и от там се намалява всякаква активност на хищниците....., а местата за риболов силно се ограничаваха поради високата вода, поне такива са ми наблюденията за навъртяните валати. По-предните години не е имало такова "неимане".... Още края на Февруари рибата започваше да става активна, както мирната така и хищната

За протокола съм се полял със светена вода