Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Проблем с такъма при мача.
Модератор: Paublo_Eskobar
Проблем с такъма при мача.
Здравейте колеги.Имам един проблем който доста дълго време не мога да разреша.Четох доста темички но не мога да открия отговора на въпроса си.В последно време ходя на един водоем и ловя дребни шарани до килограм -килограм и половина.Дълбочината е около 2,80м и с мач 3.90 е добре за стационарна плувка.Но проблема и когато отида там подхраня и хвърля във водата се получава едно течение което ми влачи влакното и след него и плувката.И излизам от хранителното петно.Имам няколко ваглера в сака които не съм ги ползвал чисто нови са си 3-4 ваглера са по 7 грама.Имам и по малки разбира се.Измервам дълбочината замятам и започвам да ловя но не мога да нацеля петното и течението постоянно ме влачи.Тази събота ще ходя и мисля да ловя на стената на по дълбоко със 7 грамовия ваглер.Бихте ли ми дали съвет какво да направя по линията защото миналата събота и неделя така ме влачеше течението че изкарах единия ваглер монтирах го сложих за утежнение 2 оливетки по 2 грама и няколко дроперчета номер 10-12 но ваглера лежеше на повърхноста и не искаше да се изправи и много се ядосах.Става въпрос за 7 грамов ваглер с колко да го утежня така че да се изправи и да седи на едно място ще направя каквото кажете само такъма ми да се закотви на едно място.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Проблем с такъма при мача.
Кой клас или отделение имаш
Или аз съм проз и не разбирам въпроса или нещо математиката куца при някого
Не им разбирам на ваглерите,то има и някакви слайдери,ама само съм ги чувал.
По принцип ловя на подвижна плувка,та за шарана гледам да избягам и най малкото изместване от петното и слагам примерно 6гр олово(оливетка) на 5 гр плувка и даже след като потъне плувеца ,оставям по голяма дълбочина,като плувката се изправя от течението...
То шарана зема и заминава ,не е като скобара да къца

Или аз съм проз и не разбирам въпроса или нещо математиката куца при някого
не се равняват на 7гр,даже не се и доближават.2 оливетки по 2 грама
Не им разбирам на ваглерите,то има и някакви слайдери,ама само съм ги чувал.
По принцип ловя на подвижна плувка,та за шарана гледам да избягам и най малкото изместване от петното и слагам примерно 6гр олово(оливетка) на 5 гр плувка и даже след като потъне плувеца ,оставям по голяма дълбочина,като плувката се изправя от течението...
То шарана зема и заминава ,не е като скобара да къца
Аз там съм пораснал...
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=61850" onclick="window.open(this.href);return false; ,първо се ползва една оливетка,второ зависи от ваглера колко самостоятелно утежнение има,дали се регулира и каква допълнителна тежест носи за да видиш колко грама трябва да е оливетката,в темата е описано как да прогониш дълбочината защото от там идва проблема предполагам.Може дропера до вирбела след куката който лежи да е малко по-голям и задължително потопено влакно.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Тва първото не е задължителнопърво се ползва една оливетка
Мисля това номер 2,е по добре за вятър
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
Аз там съм пораснал...
колега правиш си линията по следния начин без значение стационарно и ли подвижна плувка ,при дълбочина 2.80 ти пусни по дълбоко 3и ли 3.20 дълбочина хвърли върху петното и потопи върха на въдицата леко обери корема на влакното до положение полу изпънато докато плувката не ти се поизправи , след това оставяш всичко и зачакваш шарана да потегли .
Колега, можеш ли да кажеш: С какво влакно ловиш? Как си мериш дълбочината? Как замяташ? Къде ти се намира основното утежнение? Какъв е този ваглер 7 грама с шайби ли е или не, интересен ми е модела? Сигурен ли си, че е 7 грама, да не е слайдер? Кои теми си чел, защото въпроса ти е един, но причините за това движение могат да са много?
Здравейте колеги.Влакното ми е колмик рейс 0,18мм,дълбочината си е меря като застопорявам стоп възела на дадена дълбочина замятам и на куката съм щипнал съчма SSSG на динсморес и замятам като ми потъне ваглера дигам по дълбоко,ако щтръква намалям с около 10см.Ваглера незнам точно какъв е дали въобще е слайдер фирмата е мочков няма шайби само има едно като карабинка което отдолу на плувката се отвива и това е със сменяеми антени е имам кухи с карбонов кил,плътни като на повечето плувки и едни ръбести към него .Замятам през глава и като падне плувката във водата потапям върха и правя 3-4 оборота с макарата и изпъвам влакното.Но ме влачи течението и това си е.
-
- разбира нещата
Не ловиш с ваглер , а със слайдер. Сложи 7гр на линията и трябва да се изправи. За да избегнеш течението смъкни основното утежнение максимално надолу. Ако е силно течението може да се наложи употребата на доста по-тежки слайдери.

Не се притеснявай да ползваш 10 гр. или дори по тежки слайдери ако са утежнени правилно, не е проблем да отчитат кълването, иначе както ти е казал колегата утежнението максимално доло с един 10 гр. слайдер и ще седи закотвен на едно място, това е варианта да не се влияеш от силното течениеkRaikkonen написа:За да избегнеш течението смъкни основното утежнение максимално надолу. Ако е силно течението може да се наложи употребата на доста по-тежки слайдери.
Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?
Ако го утежниш правилно със сигурност ще е по добре!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Айди пак прочети всичко написано,щото явно не си разбрал нищо или нищо не си прочел...adidasf50 написа:Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?
Само със 7 гр слайдер ,няма да стане има си монтаж ,лония ,олово и др...
Аз там съм пораснал...
Вземи си прекарай влакното през една гъбичка с препарат за миене на чиний, защото явно не ти потъва добре. Така се получава като се зацапа. Прехвърляй си захраненото петно с 3,4 метра и стопирай линията преди приводняването на ваглера/слайдера за да пада изпъната във водата. За монтажите ползвай търсачката, защото има доста теми във форума. За риболов с мач ползвай ваглери - фиксирани или подвижни. Стацоинарните плувки стават, но после имаш въпросиadidasf50 написа:Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?

Знай, че това е доста труден риболов, но и много интересен и като натрупаш повечко излети някои неща ти се изясняват сами. Успех!
Последно промяна от miro253 на Пет Юли 05, 2013 11:02 pm, променено общо 1 път.
-
- разбира нещата
Казваш, че ловиш с мачово влакно на Колмик. Интересно ми е дали имаш затруднения със стационарната плувка, когато влакното е потънало и засечеш ?

- Дилян
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И ако си потопиш добре влакнотоIvoriba написа:Ако го утежниш правилно със сигурност ще е по добре!

http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;