В търсене на "универсалният боец"

Модератори: Павел Иванов, sestrata

edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

В търсене на "универсалният боец"

Мнение от edge »

Е , колеги , много се изписа за това кой какво размахва и какви „чакръци” развърта , но все си мисля , че освен „парадните” такъми с които да се перчим и да ги вадим от гардероба за конкретен тематичен риболов , много от вас си имат и своето универсално „оръжие” и то най-често влиза в действие на най-различни места и условия , и се носи навсякъде като неотменна част от екипировката.

И така , в търсене на „Калашника” на спинингите , пускам темата и.... като начало ето и моят универсален боец – телеспин EUROSTAR , модел TAKTIQ 2,40 м. 20-40 гр.,но според мен отговаря на 10-30 гр.(закупен 2001 г.) , оборудван с макара OKUMA EPIX 30 , със заден аванс за съжаление (закупена 2004 г.)

През всички тези години съм го носил винаги и навсякъде и мога да кажа , че най-запомнящите се излети съм ги направил с него и никога не ме е подвел.
последен излет.JPG
последен излет.JPG (248.17 KiB) Преглеждано 2254 пъти
Снимката е направена при последният ми риболов от тази година (само миг преди рибките да бъдат пуснати обратно) , след който въпросният телеспин заедно с новичка TOKUSHIMA , го подарих на чудесен приятел , който едва сега прохожда в спининга.

OKUMA-та си остана при мен и все още е в отлично здраве , въпреки , че външно доста е белязана . За нея мога да кажа също и че перфектно е издържала „фризерният” тест – след почистване и смазване – престой няколко часа във фризера , след което развъртане и пробване на аванса ( като подготовка за риболов през зимата). Малко от скъпите , прецизни макари биха издържали подобен тест , без да се сковат....

Това е за сега от мен.

С интерес ще очаквам и други мнения... :)
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: В търсене на "универсалният боец"

Мнение от karaburov »

Изображение
Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
В буркани ще е по добре,че ще им изчезнат костите на тия малки щуклета!
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

EEE човек да го е страх да пусне тема !Предполагам че колегата не ги е пуснал живи на скарата ,а във водата -след като е написал че са пуснати :!:
Иначе на въпроса.Универсалния боец 1,80м,стъклопласт, руска пръчка ,не и знам годините и марката.Не излиза от колата ,прилично гъвкава и приемливо тежка.Сменени са водачите и нищо др.Нямам снимка -не е и за показване :D ,но няма и чупене.И шарани е вадила преди доста години обаче.
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
finder
новобранец
новобранец

Мнение от finder »

karaburov написа: Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
Интересно..... Все пак тази тема не съдържа само снимка на улов......

Има и... текст... И при това съвсем добронамерено написан !

А при този въпрос , подписът ти си е мноооого готин :

" Английски форум: Задаваш въпрос и ти отговарят.
Руски форум: Задаваш въпрос, отговарят ти и ти отвръщат с такъв.
Български форум: Задаваш въпрос и ти обесняват колко си тъп!"
Отдавна е време да променим България към по-добро !

И ако не сега , кога ?! И ако не ние , кой ?!

Преди всичко - Българин
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

finder написа:
karaburov написа: Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
Интересно..... Все пак тази тема не съдържа само снимка на улов......

Има и... текст... И при това съвсем добронамерено написан !

А при този въпрос , подписът ти си е мноооого готин :

" Английски форум: Задаваш въпрос и ти отговарят.
Руски форум: Задаваш въпрос, отговарят ти и ти отвръщат с такъв.
Български форум: Задаваш въпрос и ти обесняват колко си тъп!"
;)
Като се загледаш.....аджаба тези малки щучки в тва корито дали са пуснати ;)
Колко добронамерен е текста говори само по себе си мястото на снимките на улова :D
Не съм светец,вземам си по някоя рибка(от Дунава,и то само риби с тегло над 1,5 кг,та даже и съм превишавал нормата от 3кг риба за излет ;) http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... start=3060" onclick="window.open(this.href);return false; ),ама тези дребоси дето има 100гр.месо айде няма нужда!
Това ми е първа забележка за уловена риба! Но с убеждение,че тези малки риби са прибрани 101% съм сигурен!
Така,че колега няма нужда от лекия ви сарказъм ;)
А отностно подписа ми,той е за друга тема.......ама е дълга и широка
Поздрави!
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Аз под универсална въдица разбирам такава с тегло до 150 грама и дължина 200 - 230 см, реален тест по примамки 4-20 грама и бърза акция. С такава въдица мога да използвам 99% от примамките си и би могло да се пребори всякаква риба без сом в течение предполагам, понеже не съм изпитвал такава емоция. Това разбирам аз под универсална...
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито ) :wink: а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Аватар
monzata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от monzata »

pampasa написа:Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито ) :wink: а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)
хейтъри фореварр ! :axe: ..... тръгва се аут оф темата агейн ... иначе по отношение на въдицата аз имам една от 5 лева въдица , купувах си я като ученик марка wolf (1,80 м акция 80-100 ) или нещо такова ,тогава въобще не съм знаел за акция ,пък и спестих от закуски , само ми казаха че трябва да е къса защото беше за булдо ,но я ползвах за леко дънце , с хранилка даже и плувка съм слагал. :D още е в дейстие :D
edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от edge »

pampasa написа:Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито ) :wink: а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)
Набито око имаш колега ! :D Лодката си е бая "корито" и се движи ето с това :

ДВИГАТЕЛЯ НА КОРИТОТО.JPG
ДВИГАТЕЛЯ НА КОРИТОТО.JPG (152.33 KiB) Преглеждано 1618 пъти
115 к.с. :wink:

А рибетата си цопнаха живи и здрави , като за протокола само ще отбележа , че тези в живарника (7 бр.) послужиха само за снимката , а като цяло уловът беше около над 30 бр.(такъв риболов разбира се е изключителна рядкост ) но веднага бяха пускани обратно , щото ако и те присъстваха на "колективната" снимка , щяха сериозно да пострадат в блъсканицата.... Размерът им беше един калибър около 0.8кг. , до 1.3 кг. , но не ми бяха нужни.... Трябваше ми прабаба им , но... тя не беше гладна... :)

Благодаря на колегите за доверието , а на Тома Неверни - karaburov , ами простено му е... Все пак колегата се определил в една своя тема като "начинаещ" и вече също съм голям фен на подписа му... :wink: :wink: :wink: Е , вярно заби темата още в самото начало в канала но мисля , че изчерпателно му отговорих... :wink:

Оттук насетне , нека все пак се придържаме към търсенето на "универсалният боец".

Все си мисля , че има доста какво да се разкаже....
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

edge написа:
Набито око имаш колега ! :D Лодката си е бая "корито" и се движи ето с това :

ДВИГАТЕЛЯ НА КОРИТОТО.JPG
115 к.с. :wink:

А рибетата си цопнаха живи и здрави , като за протокола само ще отбележа , че тези в живарника (7 бр.) послужиха само за снимката , а като цяло уловът беше около над 30 бр.(такъв риболов разбира се е изключителна рядкост ) но веднага бяха пускани обратно , щото ако и те присъстваха на "колективната" снимка , щяха сериозно да пострадат в блъсканицата.... Размерът им беше един калибър около 0.8кг. , до 1.3 кг. , но не ми бяха нужни.... Трябваше ми прабаба им , но... тя не беше гладна... :)

Благодаря на колегите за доверието , а на Тома Неверни - karaburov , ами простено му е... Все пак колегата се определил в една своя тема като "начинаещ" и вече също съм голям фен на подписа му... :wink: :wink: :wink: Е , вярно заби темата още в самото начало в канала но мисля , че изчерпателно му отговорих... :wink:

Оттук насетне , нека все пак се придържаме към търсенето на "универсалният боец".

Все си мисля , че има доста какво да се разкаже....
:lol: :lol: :lol:
А дано,да си пуснал тия малки зверчета,че иначе голямааааа мъка ;) (ама на дали)
"начинаещи" сме всички...в този вид риболов няма богове :D не вярвам да си профисионалист :!: Защото няма критерии за такива :drinkers:
Относно подписа,усещам,че си ми чел постовете, и си на ясно че не се меша току така ;)
Както казах по горе,това е друга и многоооо дълга тема,но с удоволствие бих я коментирал с теб на Л.С. да не спамим тук.

Та по темата, универсална пръчка няма,важното е да се кефиш на собствената и да и вярваш безрезервно,както на нея така и на примамките си,а може би най вече на себе си!
Поздрави :!:
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

toshiro написа:Аз под универсална въдица разбирам такава с тегло до 150 грама и дължина 200 - 230 см, реален тест по примамки 4-20 грама и бърза акция. С такава въдица мога да използвам 99% от примамките си и би могло да се пребори всякаква риба без сом в течение предполагам, понеже не съм изпитвал такава емоция. Това разбирам аз под универсална...
Подкрепям мнението на колегата по горе. Това е в общи линии универсалната пръчка при условията на риболов в Б-я или по скоро 2,40м. с акция 10-30, двуколенна..., става и за язовири и за реки.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

В процеса на търсене на "универсален боец" е напълно вероятно в крайна сметка да открием "универсален скопец". Аз лично за себе си, пред универсализма бих избрал въздържанието.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Нося си 2-та спининга M и L -а както в ХС така и в СФ (сътоветно Салмо-то и Тубертини-то) !!
Под това дето нарича автора "универсално", идва на първо четене нещо дето може да ползваш на Амазонка, Ебро, Лоара, По, Волга, Дунав, Мрица или Тунджа (Искър не я включвам)., а за язовирите и езерата, то г/д пак така.... :lol: :roll: , т.е. нещо сгъваемо или сглобяемо, което ще "вади".... Има колеги де сбъркаха "универсалното" с леко дънце, плувка и спининг :idea: :lol: , па тя темата и раздела е май само за спининг....
Универсално в спининга, според мен, е нещо тип "теле" или "травел" версия, може и 2-3 делно, де може да я ползваш и в Австралия за Барамуннди :idea: , всичко си зависи от дестанцията за пътуване и удобството на пренасяне!! Ако ще ловя на 700- 2000 км от БГ, по-добре да си наема въдици вместо да нося цял панаир, е освен примамките де.
Аз примерно живея на средно 270 километра от риболовните си места, но не ми пречи да си разнасям 2-те пръчки София-Хасково и обратно, даже дори преди 2 месеца не си забравих спининга във влака, но си забравих лаптопа за 500 пъти цената на лекия спининг :lol:
Изключвам травел версията на Тубертини, която ми е H - спининг, дори макарата и примамките не ги нося в СФ, тъй като тук няма къде да го практикувам тоя тежък риболов на спининг :idea: , но си нося другото "леко" снаражение :D
Не знам колко човека са си прекарали байткастовете през граница, но темата "универсално" има много значения, ако няма някакви ограничения за граници и километри :idea:
За БГ границите, универсалното е това де toshiro спомена или 5-25 в границата на 2 и 40 и примерно 2 делното не е проблем на разкарване....
Хората са казали в каталозите - "Транспортна дължина..." - ако това се има на предвид автора. Твърдостта на спининга винаги си е функция от това, к'во ще ходите да дирите най-често на примамките из командировките без любовници :D
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мунчо написа:В процеса на търсене на "универсален боец" е напълно вероятно в крайна сметка да открием "универсален скопец". Аз лично за себе си, пред универсализма бих избрал въздържанието.
Да, ама ти... Тук не си прав, ама никак с този сарказъм.
Не всеки има възможност да си купи 3-4 японски и различни акции според водоема или рибите които търси, не всеки има възможност да ползва примамки по 20-40 лв. бройката. И това съвсем не го прави по откъцан спинингист.
Не разбирам само едно, защо вместо всички да поощрим начинаещите в този спортсменски риболов, все ще се намерят хора като теб, които с язвителни и подигравателни мнения да ги отблъскват от него. Ами да вземем да ги поощряваме тогава да си ловят с парашутчета или сари и пр....
Та универсалната пръчка за БГ водоемите е тази: акция около 10-30 с дължина около 2,40. С нея могат да се ловят почти всички риби обитаващи нашите водоеми, както по реките, така и по язовирите. Съветът ми към всеки начинаещ е да започне с тази конфигурация, след време сам ще прецени кое го кефи или не и да ходи нагоре или надолу според предпочитаните от него риби и водоеми на които лови...

п.п. От мненията на колегата пуснал темата виждам, че е начинаещ в този риболов, затова напълно подкрепям мненията на колегите за тези маломерки в живарника. Затова ще му кажа, че няма спинингист който да ползва живарник :lol: Няма истински спинингист, който да задържа маломерни рибки, без значение, че след това ще си ги пусне обратно. Всичко маломерно се пуска веднага след откачането, а някои от мерните риби може да се задържат след субективна преценка от конкретния риболовец.. Това е..
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Няма сарказъм в думите ми, както и няма универсални борци! Никой не говори за "3-4 японски и различни акции" и не е коректно да вадиш думите ми от конспекта! Аз лично, ако разполагам с малко пари, а искам да покрия по-голям спинингов диапазон, бих си купил две въдици "Серт Ексийд" - едната с тест до 7 гр(реално около 10) от 1.8 м, и една да кажем 2.70 до 20. Така бих подходил адекватно към значително повече ситуации. И това би струвало 120 лв. За около двойно повече пари много интересно предложение са новите бюджетни модели на "Пантун 21", които носят всички характеристики на пълноценна, качествена пръчка. И ако втория вариант все пак е относително по-скъп, то първия е достъпен според мен - не мисля, че някой не би могъл да спести 120 лв за две въдици. Ами извинявам се, но спининг за 15 лв си е андрешковщина и профанизация отвсякъде. Казвам го не от снобизъм, а от прагматизъм. Човек трябва да си даде много ясна сметка какво очаква да получи и какви са реалностите, за да не задава после познати въпроси...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”