Риби и емоции на спининга.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Re: Риби и емоции на спининга.

Мнение от koda33 »

Някъде към Садово ще ходим с приятелите , да ни е и малко по близко до София че от началото на годината ми се събират около 3000 км в излети , от които 60% са капота)))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Такава е наща орисия - спинигист в България да си :D За сега рекорда ми е 19 поредни валата, но винаги се прекъсва някоя дълга и черна серия, просто няма начин да няма начин :lol: Там в района ги има Расперите ;)
Изображение
Аватар
КалинПетров
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КалинПетров »

най много распер държи марица в района на Д-град и Харманли
Изображение
Reel Tuning
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Мерси за инфото колеги)) :drinkers:
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

След още 2 неприятни и безвкусни валата на Марица, реших да се насоча към притоците за кефал. На 02.03 се пуснах по река Банска при с. Гарваново. Големият отток вече беше минал и покрай реката бяха започнали да излизат вече първите зелени тучни треви. Една покъртителна гледка оставена след оттичането на голямата снежна вода :

Изображение

Какво нещо е живота....

Пуснах се от , т.нар. "Цигански гьол", та надоле по течението. Единствено на блесната имах подгонвания на някакви озверели уклеи по 1 пръст :lol:
Родна мила картинка - свиня-мама да я хокат да се прибира у дома :lol: :axe: , па за тонажа кравешки фъшкии да не пиша :lol:

Изображение

На вира на помпената положението беше същото - уклеи на пасажи след Аглията, ама кьорав кефал няма ...
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та палнахме колата с брата и хоп до с. Клокотница кацнахме (пак на същата река). Там пък нямаше нищо, освен ей тия бабки на бял.
Тая аз я хванах от зор, та да видя няква баш цигнака да не ме е урочасала
:oops: , па не е....

Изображение

Дръпнах още 2 и ми омръзна, та закрачих пак по вировете надолу :lol:

Там някъде си, пък видях това :
Изображение

Един по зорък поглед и стана ясно, на кого е дворчето :

Изображение
Една Нутрия се шмугнала там и си дъвчеше нещо си :
Изображение

...и така. Краката бяха като бетон, душата пълна, дробовете прочистени, но слука на спининга "тцъ". :oops:
То честно казано през зимният сезон излетите ми са повече туристически отколкото риболовни :lol:
Изображение
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

:wink: Важното е да си на вода!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

nikolaiiliew написа::wink: Важното е да си на вода!
+1

Ти така както си я подкарал с 2-3 месеца закъснения репорти баш зимата ще вадиш трофеините рибоци :lol:.Иначе чак аз се изплаших колко риба има в реката в радиус от 1км,а преди месец-два капота :lol:
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Определено далеч от асфалтовата и бетонната джунгла ми е по-добреее :lol:
Фиш такава е, месец с месец не си приличат и то има защо ;)

:smt024
И дойде Април месец :) Вече река Марица почваше да си вдига нивото след зимния отток. Причината мисля, че я знаете каква беше. То и сега пак е същата работа....Тая вода от каскадата на Въча много ще обърка рибите и коритото на реката :evil:
Поради силното течение се насочих към разливите на реката, където би трябвало да се напичат вече кефалите и другите риби. Взех лекия спининг и закрачих по тях :
Изображение

Изображение

Времето си беше с променлива облачност, но въпреки това, тонуса беше приповдигнат от пролетните лъчи на Слънцето, които се подаваха между облаците 8)

Изображение

Ясно е, че оттук нататък ще има все по-дълги и слънчеви дни и природата вече го знаеше това !

Изображение

За съжаление не се видя през целия ден, ни една рибка в бързеите и разливчетата, които се бяха образували от високото ниво на водата.

Изображение

За мой късмет пък, ей тая Рапала мен си чакаше застинала :

Изображение

Запазвам традицията през определен период от време да си пазарувам от водоемите :lol:
Изображение

Мммм много убав, че и сомски :D :

Изображение

Впоследствие се оказа, че воблера има доста история и е бил скъсан доста по нагоре по-течението :shock: Дори видя собственика си, но все пак мой късмет нали :D Подарих го на КалинПетров, той па ми даде друго нещо...та така :P

После, след 3 дена се капотирахме отново уставно с Пламен и Калин отново на Марица. Реката беше качила сериозно нивото и мъкнеше какво ли не..... Побъркаха я с тия залпови изпускания от каскадата по Въча !!

Най-интересното беше тоя скобар, който върнахме обратно в реката :

Изображение

Докато набивахме лаф покрай брега с Калин, скобара подскочи над водата и застина до брега. Почна да се втриса целия и да се вкоченява. Отначало, отдалече помислихме, че распер гони плячка, но като се приближихме установихме, че не беше така. След 5-6 минути държане във водата лека полека си тръгна по живо, по здраво.

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
hristo2201
новобранец
новобранец

Мнение от hristo2201 »

Невероятни репортажи колега! Досега се колебаех дали да практикувам спинингов риболов, но след като изчетох темата ти се зарибих на 100% и се надявам скоро и аз да имам повод да се похваля :)
Успех!
Рибо-love!
Нито е рак, нито риба, но кълве - що е то?
Отг. охлюв :D
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Започнеш ли отърване няма, както споменаха колегите на 1-ва страница от темата :lol:
За да усетиш правилно риболова, трябва да си вземеш правилните такъми - въдица, макара, плетено и след това примамките, а накрая аксесоарите.
Всяка една риба, която уловиш на спининга ти дава един положителен заряд от себе си и започваш да гледаш другояче на света. Пускането на рибата обратно във водоема, за да й се накефи някой друг спинингист си е вече манталитет и възпитание на самия спинингист. Не отричам обаче вкусувите качества на някои от хищниците и съм на мнение, че 1 от поне най-малко 3 качествени риби можеш да си вземеш за кулинария - това все пак всеки си го решава сам за себе си. 8)
Риболова е динамичен и за съжаление скъп до някъде. Дори и да останеш валат си зареден от самата разходка. Не е като да стоиш статичен на едно и също място през целия излет, примерно на платформата с щеката и да те хваща саклета, че не ще да кълве или па друга причина намираща се около теб.... Както виждаш не се ограничавам само с това да ми е само цел, да хвана някоя риба за пред обектива и хората :D Започнеш ли правилно и имаш ли мерак стигаш далеч ;)

По-горе съм допуснал малка времева грешка :D Не било още Април, ами най-ми било Март все още :D

Някои неща, които си взех и междувременно ги тествах при поредните валати на Марица, Банска и един язовир ;)

Първо беше тоя набор от воблери :
Изображение

За съжаление до ден днешен нямам слука на тях! Дори на Голдитата и малкия Мепс :oops: Стоят ми все още в кутийките и упорствам на тях както из Юга така и по Софийското поле ;)
100 % съм убеден, че ще им дойде времето :rolleyes: :D Да видим обаче кога 8)

Също така допълних към Салмата, Аплауз на 3000 (втора ръка, за чисто нов нямах тогава много пара) :supz:
Получи се още по-добра комбинация отколкото с Екусимата на 1000. То така е и по-правилно, ма на времето кой да знае ;) Екусимата я измъчих с големи примамки 8 месеца и да ви кажа, че съм предоволен. Измъкнах доста риби, ползвах я в бързи течения с до 18 грамови примамки, в сняг и лед и пр... Почти никаква забележка нямам към нея, освен едно саморазвило се болтче, което го завих :) Пратих я на малкия форнт за кефали и други дребни риби - ползвам я на Тубертини Онага-та.
Аплауза с Екусимката изглеждат като ИН и ЯН 8-) :

Изображение

Та това са част от новите ми придобивки за новия сезон :)
Изображение
jivko.uzunov
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от jivko.uzunov »

Дано да имаш ГОЛЯМА слука през новия сезон с новите придобивки!!!
И да незабравиш да снимаш!!! :D Успех!!!
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

И тях ще ги сефтосаш :wink:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Е как, снимките са запазената ми марка :D Благодаря за пожеланията !!!

Oбщо взето последната седмица на Март ми беше свободна, та се прибрах към Хюстън бари да риболовствам.
На 23.03 минах през магазина за 1 лв. и накупих една шепа неща от братския Китай :) Зпалих автомобила и газ към Марица, да видя как е положението на реката.
Положението не беше никак хубаво. Реката беше вдигнала още нивото си и вече приличаше на Дунав :
Изображение

Изображение

Поради силното течение местата за риболов бяха много ограничени и реших така и така съм на реката да метна.
Вече след 19 навъртяни валата, 20-ти пореден щеше да ми дойде в повече :rolleyes: , то и обстановката навяваше 20-ти пореден 8-)
Хубавото беше, че рибите вече проиграваха - поне мирните. Скобарите непрестанно скачаха, а при провеждане на воблера пък се пръскаха малки рибки. Хищник не се видя да скача...
К'во си взех от Еднолевката, така и така имах странични пари за китайски експеримент :) :

Изображение

Първите 2 китайски произведения се оказаха доста читави примамки. Много добра агресивна игра и кастинг, газят до 1-1,5 метра - без забележка. Другото зелено изчадие искаше намеса с клещите за да добие душа. Блесната се оказа пълен т**ак. Лети добре, но листото идва дебело и не се върти както трябва да е....
Най-много бях доволен от воблера на Осако. Как са го направили умът ми не го побира.... Направен е от пластмаса, но никъде няма следа от слепване. Чисто си е като матрица и изработка на Rapala Glass Shad :shock: Просто Осако ми се издигна в очите като производител на пластмасови примамки : :o
Изображение

Куките са изумително остри и здрави, халките също са без забележка. Има ясно отчетливи тракащи топчета вътре. Като цяло изработката на воблера е не на прилично ниво, а на изумително съвършено ниво :o В бързото течение нямаше никакви проблеми с воденето !! За 6 лева воблера е уникален !!
На оранжевия воблер виждате каква е изработката, но той също притежава стабилна игра в бързо течение и в мътната вода се виждаше чудесно, чак и тракаше !!
Имитацията на щуклето, я нагласих да играе, но не ми харесва нещо особено и май ще го направя ключодържател :) Ще се види след забраната ;)
20-тия пореден валат го отвъртах с тая изтърмъчена цаца на Осако-то :lol: Какво да се прави, важното е на куката да има риба :lol: Това изтърмъчаване е определено признак за сериозната острота на 3-ките ;)

:axe:

Изображение

Та това беше първата риба за 2013-та и от 19 ходенета насам :lol:
Изображение
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

JettroniX написа:
:axe:

Изображение

Та това беше първата риба за 2013-та и от 19 ходенета насам :lol:
Колега, иди пали свещи или виж да не са ти направили някаква магия, тва сериозно.
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Бат Стан, масово по Марица и притоците й се въртяха валати тогава. Нямам обяснение защо дори кефалите по притоците, през Март, не се раздвижиха на изкуствените примамки...Само колегите търсещи целенасочено сом по Марица имаха по някаква слука на сом и распери най-вече.
Постоянното залпово изпускане на Цанков камък и на цялата каскада на Въча, пресича рибата яко със студена вода и от там се намалява всякаква активност на хищниците....., а местата за риболов силно се ограничаваха поради високата вода, поне такива са ми наблюденията за навъртяните валати. По-предните години не е имало такова "неимане".... Още края на Февруари рибата започваше да става активна, както мирната така и хищната :) .

За протокола съм се полял със светена вода :lol: :lol: и има ефект :lol: и аз си мислех, че някоя циганка ме е урочасала :D
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”