Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

В търсене на "универсалният боец"
Модератори: Павел Иванов, sestrata
В търсене на "универсалният боец"
Е , колеги , много се изписа за това кой какво размахва и какви „чакръци” развърта , но все си мисля , че освен „парадните” такъми с които да се перчим и да ги вадим от гардероба за конкретен тематичен риболов , много от вас си имат и своето универсално „оръжие” и то най-често влиза в действие на най-различни места и условия , и се носи навсякъде като неотменна част от екипировката.
И така , в търсене на „Калашника” на спинингите , пускам темата и.... като начало ето и моят универсален боец – телеспин EUROSTAR , модел TAKTIQ 2,40 м. 20-40 гр.,но според мен отговаря на 10-30 гр.(закупен 2001 г.) , оборудван с макара OKUMA EPIX 30 , със заден аванс за съжаление (закупена 2004 г.)
През всички тези години съм го носил винаги и навсякъде и мога да кажа , че най-запомнящите се излети съм ги направил с него и никога не ме е подвел.
Снимката е направена при последният ми риболов от тази година (само миг преди рибките да бъдат пуснати обратно) , след който въпросният телеспин заедно с новичка TOKUSHIMA , го подарих на чудесен приятел , който едва сега прохожда в спининга.
OKUMA-та си остана при мен и все още е в отлично здраве , въпреки , че външно доста е белязана . За нея мога да кажа също и че перфектно е издържала „фризерният” тест – след почистване и смазване – престой няколко часа във фризера , след което развъртане и пробване на аванса ( като подготовка за риболов през зимата). Малко от скъпите , прецизни макари биха издържали подобен тест , без да се сковат....
Това е за сега от мен.
С интерес ще очаквам и други мнения...
И така , в търсене на „Калашника” на спинингите , пускам темата и.... като начало ето и моят универсален боец – телеспин EUROSTAR , модел TAKTIQ 2,40 м. 20-40 гр.,но според мен отговаря на 10-30 гр.(закупен 2001 г.) , оборудван с макара OKUMA EPIX 30 , със заден аванс за съжаление (закупена 2004 г.)
През всички тези години съм го носил винаги и навсякъде и мога да кажа , че най-запомнящите се излети съм ги направил с него и никога не ме е подвел.
Снимката е направена при последният ми риболов от тази година (само миг преди рибките да бъдат пуснати обратно) , след който въпросният телеспин заедно с новичка TOKUSHIMA , го подарих на чудесен приятел , който едва сега прохожда в спининга.
OKUMA-та си остана при мен и все още е в отлично здраве , въпреки , че външно доста е белязана . За нея мога да кажа също и че перфектно е издържала „фризерният” тест – след почистване и смазване – престой няколко часа във фризера , след което развъртане и пробване на аванса ( като подготовка за риболов през зимата). Малко от скъпите , прецизни макари биха издържали подобен тест , без да се сковат....
Това е за сега от мен.
С интерес ще очаквам и други мнения...

-
- ще става разбирач
Re: В търсене на "универсалният боец"
Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
В буркани ще е по добре,че ще им изчезнат костите на тия малки щуклета!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
EEE човек да го е страх да пусне тема !Предполагам че колегата не ги е пуснал живи на скарата ,а във водата -след като е написал че са пуснати
Иначе на въпроса.Универсалния боец 1,80м,стъклопласт, руска пръчка ,не и знам годините и марката.Не излиза от колата ,прилично гъвкава и приемливо тежка.Сменени са водачите и нищо др.Нямам снимка -не е и за показване
,но няма и чупене.И шарани е вадила преди доста години обаче.

Иначе на въпроса.Универсалния боец 1,80м,стъклопласт, руска пръчка ,не и знам годините и марката.Не излиза от колата ,прилично гъвкава и приемливо тежка.Сменени са водачите и нищо др.Нямам снимка -не е и за показване

Риболовът не е слука,а наука!
Интересно..... Все пак тази тема не съдържа само снимка на улов......karaburov написа: Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
Има и... текст... И при това съвсем добронамерено написан !
А при този въпрос , подписът ти си е мноооого готин :
" Английски форум: Задаваш въпрос и ти отговарят.
Руски форум: Задаваш въпрос, отговарят ти и ти отвръщат с такъв.
Български форум: Задаваш въпрос и ти обесняват колко си тъп!"
Отдавна е време да променим България към по-добро !
И ако не сега , кога ?! И ако не ние , кой ?!
Преди всичко - Българин
И ако не сега , кога ?! И ако не ние , кой ?!
Преди всичко - Българин
-
- ще става разбирач
finder написа:Интересно..... Все пак тази тема не съдържа само снимка на улов......karaburov написа: Добър улов,а в буркани ли ги складираш или в фризера?
Има и... текст... И при това съвсем добронамерено написан !
А при този въпрос , подписът ти си е мноооого готин :
" Английски форум: Задаваш въпрос и ти отговарят.
Руски форум: Задаваш въпрос, отговарят ти и ти отвръщат с такъв.
Български форум: Задаваш въпрос и ти обесняват колко си тъп!"

Като се загледаш.....аджаба тези малки щучки в тва корито дали са пуснати

Колко добронамерен е текста говори само по себе си мястото на снимките на улова

Не съм светец,вземам си по някоя рибка(от Дунава,и то само риби с тегло над 1,5 кг,та даже и съм превишавал нормата от 3кг риба за излет

Това ми е първа забележка за уловена риба! Но с убеждение,че тези малки риби са прибрани 101% съм сигурен!
Така,че колега няма нужда от лекия ви сарказъм

А отностно подписа ми,той е за друга тема.......ама е дълга и широка
Поздрави!
-
- ще става разбирач
Аз под универсална въдица разбирам такава с тегло до 150 грама и дължина 200 - 230 см, реален тест по примамки 4-20 грама и бърза акция. С такава въдица мога да използвам 99% от примамките си и би могло да се пребори всякаква риба без сом в течение предполагам, понеже не съм изпитвал такава емоция. Това разбирам аз под универсална...
Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито )
а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
- monzata
- вече хвърля и на тежко
хейтъри фореварр !pampasa написа:Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито )а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)

Набито око имаш колега !pampasa написа:Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито )а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)

115 к.с.

А рибетата си цопнаха живи и здрави , като за протокола само ще отбележа , че тези в живарника (7 бр.) послужиха само за снимката , а като цяло уловът беше около над 30 бр.(такъв риболов разбира се е изключителна рядкост ) но веднага бяха пускани обратно , щото ако и те присъстваха на "колективната" снимка , щяха сериозно да пострадат в блъсканицата.... Размерът им беше един калибър около 0.8кг. , до 1.3 кг. , но не ми бяха нужни.... Трябваше ми прабаба им , но... тя не беше гладна...

Благодаря на колегите за доверието , а на Тома Неверни - karaburov , ами простено му е... Все пак колегата се определил в една своя тема като "начинаещ" и вече също съм голям фен на подписа му...

Оттук насетне , нека все пак се придържаме към търсенето на "универсалният боец".
Все си мисля , че има доста какво да се разкаже....
-
- ще става разбирач
edge написа:Набито око имаш колега !pampasa написа:Рибките са снимани на дъното на лодка (не в корито )а дали са пуснати само автора на темата си знае (според мен са)
Лодката си е бая "корито" и се движи ето с това :
115 к.с.![]()
А рибетата си цопнаха живи и здрави , като за протокола само ще отбележа , че тези в живарника (7 бр.) послужиха само за снимката , а като цяло уловът беше около над 30 бр.(такъв риболов разбира се е изключителна рядкост ) но веднага бяха пускани обратно , щото ако и те присъстваха на "колективната" снимка , щяха сериозно да пострадат в блъсканицата.... Размерът им беше един калибър около 0.8кг. , до 1.3 кг. , но не ми бяха нужни.... Трябваше ми прабаба им , но... тя не беше гладна...![]()
Благодаря на колегите за доверието , а на Тома Неверни - karaburov , ами простено му е... Все пак колегата се определил в една своя тема като "начинаещ" и вече също съм голям фен на подписа му...![]()
![]()
Е , вярно заби темата още в самото начало в канала но мисля , че изчерпателно му отговорих...
![]()
Оттук насетне , нека все пак се придържаме към търсенето на "универсалният боец".
Все си мисля , че има доста какво да се разкаже....

А дано,да си пуснал тия малки зверчета,че иначе голямааааа мъка

"начинаещи" сме всички...в този вид риболов няма богове

Относно подписа,усещам,че си ми чел постовете, и си на ясно че не се меша току така

Както казах по горе,това е друга и многоооо дълга тема,но с удоволствие бих я коментирал с теб на Л.С. да не спамим тук.
Та по темата, универсална пръчка няма,важното е да се кефиш на собствената и да и вярваш безрезервно,както на нея така и на примамките си,а може би най вече на себе си!
Поздрави

- Vid
- кандидат преподавател
Подкрепям мнението на колегата по горе. Това е в общи линии универсалната пръчка при условията на риболов в Б-я или по скоро 2,40м. с акция 10-30, двуколенна..., става и за язовири и за реки.toshiro написа:Аз под универсална въдица разбирам такава с тегло до 150 грама и дължина 200 - 230 см, реален тест по примамки 4-20 грама и бърза акция. С такава въдица мога да използвам 99% от примамките си и би могло да се пребори всякаква риба без сом в течение предполагам, понеже не съм изпитвал такава емоция. Това разбирам аз под универсална...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
В процеса на търсене на "универсален боец" е напълно вероятно в крайна сметка да открием "универсален скопец". Аз лично за себе си, пред универсализма бих избрал въздържанието.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Нося си 2-та спининга M и L -а както в ХС така и в СФ (сътоветно Салмо-то и Тубертини-то) !!
Под това дето нарича автора "универсално", идва на първо четене нещо дето може да ползваш на Амазонка, Ебро, Лоара, По, Волга, Дунав, Мрица или Тунджа (Искър не я включвам)., а за язовирите и езерата, то г/д пак така....
, т.е. нещо сгъваемо или сглобяемо, което ще "вади".... Има колеги де сбъркаха "универсалното" с леко дънце, плувка и спининг
, па тя темата и раздела е май само за спининг....
Универсално в спининга, според мен, е нещо тип "теле" или "травел" версия, може и 2-3 делно, де може да я ползваш и в Австралия за Барамуннди
, всичко си зависи от дестанцията за пътуване и удобството на пренасяне!! Ако ще ловя на 700- 2000 км от БГ, по-добре да си наема въдици вместо да нося цял панаир, е освен примамките де.
Аз примерно живея на средно 270 километра от риболовните си места, но не ми пречи да си разнасям 2-те пръчки София-Хасково и обратно, даже дори преди 2 месеца не си забравих спининга във влака, но си забравих лаптопа за 500 пъти цената на лекия спининг
Изключвам травел версията на Тубертини, която ми е H - спининг, дори макарата и примамките не ги нося в СФ, тъй като тук няма къде да го практикувам тоя тежък риболов на спининг
, но си нося другото "леко" снаражение
Не знам колко човека са си прекарали байткастовете през граница, но темата "универсално" има много значения, ако няма някакви ограничения за граници и километри
За БГ границите, универсалното е това де toshiro спомена или 5-25 в границата на 2 и 40 и примерно 2 делното не е проблем на разкарване....
Хората са казали в каталозите - "Транспортна дължина..." - ако това се има на предвид автора. Твърдостта на спининга винаги си е функция от това, к'во ще ходите да дирите най-често на примамките из командировките без любовници
Под това дето нарича автора "универсално", идва на първо четене нещо дето може да ползваш на Амазонка, Ебро, Лоара, По, Волга, Дунав, Мрица или Тунджа (Искър не я включвам)., а за язовирите и езерата, то г/д пак така....

Универсално в спининга, според мен, е нещо тип "теле" или "травел" версия, може и 2-3 делно, де може да я ползваш и в Австралия за Барамуннди

Аз примерно живея на средно 270 километра от риболовните си места, но не ми пречи да си разнасям 2-те пръчки София-Хасково и обратно, даже дори преди 2 месеца не си забравих спининга във влака, но си забравих лаптопа за 500 пъти цената на лекия спининг

Изключвам травел версията на Тубертини, която ми е H - спининг, дори макарата и примамките не ги нося в СФ, тъй като тук няма къде да го практикувам тоя тежък риболов на спининг

Не знам колко човека са си прекарали байткастовете през граница, но темата "универсално" има много значения, ако няма някакви ограничения за граници и километри

За БГ границите, универсалното е това де toshiro спомена или 5-25 в границата на 2 и 40 и примерно 2 делното не е проблем на разкарване....
Хората са казали в каталозите - "Транспортна дължина..." - ако това се има на предвид автора. Твърдостта на спининга винаги си е функция от това, к'во ще ходите да дирите най-често на примамките из командировките без любовници

- Vid
- кандидат преподавател
Да, ама ти... Тук не си прав, ама никак с този сарказъм.Мунчо написа:В процеса на търсене на "универсален боец" е напълно вероятно в крайна сметка да открием "универсален скопец". Аз лично за себе си, пред универсализма бих избрал въздържанието.
Не всеки има възможност да си купи 3-4 японски и различни акции според водоема или рибите които търси, не всеки има възможност да ползва примамки по 20-40 лв. бройката. И това съвсем не го прави по откъцан спинингист.
Не разбирам само едно, защо вместо всички да поощрим начинаещите в този спортсменски риболов, все ще се намерят хора като теб, които с язвителни и подигравателни мнения да ги отблъскват от него. Ами да вземем да ги поощряваме тогава да си ловят с парашутчета или сари и пр....
Та универсалната пръчка за БГ водоемите е тази: акция около 10-30 с дължина около 2,40. С нея могат да се ловят почти всички риби обитаващи нашите водоеми, както по реките, така и по язовирите. Съветът ми към всеки начинаещ е да започне с тази конфигурация, след време сам ще прецени кое го кефи или не и да ходи нагоре или надолу според предпочитаните от него риби и водоеми на които лови...
п.п. От мненията на колегата пуснал темата виждам, че е начинаещ в този риболов, затова напълно подкрепям мненията на колегите за тези маломерки в живарника. Затова ще му кажа, че няма спинингист който да ползва живарник

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Няма сарказъм в думите ми, както и няма универсални борци! Никой не говори за "3-4 японски и различни акции" и не е коректно да вадиш думите ми от конспекта! Аз лично, ако разполагам с малко пари, а искам да покрия по-голям спинингов диапазон, бих си купил две въдици "Серт Ексийд" - едната с тест до 7 гр(реално около 10) от 1.8 м, и една да кажем 2.70 до 20. Така бих подходил адекватно към значително повече ситуации. И това би струвало 120 лв. За около двойно повече пари много интересно предложение са новите бюджетни модели на "Пантун 21", които носят всички характеристики на пълноценна, качествена пръчка. И ако втория вариант все пак е относително по-скъп, то първия е достъпен според мен - не мисля, че някой не би могъл да спести 120 лв за две въдици. Ами извинявам се, но спининг за 15 лв си е андрешковщина и профанизация отвсякъде. Казвам го не от снобизъм, а от прагматизъм. Човек трябва да си даде много ясна сметка какво очаква да получи и какви са реалностите, за да не задава после познати въпроси...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;