Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Паста за риболов на шарани на плувка
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Паста за риболов на шарани на плувка

С това приспособление става хем по-бързо ,хем по-лесно

При риболов на паста дълбочината е важен фактор,ако повода ви лежи на дъното няма как да разберете кога пастата се разтворила и е паднала от куката.Или куката трябва едвам едвам да стържи по дъното или да е малко над него.Плувката която съм постнал в по-горният ми пост е 0.20гр,като почти всички карпови серии плувки на Мило са макс до 1гр.явно има защо.Специфичното на този вид плувки е това,че е изместен баланса на плувката и антената е по-дълга от нормалното,влакното минава през тялото и което е прави доста здрава и устояваща на напъните на едрите рибоци.Когато плувката е утежнена така,че само 1см от антената да стърчат над водата ,при падане на пастата от куката тя се повдига нагоре.Това означава,че пастата е паднала от куката и трябва да презаредите, като се утежнява плувката трябва да се вземе под внимание и този факт,че пастата също влиза също в утежнението.Плувката се утежнява така,че цялата и антена да се подава от водата и при монтирането на пастата тя да се потопи толкова,че все пак да се вижда част от антената и да индикира падането и от куката.
На скоро на турнира в съседна Румъния/Дорипеско/,домакините са доминирали именно с риболов с паста.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
А тази паста може ли да се ползва при риболов например с такъв мач
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ff25870138

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ff25870138
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Посочената въдица е с доста висока акция за мач,обърни внимание и на описанието на въдицата.Не съм пробвал да ловя на мач с паста,но ми се струва,че ще бъде тънка работа.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
Имам почти същия мач и един твой колега ми предложи от магазина си кутийка с паста,направена на малки топченца.Закачам едно на куката и замятам.Около 15 мин според него ще имам паста,след което започвала да се разпада.Но си мисля,че има много голяма вероятност при замятането стръвта да падне..........
При последното посещение на риболовен магазин ми придложиха такава паста (с аромат на ванилия), но не посмях да взема за да не си прецакам риболова. Някой има ли реален опит с това нещо? Действа ли в наши условия? Иска ли друга захранка или само на пастата се лови?
- SBANKOV
- ще става разбирач
Миналата или по минала година в Румъния едни колеги я избиха с паста, в българия съм пробвал с една паста дето я бях вземал за котката за подобряване на апетита/тя тъй и е я яде пък струваше 27лв./ и резултата беше приличен, ама много пипкав риболов.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
- kaminero65
- научил се да хвърля
Хай сега аз да ви отворя малко на риболова с паста,щото теорията си е едно,а практиката показва нещо друго.
1.Плувка - според всички теории тука трябва да бъде до 1 гр.Да,ама не.И обяснявам защо.
Англичаните ползват малки плувки,но те по принцип ловят с паста макс. на 11м щека,като при това държат последната тръба по средата което автоматично намалява дистанцията до около 10 м.При това водоемите им са плитки с дълбочина на тази дистанция до 1.20 - 1.5м.
Нашите са по-дълбоки и дистанцията на която се лови е по-голяма,защото при нас рибата рядко идва до брега - особено пък на състезание.Другия момент който налага по-голямата плувка е вятърът.Тежката плувка стои много по-стабилно при него,отколкото малката.
2.Антената на плувката - задължително трябва да е куха с дебелина минимум 3 мм.
Защо толкова дебела :
1.За да може да издържа тежеста на пастата която никак не е малка
2.Тук е тънкия момент - когато се съберат риби на петното,неминуемо се получава търкане на телата им по влакното на линията.Тънката антена индикира тези търкания и или потъва или се повдига което предизвиква засечка,коята съответно се оказва празна тъй като рибата не е поела стръвта.Дебелата антена елиминира тези паразитни движения и се вижда само чистото кълване.
3.Пастата - пастата трябва да бъде изключително мека.Това е така защото на комерсиалните водоеми рибите са хващани и пускани много пъти и се научават да избягват твърда храна.Също така меката паста способства за по-лесното засичане на рибата,тъй като шарана при засмукването на пастата,тя се разтваря в устата му и предизвиква самозасичане.
4.Показаният от г-н Бутников ruber band на Daiwa не е подходящ за риболова на паста,тъй като паста с правилната мека консистенция при първото лека тръсване на щеката пада от куката.За това при риболова на паста се ползват изключително купички нанизани на върха на щеката и то достатъчно дълбоки за да могат да предотвратят евентуално изпадане на пастата при неволно тръсване на щеката било то при слизането от ролера или друго невнимателно движение.
5.Куката - куката за риболов на паста трябва задължително да голяма.Забравете всички английски чалъми с куки № 16 и 14.Тук номерата са от № 6 до № 2.Като най-универсална се ползва № 4.Другото важно при куката е че тя трябва да бъде с широка извивка и права или с минимален наклон на острието към дръжката.Куките тип орлов нокът със завито към дръжката острие водят до много гелета.
Всичко това в общата си част го научих миналата година на Maver cup - Romania,
а тънките подробности на купа Апулум където бяха счупени за два дни рекордите на Румъния за улов на риба на състезание.Първия ден се уловиха 102 кг шаран за 5 часа,а втория 115 кг шаран за 5 часа от един състезател.
Поздрави и дано съм бил полезен
1.Плувка - според всички теории тука трябва да бъде до 1 гр.Да,ама не.И обяснявам защо.
Англичаните ползват малки плувки,но те по принцип ловят с паста макс. на 11м щека,като при това държат последната тръба по средата което автоматично намалява дистанцията до около 10 м.При това водоемите им са плитки с дълбочина на тази дистанция до 1.20 - 1.5м.
Нашите са по-дълбоки и дистанцията на която се лови е по-голяма,защото при нас рибата рядко идва до брега - особено пък на състезание.Другия момент който налага по-голямата плувка е вятърът.Тежката плувка стои много по-стабилно при него,отколкото малката.
2.Антената на плувката - задължително трябва да е куха с дебелина минимум 3 мм.
Защо толкова дебела :
1.За да може да издържа тежеста на пастата която никак не е малка
2.Тук е тънкия момент - когато се съберат риби на петното,неминуемо се получава търкане на телата им по влакното на линията.Тънката антена индикира тези търкания и или потъва или се повдига което предизвиква засечка,коята съответно се оказва празна тъй като рибата не е поела стръвта.Дебелата антена елиминира тези паразитни движения и се вижда само чистото кълване.
3.Пастата - пастата трябва да бъде изключително мека.Това е така защото на комерсиалните водоеми рибите са хващани и пускани много пъти и се научават да избягват твърда храна.Също така меката паста способства за по-лесното засичане на рибата,тъй като шарана при засмукването на пастата,тя се разтваря в устата му и предизвиква самозасичане.
4.Показаният от г-н Бутников ruber band на Daiwa не е подходящ за риболова на паста,тъй като паста с правилната мека консистенция при първото лека тръсване на щеката пада от куката.За това при риболова на паста се ползват изключително купички нанизани на върха на щеката и то достатъчно дълбоки за да могат да предотвратят евентуално изпадане на пастата при неволно тръсване на щеката било то при слизането от ролера или друго невнимателно движение.
5.Куката - куката за риболов на паста трябва задължително да голяма.Забравете всички английски чалъми с куки № 16 и 14.Тук номерата са от № 6 до № 2.Като най-универсална се ползва № 4.Другото важно при куката е че тя трябва да бъде с широка извивка и права или с минимален наклон на острието към дръжката.Куките тип орлов нокът със завито към дръжката острие водят до много гелета.
Всичко това в общата си част го научих миналата година на Maver cup - Romania,
а тънките подробности на купа Апулум където бяха счупени за два дни рекордите на Румъния за улов на риба на състезание.Първия ден се уловиха 102 кг шаран за 5 часа,а втория 115 кг шаран за 5 часа от един състезател.
Поздрави и дано съм бил полезен

Team Milo - feel the difference
- Port_Royal
- разбира нещата
Много полезно разясняване за използването на паста от колега kaminero65
След набавяне с някои необходими пособия за този вид риболов,ще бъде изпробван от моя старана на платен водоем как действа.

Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
- FENOMENA86
- новобранец
Според мен плувката не трябва да се натоварва така че да се вижда само червеното на антената,защото се получават така наречените фитки,хубаво е да се показва повечко антената,за да индикира реалното кълване...успехи