Паста за риболов на шарани на плувка

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Паста за риболов на шарани на плувка

Мнение от butnik »

Изображение
С това приспособление става хем по-бързо ,хем по-лесно :D При малка дълбочина куката със стръвта при вкарване на щеката може да се присурква по дъното и пастата да ви падне преди да е стигнала точката на риболов,с това приспособление стръвта виси на щеката и вкарване на пълната и дължина на която ловите с едно завъртане освобождавате такъма и ви пада точно на място,без да се притеснявате дали стои още на куката.Освен за паста ,тази джаджа се използва и при подхранване с байтдропер,също и когато имате водорасли пред вас.
При риболов на паста дълбочината е важен фактор,ако повода ви лежи на дъното няма как да разберете кога пастата се разтворила и е паднала от куката.Или куката трябва едвам едвам да стържи по дъното или да е малко над него.Плувката която съм постнал в по-горният ми пост е 0.20гр,като почти всички карпови серии плувки на Мило са макс до 1гр.явно има защо.Специфичното на този вид плувки е това,че е изместен баланса на плувката и антената е по-дълга от нормалното,влакното минава през тялото и което е прави доста здрава и устояваща на напъните на едрите рибоци.Когато плувката е утежнена така,че само 1см от антената да стърчат над водата ,при падане на пастата от куката тя се повдига нагоре.Това означава,че пастата е паднала от куката и трябва да презаредите, като се утежнява плувката трябва да се вземе под внимание и този факт,че пастата също влиза също в утежнението.Плувката се утежнява така,че цялата и антена да се подава от водата и при монтирането на пастата тя да се потопи толкова,че все пак да се вижда част от антената и да индикира падането и от куката.
На скоро на турнира в съседна Румъния/Дорипеско/,домакините са доминирали именно с риболов с паста.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
nemalabavo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nemalabavo »

А тази паста може ли да се ползва при риболов например с такъв мач :!:

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ff25870138
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Посочената въдица е с доста висока акция за мач,обърни внимание и на описанието на въдицата.Не съм пробвал да ловя на мач с паста,но ми се струва,че ще бъде тънка работа.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
nemalabavo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nemalabavo »

Имам почти същия мач и един твой колега ми предложи от магазина си кутийка с паста,направена на малки топченца.Закачам едно на куката и замятам.Около 15 мин според него ще имам паста,след което започвала да се разпада.Но си мисля,че има много голяма вероятност при замятането стръвта да падне..........
g_yovkov
новобранец
новобранец

Мнение от g_yovkov »

При последното посещение на риболовен магазин ми придложиха такава паста (с аромат на ванилия), но не посмях да взема за да не си прецакам риболова. Някой има ли реален опит с това нещо? Действа ли в наши условия? Иска ли друга захранка или само на пастата се лови?
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Миналата или по минала година в Румъния едни колеги я избиха с паста, в българия съм пробвал с една паста дето я бях вземал за котката за подобряване на апетита/тя тъй и е я яде пък струваше 27лв./ и резултата беше приличен, ама много пипкав риболов.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Аватар
kaminero65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kaminero65 »

Хай сега аз да ви отворя малко на риболова с паста,щото теорията си е едно,а практиката показва нещо друго.
1.Плувка - според всички теории тука трябва да бъде до 1 гр.Да,ама не.И обяснявам защо.
Англичаните ползват малки плувки,но те по принцип ловят с паста макс. на 11м щека,като при това държат последната тръба по средата което автоматично намалява дистанцията до около 10 м.При това водоемите им са плитки с дълбочина на тази дистанция до 1.20 - 1.5м.
Нашите са по-дълбоки и дистанцията на която се лови е по-голяма,защото при нас рибата рядко идва до брега - особено пък на състезание.Другия момент който налага по-голямата плувка е вятърът.Тежката плувка стои много по-стабилно при него,отколкото малката.
2.Антената на плувката - задължително трябва да е куха с дебелина минимум 3 мм.
Защо толкова дебела :
1.За да може да издържа тежеста на пастата която никак не е малка
2.Тук е тънкия момент - когато се съберат риби на петното,неминуемо се получава търкане на телата им по влакното на линията.Тънката антена индикира тези търкания и или потъва или се повдига което предизвиква засечка,коята съответно се оказва празна тъй като рибата не е поела стръвта.Дебелата антена елиминира тези паразитни движения и се вижда само чистото кълване.
3.Пастата - пастата трябва да бъде изключително мека.Това е така защото на комерсиалните водоеми рибите са хващани и пускани много пъти и се научават да избягват твърда храна.Също така меката паста способства за по-лесното засичане на рибата,тъй като шарана при засмукването на пастата,тя се разтваря в устата му и предизвиква самозасичане.
4.Показаният от г-н Бутников ruber band на Daiwa не е подходящ за риболова на паста,тъй като паста с правилната мека консистенция при първото лека тръсване на щеката пада от куката.За това при риболова на паста се ползват изключително купички нанизани на върха на щеката и то достатъчно дълбоки за да могат да предотвратят евентуално изпадане на пастата при неволно тръсване на щеката било то при слизането от ролера или друго невнимателно движение.
5.Куката - куката за риболов на паста трябва задължително да голяма.Забравете всички английски чалъми с куки № 16 и 14.Тук номерата са от № 6 до № 2.Като най-универсална се ползва № 4.Другото важно при куката е че тя трябва да бъде с широка извивка и права или с минимален наклон на острието към дръжката.Куките тип орлов нокът със завито към дръжката острие водят до много гелета.

Всичко това в общата си част го научих миналата година на Maver cup - Romania,
а тънките подробности на купа Апулум където бяха счупени за два дни рекордите на Румъния за улов на риба на състезание.Първия ден се уловиха 102 кг шаран за 5 часа,а втория 115 кг шаран за 5 часа от един състезател.

Поздрави и дано съм бил полезен :D
Team Milo - feel the difference
Аватар
Port_Royal
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Port_Royal »

Много полезно разясняване за използването на паста от колега kaminero65 :drinkers: След набавяне с някои необходими пособия за този вид риболов,ще бъде изпробван от моя старана на платен водоем как действа.
Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
Аватар
FENOMENA86
новобранец
новобранец

Мнение от FENOMENA86 »

Според мен плувката не трябва да се натоварва така че да се вижда само червеното на антената,защото се получават така наречените фитки,хубаво е да се показва повечко антената,за да индикира реалното кълване...успехи
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”